22 Октомври, 2021 20:38 1 475 27

Омбудсманът подкрепи родителите срещу онлайн обучението

  • омбудсманът-
  • подкрепи-
  • родители-
  • срещу-
  • онлайн обучение

Онлайн обучението е пагубно за децата от I и II клас, защото възпрепятства възможността им да усвояват базови умения, а освен това ги лишава от пълноценно общуване с връстниците и учителите, казва Диана Ковачева.

Омбудсманът подкрепи родителите срещу онлайн обучението - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния и образователния министър във връзка с въведените нови противоепидемични мерки на територията на страната и преминаването за трета поредна година на учащи и студенти към онлайн обучение.

Повод за препоръката е голямото обществено недоволство и десетките сигнали до институцията на обществения посредник. В тях гражданите са категорични, че дистанционното обучение ще доведе до образователна криза, защото е показало много дефицити, особено за най-малките - учениците от I до IV клас, съобщават от БНТ.

"Искането на гражданите към институциите, имащи отношение към въвеждането на противоепидемичните мерки, е да се направи всичко възможно учениците от I до IV клас да продължат присъствено обучението си. Те настояват да се въведат безплатни щадящи децата тестове, като например бързите тестове със слюнка, каквато е практиката в някои европейски държави, за да се провери дали са здрави и да продължат в присъствена форма на обучение“, пише омбудсманът на двамата министри.

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че онлайн обучението е пагубно за децата от I и II клас, защото възпрепятства възможността им да усвояват базови умения, а освен това ги лишава от пълноценно общуване с връстниците и учителите.

"Според педагози онлайн обучението е стигнало своя предел и трябва да се направи всичко възможно децата да продължат присъственото си обучение“, подчертава доц. Ковачева.

Тя акцентира още, че родителите са силно разочаровани от спешното разпореждане децата им да преминат в дистанционна форма на обучение, въпреки предложението на министъра на образованието и науката Министерство на здравеопазването да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в общините с висока заболяемост. Това би дало възможност на родителите на малките ученици да разполагат с време, за организиране на грижата за децата си вкъщи по време на онлайн обучението им.

"Като национален омбудсман не мога да не отбележа тревогата си, че все повече данни от изследвания и анализи разкриват тревожна тенденция на разстроена психика сред учениците. Изследователите констатират, че нивата на стрес, тревожност и депресия се увеличават сред училите дистанционно ученици. Изолирането на децата от нормалната учебна среда води до тревожна тенденция на разстроена психика сред тях, до влошаване на емоционалното им и психично състояние. Изследвания сочат, че над 35% от родителите приемат, че психичното здраве на техните деца е влошено, а повече от 90%, че децата им се чувстват раздразнителни, самотни, тревожни и тъжни“, алармира отново общественият защитник.

Другият проблем, на който омбудсманът обръща внимание в препоръката си, са сигналите на студенти, които недоволстват от въвеждането на т.нар. "зелен сертификат“ като условие за присъствено обучение във висшите учебни заведения.

Доц. Диана Ковачева допълва, че и студентите настояват за отсрочка - поне от един месец, за да имат време желаещите от тях да си поставят ваксина, както и да се организират пунктове за ваксинация на територията на университетите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 5 Отговор
    Малко си подобрих мнението за калинката в интерес на истината, въпреки че пак приказва общи приказки.
  • 2 Сатана

    6 4 Отговор
    Къде са Кирчо и Асен и имат ли зелен сертификат децата на лейтенант Шмит?
  • 3 Екстремист

    9 4 Отговор
    Не пипайте децата, включително студентите!!!
  • 4 Майна

    10 10 Отговор
    Браво, по- смело Диана, НАРОДЪТ ЩЕ ЗАСТАНЕ ЗАД ТЕЗИ, КОИТО СЕ ИЗПРАВЯТ СРЕЩУ ТОЗИ ГЕНОЦИД
  • 5 Симо

    11 10 Отговор
    И ТАЯ ИСКА ДА РАЗБОЛЕЕ ДЕЦАТА НИ , А СВОЕТО СИ ГО ПАСИ.

    Коментиран от #18

  • 6 Гост

    6 2 Отговор
    Мая е секси, умна и тя ще я замести след изборите, ако не спепелят. Добре си бе Майчето Омбудснан. Лично мнение. Мая, успех!

    Коментиран от #7

  • 7 честен ционист

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Занеш ли защо Майчето е секси, защото като излъже (99% от времето) прави едни такива физиономии все едно си я хванал на калъп.
  • 8 Пич

    4 4 Отговор
    Тая е толкова ниска топка , че ако беше чистача в някой мол , повече от тоалетната нямаше да и поверят , ама с навеждане и вуйчо , омбудсман я направили..... Ама личи и простотията бе...
  • 9 Тиквата на съд

    10 2 Отговор
    Какво като в Нидерландия са ваксинирани, като пак пускат SMS да пазаруват в хранителните магазини. Свърши със свободното пътуване. Като премине тоя вирус..... ще пуснат друг.
  • 10 Бай Гошо

    4 4 Отговор
    Дианче, тия, на които пишеш, не могат да четат. Те само чакат заповеди от фуражката.

    Коментиран от #15

  • 11 БТВ ``Тази сутрин`` репортаж или как``С

    7 0 Отговор
    БТВ Тази сутрин репортаж или какСалама или свободата се изроди в Хляба или ваксината.

    - Защо днес решихте да се ваксинирате?
    - Защото стана или хляба или ваксината.

    Другари, проблемите на здравната система няма да се решат с ваксиниране, а с реформиране.

    Коментиран от #14

  • 12 JEFF

    8 1 Отговор
    Миналата година не беше пагубно , но тази е така. Просто защото предстоят избори, не заради децата и образованието.
  • 13 Хайде да не

    9 1 Отговор
    смесваме нещата и да си кажем истината - на никого не му пука за качеството на обучението - но на мамитата просто не им се иска да се занимават с дечицата си. А бре мамчета, слагате ли скрити микрофони, за да докажете колко лоши са учителите? Ами хайде сега карайте без тях, обучавайте си отрочетата вкйщи и докажете как и колко сте по-добли...? Не искате онлайн - а ще кажете ли как в свободното от училище време им давате по едно екранче и - хайде, мамо, гледайте си там или пък си играйте игрите по компютъра...?
  • 14 А дали не е

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "БТВ ``Тази сутрин`` репортаж или как``С":

    и "или живота - или ваксината"? Аз се ваксинирах, защото рекар, на когото вярвам, ми изпрати информация за броя на ваксинираните спрямо общия брой на тежко болните от ковид в отделението, в което той работи... Ами процентът на ваксинираните там е под 3 - проверете в което си искате отделение. Впрочем - подобни, че и по-тежки мерки, има и във Франция, Германия, Австрия... да изреждам ли още?И защо нашите уважавани и неподкупни журналисти не попитат всеки от кандидатите за президенти какво би следвало да се направи в такава ситуация? Иби ще слушаме неособено интелитентния специалист по всичко и вожд с полубожествени качества, който преди дни твърдеше, че "нищо не се прави", а сега - че не е трябвало да се прави...
  • 15 А ти явно

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Гошо":

    искаш тези заповеди да идват от дама със зелен чорапогашник? Впрочем - къде беше, когато България беше тотално затворена и никой не можеше дори да отиде на три километра разстояние, ако трябваше се премине пост на полицията? Сега просто се следва примера на много от държавите в ЕС - ама нали не го правят "нашите", значи е лошо...

    Коментиран от #24

  • 16 Яна

    7 1 Отговор
    Образованието и без това е трагично поне да запазим здравето от доста години училищата за съжаление са само забавачници
  • 17 Toxic

    6 2 Отговор
    Сега разбрахте ли чий интерес обслужва въпросната мисирка омбудсман?! Когато миналата година децата учеха виртуално нямаше проблем, защото беше решение на нейния вожд! Сега де що има герберска калинка се плюе яко по служебните министри и президента! Здравето на децата вече не е важно!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анонимен

    6 1 Отговор
    Децата при тази висока заболеваемост трябва да са онлайн, на това мнение са всички разумни родители, в момента не е време за присъствено.
  • 20 Кудкудяк

    2 1 Отговор
    Това е епидемия а не концерт пожелание за сульо и пульо. България я докараха до пълен хаос заради вслушването в разни "протестъри". Ще изпълнявате каквото реши правителството във ваш интерес. Затова е правителство, да решава когато вие очевидно не можете. Кудкудякането ви няма да бъде взето под внимание.
  • 21 Инста грама

    3 0 Отговор
    Значи фейсбук, инстаграм, тикток и други простотии могат онлайн, но училището не можело??? Откъде накъде. Да ми разправят че съвременната челяд която е непрестанно на телефона не може да се справи с онлайн обучение е просто смешно!
  • 22 Дейвид Черни

    3 1 Отговор
    На този кретено-фашистки елит, който "мисли" за населението в света, като отпадък им са нужни тмагочита.
    ядене, колкото да не умрат и някакъв си мизерен живот.
    Сега е на мода да си педалетка, но гадно е като стане задължително!
    Животни с квадратни сатанински глави управлават света!!! €£₩$
  • 23 информирайте се

    0 1 Отговор
    Прoф. Жaн Гaбриeл Бaлик, члeн нa Нaциoнaлнaтa aкaдeмия пo хирургия във Фрaнция, публикувa нa 2 oктoмври 2021 г. тoвa oтвoрeнo пиcмo ! Пoтърceтe и прoчeтeтe ! Мoнeтaтa имa двe cтaрни.

    Коментиран от #25

  • 24 Бай Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "А ти явно":

    Чорапогащник се пише с Щ. Когато беше затворена цялата държава, можеше да почетеш малко граматика и да не излагаш по форумите оня фатмак и резидент.
  • 25 Сова Харис

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "информирайте се":

    Професорите и те имат нужда от лечение.
  • 26 гост

    1 0 Отговор
    "cтудeнтитe нacтoявaт зa oтcрoчкa - пoнe oт eдин мeceц, зa дa имaт врeмe жeлaeщитe oт тях дa cи пocтaвят вaкcинa, кaктo и дa ce oргaнизирaт пунктoвe зa вaкcинaция нa тeритoриятa нa унивeрcитeтитe."-мале мила и това ще ми е образованата част от нацията,а къде живяха до сега тези студенти на Марс ли,или в циганските махали се осведомяваха за ковидкризата.
  • 27 Анонимен

    3 0 Отговор
    Онлайн било пагубно, а присъственото в момента какво е- кошмар!!! Що за човек трябва да си, точно при тази висока заболеваемост, да апелираш за присъствено и то в училищата, където нито мерки има, а е най-големия развъдник на вируси. Не е за вярване просто, че някой хора съвсем са загубили разсъдъка си и искат пир по време на чума. Спрете се бе, продажници!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол