25 Октомври, 2021 10:37 1 058 28

Доц. Околийски: Мерките са правилно, макар и закъсняло решение

  • доц. михаил околийски-
  • сзо-
  • мерки

Доцентът и колегите му в Копенхаген правят изследване защо мнозинството от хора, които са по-склонни да се ваксинират, все още се колебаят да го направят

Доц. Околийски: Мерките са правилно, макар и закъсняло решение - 1
Кадър БНТ

"Доколко са ефикасни мерките, ще си проличи в близко бъдеще. Ако това е начин да овладеем пандемията, значи са много добра идея. По принцип всички добри идеи, които биха стимулирали хората да се ваксинират, са много на място и много неотложни", заяви в "Денят започва" по БНТ представителят на България в СЗО доц. Михаил Околийски.

По думите му служебният кабинет е взел правилно, макар и закъсняло решение, тъй като броят на ваксинираните на дневна база е скочил около три пъти.

"Народопсихологията в България - често хубавите неща се случват по принуда, когато липсва национален идеал и цел. Ние се опитахме в началото на пандемията да говорим към сърцата на хората, не само към умовете и да се обединим като общество и да посрещнем по-добре този удар. Това, за съжаление, не се случи", каза доц. Околийски.

Причините според него са недоверие във властта, недоверие в здравните институции и липса на загриженост за собственото здраве, което е често срещано у нас.

Доцентът и колегите му в Копенхаген правят изследване защо мнозинството от хора, които са по-склонни да се ваксинират, все още се колебаят да го направят.

"Антиваксърите са малко, те са кресливи, но са по-малко от 5%. Повечето са хора с чувства, тревога, хаотични преживявания, до които по някакъв начин трябва да достигнем, за да ги привлечем към нашата кауза", заяви доц. Околийски.

2022 ще бъде година за коронавируса в България, но не и по света, където пандемията вече е овладяна. Рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Варненец

    30 1 Отговор
    Аха, хем този доцент констатира, че мерките са правилно решение, а малко след това изказва съмнение, че ще видим доколко са ефикасни в близко бъдеще. Това леко на врачуване ми прилича.Поредния платен рекламатор.
  • 3 Този същият

    26 0 Отговор
    каза по БТВ, че лекарите, които са ваксинирани са само 24%, а нашите от МЗ лъжат, че са 85%. На кой да вярвам?
  • 4 Щом са правилни

    4 0 Отговор
    Улеснявайте гражданите да се възползват. Гербаджииската администрация събитира процеса.
  • 5 Тулупе ти ли си?

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ":

    Или е Севда.
  • 6 Ти като

    18 1 Отговор
    психолог КАКВО ПО-ТОЧНО РАЗБИРАШ ОТ ВИРУСНИ ЗАРАЗИ И ВАКСИНИ? Креслива е жена ти , а теб те е страх от нея. Няма какво да правите изследвания, аз ще ти кажа защо не се ваксинират- защото това не са ваксини, а експериментални отрови! Ей затова не се ваксинират.
  • 7 Доцент Околовръстен

    18 1 Отговор
    Не ме слуша главата и лъжем кат дрът сиган. Антиваксърите са около 70 пърсента.
  • 8 Истински ЛЕКАР

    19 1 Отговор
    Доцентът от Пирогов го каза ясно, тези които издават заповеди, ЕДИН болен не са прегледали с ковид, експертите по студията НЕ знаят ОСНОВНИ принципи в епидемиологията и говорят глупости.
    Колегите му работят в тази среда, боледували са и сега работят без проблеми,само че зелените сертификати НЕ ги допускат до работните места:
    "Ние с антителата,какво да правим,защо ще ни инжектират с ваксини? Когато дърпаш естествения имунитет за опашката,той може да ти отхапе главата!"
  • 9 За стотинки

    19 1 Отговор
    Уважението ми към титлите ежедневно деградира, защото виждам, какви марсианци ги носят.
  • 10 Бай Шили

    17 1 Отговор
    Целта на зеленият сертификат е ходене всяка година. То така се почва. Първо се мушка главичката и после целия.
  • 11 Бай Шили

    11 0 Отговор
    Не ходене а бодене.
  • 12 доган

    15 1 Отговор
    Още една тиква на хоризонта - бяла мафия!
  • 13 Механик

    20 1 Отговор
    Правилните мерки са затвор за такива професори и доценти. И да, закъснели са.
  • 14 Антиваксър

    21 1 Отговор
    Докато има такива дебили които бълва пропаганда и медии които да му дават показност няма да се оправят нещата. Който има малко разум и може да мисли самостоятелно знае че това с ваксините е пълна заблуда. ХОРА ОСЪЗНАЙТЕ СЕ И ТАКИВА ХОРА ГИ ИГНОРИРАЙТЕ !!
  • 15 Бай Шили

    8 0 Отговор
    Герберите се скъсаха да си правят тестове. А по принцип тези дето си правят тестове би трябвало да го правят от грижа за здравето си, та пита се у задачата що не се ваксинират ами си правят тестове. Не е нормално 30000 да се тестват дневно а 1000 да се ваксинират.
  • 16 Гост

    16 0 Отговор
    Още един чантаджия ,кой то не е виждал болен от Ковид през живота си, камо ли да го е лекувал, дрънка глупости! Ако бяхте толкова "загрижени" за хората и здравето ни, щяхте да осигурите достъпни и безплатни тестове за всички, които са уязвими и не желаят да се бодат! Щяхте да изследвате масово клетъчния имунитет на преболедували и да им дадете безрочен такъв сертификат! Но не.... идеята ви е колкото повече боцнати, толкова повече! Нищо, че доказано същите се заразяват, предават заразата, дори боледуват, има и смъртни случаи!
  • 17 Бай Шили

    2 1 Отговор
    Още май месец Къцко трябваше да премахне задължителното носене на маски и противоепидемичната обстановка. Е за туй сега ще гласувам за Карадая и ИТН. Представете си физиономиите на Бойко, Корнелия и тн. ако Карадая стане президент.
  • 18 георги Димитров

    13 0 Отговор
    Лекарско-Фармацевтична мафия. Слушах в неделя по "Нова",как един лекар по професия но работещ за фармацевтична компания нямал нищо против да ваксинира 14 год.си син, даже вече имал първа доза. Вярвал в медицината и науката. Това бил най-сигурния начин да се предпазим от к-19. Зе да ми писва от лекари и фармацевти. Докторите бачкат на по 2-3 места алчни - зинали за пари. Аптеки и преди к-19 на всеки ъгъл. Същото и с лабораториите. Българите и без к-19 са болнави от нисък стандарт на живот, постоянно нерви и тревоги, мизерни заплати и пенсии. Ядем боклуци и гмо-та, после що сме били на първо място по смъртност. Айде тоз зализания да каже ЗАЩО още не са измислили лекарство срещу К-19? Отговора е прост лекарството ще се ползва само от болни , докато ваксините от всички. Смятайте какви са печалбите на фармацефтичните компании?
  • 19 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    7 0 Отговор
    Ген Радев явно не е способен да вземе СВОИ РЕШЕНИЯ затова изпълнява ЧУЖДИ !!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩО НЯМАТ СМЕЛОСТ ДА ПОЛЗВАТ ШВЕДСКИЯ МОДЕЛ ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бойкот

    10 0 Отговор
    Докога с тая пропаганда? Надминахте Гьобелс и коминтерна по лъжи, рекет и лицемерие. Никой не ви вярва, че сте загрижени за здравето ни, защото отричате всякакви разумни аргументи. Само лобирате за ваксините. Ако бяха толкова хубави и безопасни сами щяхме да се редим на опашки за тях. Ама не, първо искате да подпишем, че се отказваме да търсим отговорност, ако пострадаме от тестовите ваксини. Един вид да станем опитни зайчета. Че при всяка нова ваксина се прави тестова група, там пак участниците подписват такъв документ, че са съгласни да са опитни зайчета, ама им плащат пари и им гарантират медицински грижи, ако пострадат. А тук цял свят безплатно да пълни гушите на шепа избрани компании. Защото те не пускат патентите на други, искат цялата пара само за тях. Затова има и дефицити.
    Другата схема са зелените сертификати. При локдаун държавата трябва да плаща обезщетения на засегнатите бизнеси, при сертификатите си измива ръцете и не затваря пряко нищо, но бойкотът на сертификатите директно удря бизнесите по джоба. Чиста работа - хората се настройват едни срещу други, а фармафията инкасира трилиони печалби. Това е далаверата на хилядолетието. Тези няма да се спрат пред нищо, алчността им е ненаситна. Само втори Нюрнберг и втори Народен съд може да ги спре.
    Бойкот и съпротива! Правим го за нас и децата ни.
  • 22 Бай Шили

    0 5 Отговор
    Ако искате да натриете мутрите на мутрите гласувайте за Карадая президент.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Амет

    5 0 Отговор
    Само чиф-ти изкарват да обработват общественото мнение .
  • 25 44444

    8 0 Отговор
    СЕГА ПЪК И НЯКОЙ СИ ОКОЛИЙСКИ СЕ ЯВИ НА МАНЕЖА! СЛЕДВАТ ОБЩИНСКИ, ГРАДСКИ, СЕЛСКИ, МАХЛЕНСКИ, ВИЛАДЖИЙСКИ И Т.Н. ДО ПЪЛНО ОБУНАЧВАНЕ!
  • 26 Smooth Jazz

    1 0 Отговор
    Доценте, има голяма разлика между това, да стимулираш хората да се ваксинират, и това да ги принудиш, поставяйки пред тях дилемата да избират между работата си и ваксината.
    Демокрацията в България приключи днес.
  • 27 георги Димитров

    1 0 Отговор
    Твърдо реших.Ще се ВАКСИНИРАМ.Ваксината я правих преди месец."Грозд-21".Стана около 43 градуса.Съхранявам я в обикновен хладилник. Отварям, отливам 50 градуса. Салата варени картофи с лук. Ще добавя и магданоз.Сега сериозно: На 52 год.съм.Ковид го карах около Нова година. Мина леко. 3-4 дни 37,5.Изпълних предписанията на личния лекар и здравните власти. Задължителна карантина. Въпреки това няма да се ваксинирам! По отношение тези 20%, които се ваксинираха. Направиха го тези, които са свикнали и имат финансови възможности да "хойкат" и не се спряха през време на пандемията. Гърция,Турция екскурзии в Европа.Зимни/Летни почивки. Не ги спряха тестове за по 100 лв.на калпак, големите опашки по границите/3-4ч. на слънце/. Можеха да се кротнат да отложат 1 год.зимните и летните почивки и сега нямаше да има толкоз болни. Добавям и измета на Европа по Черноморието Германци,Поляци,Румънци и уж ваксинираните Евреи. Всичко е логично и не е нужно да си математик или лекар за да предвидиш,случващото се.
  • 28 ДоцПодлога

    2 0 Отговор
    Имам чуството че Хитлер и фашизма,в днешно време изглеждат като лауряти за нобелова награда за човеколюбие.Налага се нещо в световен мащаб,без да има някаква елементарна логика.Ваксинация и зелени сертификати са само началото на новия ред,диктуван от САЩ и еврогейските им папагали от Брюксел.Преносител на вируса,може да бъде всеки предмет,животно или човешко същество,независимо дали е ваксинирано или не.И ваксинираните и неваксиниранитем се заразяват и боледуват.Е,тогава за какво е зеления сертификат??????Да ми се налага нещо което не желая,без да съм заплаха за никой.Няма да гласувам за президент или партия,подкрепяща ковид мерки и белия фашизъм.Ще гласувам за хора,които защитават моите права а не измишльотините на САЩ и ЕС.Всеки ден ни заливат с фалшиви данни,узаконяващи кражбите от пътеки,лекарства и несъществуващи тестове.Само да отбележа,че теоретично не е възможно да се правят на ден по 20 000-30 000 теста.На ден в БГ умират по статистика около 300 човека,но на нас ни се съобщава само бройката от Ковид(фалшива),а не всички починали за деня,защото ще се види че дневната смъртност в проценти е същата както и преди три,пет или 10 години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове