Last news in Fakti

23 Октомври, 2021 07:46 2 112 25

Президентът: Неглижирането на ядрените и въглищни мощности е твърде прибързано

  • румен радев-
  • брюксел-
  • европейски съюз-
  • енергетика-
  • електроенергия-
  • природен газ

ЕС не се ангажира с конкретна финансова помощ в ситуацията с растящите цени на природния газ и електроенергията, но е дал препоръки и отговорността остава изцяло за държавите членки и техните финансови възможности, заяви Румен Радев

Президентът: Неглижирането на ядрените и въглищни мощности е твърде прибързано - 1
Снимка: БГНЕС

Кризата на енергийните пазари на ЕС показа, че решенията за неглижиране на ядрената енергия и въглищата са твърде прибързани. Затова се приема и настояването на 10 държави, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като „зелени“ енергии. Въглищата все още имат важно място като базова мощност. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел след заседание на Европейския съвет.

Това дава перспектива на България да продължи да развива ядрената си енергетика и проекти за енергия от природен газ, посочи Румен Радев. Президентът призова да се направи много ясна разлика, от една страна между базови мощности - каквито са ядрената енергия, въглища и газ, и от друга страна възобновяемите източници. По думите му Зелената сделка е необходима и трябва да се стремим към зелената енергия, но тя е 38% от енергийния микс на ЕС, 26% все още идват от ядрена енергетика, 16% - от газ, а 13% – от въглища.

Докато ние не намерим устойчиви решения на основния проблем как наистина евтината, екологично чиста енергия от ВЕИ да се съхранява, не можем да „задраскаме“ нашите базови мощности. Те дават стабилност и независимост в енергийния микс, заяви Румен Радев и посочи, че настоящата криза е върнала фокуса към темата. „Докато сме зависими от цените на газа на международния пазар, ние трябва да обърнем по-голямо внимание на тези базови мощности“, посочи държавният глава. По думите му изграждането на стратегическа автономност включва енергетиката, в това число ядрената енергия и въглищата.

Президентът посочи, че ЕС не се ангажира с конкретна финансова помощ в ситуацията с растящите цени на природния газ и електроенергията, но е дал препоръки и отговорността остава изцяло за държавите членки и техните финансови възможности. „Единственото финансово измерение като някаква мярка, и то може да бъде политически инструмент в ръцете на ЕК, е това, което предложих много ясно – да се премахне или поне да се намали цената на емисиите на парникови газове, за да може по този начин особено за държавите като България, в които въглищата имат значителен дял от микса, да има реално облекчение“, заяви Румен Радев. Прието бе предложението на България, Чехия, Полша, Унгария да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ и на пазара за системата за търговия с емисии. „Ако се установят нередности, трябва да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе през ноември. Целта е да се ограничи спекулата на борсите“, заяви Румен Радев.

По темата „Миграция“ президентът Радев отново е поставил въпроса за изготвяне на ясен оперативен план в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към външните граници на ЕС. Трябва да има поети предварително задължения от страната на ЕС и на всяка една държава по какъв начин ще се включат в такава ситуация, която включва аспекти на сигурността, като и хуманитарни и политически измерения, допълни българският президент.

По въпроса за върховенството на закона, обсъден по време на заседанието, президентът заяви, че темата изисква диалог, политическа воля и правни аргументи.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    14 5 Отговор
    МАЙ НЕ ЪЕ БРЪСНАТ В....ЕС ЗА ВЪГЛИЩАТА

    Коментиран от #6, #18

  • 2 Мда

    16 16 Отговор
    РАДЕВ, като е прибързано що не се обади ами се съгласяваш? Същия мизерник си като Боко.

    Коментиран от #4

  • 3 Фатматка

    17 22 Отговор
    Направи България своя собственост. Лапа той да е добре
    Народът гладува, цени който няма никъде в Ес. Оставка, съд, затвор
  • 4 Опа

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Не много по зле от Бойко.
  • 5 гадно

    28 0 Отговор
    Стига общи приказки да го каже в прав текст, че всяка държава трябва да си защитава интересите, а не да кляка на зелените талибани.
  • 6 пешо

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАА,,,":

    ми, нье. заради такива ду.пед.авци като психодесните и зеуените тауибани.
  • 7 Геша

    21 3 Отговор
    Радев, иди изкарай един курс в Полша как се защитават на сигнални интереси, Натов ски генерал!
  • 8 Хмм

    16 3 Отговор
    Трябваше да кажеш на зелените рептили от ЕС да не се бъркат дето не им е работа.
  • 9 тиквата

    12 2 Отговор
    радев по 300 лв на хората заради цените на тока и храните иначе ще ви трепим
  • 10 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    8 4 Отговор
    ДОСТА СЪСРЕДОТОЧЕНО СЛУШКАШ УКАЗАНИЯТА НА МЕРКЕЛ....ТАКА ТРЯБВА
  • 11 Браво

    19 0 Отговор
    Ние имаме АЕЦ. Другаря Тодор Живков построи централата за нуждите на българския народ, а не да забогатяват единици на гърба на целия български народ. Как така народа ще плаща тези високи цени
  • 12 Онзи

    9 1 Отговор
    Целта е да ни ограбват законно.
  • 13 нннн

    13 5 Отговор
    Дрън-дрън, дрън- дрън. И нито дума за фашистките сертификати? Че под страх да не загубят работата и хляба си, много хора са изнасилени.да се бодат... На изборите ще ти го върнем, Радев. И до балотаж няма да стигнеш!
  • 14 Добре Де

    8 2 Отговор
    Толкова ли не го интересуваме като народ, че ни баламосва с празни приказки. Тока се вдига, газта се вдига, стоки от първа необходимост също. Неговото правителство е на власт, защо не предприеме някакви мерки, а всички само ни омайват заради предстоящите избори,а после едва ли ще ги видим и по телевизията.

    Коментиран от #22

  • 15 Бай Гошо

    8 4 Отговор
    Брей, как умно говори нашичкият в Брюксел - нищо не казва, но звучи добре - а като се прибере тук върши глупости, заради които народът му измира.
  • 16 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    8 2 Отговор
    ОСТАВКА И НА ЦЯЛОТО ТИ НЕДАКОННО , НЕКАДЪРНО , ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО !!!!
  • 17 Тия ФАТМАЦИ одзъцкаха всичко !!!

    6 4 Отговор
    Ток, храни , горива , услуги ......яко хвърчат нагоре !!!! Задава се хипер инфлация , идва гладна и студена зима , по лоша от ЖАН ВИДЕНОВАТА !!!! Фатмаците са неадекватни и не знаят какво да правят !!! Главния Фатмак си прави предизборна кампания на наш гръб , за по лесно И НЕ МУ ПУКА за народа !!!!
  • 18 НАМОРДНИК

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАА,,,":

    ЧЕРНИЯ НАМОРДНИК ДРЕС КОДА НА ГЛОБАЛИСТКО-САТАНИСТКИТЕ ФАШИСТИ ,РАДЕВИЯ ЧЕСТО СЕ ПОКАЗВА С НЕГО.
  • 19 Сорос

    6 2 Отговор
    Радев, поредният СЛУГА НА САЩ.
    Как беше България да постигне синергия с интересите на САЩ, на това Радев МУ СЕ ВИКА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

    Коментиран от #21

  • 20 оригами

    5 1 Отговор
    Зелени сделки 0 виглерод и ще го постигнат след като ни ликвидират всички..
  • 21 Ева

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сорос":

    Преди 25 години Виденов се опита да ни предппази от САЩ и техните извращения . а те какво направиха фалшива инфлация за да го отстранят. Сами сме си винивни не се учим от историята.
  • 22 Пламен

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Добре Де":

    Както виждаш цените на тока ,газта ,нефта....и.н се вдигат за целия свят. Не знам, защо плюете постоянно по президента при условие ,че от него нищо не зависи ?
  • 23 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Ти не си вече нашият президент, ти си предател на народа, вземай си хунтата и се махаи.
  • 24 Ама въобще

    0 0 Отговор
    какво правиш там,да не сме станали президентска република, министър председател имаме ли, парламентарна република ли сме,как така отново не можеш да защитиш националния интерес!!!! Много внимавай какво си обещал за Македония,че жална ти майка
  • 25 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    РАДЕВ УБЪРКА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО Е НЕГРАМОТЕН .................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове