Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 17:20 6 953 142

Юлия Дандолова, "Шалом", пред ФАКТИ: Речта на омразата и ксенофобията се подценяват

  • организация на българските евреи шалом-
  • шалом-
  • адв. елена гунчева-
  • елена гунчева-
  • изказване

Повод за разговора ни с представител на организацията на българските евреи "Шалом" даде крайно неприемливо изказване на кандидата за вицепрезидент от "Възраждане" адв. Елена Гунчева

Юлия Дандолова, "Шалом", пред ФАКТИ: Речта на омразата и ксенофобията се подценяват - 1
Г-жа Юлия Дандолова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От няколко дни в общественото пространство, макар и недостатъчно активно, се обсъжда едно крайно неприемливо изказване на кандидата за вицепрезидент на партия "Възраждане" - адв. Елена Гунчева. Изказването ѝ е такова от гледна точка на цивилизованото ни общество и от гледна точка на заветите на българския революционер и възрожденец Васил Иванов Кунчев - Левски, който е искал ние, българските граждани, независимо от нашия етнос и религия, да живеем в равноправие и хармония. И това отбелязвам не само защото е прекрасен завет, а и защото адв. Гунчева се счита за патриот.

А какво е от гледна точка, ще реши Прокуратурата ни.

Сега Ви предлагаме, публикувайки без редакторска намеса Фейсбук поста на адв. Гунчева, сами да прецените дали тя е патриот, следващ заветите на Васил Левски:

"В политиката ни днес активно се включват Карадайъ, Лорер, Паси, Моасе.....някак си ми липсват българите в българската политика, на българска земя, в българската държава. Нищо лично, всеки има права, НО! Не забравяйте, ЧЕ ТУК Е ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИТЕ И ВИЕ СТЕ САМО ГОСТИ!"

Елена Гунчева

На тези оскърбителни думи за патриотите, водещи се от заветите на Левски, и за хората, обичащи и работещи за българското добруване, своевременно реагира организацията на българските евреи "Шалом" - с подаване на сигнали за ксенофобия и реч на омразата до Прокуратурата на Република България, Централната избирателна комисия (ЦИК) и председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - Анн Линде.

От сигнализираните по темата позиция до момента имат само от ЦИК. Държавният орган, организиращ всички български избори, излезе с декларация, в която осъди думите на адв. Гунчева, като за жалост това е максимумът на правомощията му по подобни проблеми.

От Прокуратурата и ОССЕ обратна връзка "Шалом" все още нямат.

Същевременно от ФАКТИ потърсихме коментар по темата от организацията на българските евреи, включително отвъд конкретното изказване на кандидатката за вицепрезидент на партия "Възраждане", и го получихме от г-жа Юлия Дандолова, която е изпълнителен директор на "Шалом".

Интервюто ни с г-жа Дандолова четете в следващите редове:

- Г-жа Дандолова, здравейте. Да започнем с това, какво очаквате като действия от българската Прокуратура и като съдействие от председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - Анн Линде, относно сигнала Ви срещу крайно неприемливите думи на адв. Елена Гунчева, кандидат за вицепрезидент на партия "Възраждане"?

- Ние очакваме реакция от споменатите от Вас институции, като се надяваме тя да е извън декларация на съчувствие по повод тези думи и да се предприемат законови санкции срещу тези думи. Защото това е не просто изказване в интернет пространството от случаен, анонимен човек, това е кандидат за вицепрезидент, а президентската институция има за цел да бъде обединителна институция, а не разединителна. Дълбоко се надяваме тези институции да вземат отношение по така свободно леещата се реч на омраза от кандидати за толкова високи постове.

За съжаление българското законодателство не третира по никакъв начин Фейсбук пространството като такова, в което речта там може да бъде санкционирана по някакъв начин. Основното ни притеснение е, че това пространство всъщност е едно от пространствата, което влияе най-много и на най-много хора.

- Споменавайки това, че хората, които използват език на омразата в социалните мрежи не попадат под ударите на закона, в годините имали ли сте идеи за промяна на законодателството, комуникирали ли сте с български институции в посока на това ксенофобията, където и да се бълва тя, да бъде санкционирана по-сериозно?

- Многократно са водени разговори между организацията ни и Министерство на правосъдието, и Народното събрание, различни представители на политически партии, депутати, министри. Дискусията ни е била по-скоро по отношение на това, че много често престъпленията от омраза биват квалифицирани (не говорим само за реч, но и за действия) като хулигански прояви, а не като прояви на ксенофобия, антисемитизъм или престъпления от омраза. Това е проблем и може би е необходимо да бъдат предприети някакви промени в закона - да бъде по-ясно обяснено какво е престъпление от омраза, тъй като досега в "Шалом" не сме чули някой да е осъден по тази точка от закона, която съществува. Да, тя не е пълна, не е достатъчно ясна, но нея я има и досега, както казах, ние не сме ставали свидетели някой да е осъден по тази точка.

- Явно липсва воля. Надяваме се, че в бъдеще време с повече съвместна работа, включително с медиите, това да бъде променено.

- Аз не искам да отдавам това на липса на воля. Според мен българското общество като цяло има имиджа, дълбоко вярвам, че е така, на по-скоро толерантно общество, по-скоро общество, което дълбоко в себе си няма вкоренени подобни усещания, но смятам, че има незнание по темата. Ако проведем повече съвместни обучения, дори и с магистрати, с държавни служители, с политици по темата, мисля, че това би било от полза и ние от "Шалом" все още възлагаме огромна надежда на съвместната работа с институциите и медиите по тези въпроси, за да се образоваме взаимно по темата.

- В този смисъл, поне до този момент аз не съм видял някоя от конкурентните на Костадин Костадинов и адв. Елена Гунчева кандидат-президентски двойки да е взела отношение по това изказване на адв. Гунчева. Само ЦИК взеха отношения посредством декларация. Това разочарова ли Ви?

- Не сме разочаровани от това, защото в обществен план рядко има реакция. И при предишни изказвания рядко е имало ясно изразена реакция. За мен генезисът на този проблем, е че тези думи се подценяват. Казва се, че това са маргинализирани групи, че използват тези думи, за да привлекат електорат, който вярва в тези думи, и така те се подценяват.

Много сме щастливи, че ЦИК има декларация заради това изказване, но това, което ни разочарова е, че те нямат законов механизъм, по който да санкционират въпросния кандидат за вицепрезидент. Декларацията, изказването на съчувствие и несъгласие е едно, а действията са съвсем друго.

Знаете, че отново кандидат за президент е и Боян Расате, срещу когото нееднократно сме подавали сигнали, както и срещу неговата организация, на която, съвсем явно във всякакви пространства, основната идея е да внуши, че всички малцинства са гости в държавата ни.

- Това е и може би най-скандалният момент от писменото творение на адв. Елена Гунчева. А именно, че според нея неетническите българи са гости в България. Срамно е. Тя след това по никакъв начин не се извини и наблегна на друг аспект от изказването си.

- Предполагам, че адв. Гунчева е образован човек и знае, че ако каже това по национална телевизия, тогава вече може да бъде санкционирана. Всички тези думи съвсем премерено са използвани точно в пространства, в които те не могат да бъдат санкционирани и в това е проблемът.

Важно е да се знае, че над 1000 български евреи са загинали по време на Първата световна война, биейки се за България.

Еврейските ми баба и дядо, техните родители и техните родители - те са родени в България, били са се за България, работили са в България. Нашите деца са в България и ние сме български граждани, тук плащаме данъци, тук даваме всичко от себе си за един по-хубав свят, в който да живеем.

Аз не искам да обвинявам хората, които следват подобни политици, защото основната цел на това ксенофобско говорене е именно в моменти на тежка криза да влияят с подобни внушения на страховете на хората. Когато хората са изпаднали в тежка криза и в нужда, те най-често търсят виновник за нещастието си. Всички знаем, че още през 30-те години на миналия век това е било много ясно използвано от Хитлер, личи от думите му тогава.

- Извън неприятната тема, за да завършим позитивно, какво вълнува "Шалом" в момента, кои каузи са Ваш приоритет?

- Имаме много каузи, в които вярваме. Една от съществените ни каузи е участието на огромна част от членовете на "Шалом" като доброволци в последните почти 2 години в борбата с пандемията. Още в началото имахме много доброволци, които разнасяха храна на лекари, доброволствахме и по ваксинационни центрове и пунктове.

Също така организацията ни се занимава и е партньор в множество инициативи, свързани с безплатни прегледи за деца. Нашият председател доц. Александър Оскар е моторът на цялото това нещо.

Другата кауза, която много ни вълнува в момента и по която ние наистина с голямо вълнение стартираме работа, е свързана с факта, че след около година и половина ще честваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи и ние не искаме тази тема да бъде само повърхностно засегната в обществото. Иска ни се да обърнем внимание на тези личности, които са жертвали собствения си живот и собствените си облаги, за да могат да помогнат на съседите си български евреи да не бъдат депортирани. Има много такива хора. Организацията ни даде нещо като малка книжка, в която има над 90 личности и организации, които ние вече сме споменали и почитаме всяка година. За нас е много важно да извадим на преден план факта, че подобни героични процеси няма как да се случат, ако няма лидери и личности, които да ги водят и да бъдат достатъчно смели, за да поведат подобни процеси. Защото в обществото ни главно знаем за Българската православна църква, за Димитър Пешев, но има и изключително много обикновени хора, които са помагали, крили са хора, носили са храна в трудовите лагери и ние искаме тези лица, тези истории да бъдат познати. Вече проведохме няколко срещи в Министерство на образованието, със Столична община също, предполагам, че съвсем скоро ще започнем разговори и с общините на други градове, за да работим в сферата на образованието по този въпрос.

Освен споменатото дотук, съвсем скоро стартирахме и една инициатива за поставяне на паметни плочи на Праведниците на народите - 20 имена, наши сънародници, които са признати от израелския институт "Яд Вашем" заради приноса им по спасяването на българските евреи.

Искаме да поставим паметни плочи и да направим събития в различните градове, за да могат и ученици, и гражданите на тези градове като цяло да знаят, че на местата, където живеят, е имало такива хора, които са постъпили изключително смело. Смятам, че това ни е необходимо.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    120 17 Отговор
    Май май само възраждане са срещу турците и мерките...

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мислещ

    143 15 Отговор
    Напоследък чета страшно много ценни разсъждения и информация от Гунчева. Очаквано беше и тя да влезе в полезрението на соросоидите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    143 27 Отговор
    Заставам зад КОСТАДИНОВ И ГУНЧЕВА!!! ЕДИНСТВЕНИТЕ , КОИТО СА ,,НЕУДОБНИ,, , ЧЕ ОТСТОЯВАТ БЪЛГАРЩИНАТА

    Коментиран от #86

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Партия Възбуждане и Нетака

    14 81 Отговор
    Това са шепа хора !
  • 10 Сами Гецов

    15 71 Отговор
    Вдигнете в думите на госпожата! Браво на Факти, много добър материал.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 въпрос

    3 15 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    И какво говорят за корупционния модел?

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Истината

    111 15 Отговор
    Истината боли, понякога много!!! България за българите!!!

    Коментиран от #31

  • 15 Защо

    129 9 Отговор
    личното мнение на Елена Гунчева се интерпретира по такъв начин ? Лично аз не виждам и една трошица омраза или пък ксенофобия ! Всеки българин иска да се радва и да се гордее със сънародниците си , допренасящи за Род и Родина !

    Коментиран от #139

  • 16 Мислещ

    41 2 Отговор

    До коментар #12 от "въпрос":

    Внасянето на законопроект за промени в съдебната власт и мерки срещу Гешев не се ли брои? Но ти няма откъде да ги знаеш тези неща.

    Коментиран от #24

  • 17 Боряна Христова Георгиева

    56 5 Отговор
    Напуснах ГЕРБ. Повече не мога да търпя.
    Не си взеха поука! Затова съм дотука!

    Коментиран от #94

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ицках Финци

    18 45 Отговор
    Ще гласувам за г-н Румен Радев и П П !!!

    Коментиран от #45

  • 22 Искам разформироване на герб !

    70 8 Отговор
    Най омразната партия за всички времена !
    И Бойко Разбойко при бай Ставри !

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 добре

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Мислещ":

    Какво казват за плоския данък?

    Коментиран от #37

  • 25 Георги Конов

    108 9 Отговор
    А какви имена трябва да има според "Шалом"?? : Моше, Паси, Соломон ли?? След като българите са огромното болшинство, те трябва да управляват! Не няколкостотин евреи в България, служещи на Израел и САЩ!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Аз да пиша

    12 50 Отговор
    Та Елена знае ли ,че е чиста българка . Тя е осиновена .

    Коментиран от #91

  • 29 май ти е харесало

    2 12 Отговор

    До коментар #22 от "Искам разформироване на герб !":

    при ставриту
  • 30 Апоел Тел авив

    19 5 Отговор
    Фашизъм и Комунизъм вече Афоризъм.
  • 31 Yehudim ve ani

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Тя е осиновена ,явно е чиста българска жена.

    Коментиран от #54, #133

  • 32 Ъъъ

    76 7 Отговор
    Браво на адвокат Елена Гунчева. Достойна българка.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Нямат срам,

    58 4 Отговор
    те, и малцинства! Ами ьабранеъе ни да говорим и да казваме какво мислим! Ха, ха още малко и лагери щще построи те, за да вкарвате там за "език на омразата",но по времето на соца за вицове за Т Ж изпращали там? Нищо лошо не виждам в поста на аде Гунчева, това е мнението на голяма част от българите. Затвориха устата на Кеворкян от БХК като го осъди ха за "омраза" към "братчедите и рубриката му вече е лишена от жилото си сега същото очаква и тази госпожа..
  • 36 Лицето Бойко Методиев Борисов

    31 4 Отговор
    Член на БКП.
  • 37 Мислещ

    18 0 Отговор

    До коментар #24 от "добре":

    "5.2. Данъчна и приходна политика
    След близо десет години на така наречения „плосък данък“, който изигра своята роля в повишаването на събираемостта, европейската тенденция (и лява,
    и дясна) е преминаване към „по-солидарния“ прогресивно–подоходен данък.
    Ние смятаме, че за България това може да се комбинира с освобождаване от
    данък на ниските доходи (до 500 лв.), което ще допринесе за реално увеличение
    на доходите на тези хора с 10%.
    В същото време ножицата на доходите в България се разтвори неимоверно
    и се обособи група (независимо, че не е многобройна), чиито доходи са десетки
    пъти по-високи от масовите. Тя не може да продължава да обяснява, че плоският данък повишава събираемостта."

    Надолу в програмата има и конкретни предложния - всеки, който наистина се интересува, може да си намери, каквото му е нужно.

    Коментиран от #46

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Символ на езика на омразата

    27 3 Отговор
    Е бойко борисов.
  • 41 Бамбука

    13 50 Отговор
    Гунчева бяга от истината "По делата им ще ги познаете". В стария квартал на Варна ( над езерото и до стария мост) живееха мирно по съседски и си помагаха десетина представители на различни етности и религии. Баба ми си говореше със всички и на български и на техния си език. Всички така си общуваха и помагаха. Какво значение има името или произхода ? Ако Иванов е крадец, Ахмет или Моше или Артур или Михал по-вредни от него ли са за България ? "Възраждане" тръгнат по тази плоскост са свършени. България не е Германия.

    Коментиран от #42, #43, #50, #55

  • 42 Мислещ

    40 5 Отговор

    До коментар #41 от "Бамбука":

    Тия, за които ти говориш, са български граждани и не са имали друго. Има съществена разлика. Първите са си наистина българи, а вторите са продажници (Не по принцип защото имат второ гражданство, а заради това, което са конкретно изброените от Гунчева).
  • 43 Ясно е

    67 5 Отговор

    До коментар #41 от "Бамбука":

    "Възраждане" по никаква плоскост не са тръгнали, а това, че точно "Шалом" ги атакува, никак не е случайно.
  • 44 Делението е само между....

    26 3 Отговор
    Честни и почтени хора срещу крадливи и
    лъжливи! тоест герберуги!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 добре

    21 0 Отговор

    До коментар #37 от "Мислещ":

    Мисля че границата за необлагаемост трябва да се вдигне поне тройно. Какво мислят за неравномерното разпределение на капитала, на парите като цяло, печалби - заплати. От което следва и огромното, направо чудовищно неравенство в социалните групи в обществото? Хубаво е да има разговори и да се повтаря постоянно. Хората не обичат много да четат.
  • 47 България

    46 3 Отговор
    България и българите са застрашени от изчезване защото са твърде толерантни...никой ли отвън няма да каже нещо даже и с престорена загриженост за демографската криза ?!? Твърде древен и красив с богата душевност народ сме ! Трябва да се съхраним и да се развиваме!! направо си изчезваме в случай че продължаваме както досега!

    Коментиран от #53

  • 48 Коен

    15 27 Отговор
    Отдавна чакам да се обърне внимание на този проблем от някоя медия. В живия живот повечето българи са ок с нас, с арменците, с турците. Тук гледам, че някои автори се опитват да правят смислени неща, но традиционната аудитория е шовинистка и ксенофобска. И все пак не, това не е България, това не са българите като цяло.

    Коментиран от #131

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Айде сега

    2 24 Отговор

    До коментар #41 от "Бамбука":

    ше им дърпащ на възрожденците втория популистки коз - антисемитски. Първият в момента е най-актуален - антивакса!
  • 51 капито

    45 5 Отговор
    Казах го и го казвам пак , че Гунева спечели моя глас и не виждам нищо ксенофобско в изказването и напротив нямаме нужда да му изпуснем края като САЩ и Русия (всички висши постове се заемат от евреи )включително олигарси и медии . Нищо лично но и ние искаме да бъдем "хора" в собствената си страна .
  • 52 Вин Дизел

    36 0 Отговор
    Уж, всички сме равни ! Но някои са по равни !
  • 53 да но

    21 1 Отговор

    До коментар #47 от "България":

    Ти разбираш ли, че едната част от народа, които са българи по документи, ограбва другата част от народа? Ей ги на, българи се пишат, но изгониха също така милиони други българи, казвайки, ако не ти харесва тук може да напуснеш, и какво? Същите тези, които се обогатяват, вдигат палати, тъпчат офшорки, ми те са българи бе? И какво следва? По-скоро една част от народа е доста търпелива, други просто си хващат багажа. Но докога? Същото е било и по времето на т.н. съвецки режим. Едни българи са преследвали и избивали други българи. Македония?

    Коментиран от #81

  • 54 Истината

    41 4 Отговор

    До коментар #31 от "Yehudim ve ani":

    Няма значение, осиновена или не, християнин, мюсюлманин или арменец и циганин!!! Щом си българин, и чувствуваш България своя родина и си решен да я браниш дори с кръвта си, а не да я делиш с врага, България е за тебе!!! България за истинските българи!!! Смърт за предателите и майцепродавци!!!
  • 55 всъщност

    20 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бамбука":

    правилното е "По плодовете им ще ги познаете."Има разлика.Тук става въпрос за произход,род,джинс ако щете..."Не може лошо дърво да даде добри плодове..."
  • 56 Моето мнение

    37 3 Отговор
    ТАКАА! СЕГА ЩЕ ВИ ПРЕДСТАВЯ МОЕТО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА И ИСКАМ "ШАЛОМ" ДА СЕ ЗАМИСЛИ. НЯМА ДВЕ МНЕНИЯ, ЧЕ ЕВРЕИТЕ ЖИВЕЯТ ОТ ВЕКОВЕ В БЪЛГАРИЯ, НЕЩО ПОВЕЧЕ, ДОРИ МАЙКАТА НА ИВАН ШИШМАН Е ЕВРЕЙКА. ДРУГ Е ВЪПРОСА, ДОКОЛКО НЕЙНАТА ДЕЙНОСТ ВОДИ ДО РАЗЦЕПЛЕНИЕТО И УНИЩОЖЕНИЕТО НА ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО. И ЕДНА ДРУГА ЕВРЕЙКА СЪСИПВА ИЗРАИЛ, НО ТОВА СА КЛАСИЧЕСКИ ДИНАСТИЧНИ ИГРИ, ЗАТОВА НЕКА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ДНЕШНИТЕ ЕВРЕИ В БГ. БЕЗСПОРНО ИМА ЛИЧНОСТИ В СЪВРЕМЕННАТА НИ ИСТОРИЯ, КОИТО ИМАТ ГОЛЕМИ ЗАСЛУГИ, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИМА ДРУГИ ЛИЧНОСТИ, КОИТО УНИЩОЖАВАТ НЕ САМО ТОВА ДОБРО, КОЕТО СА НАПРАВИЛИ ТЕХНИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ, НО И СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО РАБОТЯТ ЗА ОМАЛОМОЩАВАНЕ И РАЗБИВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА. ДОСТАТЪЧНО Е ДА СПОМЕНЕМ АЛ.БОЖ, С. ПАСИ, ЕЛ. ПОПТОДОРОВА. ДАЛИ ТЕЗИ ХОРА РАБОТЯТ ЗА ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВУВАНЕ (ГАД ЗЕЕВИ, М.ЧОРНИ, ДЕНИС НЯКОЙ СИ И ДР. ) ИЛИ В ИМЕТО НА ИДЕИ, ОБЛАГОДЕТЕЛСТВУВАЩИ ДРУГИ СТРАНИ И ЛИЧНОСТИ (ДЬОРД ШОРОШ), НАРОДЪТ ЩЕ КАЖЕ, ТОЙ Е ДОСТАТЪЧНО МЪДЪР. ИСКАМ, ОБАЧЕ, ДА СПРА ВНИМАНИЕТО ВИ ВЪРХУ ОТНОШЕНИЕТО НА ЕВРЕИТЕ КЪМ ЦИГАНСКИЯ ПРОБЛЕМ. НИКЪДЕ НЕ СЪМ ВИДЯЛ, ПРОЧЕЛ ИЛИ ЧУЛ, ЕВРЕИН ДА ЗАКЛЕЙМИ ПАРАЗИТИРАЩАТА ЦИГАНСКА ПРОСЛОЙКА. ИЗКЛЮЧЕНИЕ ПРАВИ Г-Н СИДИ, НО КАКТО ЗНАЕМ ЕДНА ПТИЧКА ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ. ОТ ТАМ ИДВА И НЕГАТИВНОТО ОТНОШЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ КЪМ ЕВРЕИТЕ - ТЕ СТАВАТ ЧУЖДЕНЦИ В ТЕХНИТЕ ОЧИ.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Бесен Язовец

    34 1 Отговор
    Си измислили думички ксенофобия и антосемитизъм кога, не им е изгодно да ги
    ползват в своя полза!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 КовидНацизъм

    22 3 Отговор
    Сериозно ли мислите, че служебно правителство, неспособно да вземе решение за проста забрана на износа на ток, която поне би омекотила тежкия икономически удар, който ще ни се стовари на главите до месец -два и заплашва да срине до основи цялата ни икономика, за способно да предложи разумно решение за овладяване на ковидкриза?!
    Наистина ли мислите, че това засяга единствено вас и спасение поединично е възможно, а отлагане във времето е решение? Възможно ли е мотивът “ ама така правят един куп други държави“ да е мотив наистина? Ами той и Хитлер едно време е бил подкрепян от доста държави, смятате ли, че е бил прав?
    И в края, като казах Хитлер, се сетих за един чудесен пример, дано проумеете, че ако приемете въвеждането на Зеления паспорт, нататък просто няма нещо, което да не можете да приемете, дори концентрационни лагери и газови камери …
    През 1933 г. Адолф Хитлер решава да въведе тъй наречения ′′ Der Ahnenpaß ′′ или ′′ генеалогически паспорт „, който потвърждава, че собственикът му е от арийски произход.
    С него се разрешава достъп до музеи, обществени сгради, театри, училища и работно място.
    Просто история, без намеци….
    Източник: 24 май клуб

    Коментиран от #73

  • 61 Антиашкенази

    31 3 Отговор
    Заради еврейските борси в случая тази за електроенергия токът поскъпва стремглаво. Техните бюнки ни ограбват непрекъснато а бухалката им САЩ поддържа военни конфликти и хуманитарни кризи по цял свят. Как да харесваш това мръсно и подло хазарско племе?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Сатъра на Хана

    26 0 Отговор
    СЕСТРО,
    .... АМИ ТО ЕВРЕИТЕ И АРАБИТЕ СА СИ БРАТЯ - ДЕЦА НА ЕДИН БАЩА - АВРААМ .... НО ОТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ГОДИНИ СИ ГОВОРЯТ
    .... ..... НА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА И КСЕНОФОБИЯТА ... .....
  • 64 Психиатъра

    17 1 Отговор
    Нали знаете, че това момченце Пешо е ненормален обсебен от черни мисли за Русия!!!!
  • 65 9493

    12 0 Отговор
    Петре, ти българин ли си?
  • 66 Бамбука

    9 13 Отговор
    Кенеди беше казал нещо от рода на " Какво ще дадеш на страната си, а не какво ще получиш ". Къде има нещо за народност, религия и т.н. Барак Обама или Тръмп ? Има ли подобно сравнение на база цвят на кожата, религия, етност ? Трябва ли да боготворим крадлив вожд от българския "род" и да отричаме честен от друг, като и двамата са български граждани, работят и се трудят за България ? Кой е повече "българин " ? Оня на нивата или другия облечен във власт ?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Перо

    39 3 Отговор
    Какво иска да кажат от “Шалом”,че е нормално в българската държава да има отявлените: ционизъм, фундаментален мюсюлманизъм, шовинизъм и македонизъм, тотален анти-българизъм! Права е Гунчева! Упоменатите видове национализъм са нанасяли големи вреди на нашия род и родина! Тук не става въпрос на нормалните и интегрирани равноправни етноси. Това е доказано в нашия бит,култура, манталитет и живот,докато в отделните страни,национализма и расистките учения са държавна политика,образование и възпитание!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 един

    32 2 Отговор
    Жено, докажи ми, че 6 млн. евреи са избити и ще ти се извиня за всичко, което не съм направил... само че, не можеш!

    Коментиран от #87

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Бамбука

    2 27 Отговор

    До коментар #60 от "КовидНацизъм":

    Пълни простотии си надраскал. Никой не те задължава да се ваксинираш , да си извадиш "зелен сертификат". Ако искаш стой си село или в мазата. Но, защо другите трябва да ти плащат помощи, да им дишаш във врата ? Парите не ти се полагат, само защото искаш да бъдеш днес различен или утре купен от днешни партии на "протеста, утре когато са на власт да те шамарят. Мазохизма е вреден за здравето на нацията. "Анархията е майка на реда" е лозунг от преди повече от сто години.
  • 74 ха ха ха

    43 4 Отговор
    Цензурата е страх от истината!

    Видяхме ги колко са умни евреите, не могат да ни стъпят на малкия пръст! 😆

    Нападението върху Възраждане е само от страх, но да си знаете - вместо да вадите очи, изписвате вежди!

    Поздравления Гунчева! Корабокрушираха в България!

    Коментиран от #79

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 КовидНацизъм

    27 3 Отговор
    Глeдaйтe видeoтo, кaк в Изрaeл хoрaтa ce възмущaвaт и кaквa цeнзурa цaри и тaм, защо не пишете Г-жо за гези факти.
    Защо не пишете, " бившият шеф на Мосад, каза че Израел не са опитни мишки на САЩ.
    "Миниcтeрcтвoтo нa здрaвeoпaзвaнeтo нa Изрaeл признaвa, чe зeлeният ceртификaт нямa eпидeмиoлoгичнa cтoйнocт и ce изпoлзвa зa принуждaвaнe нa хoрaтa дa ce вaкcинирaт!"
    А че има расисти, на които им пречат, евреите, арабите, руснаците, американците, турците, арменците,азиатци, КАКТО И БЪЛГАРИ в чужбина, които са третирани като 2-та ръка хора е ФАКТ.
    Опира до култура и възпитание.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Израел

    17 8 Отговор

    До коментар #74 от "ха ха ха":

    Познавам евреи, които ще гласуват за Възраждане.
    Нещо по този въпрос???

    Коментиран от #83, #96, #111

  • 80 Бг681

    9 2 Отговор
    Разбирам че е минимална бройката сравнение с нормалните честни хора. тази гнила част етничеки бг или тези които се водят по документ че са бг, които са корумпирани и вредят даже и да са десет процента от цялото население пак ще са малцинство. Най-вероятно нса под пет и това пак доказва тезата ми че сме твърде добродушни по природа и лесни за манипулиране
  • 81 Бг681

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "да но":

    Горния
  • 82 Израел

    17 9 Отговор

    До коментар #78 от "да попитам":

    Няма Палестина, а Юдея, която е наказана, заради въстанието от Рим, и Юдея е преименувана на Палестина, нещо като Румелия и Македония, чети, трудовете Флавий се преиздадоха на български-свидетел на събитията.
    Има евреи в България, които ще гласуват за Възраждане.
    Светът трябва да се освободи от Ковиднацизма на Глобалния Капитал, който няма етнос, Родина и Държава.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 LOSHIA

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    БЪЛГАРЩИНАТА СЕ ОТСТОЯВА С ДЕЛА И ДЕЙСТВИЯ,А НЕ САМО С ПРИКАЗКИ!!
  • 87 Няма

    6 1 Отговор

    До коментар #71 от "един":

    Такава бройка избити,но след около Пет години ще се увеличи.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 дядо Ильо

    8 1 Отговор
    Друго си е Паси...
  • 91 карамфила

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Аз да пиша":

    И ти ли си от 5 вълна на Шалом?
  • 92 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 6 Отговор
    няКОЙ май е в грешка! Въпреки, че Народното Събрание на България определи комунизма като ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ, то ЕВРЕЙСКИЯТ културен дом в София продължава и до ден днешен да носи името на КОМУНИСТА-ТЕРОРИСТ ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ и дори организират паметни годишнини на "ГЕРОЯ".
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Скъпа ти на софрата ли беше?

    2 12 Отговор

    До коментар #17 от "Боряна Христова Георгиева":

    Или на тлъста заплата? Плъховете напускт кораба при катастрофа.
    Зле са те информирали. ГЕРБ продължава да печели изборите!
  • 95 Не на национализма

    2 30 Отговор
    Нямо по страшно от национализъм! Забележете,има ли националист,който да не си служи с езика на омразата? Който да не е расист,антисемид,хомофоб,сексист? Няма такъв! Националистите са най-опасните за човешкия род и историята го доказва! Техния най силен враг е толерантността! Затова в толерантност човекът трябва да се възпитава още от пелени! Най-толерантните държави каквито са скандинавските например,са най-проспериращите и най щастливите!

    Коментиран от #104, #106

  • 96 Да, така си е в действителност

    6 0 Отговор

    До коментар #79 от "Израел":

    Комунистите също ще гласуват за крайно левите.
  • 97 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    8 0 Отговор
    това твърдят и евреите за израел!?
  • 98 потребител

    13 0 Отговор
    Не ги е срам гоите,да сквернословят по невинните евреи!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Отговор

    27 0 Отговор
    Крайно време е "Шалом " и всякакви видове ционистки организации да си вземат парцалките и да си отидат в не"обетованата " земя
  • 104 БГНЕС

    17 1 Отговор

    До коментар #95 от "Не на национализма":

    Във всяка европейска държава която иска да съхрани уникалната си култура и идентичност, градени векове наред трябва да има национализъм в добрия смисъл. Каквито и думи да използваме целта би трябвало да бъде множество разнообразни култури а не еднообразен глобален модел на поведение и култура.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #79 от "Израел":

    Ти вярваш ли си?
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 мой

    3 4 Отговор
    Прекрасна е Юлето.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 защо така

    6 4 Отговор
    доста хвалебствени коментари за евреите са изтрити!
  • 116 Бен Хур

    11 2 Отговор
    Герб са фашисти,а Бойко Борисов е национал
    социалист. Да се знае.....

    Коментиран от #118

  • 117 Прави любов! Не война!

    7 0 Отговор
    Къде е ГЕРБджиков ?!
  • 118 ъглополовяща

    2 12 Отговор

    До коментар #116 от "Бен Хур":

    Правиш ли някаква разлика между националсоциализъм, фашизъм и комунизъм. Май е висока топка за интелектуалното ти състояние. С две думи разлика между националсоциализъм и комунизъм няма. С фашизма като идеология, нещата са малко по-сложни. Чети и не употребявай думи, чието значение не знаеш. Малкия ми син прави така, защото се учи да говори и копира чутото. Надявам се, че не си на 3 годинки.

    Коментиран от #123

  • 119 Перо

    14 1 Отговор
    Соросисткият сайт цензурира,чрез триене на неприятните факти и коментари за ционистите!
  • 120 Аз съм

    17 0 Отговор
    Абе 95, да даваме на всеки да ни прави на бунаци казваш? Да се учим на толерантност, да си чел Препоръките за възпитание на децата? Там точно като теб предлагат от пелените да се самозадоволяват и да с бъркат по дупките. Точно такива като тия от Шалом стоят зад тези идеи. Всички неправителствени организации със забрана да развиват дейност в България. Неправителствени организации има там където няма правителство!!!!
  • 121 Аз съм

    7 0 Отговор
    Забравих да напиша препоръките са на СЗО. Има ги на техния сайт, има ги и преведени на български.
  • 122 За мен най важното е лицето Бойко

    7 2 Отговор
    Методиев Борисов да е при бай Ставри.
    Другото,ама хич, не ме интересува. Хич.
  • 123 малка соц мрежа

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "ъглополовяща":

    извини ни,тук сме малко по-праволинейни и необразовани,но сме в по-концентриран вид от фейсбука!
  • 124 Виждате ли! Колко сме толерантни!

    6 0 Отговор
    Не закачаме Бойко Борисов! Оставихме го да
    си развява байрака ! М,да!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 адолф

    5 0 Отговор
    този юлиан дандолов на снимката наистина гледа много обидено!
  • 128 простете и

    1 8 Отговор
    тя се учи в движение и не е политик, нито има опит като такъв.
    Юристката Гунчева е добър човек, също и е патриотка, но не одобрявам такива изказвания, защото те всяват омраза между хората, това не е добре, всички заедно трябва да си помагаме! Но и с тази хистерия срещу ДПС и Пеевски по медиите, след закона Магнитски, някои хора се подвеждат по медиите и повтарят чутото от медиите, след което съжеляват!
  • 129 Стефан

    17 0 Отговор
    Много тънкообидни сте станали нещо, нали не сте забравили че ви спасихме през ВСВ започната от евреина Хитлер, веднага се засягате на всяка дума която не ви харесва, но вашата родина строи стени по 5 метра височина, и да знаете че това за гостите си е така, дошли сте на тези земи много след нас, ама много, правите от мухата слон.
  • 130 ххгф

    13 0 Отговор
    България не се управлява от българи в голяма част от страната , а част от българите и останалите управляващи , които управляват, са и крадливи, нагли, вместо да вложат в развитието на населените си места и населението, влагат в имоти, вместо да създават заводи, производство и повече добре платени работни места , за да спрат демографската катастрофа, те влагат пак в хотели, лукс, постове и кражби и рекетират.
  • 131 Търновец

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Коен":

    Древния град Йевус е основан преди оkоло 4500 години от Jebusites (Йевусейци) и e бил център на плодородна област напоявана от 3 реки. Тогава Юдеите нарекли тази облаcт “свещена земя” и техните богове нарекли Йевусейците “покварени и потънали в разврат” и им заповядали да превземат Йевус и земята около него. През 1003 BC цаp Давид и Юдеите преземат Йевус и плодородната дoлина, a Йевусейците бивaт избити. Йевус става Йерyсалем, a плодородната дoлина - Юдея. Палестинците твърдят че произхождат от Jebusites – избягали от клането на юг в една дълбока пещера. Защо не пуснете Проф. Шломо Занд???
  • 132 Елена Гунчева

    14 0 Отговор
    В Израел има приет Закон за националната държава: само евреите ще имат право на самоопределение, а арабският вече няма да е със статут на официален език. Други въпроси към мен има ли?!?
  • 133 Елена Гунчева

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "Yehudim ve ani":

    И откъде знаете, че не познавам родители си - потомци на възрожденски род от Пиринско? На мен ми е интересно откъде пък сте научили, нали има тайна на осиновяването?!? И да ви кажа - точно разкриването й, особено публично, е престъпление.

    Коментиран от #134

  • 134 Ъъъ

    6 0 Отговор

    До коментар #133 от "Елена Гунчева":

    Землячка значи. И на мен половината ми семка е оттам. Прекрасни са хората от този край.
  • 135 Търновец

    6 0 Отговор
    Според "Първата ми Библия" (My First Bible – Kenneth N. Taylor) от Кенет Тейлър- цитирайки по памет – “Богът на евреите казал на египетския фараон, че ако не пусне евреите от Египет тогава той (Богът на евреите) ще убие първия син на всяко египетско семейство." и след това същият Бог казал на евреите да поставят кръвен знак на входните врати на домовете си - за да избягват грешки. И така, как това може да е Обич към хората, на които ни учат Исус Христос и Йоан Кръстител? “Първата ми Библия” се разпространяваше в магазина на БПЦ в Търново. Майките на Исус Христос и Йоан Кръстител са били сестри и арамейки (староарменки), a Християнството е било Човеколюбиво философско учение – по-късно Юдеизирано.
  • 136 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    Байчо, нищо не си разбрал защо Бог се е въплатил в Исус Христос.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 безпартиен

    4 0 Отговор
    Щом има антисемитизъм,значи има и семитизъм!!!На всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие!Закон.

    Коментиран от #140

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    Я "госпожата" да ни посочи няколко палестински политици в правителството на Израел, пък тогава да дава акъл. Всеки бастун, дето е лапнал чуждестранен, айде да речем залък, вече се изявява като шеф на водопад... България е отворена за всякакви, но щом искат да живеят тук, ще спазват българските закони и няма да работят срещу държавата. Като не им харесва, може да идат примерно в Саудитска Арабия или Швейцария и да изискват там равни права. Българите отдавна сме с по-малко права от редица "групи", че на всичко отгоре ще ни и поучават постоянно....
  • 142 111133333

    0 0 Отговор
    Публикувала е четери реда и нито една лъжа.
    И с три страници се мъчат да ни убедят, че истината може да носи само политически коректни дрехи, за да бъде приемлива.