22 Октомври, 2021 13:30 1 328 19

Йотова настоя държавата да помогне на болницата в Девин

  • девин-
  • болница-
  • илияна йотова

За децентрализацията на общините и обезлюдяването разговаря Илияна Йотова с ръководството и жители на град Девин и село Триград

Йотова настоя държавата да помогне на болницата в Девин - 1
Снимка: Прессъобщение

Необходимостта от децентрализация на общините, целенасочена държавна политика за справяне с обезлюдяването и задържането на младите хора в България бяха основни теми на разговорите на вицепрезидента Илияна Йотова с ръководството на община Девин. На срещата с кмета Здравко Иванов беше обсъден въпросът с общинската болница.

„Девинската болница се превърна в нарицателно. Преди много години, когато Министерство на здравеопазването беше решило да я закрие, с усилията на отговорни хора успяхме да я спасим. Сега отново е изправена пред проблеми и държавата трябва спешно да я подпомогне, за да продължи да функционира, особено важно е в условията на пандемия“, посочи Илияна Йотова, като подчерта, че затрудненият достъп до здравна помощ е недопустим в европейска държава в 21 век.

Вицепрезидентът споделя настояването на общините за по-голяма самостоятелност и свобода да се борят за средства, а не да разчитат на благоразположението на по-голямата община или на държавата.

На срещата беше обсъден и въпросът с местните туристически обекти, които са в ръцете на местни функционери на политически партии. Никой не знае къде отиват средствата от тези обекти, а същевременно общината полага грижи за тяхното поддържане. „Това е порочният модел, срещу който се борим. Разчитам на стабилно правителство и парламент, които да продължат разрушаването на тези схеми“, подчерта вицепрезидентът.

Обезлюдяването, липсата на поминък и мотивация на младите хора да останат в родината бяха теми и на разговора на Илияна Йотова с жители на село Триград. Вицепрезидентът отбеляза, че средствата от националния и европейския бюджет се концентрират в няколко големи града на България, а демографските пустини разширяват своя обхват и все повече българчета се раждат зад граница.

"Демографията не е само статистики и доклади, а целенасочена държавна политика за законност и ред, за работа и сигурност“, посочи Йотова и настоя за специална държавна политика за заетост във високопланинските и по-бедните региони. „Европейските средства стигат само до определени джобове, оказа се, че някои от къщите за гости не са за гости, а за собственика си. Трябва да скъсаме с порочния модел на усвояване на европейските пари, а те да развиват българската икономика“, заяви вицепрезидентът, като изтъкна, че за това е необходима политическа воля и мисъл за хората.

За пореден път Илияна Йотова призова държавата да се върне в малките населени места, някои от които са откъснати от света. „Магистралите са хубаво нещо, но останалите пътища не са ремонтирани от десетки години“, посочи вицепрезидентът.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петолъчката

    14 1 Отговор
    Който не познава тази "госпожа" нищо не знае !
  • 2 СССРБарета

    14 2 Отговор
    Радев и Йотова....... видя се че и от вас нищо не става освен да служите на краварски заповеди друго не можете!
  • 3 Българка

    16 2 Отговор
    Г-жо Йотова, кога за последно си вдигнахте голямото достойнство и видяхте какво е положението в малките градчета? Ще ви помогна, преди 5 години в предизборния месец. Див фатмашки популизъм. Как може да обещавате нещо,при положение, ме нямате нито правото, нито механизмите да го постигнете. Ако за всяко неизпълтено обещание ви растеше носа с милиметър, сега щяха да ви казват "слона мой приятел" (стар индийски филм от времето на баба ми)
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 5 Отговор
    Йотова, няма нужда да настояваш за нищо!
    Мандата ви свърши и друг няма да имате!

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Левски

    13 3 Отговор
    Чакам три морието да ни оправи така както ни оправи царя за 800 дни! Пълна неадекватност и пълен американски слугинаж!
  • 6 хипопотам

    11 2 Отговор
    размърдай се ти ма
  • 7 Талибан

    6 0 Отговор
    В момента не съществува механизъм който да ни освободи от Американското робство в което сме вече повече от 30 години! Младите хора няма как да ги спрете защото доходите в България никога няма да станат като на господарите ни на запад! Така че вече никой не ви вярва
  • 8 чичо

    9 4 Отговор
    Как да помогне държавата като ти и престъпника Радев я сринахте.Народе...
  • 9 Чичо

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Е пак няма да гласувам за бацо а срещу него
  • 10 Чичо

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ми да на белотаж Радев и Копейкин и накрая Коейкин първи

    Коментиран от #12

  • 11 ПУТИН И БОЙКО

    3 4 Отговор
    Абсолютна истина! Путя е впрегнал всичките си сили - газ, нефт, шпиони, дупедавци - за да създава ХАОС. А Тиквата го организира и ръководи в България!
  • 12 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Чичо":

    Едва ли и до балотаж ще се класират...

    Коментиран от #14

  • 13 ууу

    9 1 Отговор
    Тая дебела червенокоса свиня ... срам за Радев !!!
  • 14 Чичо

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    До балотаж няма да се класира кандидата на Бацо, щото те искат по две инжекции за сертификат капиши
  • 15 Анонимен

    0 0 Отговор
    Защо изборите за президент са толкова късно?! Преди няколко месеца госпожа Йотова можеше да призове държавата да помогне на още няколко малки провинциални болници! За болницата в миньорския град Раднево е късно защото общинарите я продадоха на перспективен ДПС инвеститор, но за немалко други такива болници още има време!
  • 16 Смех

    3 1 Отговор
    Отиде мандата... всяка минута в която Кацаров е на поста си Кораба потъва... Какъв беше лозунга "Аз съм с вас" е не си щом тоя клепар все още е на поста си и фашистките мерки се вихрят има явно потъпкване на конституцията и човешките права...
  • 17 Го4о

    4 1 Отговор
    Президентството защо се вре при електората на ДПС? Голямо шубе ги гони. Радев е на доизживяване, като президент. Слава и успели на Анастас Герджиков и колежката му полковник от ВВС Митева!
  • 18 44444

    2 0 Отговор
    ФАЩАЙ СЕ САНИТАРКА МА, КАТО ТОЛКОЗ ИСКАШ ДА ПОМАГАШ! ТЪКМО ЩЕ ЗАСЛАБНЕШ МАЛКО. АМА НЯМА ДА ПОМАГАШ С НАШИТЕ ПАРИ, СТИГА С ЧУЖДАТА ПИТА!
  • 19 Йотова,

    2 0 Отговор
    Защо нaй-бeднaтa държaвa в EC,България е единствената парламентарна република в Европа която има длъжността вице президент?!В целия свят единствените парламентарни републики с длъжност вице президент са Индия и България.
    Дoкoгa щe търпим тaзи никoму нeнужнa инcтитуция?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове