Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 09:50 3 176 16

Спорни поправки на "Борисов" 3 оставят без разрешителни съоръжения за водовземане

  • хидроенергийните съоръжения-
  • вик дружества-
  • мррб

Енергийната ни система остава под риск. Разговорите продължават

Спорни поправки на "Борисов" 3 оставят без разрешителни съоръжения за водовземане - 1
Снимка: МРРБ

Липсата на критерии за изграждането и работата на хидроенергийните съоръжения бе оставена в ръцете на бизнеса. Държавата за пореден път се ангажира с отговорността за създаване на стандарти за функциониране на сектора и призна за правно-административни неуредици, които водят към блокиране на хидроенергетиката в България. Проблемът събра на една маса представители на хидроенергийния бранш, регионалния министър Виолета Комитова, заместник-министър Иван Шишков, арх. Влади Калинов - началник на ДНСК и експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Спорни поправки в нормативни актове, приети в края на управлението на кабинета Борисов 3, ще оставят без разрешителни всички съоръжения за водовземане, изградени в коритата на реките и въведени в експлоатация след 9-ти август 2010 г. Застрашени са повече от 60 ВЕЦ-а с обща инсталирана мощност близо 120 МВт, в т.ч. и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК дружествата, „Напоителни системи“ и индустриалните предприятия. До края на годината 29 ВЕЦ-а ще бъдат принудени да спрат работа, както и още десетки централи през 2022-ра.

„Ако казусът не бъде решен, 20% от тока на България ще спре. Това е евтин, зелен, български ток“, каза председателят на Съюза на производителите на екологична енергия Иво Арсов. В условията на безпрецедентно поскъпване на електроенергията, в сектора е заложена „мина“, която допълнително ще взриви цените“, допълни той.

По думите му на срещата с министър Комитова е станало ясно, че ведомството има концепция за административна процедура, която да реши казуса, на базата на съществуващото законодателство. Постигнато е съгласие да се намери съвместно решение с ясни процедури, регулации и правила за изграждането и функционирането на хидроенергийните съоръжения, както и за въвеждане технологични стандарти, които съхраняват природата и природните ресурси. И браншът, и институцията са поели ясни ангажименти за структурирано решаване на проблемите в сектора, включително по конкретния административен казус.

„Времето ни притиска, а енергийната ни система е под риск. Не вярвам да има българско правителство, което да унищожи българската зелена енергетика. Разговорите продължават“, коментира още Иво Арсов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БиБи

    19 8 Отговор
    Винаги аз съм Ви виновен. Върнете ме и обещавам евтин ток, здрави българи, и работа за всички, и край на хаУса!
  • 2 Бацо

    18 9 Отговор
    Бацо е пизор трябва да е у затвор
  • 3 Българка

    27 7 Отговор
    Мутренското бойково управление прие поправки, които задължават всички ВЕЦ да имат разрешително за ползване. Това няма как да се случи, защото при изграждането на централите, то не се е изисквало и съответно не се е издавала. В момента няма как да се покаже нещо , което го няма и ВЕ-овете не могат да работят законно.
    Шайката ГЕРБ- ДПС попиля страната ни и ни натика в тинята

    Коментиран от #9

  • 4 ревизия

    18 2 Отговор
    Трябва да се направи ревизия на всички правителства след 1989 година и всички лобистки поправки и законопроекти да бъдат отменени, както и тези с които България беше ударена при присъединяването си към ЕС.
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    17 3 Отговор
    Мъъка, мъъка. Поправките не са НА , а са ОТ Борисов 3 ‼️
  • 6 риболовец

    13 1 Отговор
    Няма как да се узакони неузаконимото. Водовземните съоръжения за русловите ВЕЦ са изградени в реката, която е държавна ПУБЛИЧНА собственост, а част от реките са в "натура 2000"! така че в тези територии няма как ВЕЦ да имат редовни разрешителни за строеж, защото по никакъв начин не могат да получат отстъпено право на строеж в изключителна държавна публична собственост! т.е. каквото и да направят не може да се узакони със задна датал Прокуратурата е разследвала случаите на незаконно строителство на ВЕЦ, в един от последните случаи ДНСК отмени такова неправомерно издадено разрешение за строеж и ВАС потвърди спирането на РС
    Сега в това безвремие, знайни и незнайни "герои" ще се пробват да пробият, разчитайки на некомпетентността и липсата на опит във временното управление на служубния кабинет или пък на специалните умения на арх.Шишков в оправяне на "объркани" работил Саниране на някои предишнш решения със задна дата също не става

    Коментиран от #8

  • 7 Георги v.

    14 7 Отговор
    Бойко Борисов трябва да си ходи и никога да не се връща. Ще плащаме за белите му много години напред.
  • 8 един от многото

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "риболовец":

    Като не могат да ги узаконят , да ги приватизира държавата. Разбойническа работа , готови и работещи структури се дават на хора , които ги ползват до колкото могат и печелят от тях и когато стане време да се инвестира и поддържа , фалират структурата , вземат колкото могат и бягат! Разсипници!
  • 9 емо

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Айде малко по-спокойно госпожа, тези ВЕЦ са едни малки машинки за стотинки дрънкащи в джоба на бивши депутати, министри и прочие дембели. Ползите от малките ВЕЦ са нищожни в сравнение с вредите, които причиняват. Строени са на базата на някакви си планове създадени по татово време от някоя куха тиква чийто наследници сега извличат дивиденти на гърба на българската природа и народ. Всички трябва да се сринат и да се извози и посленото късче бетон от коритата на българските реки!
  • 10 JEFF

    10 4 Отговор
    Борисов се съветваше с най-големия хидроинженер Доган , затова резултатите са такива. Никога ГЕРБ !
  • 11 ДА ТАКА Е

    8 3 Отговор
    ВСИЧКО БИБИ ДАДЕ В РЪЦЕТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ И ТЕ СИ ПРАВИХА ЩО ЩЪТ. И ПАРИ ТУЛУПЧЕТО ЗА НЕ СВЪРШЕНА РАБОТА ИМ ДАВАШЕ. ЕЙ НА В ПЛОВДИВ 30 000 000 ЛВ. ОТИШЛИ В ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА ТРАНСПОРТНИ ФИРМИ СЪС НАД ПИСАНИ КИЛОМЕТРИ ДАДЕНИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО УЖ ЗА ПОМОЩ..
    ПЪЛЕН БАТАК.
  • 12 SDEЧЕВ

    6 3 Отговор
    НЯКОЙ ОТ ВАС ДА ИМА ВЕЦче. САМО ВИДНИ ПАРТИЗАНИ ИМАТ . НА ВАС РАЗЧИТАТ ОТ БСП ДА МОГАТ ДА СИ ГИ ПОЛЗВАТ СЪС ЗДРАВЕ БЕЗ РАЗРЕШИТЕЛНИ И ДА СИ ЛАПКАТ ПО НОВИТЕ ЦЕНИ. ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА БСП ,ЧЕ ББ ИМ БЕШЕ ОТРЕЗАЛ НЕЗАКОННИТЕ ВЕЦчета рСЕГА ДА СИ ГИ ОПРАВЯТ И ЛАП ЛАП, А ЗА ВАС ШАРАНИТЕ ДЕТО ГИ НЯМА ВЕЧЕ ПО РЕКИТЕ
  • 13 Истината

    2 2 Отговор
    Абе кой е тоя Борисов .А защо още някой мисли че м-председател .....
    Няма ли да спрете да ни го напомня те вече.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Типичен фейк...Бойко сложи намордник на ВЕИ-ламята...заграбила водата в реките на България.
  • 15 29 малки, Часни ВЕЦ дамали 20%от Ел

    1 0 Отговор
    Енергията на държавата??? Като всичките 60 малки ВЕЦ давали близо 120 мтв Ел енергия!! Някой лъже на дребно и на Едро просто е да се сметне!!! Лобиски закони и интереси, Зелена, евтина енергия и подобни!! Колко евтина,?? Източване на язовири, пример Язовир Студена, за да направи собственика едни милиони!!
  • 16 Давали 20%120мгв били толкова процента

    1 0 Отговор
    Давали 20%?? измишльотини!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове