Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 20:27 2 499 32

Ренета Инджова: Вземането на власт в България не е гаранция за реформа

  • ренета инджова-
  • вземане власт-
  • българия-
  • не е гаранция-
  • реформа

Дискусиите в момента са за това на кой колко му е силен „ищахът“ за власт и никой не е оценяван от гледна точка на това, какво би правил, какъв политически потенциал има, казва бившият служебен премиер 

Ренета Инджова: Вземането на власт в България не е гаранция за реформа - 1
Снимка: БГНЕС

Има около нас и в нас един необятен хаос, изгоден за тези, които го предизвикаха, а в човека остана надеждата, че в хаоса ще мине метър. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ренета Инджова, служебен премиер в периода октомври 1994 - януари 1995 г.
По думите ѝ служебното правителство има възможно най-голямата свобода, но ако това правителство не може да предизвика доверие с действията си, то е заради некомпетентност и липса на синхрон. Според нея политическото лидерство в България не е развиващ се естествен процес и никой не е оценяван като политически потенциал.
„Какво друго мога да кажа, на българските политици толкова им е акъла. Всички партии, които се обявиха, че са партии на протеста, всъщност се самообявиха за такива. Никой от протеста не е излъчвал кандидати за участие във властта, защото философията на този протест беше, че той е контрата на всяка власт, че е корективът поради факта, че в страната властва мафия и поради това, че всички власти са безконтролни. Веднага се намериха хора, които да материализират това във власт, а дискусиите в момента са за това на кой колко му е силен „ищахът“ за власт и никой не е оценяван от гледна точка на това, какво би правил, какъв политически потенциал има. Дори и хипотези в тази посока няма“, каза Ренета Инджова.
Бившият служебният премиер каза още, че на политическата класа ѝ е по-удобно да превключва на избори, а вземането на власт в България не е гаранция за реформа, още повече за разграждане на мафиотски модел на управление.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 8 Отговор
    Ренета Инджова премиер!

    Коментиран от #9

  • 2 бай Вътю

    21 3 Отговор
    Как не дойде някой военен генерал да ви измете всичките.

    Коментиран от #6

  • 3 Деян Икебаната

    5 36 Отговор
    Малко се беше загубила тази чума. Но няма мърдане.
  • 4 знаещ

    10 21 Отговор
    Факт е, че на времето тя бе най-успешния ни служебен премиер. А сега, ако не удари 2 по 100, не може да се събуди.
  • 5 розово

    24 1 Отговор
    Седна дума каквото и да се направи народа е обречен.Много са туморните образувания по подобие на данчо ментата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 РИСТЕ СМОКА

    7 33 Отговор
    А наздраве, Ренка, наздраве и на Майчето ДЖИБРАТА.
    После кажи, че са те...нападнали по..стълбите;)))))
  • 8 ГЕРБ

    8 30 Отговор
    Тоя па вампир Я се разкарай
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мнoгo злoбнa лeлкa...Когато беше служебен премиер, прeд нeйнитe oчи, чeнгeтaтa пoмляхa oт бoй прoтecтирaщитe в Caпaрeвa бaня прoтив глупaвo вoдoхвaщaнe, кoeтo тaкa и нe ce рeaлизирa.
  • 10 Рени

    7 21 Отговор
    Стига с тази баба, минало и е отдавна времето. Имало и добри политици някога, вече само простолюдие и алчност за милиони и власт.
  • 11 за почест

    22 8 Отговор
    Чест и почиания за най-умната и искрена жена в политиката за 31г !
  • 12 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    4 18 Отговор
    моите уважения, но във властта нямат място хора над 50 години!

    Коментиран от #13, #25

  • 13 млад келеш

    15 5 Отговор

    До коментар #12 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    прочети приказката за царя,който избил възрастните!
  • 14 Селяк

    17 4 Отговор
    Колкото и да не Ви харесва тази баба, тя за съжаление е права! Ако погледнете историята на управниците ни след 1989-2021, ще видите, че всички плямпат без да правят нищо, тръгват с едни обещания и после преминават в оправдания защо не могат да ги реализират и как предишното правителство направило нещата много сложни... дрън дрън та пляс! Който и да дойде, пак ще е същото, в парламента пак ще се подлива вода, няма да се правят оптимални промени и населението ще страда - УПС ще намалява...

    Коментиран от #16, #18

  • 15 8834

    5 16 Отговор
    Г-жа Инджова вероятно е пропуснала последните няклоко месеца и не е в течение колко корупционни схеми бяха прекъснати от служебното правителство. Вероятно не знае и за растящото одобрение към една нова формация, в която се събират хора с доказани каества и сериозни постижения. Напълно приемам оценките й за партиите на статуквото.

    Коментиран от #26

  • 16 Авертас

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Селяк":

    Тези, новите започнаха с работата ез да приказват и разбъркаха доста схеми за източване на народна пара
  • 17 КАРЛ МАЙ

    6 18 Отговор
    БАБА РЕНА МАИ ПАК Е ПИЛА "ОГНЕНА ВОДА"
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 искам да знам

    1 14 Отговор
    Искам да знам какво казва зайка микова по този въпрос.
    Тя е коНпетентна
    Бе няма ли млади хора в тази територия та ги пробутвате тия
  • 20 Бат Вальо

    2 11 Отговор
    Памперса, бързо и сменете памперса на тая, щот осмърдя орталъка ...

    Коментиран от #23

  • 21 Дионисий, отврат

    1 10 Отговор
    Ох, защо пиеш огнена вода. Имаш сал един другар Дионисий. Жалко, грозно е. Огледай се, иди в магазин и що видя. Ужас - цени високи, мигранти навсякъде, пандемията се вихри, а твоят другар радев е вперил поглед на лешояд към децата на България. Ще ги следи и тества непрекъснато, ще си води записки злобаря. Видя ли, Рени всичко е баталясано в
  • 22 Дионисий

    1 9 Отговор
    Ох, защо пиеш огнена вода. Имаш сал един другар Дионисий. Жалко, грозно е. Огледай се, иди в магазин и що видя. Ужас - цени високи, мигранти навсякъде, пандемията се вихри, а твоят другар радев е вперил поглед на лешояд към децата на България. Ще ги следи и тества непрекъснато, ще си води записки злобаря. Видя ли, Рени всичко е баталясано в
  • 23 ехо о о

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бат Вальо":

    нефелник си и то от 1-во качество!
  • 24 Alex

    0 5 Отговор
    Моите уважения,госпожо Инджова,но Вашите приказки са доста приказни.Като гледа от страни човек,много е лесно да каже: и ти лъжеш,и ти лъжеш,само аз съм права.Е,да,ама не...беше рекъл бай Петко Бочаров и си отиде без да може да види нещо като демокрация!
  • 25 Стар пес

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    Еш па ти..ами какво..пос..рковци, дето не можете да се избършете ли да ви сложим да се накрадете.
  • 26 Alex

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "8834":

    Брейй,е това се вика разбирач,т.е.компетентен избирател с топли връзки с новото пилотско управление!И много,ама много обиден на статуквото!Ама какво беше това,май и той не знае...Толкова е кадърно това управление,че сега ще си светиш с факли,щото и газието ще поскъпне и ще ядеш един път на три дена,за икономия,де,та да забогатееш...
  • 27 СУВЕРЕНА

    0 1 Отговор
    ГАРАНЦИЯ Е СУВЕРЕНА АКО ЗНАЕ КВО ИСКА НО ТАКЪВ НЯМА СУВЕРЕНА ИСКА ДА ПАПКА БЕЗ ДА СЕ НАПЪВА И НА ПРОТЕСТИТЕ ТОВА ПРОЛИЧА ОВЦЕТЕ СЕ ПОВЕДОХА ПО КРЕСЛИВИ ШМЕКЕРИ И СИ ГА НАБУТАХА ЗДРАВО ЩОТО НЕ СА ГРАЖДАНИ А ОВЦЕ ТОВА ЧЕ НЯКОЙ ГОВОРИ И ДРУГИТЕ ГО АПЛОДИРАТ НЕ ЗНАЧИ ЧЕ Е ПРАВ МИСЛЕНЕТО Е СЛОЖНА РАБОТА ЗА РАЗЛИКА ОТ КРЯКАНЕТО ГУЛЮ ГУЛЮ
  • 28 вихър

    1 1 Отговор
    Един жесток цар, създал закон да бъдат погубени всички стари хора.

    - Каква полза от тях - рекъл той, - нито орат, нито жънат, нито дърва секат. Само ядат хляб и се пречкат вкъщи. По-добре ще живеем без тях.

    Запретнали се царските палачи. Всичките стари хора минали под нож. Останал само един старец - баща на болярин. Дожаляло на болярина да вземе главата на стария си баща, затуй го укрил на тайно място и го хранел скришом, без да знае никой.

    Жестокият цар имал луд чер кон: ритал, хапел, скачал, хвърлял ездачите. Никой не можел да се приближи до него и да го укроти. В столицата живеела една лукава знахарка. Царят заповядал да я повикат в двореца и започнал да я разпитва как може да укроти лудия кон.

    - Как ли? - отговорила знахарката. - Заповядай, господарю, на твоите боляри да усучат въже от пясък. Вържеш ли коня с въже от пясък, той ще стане кротък като овчица.

    Царят се почесал по тила и повикал болярите си.

    - Хей, боляри - викнал им той, - слушайте какво ще ви заповядам! Още утре да ми донесете едно въже от пясък. Ако дойдете в двореца без пясъчно въже, главите ви ще взема!

    Прибрали се болярите с наведени глави. Никому не идвало наум как може да се усуче въже от пясък. Между болярите бил и оня, който пощадил живота на баща си. Като се прибрал вкъщи омърлушен, старецът го попитал:

    - Защо си кахърен синко?

    Боляринът му разправил какво иска царят.

    - Туй ли е то всичко? Не бой се. Утре, като идете в двореца и царят рече: " Къде е
  • 29 поуки

    1 1 Отговор
    "Дядо и внуче" , Ангел Каралийчев

    Живееше един много стар човек. Очите му недовиждаха, краката му не държаха, ръцете му трепереха. Когато ходеше, пристъпяше едва-едва и се подпираше с патерица. На трапезата разливаше чорбицата върху коленете си, преди да я поднесе до устата. Снаха му веднъж рече на мъжа си:

    — Не мога да го търпя този старец. Не го искам на трапезата.

    — Той ми е баща, какво да го правя?

    — Ей там под стълбата съм му постлала едно скъсано чердже. Там да яде.

    Синът, който беше отстъпчив човек, махна с ръка:

    — Прави, както знаеш.

    И снахата намести свекъра си под стълбището, където лежеше кучето. Блъсна пред него една дървена копанка, изсипа му в нея яденето и му подаде лъжицата.

    Старецът преглътна два-три пъти и очите му се насълзиха, но нищо не каза. Внучето му видя дядовите сълзи и се замисли. Въздъхна дълбоко и излезе на двора. Намери един върбов чукан и почна да го дълбае с теслата.

    — Какво правиш? — попита го баща му.

    — Копаня дълбая — отвърна момчето.

    — Защо ти е?

    — За да храня в нея мама и тебе, когато остареете.

    Бащата прехапа устни и разказа всичко на жена си. Майката се засрами, прибра свекъра си вкъщи, преоблече го и вече си го гледаше чистичък.
  • 30 вихър

    2 1 Отговор
    - Защо си кахърен синко?

    Боляринът му разправил какво иска царят.

    - Туй ли е то всичко? Не бой се. Утре, като идете в двореца и царят рече: " Къде е въжето?" - ти му отговори: "Царю, готови сме да усучем въже от пясък, но не знаем какво трябва да бъде - дебело, тънко, жълто или червено, дай ни по-напред мостра."

    На другия ден, като чул умния отговор, царят преклонил глава и казал:

    - Прави сте, трябва да ви дам мостра, но няма откъде да я взема.

    И царят простил живота на всички.

    Същото лято настанала голяма суша. Всичко живо изгоряло - и трева, и плод. Пресъхнали реките и кладенците. Житниците се опразнили. Не останало жито дори за семе. Уплашили се хората да не измрат от глад. Загрижил се и царят. Повикал пак болярите и им заповядал:

    - Каквото щете правете и струвайте, но утре , като дойдете, искам да ми кажете откъде да намерим жито за посев, инак главите ви ще взема.

    Тръгнали си болярите сломени - не е лесна работа да се намери жито. Скритият старец видял, че синът му се връща и този път омърлушен, и попитал какво се е случило.

    - Сега, тате - рекъл боляринът, - и ти не можеш ми помогна.

    - Защо?

    - Защото царят иска семе за посев, а никъде в страната няма жито.

    - Не бой се, синко. Утре, когато се явите пред царя, ти му кажи да заповяда на селяните да разровят всички мравуняци на царството. В мравуняците има много жито, събирано зрънце по зрънце от мравките.

    И наистина, щом селяните излезли по кърищата и разкопали мрав

    Коментиран от #31

  • 31 вихър

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "вихър":

    И наистина, щом селяните излезли по кърищата и разкопали мравуняците - намерили във всеки мравуняк по една торбичка едро зърно. Царят останал много учуден от находището и се обърнал към болярина, дето криел баща си. Попитал го:

    - Кажи ми, кой ти даде този мъдър съвет?

    - Не смея да кажа, господарю, защото ще ме погубиш.

    - Няма косъм да падне от главата ти, кажи!

    Тогава боляринът признал, че е укрил баща си и той го е научил какво да каже за пясъчното въже и де има скрито жито.

    Скоро излязъл нов закон: никой да не закача старите хора, а когато вървят по улиците - всеки да им сторва път.

    "Старите хора" , българска народна приказка

    Коментиран от #32

  • 32 Добре

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "вихър":

    направи, че ни припомни тази приказка. А тези, които са ти поставили минус са безумци. Така стана с новата образователна система, която въведе нови "ценности" и извади "старомодните" мъдрости от училището. Поне басните на Лафонтен да бяха оставили, заради поуките в тях, но на кого му трябват мъдри и умни хора...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол