27 Октомври, 2021 05:53 1 854 13

МОН започва информационна кампания за щадящите тестове

  • министерство на образованието и науката-
  • училища-
  • тестове-
  • информационна кампания-
  • присъствено обучение

Предлагат връщането на учениците към присъствено обучение да започне с I и II клас

МОН започва информационна кампания за щадящите тестове - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката ще проведе медийна информационна кампания за тестовете, с които ще бъдат тествани учениците два пъти седмично след завръщането им в училищата, предаде БНР. Това е едно от решенията, които са взети на вчерашното заседание на отрасловия съвет в системата на образованието. В него участват представители на просветното министерство, на синдикатите и на работодателите в системата.

Разработване на механизъм за тестване на учениците и поетапно връщане на присъственото обучение са други две решения, взети на съвета.

Решено е също да бъде продължена информационната кампания на МОН сред учителите за ваксинацията. Колективният трудов договор ще бъде променен и така на непедагогическия персонал, за който не е осигурена работа при преминаване към дистанционно обучение, ще бъдат дадени 20 дни допълнителен платен годишен отпуск.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета са предложили връщането на учениците в училище да бъде гъвкаво като се започне с I и II клас, а след това се продължи с IІІ и IV клас, а ротацията да бъде с 5-дневна продължителност. От съюза са предложили още прилагането на тестовете за учениците да бъде само след разработен единен алгоритъм за цялата образователна система, както и да бъде приложен 6-месечен гратисен период за въвеждането на зеления сертификат за работещите в средното образование.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истински ЛЕКАР

    18 3 Отговор
    Има тестове тип близалка
    Е, щом има такъв вариант за вземане на проби, без да бъркат и разраняват носната лигавица с разни клечки и памуци, приготвяни от кой знае какви нечистоплътници, то защо масово не се използват?
    Кой може да ни гарантира стерилността на бъркалката за нос?

    Коментиран от #3

  • 2 Ива

    3 11 Отговор
    При близо 7000 новозаразени да се пускат децата при съставено е лудост.Хора,мислете!Има смъртни случаи и сред децата!Кой ще ги тества?Учители...?!
  • 3 СЪД

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Истински ЛЕКАР":

    СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ВСЕКИ КОЙТО БЪРКА С ПРЪЧКА В НОСОВЕТЕ НА ДЕЦАТА ТЕРОРИСТИ!
  • 4 Истинската

    6 5 Отговор
    цел е не да се грижат за децата, а да ги дресират да свикват с такива манипулации. Дресират ги по метода на Павлов, т. е. придобиване на условен рефлекс и да се подчиняват без да разсъждават. От ранна възраст това е пагубно за психиката им. Да не говорим за качеството на образованието.

    Коментиран от #6

  • 5 Фондация

    2 6 Отговор
    на Кирил Петков и Николай Денков със 100 лева учредителен капитал, финансирана от “Америка за България” и широко рекламирана във вестник “Капитал” и останалите медии под контрола на Иво Прокопиев, източва милиарди от Фонда на фондовете.
    Ключови постове в служебното правителство на Радев
    и в структурите на държавата са получили всички лектори от соросоидната фондация на Кирил Петков и Николай Денков, която се явява тинк-танк филиал на фондацията-майка „Америка за България“.
    Видно от търговския регистър на 16 февруари 2018 г. със 100 лв. се учредява фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. Учредители на фондацията Кирил Петков Петков и Николай
    Денков Денков, които стават и членове на настоятелството й и действителни нейни собственици. Представляващ директор е Кирил Петков.
    Дейността на фондацията e насочена към „стимулиране на развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие“. Зад тези напудрени думи всъщност се крие – търговия с билкови илачи по бабини рецепти, коитоПетков и Денков в продължение на няколко години са пласирали с реклами по вестниците и в интернет.

    Коментиран от #7

  • 6 Стойчо

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Истинската":

    Къде беше ти като се жених аз.
  • 7 А самата

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Фондация":

    фондация е създадена с основното партньорство на Фондация “Америка за България” и Софийския университет, а през същата година се рекламира шумно във вестник “Капитал”.

    Биологическият факултет на Софийския университет предоставя безвъзмездно сграда, в която уж ще се извършват някакви биологични изследвания от Петков и коилегите му, които
    инак до един са икономисти.
    На 16 октомври 2018 г. вестник “Капитал” пише, че идеята за създаването на фондацията и центъра е на завършилия икономика в Харвард сериен предприемач Кирил Петков, чиято фирма Proviotic продава растителни илачи на основата на Lactobacillus bulgaricus.
    Инвестицията в центъра била 800 хил. лв., от които 500 хил. лв. са дарение от компанията на Петков, а 300 хил. лв. – от фондация “Америка за България”.
    Проверка във финансовите отчети на фондацията на Кирил Петков обаче сочи, че през 2018 г. единствените приходи в нея са точно 300 хил. лв. и никъде не се вижда допълнителна инвестиция от фирмата на Петков за продажжба на хранителни добавки Proviotic, освен
    внесените от Петков 50 лв. при учредяването на фондацията.
    Видно от интернет страницата на фондацияталектори в центъра освен учредителите Кирил Петков и Николай Денков, са бившия министър на финансите Асен Василев, Евгени Ангелов,
    Лена Бориславова и Даниел Лорер.

    Коментиран от #8

  • 8 Така

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "А самата":

    се стига до 2021 г. когато Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Румен Радев и трябва да спазят изискванията на закона за несъвместимост. Тогава юристката Лена Бориславова, която е и лектор в центъра, заявява поредица от вписвания за освобождаването на Петков и Денков от ръководството на фондацията. Процесът по отстраняване на несъвместимостта започва на 13 май 2021 г. и фактически приключва с вписване на 27 май 2021 г.
    Интересен е фактът, че Петков и Денков правят отказ от правата си в ръководството на фондацията с молби по подобие на отказа на Петков от канадско гражданство. Така се оказва, че обществения интерес към съдържанието на декларацията за несъвместимост, попълнена по чл. 313 от НК от Кирил Петков, става още по значим.

    В крайна сметка Петков и Денков са отписани от търговски регистър, но учредителят Кирил Петков де факто и де юре запазва част от правата си.

    Коментиран от #9

  • 9 Факт

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Така":

    Така реално скрит управляващ остава Кирил Петков, защото може да променя чрез устава директора, респективно и настоятелството. Всъщност само привидно е прикрита наличната несъвместимост за заемане на поста министър. Независимо от всичко това и в момент, когато Кирил Петков и Николай Денков са министри в служебния кабинет на Радев, като в ресорите им са поверени точно дейностите, с които се е занимавала соросоидната им фондация, независимо
    от очевадния конфликт на интереси.

    Като бивш и настоящ министър на образованието Денков днес отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации.

    Подобна е и ситуацията с Петков, който в качеството си на министър на икономиката към съответния момент чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност управлява и отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите в България.

    Коментиран от #10

  • 10 Именно

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят на тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на Министерския съвет.

    Нещо повече, двамата предлагат по подобие на структурата на личната им фондация да се създаде консултативен съвет, който да бъде шапка на агенцията.

    Предлагат се и конкретни имена за консултативния съвет – това на Илиян Михов, чиито брат вече е назначен от Петков в надзорния съвет на ББР, както и назначената като лектор във фондацията на Петков Райна Фичерова.

    Значими постове в правителството на Радев и в структурите на държавата получиха и всички останали лектори от фондацията на Кирил Петков и Николай Денков.

    Коментиран от #11

  • 11 По този начин

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Именно":

    цялото финансово икономическо, иновационно и образователно
    управление на държавата e завладяно от една соросоидна фондация, учредена с по 50 лева от Кирил Петков и Николай Денков, както и на присъдружната им приятелска група.

    В сенките на тази кампания ясно се виждат силуетите на един от основните разпределители на соросоидните пари за медии в България Иво Прокопиев, Саша Безуханова и други фигури от кръга “Капитал”.

    А крайната цел на този дълбоко прикрит финансово-икономически неолиберален октопод е кражбата на огромен паричен ресурс от европейски средства чрез Фонда на фондовете.
  • 12 ИЗВЪНРЕДНО:

    2 6 Отговор
    Конституционният съд: Кирил Петков е бил министър незаконно. Решението е прието почти с единидушие, 11 съдии порязаха Радев за назначението на лидера на ПП.

    Кирил Петков е бил назначен за служебен министър на икономиката в разрез с конституцията. Решението взе на днешно заседание Конституционният съд почти с единодушие. 11 от 12 съдии решиха, че е погазен основният закон заради двойното гражданство на съпредседателя на новата политическа сила "Продължаваме промяната".

    Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

    Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта, гласи официалното съобщение на КС.
  • 13 Вяна

    0 5 Отговор
    ПУСКАЙТЕ НИ ОНЛАЙН ЗА ПОНЕ 2 МЕСЕЦА!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове