23 Октомври, 2021 09:00 2 802 34

Валентина Ричанек пред ФАКТИ: БСП доказа, че е партията на разума и компромисите

  • валентина ричанек-
  • кандидат-
  • народен представител-
  • бсп-
  • избори-
  • парламент

Твърдо заставам зад позицията на лидера ни Корнелия Нинова и подкрепена от Изпълнителното бюро на БСП. Въвеждането на зелен сертификат е ограничаване на коституционните права на българските граждани и опит ваксинацията да стане принудителна. Решенията трябва да бъдат отменени, а министър Кацаров да подаде оставка, заяви кандидатът за народен представител

Валентина Ричанек пред ФАКТИ: БСП доказа, че е партията на разума и компромисите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Валентина Ричанек е кандидат за народен представител за 47-то Народно събрание от БСП. Тя е на 10-то място в листата на 26 МИР -София област.

- Как ще коментирате мерките в служебния кабинет във връзка с пандемичната обстановка въведени от днес?

- Твърдо заставам зад позицията на лидера ни Корнелия Нинова и подкрепена от Изпълнителното бюро на БСП. Въвеждането на зелен сертификат е ограничаване на коституционните права на българските граждани и опит ваксинацията да стане принудителна. Решенията трябва да бъдат отменени, а министър Кацаров да подаде оставка, поради невъзможността му да се справи с кризата. Изключително тревожен е въпросът за ваксинирането на децата, което аз категорично отхвърлям, както и задължителната ваксинация по принцип. Право на всеки гражданин е да направи свободния си избор, както за себе си, така и за децата си.

- На прага сме на 3 избори тази година. Това че ще са 2 в 1 какви рискове и предизвикателство крие пред партиите?

- Мисля, че избори 2 в 1 ще донесат по-висока избирателна ативност, което е положително за всички. Също така ще спестим време и средства, които са от особено значение в момента. Не мисля, че това крие някакви особени рискове или предизвикателства за партиите, вече всички обявиха зад коя президентска кандидатура застават и се надявам това да е предпоставка за една спокойна и честна кампания.

- Новата формация на двамата служебни министри как ще промени политическия пъзел и какви промени може да очакваме при бъдещите парламентарно представени партии?

- Да, очаква се новата формация да промени политическия пъзел, но до каква степен, бих коментирала след като видим резултата им на изборите. Очакваме ги и на терен в парламента, разбира се, защото там става ясно кой и какво може да промени. За БСП, а и за всеки от нас, е важно в следващия парламент да има по-голямо представяне на партии с общи допирни точки и воля преди всичко, да работят по неотложните за страната и народа ни въпроси, а не само кадруване, борба за надмощие и бягане от отговорност, на каквото бяхме свидетели в последните два парламента. Следвайки нагласите на хората и до някъде социологическите проучвания, промени се очакват предимно в процентното съотношение на вота, а някои от досегашните партии може и да не преминат бариерата. Силно се надявам да има и промени в разума и отговорността пред българския народ, за съставяне на стабилно, редовно правителство.

- Очаквате ли този път да бъде избрано редовно правителство?

- Много силно и искрено се надявам. В изключително сериозна здравна, социална, икономическа и политическа криза сме в момента и всеки изминал ден без редовно правителство е от значение. Като само един пример ще дам бюджет 2022- вече е края на м. Октомври, а нямаме бюджет за следващата година, нито правителство което да го одобри. За партията, която представлявам нямам никакво съмнение, че ще се борим отново, открито и до край това да се случи. Но поради фрагменността, която се очаква и в следващия парламент, ще имаме нужда от мнозинство и то до голяма степен зависи от нагласите на другите партии, изключвайки Герб и ДПС, разбира се.

- Политическата нестабилност от последните месеци хиперинфлацията и предстоящата зима и пандемията ще накарат ли политиците според вас да направят повече компромиси и да постигнат консенсус за широка коалиция и стабилен кабинет?

- Очаквам го. Преди всичко като гражданин. Това ще бъде и най-добрия политически тест – кой, до колко и за какво е в парламента. Защото всички партии сега, както и на предходните избори направиха и правят своите обещания, но когато дойде време да се водят тежки преговори, да се правят компромиси, да се мисли разумно и за хората, видяхме какъв беше резултата.

- Най-важните приоритети пред БСП в предстоящата кампания какви ще бъдат?

- Важното ще бъде да представим пакета с антикризисни мерки за първите 100 дни от управление, обосновани в проекто-бюджет за 2022г. и съобразени с предизвикателствата пред производители и потребители, работодатели и работещи. Не случайно се проведоха срещи със синдикати,браншови организации и производители, преди да се предложат тези мерки. Отново сме подготвени и мислим за бързото и адекватно решаване на проблемите. Надявам се това да се оцени от избирателите, защото положихме усилия и отговорност, каквито нито една друга партия не може да покаже в момента. Ще наблегнем и в разясняването и демонстрации за машинното гласуване, с цел да улесним по-възрастните, но и всички, които биха имали въпроси или трудности в изборния ден.

- Ще покажете ли същата диалогичност с политическите си опоненти и след изборите на 14 ноември?

- Абсолютно! БСП показа и доказа, че е партията на разума, на компромисите, на откритите и честни преговори, на грижата за хората, на борбата с модела Борисов. Това се видя в последния парламент, но и не само. Следя БСП от много години и смело твърдя, че е най-последователната и стабилна партия. Не спирам да следя и другите партии, преди всичко за себе си и нямам капка съмнение в избора, подкрепата и усилията си.

- Вашата лична мотивация да влезете в предизборната надпревара?

- Мотивацията ми е по-различна от обичайно възприеманата, когато някой се появи в листа на политическа партия. Някои хора дори смятат, че вече съм депутат. Не е това. За мен всеки депутат трябва да има някакъв политически опит, а аз нямам такъв. Целта ми е да знам, че съм намерила време, кураж и положила усилия за по-доброто бъдеще на страната ни, в която избрах да се завърна и да отгледам децата си. Както споменах, следя политическия живот в България от поне 5 години и непрекъснато го сравнявам с другите държави. Имах възможността 10 години да работя с хора от цялото земно кълбо. Знам много за случващото се по света, не само в Европа. Но знам и нещо друго. С всичките си природни дадености България може да бъде едно от най-добрите места за живеене. За целта са нужни усилия, обединение, безстрашие и време, заделено от всеки един от нас. Вярвам в БСП, в лидера, в хората с които се запознах там и виждам, че има шанс за промяна. Затова реших да дам и аз своята подкрепа.

- Какви са проблемите в региона, от който се кандидатирате?

- Проблемите в региона ми не са по-различни от тези в цялата държава. Може би малко по-различното е, че тук има сравнително ниска безработица, но до колко доходите на хората са достатъчни да се справят с високите битови сметки и растящите цени на храна, горива и т.н., това е отделен въпрос. Болниците са в окаяно състояние, недостиг на медицински персонал и капаците за Ковид болни, остарялата водо-преносна мрежа и липса на пречиствателни станции, разбитите улици или липса на инфраструктура като цяло, недостиг в гробищните паркове, престъпността и справяне с малцинствата, мръсният въздух през зимния сезон, почистването на речните корита- всичко това са неглежирани и натрупани през годините проблеми, за някои от които трябват светкавични мерки.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ

    11 10 Отговор
    ОТ УБИЙСТВЕНИТЕ ЦЕНИ НА РАДЕВ.....ЩО БСП НЕ Е НА ПЛОЩАДА ИЛИ Я Е СТРАХ ДА НЕ СЕЦНЕ КАХЪРА НА РАДЕВ

    Коментиран от #7

  • 2 хаберих

    7 1 Отговор
    Европейският съюз няма да финансира стени и телени огради по границите, за да попречи на пристигането на мигранти, както поискаха дванайсет страни, включително България, Литва и Австрия. Това съобщи "Франс прес", като цитира изявление на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.
  • 3 Последния Софиянец

    7 12 Отговор
    С Кирчо ще вземем 150 депутати и ще управляваме сами.

    Коментиран от #29

  • 4 Майна

    9 6 Отговор
    Ако РАДЕВ НЕ ОТМЕНИ ТОЗИ СЕРТИФИКАТ ,БСП ДА СВАЛИ ПОДКРЕПАТА СИ КЪМ НЕГО.КОСТАДИНОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДКРЕПЕН АКО СА ЗА НАРОДА
  • 5 Пучо Капучо

    13 4 Отговор
    Тази е номер 10 в листите на БСП в София, обаче реч държи...за разум и компромиси. Клишета, клишета...Важното е, че мяза малко на Малина чалгарката.
  • 6 Обесен Язовец

    11 3 Отговор
    Какво стана с плоския данък? Нинова в парламента заяви, че ще го маха! Да не е размислила!!!
  • 7 НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ":

    ИЗЛЕЗТЕ С МАНОЛОВА, ДОНЧЕВА, БАБИКЯН, ХАДЖИКЯН, БОЙКИКЕВ ДА ЗАЩИТЕ ХОРАТА ОТ КОЖОДЕРСКИТЕ ЦЕНИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ...ИЛИ САМО МИСЛИТЕ ЗА ТОПЛИТЕ ДЕПУТАТСКИ КРЕСЛА И КИФТАЦИ
  • 8 Да бе

    9 6 Отговор
    Тия скоро не са ни клатили
  • 9 Болшевик

    13 4 Отговор
    Попитали един редови член на БСП:
    - Верни неща ли говори Нинова?
    След кратко мълчание, той казал:
    - Но пък прави пухкави козунаци...

    Коментиран от #30

  • 10 не така

    12 5 Отговор
    Освен че за 31 г. станаха милионери само от заплати в парламента, освен каквото откраднаха, друго не са направили тези паразити. Заедно с крадците от ГЕПИ грабиха а се правиха на опозиция 12 г. Никои не трябва да гласува за мошениците от ГЕПИ и БСП. Има алтернатива, Продължаваме промяната, Възраждане и други нови партии. Не на лъжците

    Коментиран от #28

  • 11 Сесесере

    14 5 Отговор
    Кой им дава трибуна на мазните комунисти-русофили, няма отърване ей!

    Коментиран от #31

  • 12 JEFF

    13 6 Отговор
    Нищо подобно. Доказаха , че за няколко гласа повече са готови да предадат Президента.
  • 13 Коцалиев

    12 5 Отговор
    С Нинова няма никакъв шанс Б С П.
  • 14 papagal

    11 4 Отговор
    Защо и кога една партия сама се хвали!?!
  • 15 разум ли

    9 2 Отговор
    Плоският данък разумен ли е?
    Екостикерите разумни ли са?
    В условия на криза?
    Защо се противопоставяте на съдебната система?
    Има ли сред вас членове участвали в корупцията и ограбването на държавата, които са отклонявали пари за имоти, хотели, офшорки, чекмеджета?
    Задавайте ѝм тези въпроси.
  • 16 зеле

    11 5 Отговор
    Каква лицемерна снимчица. Как описва усмивки и пълно мълчание за проблемите, източник за които сте и вие, както и другите партии на статуквото.
  • 17 Активист на БКП

    8 4 Отговор
    За да има просперитет, Тиквата и ГЕРБ-в Белене!!!

    Коментиран от #19

  • 18 НИНОВА, СТЯГАЙ КУФАРИТЕ

    6 8 Отговор
    СЛЕД ИЗБОРИТЕ СИ АУТ...ЩОМ СЕГА СИ ТРАЕШ И ПРЕДАВАШ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ, ЗА ДА ЗАЩИТИШ КОЖОДЕРСКИТЕ ЦЕНИ НА....РАДЕВ
  • 19 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "Активист на БКП":

    ПЪРВО МУНЧО КРАТУНЧО ЗА ТАМ........
  • 20 въпросче

    3 5 Отговор
    Защо на мадам Импексова са й дали слънчогледи,а не тиквени семки?
  • 21 Фактъ

    4 7 Отговор
    Герберастиятя вие на умряло . Това е добре за държавата . По - крадливи от герб - ДПС и БСП никога не е имало в България .

    Коментиран от #23

  • 22 😂😂😂😂...урааа..другари....

    7 4 Отговор
    И...ПОБЕДА...и аз заставам много твърдо отзад на кака Корни, за да поведе чугунените червени кратуни към победа..и пак...ураааа...ето на, Кирето се съветва с баба Мика, световно известна икономистка от палеолита, ние пък си имаме другаря Гечев, световно известен специалист по хиперинфлация, имаме и другаря Жан, специалист по национални катастрофи, така че за тези екстри не се безпокойте..включи ли ни Кирчо в коалицията...имате ги. А, пипонестата кратуна дали ще стане президент на нас не ни пука, важното е да сме на шведската маса.
  • 23 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Фактъ":

    ААААА, НЕ ТАКА....ПО КРАЖБИ НАС НИКОЙ НЕ МОЖЕ НИ БИ...ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА, ЧЕ ДО ДНЕС
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 РАДЕВ СА СПИЧА

    3 5 Отговор
    НИНОВА, ТРАЙ НЕ СЕ ОБАЖДАЙ......
  • 26 комон сенс

    4 1 Отговор
    ИТН и Корнелия трябва непременно да яхнат трази вълна.
    50% от населението е антивакс.
    Лудост е дадават тази тема на Израждане и подобните им!
  • 27 Казването е много важно, че ...

    3 2 Отговор
    ... БСП може компромиси. Но има компромис и недопустим компромис. А БСП е всеяден за "компромис" ползващ определени личности да са във властта.
  • 28 LOSHIA

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "не така":

    Вcички прoблeми нa Бългaрия cлeд 1989 г. идвaт oт БCП и нeйнитe мутaнти!!Вcички кoмуниcтичecки пaртии oт бившия coц ce извинихa ,caмo БCП НE. ЗAЩOOOOOOOO????
  • 29 Ще вземеш

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    На тая дето те е родила, знаеш какво.Не мога да го напиша но ти се сещаш.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Болшевик":

    Жaлнo ми cтaвa зa eлeктoрaтa нa БCП, дoбри ca кaтo хoрa, нo глупaви...COЦИAЛНИ ДEЙНOCТИ МOЖE ДA ПРOВEЖДA CAМO БOГAТAТA ДЪРЖAВA, A БOГAТA ДЪРЖAВA CE ПРAВИ OТ БOГAТИ ГРAЖДAНИ, A НE OТ ТEЗИ РAЗЧИТAЩИ НA COЦИAЛНИТE МEРOПРИЯТИЯ нa г-жa Кoрнeлия Нинoвa.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сесесере":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините им.
  • 32 Бай Гошо

    0 0 Отговор
    Ето това им куца на комунягите - държат се като Мая Манолова, изказват се некомпетентно по всички проблеми, само и само да спечелят нечий некомпетентен глас. Затова и резултатите им на изборите клонят към тези на кюстендилската им люспа.
  • 33 МУТРИ ВЪН

    0 0 Отговор
    РАЗУМ И КОМПРОМИС ЛИ СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ПАРАЗИТИ В ПАРТИЯТА КАТО НАПРИМЕР СТАНИШЕВ , ДОБРЕВ ИЛИ ПИРИНСКИ - ЗАЙКОВ - НАСЛЕДСТВО ОТ БКП И ЖИВКОВ ? ГЕН . РАДЕВ И ТЯХ ИМАШЕ ПРЕДВИД !
  • 34 Анонимен

    0 0 Отговор
    Бсп-дпс-.. герб крадохте от залъка на народа. Разлика между вас, гербсп няма, всучки сте заедно в далаверите, заедно и с дпс. Старите номенклатурни кадри бяха с бб, и обрарно при нинова една част старите де, а другата герб. По добре Кирпо и Асен, поне са възпитани, интелигентни, пи добре умно да ме краде, а не простака, който не знае, кога е роден Левски, Ботев, не знае за Бетовен и сие, деца, внуци, кога родени. Върнахте дпс и герб БГ 60 години назад.