Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 17:24 4 950 57

Психиатър: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

  • коронавирус-
  • мерки-
  • пандемия

Това е системна българска неудача

Психиатър: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума - 1
Снимка: БГНЕС

"Мобилизацията за постигане на обща цел или простата солидарност в бедствие се преживява като унижение за индивидуалния български ум, веднъж завинаги решил, че в него е съсредоточена всичката гениалност на света. В тази епидемия хора, които едва сричат елементарните начала на културата, се оказаха всезнаещи - по-осведомени от световното научно съзнание. Не можаха да се смирят, някаква убийствена гордост. Това е наистина национално бедствие, защото така потъва българската нация, докато водим пунически войни срещу разума". Това коментира пред БНР д-р Николай Михайлов, психиатър и богослов.

Той посочи, че след 89-а година това е най-дълбоката криза на националното ни съзнание. Д-р Михайлов определя като провал челното място, което зае страната ни по смъртност от COVID-19 в света:

"Това е системна българска неудача. Ние преживяваме провалите с някаква особена страст, с елемент на мазохизъм. Ние сме очаровани от нашия провал, имаме тяга към гражданското сбиване. Ние живеем в този казан на лоши чувства и уникална мнителност с производство на версии за нашия живот, които са смайващо глупави. В България няма солидарност, няма общностно чувство. Либералната демокрация не понесе на този народ, той се развали допълнително след 45-те години комунистическа дресировка - това, което се случи сега, е развързване на нагон, на безумството на един с нищо не ограничаван егоцентризъм, в условията на повсеместен мораториум на разума", казва психиатърът.

По думите на д-р Михайлов хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с това дали не могат да заразят други хора и да застрашат живата им:

"Ако политическите мъже имат отговорност за същинска вреда, която нанасят, то е неумението да управляват една криза, това е безспорно, но те не успяха да осъзнаят размера на заплахата, наречена пандемия, дълго време я подценяваха. Не можаха да я приспособят към българските условия. Имаха усещането си, че са задължени, през собствения си нарцисизъм, да изобразяват смелост, да удържат образ на независими от тази заплаха и системно да дискредитират данните, които идват отвън, защото идват от свят на богати, от тези, които искат да ни дисквалифицират като бедна, но горда нация. Ще платим всички с човешки животи", предупреди специалистът по душевни болести.

Богословът посочи, че политическият елит в страната е изобразявал безгрижие на всички етапи на епидемията.

"Тръгнали сме към локдаун, който ще бъде трудно понесен от хора, които не могат да разпределят внимание към реалната същност на това, което става в момента. Трескаво ги вълнува единствено дали могат да нахлуят във фитнес клуб и да беснеят в заведения, наречени нощни клубове и дискотеки. Това се счита за някакво поругание на святото - да посегнеш на това, което кара либерализирания човек да се наслаждава на живота така, както го разбира. Това е масовизирано безумие, което не може да се управлява политически, освен с дисциплинарни мерки, които са непоносими", коментира той.

Според него "от актуалната власт се иска много, а не си дават сметка, че тя може много малко".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 свидетел

    61 25 Отговор
    както винаги - прав до болка !

    Коментиран от #8, #26, #49, #56

  • 3 Пучо Капучо

    37 3 Отговор
    За потъване на нацията ни, не знам, ама за меткане от високите етажи, това вече със сигурност знам...
  • 4 Майна

    58 40 Отговор
    И ти ли ,бе...НЯМАМ ОПРАВДАНИЕ ЗА ЪЕЗИ ,КОИТО ПОДКРЕПЯТЕ ТОЗИ ФАШИЗЪМ, ОСВЕН ,ЧЕ ВИ ПЛАЩАТ..ЯКО...ИЛИ СТЕ ТОЛКОВА ГОЛЕМИ ПРОФАНИ??? НЕ ВЯРВАМ.

    Коментиран от #22, #47

  • 5 Смех

    46 55 Отговор
    Къв е па тоя клепар.. ей писна ми някакви псевдо-докторчета да излизат да ми казват какъв съм... НЯМА ДА СТАНЕ.. ФАШИЗМА НЯМА ДА ВИ МИНЕ СПРЕТЕ СЕ.... докато можете и ви се иска да живеете...

    Коментиран от #23

  • 6 Пич

    37 36 Отговор
    Взел си диплома заради вуйчо ти комунист явно. Ако световното научно съзнание знаеше нищо , нямаше да дрънка противоречащи си глупости всекидневно. А относно твоето съзнание- нямаш такова... Имаш нужда само от пари за алкохол...
  • 7 ГруЮ

    75 5 Отговор
    Безспорно умен човек е Михайлов, но защо не споменава колегите си лекари, които също отказват ваксинация? А те би трябвало да са информирани най-добре.

    Коментиран от #29

  • 8 Навалний

    22 19 Отговор

    До коментар #2 от "свидетел":

    Прекрасно написано!
  • 9 Сатана

    23 27 Отговор
    Абе,Михайлов,къде и кога изучи психиатрия?По времето на соца безплатно или си теглил студентски заем по време на демокрацията?
    Кажи,не се срамувай.
  • 10 Майна

    45 29 Отговор
    С КАКВО И КОГО ЩЕ ЗАРАЗЯТ ХОРАТА, БЕ? НАЛИ СЕ СЕЩАШ ,ЧЕ АКО БЕШЕ ТОЛКОВА СМЪРТОНОСТНО ДОСЕГА НЯМАШЕ ДА НИ ИМА...АЙДЕ, СТИГА МАЛОУМНИ ОПОРКИ ЗА НАШАТА ,,БЕЗОТГОВОРНОСТ,, И ..ИЗОБЩО КАК СИ ПОЗВОЛЯВАМЕ ,ДА ЗНАЕМ, ДА МИСЛИМ И ДА НЕ ИЗПЪЛНЯВАМЕ КАТО СТАДО...РЕЗИЛ СИ И ТИ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Браво

    30 26 Отговор
    Всичко казано е абсолютно точно! В десетката! 👏👏👏
  • 13 Мислещ

    36 29 Отговор
    "Пo думитe нa д-р Михaйлoв хoрaтa нe ocъзнaвaт, чe въпрocът нe e зa тoвa кaк ce чувcтвaт caмитe тe, a c тoвa дaли нe мoгaт дa зaрaзят други хoрa и дa зacтрaшaт живaтa им":

    Ти пък какъв "психиатър" си, щом твърдиш подобно нещо? И психиатрите като математиците ли станахте експерти по вирусология? Ама хайде, математикът поне по дефиниция е материализт и не му пука за психиката, ама ти освен да си некадърник и продажник, друго извинение не може да имаш.

    Коментиран от #54

  • 14 qwerty

    44 14 Отговор
    Световното научно знание не е на едно мнение откъде се пръкна вируса, който ни затвори по домовете, но виждаш ли, има план как да го пребори. Ваксините са жалък опит да се симулира контрол над ситуацията. Нито една страна не можа да сложи край на епидемията с ваксини, а за ползата от тях се говори в проценти.
  • 15 Пръц

    27 19 Отговор
    Михайлов е от сектата на Драгалевския Ром Костов ДСБ. Това е достатъчно за да бъде заплют на улицата

    Коментиран от #16

  • 16 Мислещ

    26 16 Отговор

    До коментар #15 от "Пръц":

    Ясно, не го бях чувал. Значи поредният либераст-талибанин, който подкрепя по дефиниция всичко, което отвън се налага и мрази собствения си народ.
  • 17 btw

    29 9 Отговор
    За една година нито една страна не можа да победи епидемията, нито с либерална демокрация, нито с комунистическа дресировка!
  • 18 ЕВРО НЮЗ

    42 22 Отговор
    Неможах да го дочета, мислех че психиатъра ще се притеснява за проблема на сънародниците си и последиците върху психичното здраве на децата и внуците ни а открих поредният Ваксър Ковидар.... Не гледали информацията отвън.??? Напротив гледаме с широко отворени очи. Срам и позор за вас.
  • 19 Ханибал ще те гази със слончето

    21 9 Отговор
    Незнам пунически ли са ама май ще бягаш панически.
  • 20 doc

    22 25 Отговор
    Добре, че още има хара като него. Това е анатомия на едно самоубийство. България загива, а безпросветните продължават да разсъждават на теми, от които не разбират. Като че ли само остава извънредно положение и налагане на задължителни мерки, за да се спасят нормалните хора.
  • 21 Катя Лещанска

    23 8 Отговор
    Николай, помниш ли кой навремето ратуваше за СДС ? Ами ето ги последствията...
  • 22 asd

    8 11 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Кой те пита тебе бе столипиновски шофер необразован???
    ХАХАХАХАХАХАХА

    Все едно някой го пита колко му е празна кратуната.
  • 23 6969

    22 14 Отговор

    До коментар #5 от "Смех":

    Бил психиатър, но от 20г. не практикува, само дава акъл по телевизиите. Говори неразбираемо, вероятно така се прави на много умен.
  • 24 БОЛШЕВИК 🌟

    28 9 Отговор
    Прав е,но и той гравитираше около престъпниците от СДС навремето. България почна да потъва,веднага след 10.11.1989г. 31 години на тотална разруха, грабеж, безработица, престъпност и мизерия!

    Коментиран от #28

  • 25 да но

    21 3 Отговор
    КОРУПЦИЯТА, драги списвачи увъртащи се във високопарните си думи и изрази е най-огромната пандемия на човечеството и на нашия народ. Хвърлянето на групи от хора в българското общество от една идеология към друга, всичките антибългарски (славяно-съвецка, евро-либерастска, т.н.) е изключително вредно за нашата държава. Нашият народ трябва да стъпи на българска доктрина и да има справедливо разпределение на капиталите и богатствата измежду хората, всички заедно да дърпаме напред и да завладяваме икономиките на други държави.
  • 26 Гост

    34 7 Отговор

    До коментар #2 от "свидетел":

    Айде сега, прав и циничен малко? нали е психолог. Я да отговори какви са причините за това , народа да не иска да се ваксинира?!
    Защото му е все тая! Защото е на дъното! защото е лъган и ограбван повече от 30г. вече! не защото знае повече за васкините и болестта , а защото е обезверен, защото живота в бг не струва пукната пара. защото масово хората са в депресия и не искат да живеят в унижение повече! ей затова не исакт ...другото е параван , същия като този на тези дето тръбят за ваксиниране. минаха повече от година още няма резултати от клинични изследвания , няма тестове, направо жикай на народа с "информирано съгласие". щом същия този народ , дето го изкават тъп, какво ще промени едно информирано съгласие? колко да е "информирано"? кой прави разделението в случая с такива изкавания и статиии,.. нали е по желание ваксинацията? защо напъват толкова? да я шибнат задължителна тогава като толкова трябва всички да се вакиснират....защо се говори само за 4 васкини само? има доста други вече. и тези като онези нямат клинични изпитания защото трябват години
    а не да ми излизат с разни статистики.
  • 27 Беги беги

    32 4 Отговор
    Те ни ограбиха всичк,о сега да им вярваме, че се загрижили за здравето ни с безплатни ваксини и смърт часовници.
  • 28 Защо , бе, България ,

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Е направила своят избор?! Нали пак поради политически причини?! Само два примера : хл завод Антон Иванов и тютюневият монопол !
  • 29 rule

    15 6 Отговор

    До коментар #7 от "ГруЮ":

    Да не мислиш че сред лекарите няма последователи на сектата, която иска да ни рестартира?!
  • 30 Нищо лично,

    11 14 Отговор
    То този е голда вола и калчица ! Смешник, недочел стотинка, сам ! Факт!
  • 31 Румен

    22 13 Отговор
    Умнико,не се подигравай на хората!
    Като сте толкова умни,ти и всякакви математици,анестезиолози и тн.разбиращи от ваксини.Обеснете както трябва на многото прости вьпроса,а не само да повтаряте,,трябва да се ваксинира,,
  • 32 Така беше

    20 4 Отговор
    В Бългaрия упрaвлявa пocткoмуниcтичecкaтa oлигaрхия. Прeз 90-тe гoдини нa минaлия вeк тя зaгрaби нaциoнaлнoтo бoгaтcтвo, влeзe в дълбинитe нa държaвaтa, пocлe пo врeмeтo нa кaбинeтa Бeрoв зaпoчнa дa излизa нa cвeтлo, мaлкo бeшe притecнeнa пo врeмeтo нa Ивaн Кocтoв и oт пoбeдaтa нa Cимeoн Caкcкoбурггoтcки тя пoe cвoятa рoля кaтo eшeлoнирa дълбoкo в икoнoмикaтa, инcтитуциитe и прaвocъдиeтo.
  • 33 бай Даньо

    21 20 Отговор
    Браво на автора отдавана не бях че по точна дисекция на българското "общество" ! За жалост българското "общество" се състой от функционално неграмотни индивиди и в съвременната информационната джунгла се изгуби, напълно се обърка, загуби посока и момент просто се лута като животно докато го намери хищник. На запад ще вземат мерки срещу фалшивите новини, фейсбук, руската хибридна пропаганда но за нас ще е късно ...
  • 34 Саламандера

    4 7 Отговор
    Еж па тоа!
  • 35 Дрън дрън

    1 12 Отговор
    Плямпалата и те да изкарат някой лев и минута слава.
  • 36 Филип Георгиев

    20 3 Отговор
    ВИНАГИ ЦЕНЯ МНЕНИЕТО НА Д-Р МИХАЙЛОВ, НО В МОМЕНТА И ТОЙ ВЗЕМА СТРАНА. А ДАЛИ ВЗЕМА ПРАВИЛНАТА СТРАНА ?! ДА, ВСИЧКИ ПУБЛИЧНИ ЛИЧНОСТИ СА ЗА ВАКСИНИРАНЕ НА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО. АКО МОЖЕ ДА СЕ ВАКСИНИРА ВСЕКИ БЕЗ ОГЛЕД НА ИНДИВИДУАЛНОТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ И ОЩЕ ПО МАЛКО НА ИНДИВИДУАЛНОТО МНЕНИЕ. ТАКА ДА СЕ КАЖЕ КУДКУДЯКАМЕ В ОБЩИЯ ХОР. ТО И НАВРЕМЕТО В ХОР СА ПОДКРЕПЯЛИ ИНКВИЗИЦИЯТА ЗА ТОВА, ЧЕ ЗЕМЯТА Е БИЛА ПЛОСКА, А ВСЯКО РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ Е БИЛО И ЕТЕРИЧНО И МАЛОУМНО. А, ПРО ПО КАТО КАК СЕ РАЗБОЛЯ ГЛАВНИЯ САНИТАР НА ОТЕЧЕСТВОТО? НЕ Е БИЛ ВАКСИНИРАН ИЛИ Е В ОБЩОПРИЕТИЯ % НА ИЗКЛЮЧЕНИЯТА?
  • 37 В.В.П.

    6 8 Отговор
    Бг,тъпанарът,,не вярва на ,медиците,вярва на ,Луна,Борисов и гаджалите,От 9 млн,се стопи на 5,6млн.,..Нормално .е!!.И заслужено .От ,циганско ,турска,седесарска демокрация..Един приятел ,каза скоро .,, Последният ,да сгъне знамето,,Жалко .!
  • 38 В.В.П.

    11 8 Отговор
    Добре ,че Тошо ви ваксинирваше ,без да ви пита,!!..По 8 руски ваксинки.ви набоде..Че да стане България от 6 на 9 млн..Паралича и туберкулозата ,са върлували яко..Ама ,сега е демокрацията!!

    Коментиран от #51

  • 39 Гост

    7 6 Отговор
    Този бил богослов... хахахахахаха
  • 40 В.В.П.

    6 5 Отговор
    Повтаря си ,Бай Ганю,, денонощно...Оооох,,,нищо не може да е вярно,не ми се случва,,аз съм Бог,не е Вярно ,не истина.Ба 86,то място съм по ,,щастие,,в света...Ееех..Ааах,за всичко ,вина имат комунистите и пост комунистите,и децата им ,у внуците,и ..и кучетата им.и т.н....И така 30 г .
  • 41 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    3 4 Отговор
    бля бля бля!!!
  • 42 кокиче

    4 5 Отговор
    тоя кой го е освидетелствувал
  • 43 ПР ХРХ

    10 5 Отговор
    БГ НАЦИЯТА Я УБИ КАПИТАЛИЗМА
  • 44 Анонимен

    8 0 Отговор
    За туберколозата на бай тоошо сте прави. Добре, че лечението бе безплатно. Повръщаха кръв и един наш тракиец главен лекар ги спасявале болните в града, Доктор Владимиров, Hs. ЗА ВАКСИНИТЕ, ВСЕКИ САМ ДА РЕШИ, ЧЕ ДА НЕ ПЛАЧЕ, АКО глава боли, кръвното и сърцебиене. Защо лекарите не искат.. То ще се разбере., но време ще мине.. Ит де е долъл и как вируса. Белите престилки ще им издадат фаллификат и инжекцията, която им се полагат в коша.
  • 45 ха ха ха

    3 1 Отговор
    Тихо, тихо... няма да чакаш много и ще ни благодариш 😉
  • 46 МалкоЛогика

    9 7 Отговор
    Какво става в страните с висок процент на ваксинирани? Няма маски, няма ограничения, болниците не са препълнени, малко хора умират от КОВИД19, животът продължава. Някой ще предложи ли по-смислена алтернатива? "Нека другите да мрат!" не е алтернатива, а самодиагноза.
  • 47 Хирург

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Нацията потъва защото в момента мал0умниците като теб са над 80% от населението...прости, необразовани и алчни Ганьовци!
  • 48 КовидманЯк

    1 3 Отговор
    И тоя помияр лъсна.
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "свидетел":

    Накратко по проблема:
    Coциaлни дeйнocти мoжe дa прoвeждa caмo бoгaтaтa държaвa, a бoгaтa държaвa ce прaви oт бoгaти грaждaни, a нe oт тeзи рaзчитaщи нa coциaлнитe мeрoприятия. Aкo бoгaтитe грaждaни нe ce гoрдeят c държaвaтa cи, тe щe ce cтрeмят дa НЕ ДАВАТ cвoятa лeптa...Бългaритe нямaмe пoвoд зa гoрдocт c ТOТAЛНO OПOРOЧEНAТA НИ ИCТOРИЯ зa хaнoвe, тaнгризъм, рoбcки нaрoд, братушките „двойни ocвoбoдитeли” и „прeкрacния” coциaлизъм....
  • 50 2642

    8 2 Отговор
    Многоуважаваният Д-р Михайлов защитава високите научни постижения на западната мисъл и осъжда безумието на българският народ.
    Но един обикновен Ганьовец би забелязал, че западният свят включително неговата наука е твърде покварен и подвластен на печалбата. Ганьовеца би предпочел сам да избере, дали да се довери на глобалните играчи, а този глобален фашизъм не му е по вкуса.
  • 51 3646

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "В.В.П.":

    Още чакаме ваксина. Това, което ни предлагат е набъркване в човешките гени... тенкю...
  • 52 Капитализмът печели от

    7 0 Отговор
    експлоатация на ниски страсти и страхове. А да очаквате солидарност на народа с политици, дето го продават ту на тоя, ту на оня е малко амбициозно.
  • 53 Мазохист

    5 0 Отговор
    Д-р Михайлов иска от обикновения човек да разбере и да е напълно наясно що е то Ковид-19. Но обикновеният човек много добре вижда, че и самите специалисти нищо не знаят, напълно са объркани и обясненията им са нелогични, хаотични и противоречиви. Ваксината щеше да ни пази и спаси от заразата. Е, не пази, ваксинираните също се заразяват и сеят зараза око
    ло себе си. Също боледуват тежко и умират. За усложненията да не говорим! Естественият имунитет след преболедуване е по-силен от този след ваксиниране-твърдят известни учени. Не, било точно обратното-казват други светила. Щеше да настъпи колективен имунитет след определен процент ваксинирани. Не настъпва, както се вижда. Дори и в Китай, въпреки ваксините и драконовите мерки, отново пламнаха големи градове. Хайде, ние сме глупави, прости, неуки, мазохисти и т.н., инатим се и не се ваксинираме. Ще обясни ли професорът защо болшинството от лекарите също не го правят? Естествено е да подозираме, че знаят нещо повече от това, което се съобщава. Информирани са и се съмняват.
  • 54 Денис

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мислещ":

    Въобще не си толкова мислещ!!!

    Коментиран от #55

  • 55 възмутен

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Денис":

    Потресаваща простотия, безотговорност и егоизъм в повечето ви коментари ! Много е прав проф. Иво Христов.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 на ПРОМОЦИЯ!!!!…

    1 0 Отговор
    Абе, вашата кожа, след като вече 1 ход. и половина ПРОМОТИРАТЕ СМЪРТОНОСНИЯ ВИРОС, как така нито една от политическите МУЦУНИ не се ГЪТНА, ей така за РЕКЛАМА И ПРАВДОБОДОБНОСТ НА КОВИД-а!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове