27 Октомври, 2021 07:31 1 808 21

Комитова ще представи възможностите за улесняване на процедурите за строителни разрешения

  • строителни разрешителни-
  • виолета комитова

В Германия разрешение за строеж се получава след одобряване на идейния проект и съответствието му с предвижданията на градоустройството

Комитова ще представи възможностите за улесняване на процедурите за строителни разрешения - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова ще представи възможностите за улесняване на процедурите за строителни разрешения, съобщиха от министерството.

В срещата ще участват също заместник-министърът Иван Шишков и началникът на ДНСК Влади Калинов.

От Координационния съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор съобщиха, цитирани от пресцентъра на Камарата на архитектите в България, че ще работят за облекчаване на процедурата по издаване на разрешение за строеж и посочиха, че инициативата за нормативна реформа ще се развива паралелно в две направления.

По-дългосрочният и радикален план включва създаването на изцяло нов закон под формата на кодекс, който да обедини и замени функциите на сега действащите Закон за устройство на територията /ЗУТ/, Закон за регионалното развитие, Закон за устройството и застрояването на Столичната община и Закон за устройството на Черноморското крайбрежие. В по-краткосрочен аспект се предвижда да бъдат предложени спешни промени в тази посока в ЗУТ.

Проектът за изменение и допълнение на ЗУТ ще бъде разработен и съгласуван в сътрудничество с Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столична община и след това внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В момента процедурите по издаване на разрешение за строеж са тромави и продължителни, тъй като се изисква съгласуване и одобрение на всички проектни части в различни административни звена, посочват от Камарата. Издаването на документа отнема от 3 до 5 месеца, което затруднява инвестиционния процес. Необходима е оптимизация на процедурата, която да регулира функциите и да разпредели правилно отговорностите между всички участници в строително-инвестиционния сектор. За тази цел се предлага прилагане на германския опит, при който процедурата е значително облекчена и се изисква по-малък обем документация. В Германия разрешение за строеж се получава след одобряване на идейния проект и съответствието му с предвижданията на градоустройството. В техническата и работната фаза на проекта, отговорността за качеството и пълнотата на отделните части е на главния проектант. По този начин не се дублират дейностите на администрацията и на експертите - автори и консултанти на проекта.

Координационният съвет е създаден през есента на 2020 г. с цел обединяването на браншовите организации по ключовите теми и проблеми, свързани с развитието на строително-инвестиционния сектор.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    16 1 Отговор
    И в момента процедурите за разрешителните изобщо не са трудни.Просто се отива при кмета с "подарък" чиито размер е в зависимост от мащабите на проекта и готово.Десислава Иванчева може да ви обясни най добре.
  • 2 хаберих

    7 2 Отговор
    “Учителите вместо да преподават уроци ще събират плюнки. Това е пълен абсурд!”- реагира лабораторният лекар Георги Тодоров. Той обясни, че максималната достоверност на слюнчените тестове е около 57%. “Тези проби бяха изхвърлени от цяла Европа,а сега някой се опитва да ни ги пробута на нас.”- коментира още д-р Тодоров. Той припомни, че вземането на проби за "SARS-CoV- 2" e медицинска дейност, а законът за здравето забранява подобни дейности да се извършват от немедицински лица. “Освен това същият този закон казва, че медицински дейности не могат да се извършват на нерегламентирани места. За лабораториите има специални изисквания.”- подчерта д-р Тодоров. Той припомни, че самият служебен министър Стойчо Кацаров през месец юли закри нерегламентиран пункт на Дунав мост, където се правеха тестове за "COVID".
  • 3 Мафия

    7 1 Отговор
    Да помогнем на Строителната Мафия, че те горките трябва да си откриват по 4-ри сметки в офшорки.
  • 4 КОМИТОВА СТИГА ПЛАКА

    7 6 Отговор
    КВО РЕШАВАШ.....ТИ СИ АУТ......
  • 5 КОМИТОВА, СТИГА СЕ МЪЧИ

    10 6 Отговор
    СЛЕД МЕСЕЦ МЪКИТЕ ТИ СВЪРШВАТ.....
  • 6 house of Aragon

    6 3 Отговор
    Когато на времето обявяваха грипни епидемии, не помня да е имало локдауни, да са налагали зелени сертификати и да са били толкова загрижени за нашето здраве както днес го изкарват. Ако бяха загрижени за нас нямаше да има толкова болни хора, други, които да събират огромни суми пари за лечения в чужбина или пък да се събират капачки за закупуването на кувьози за бебета и линейки, да се организират дарителски кампании като Българската Коледа, нямаше да мизерстват пенсионерите, да имат масово хората ниски доходи и да се чудят как да оцеляват и т.н.
    Лъжата и измамата прозира от всякъде и се чудя как все още съществуват хора, които вярват, че някой се е загрижил за тях и иска на всяка цена да ги спаси, да вярват на картинки по телевизията и очевадно лъжливи медийни стъкмистики - това е като да си на 40 и все още да вярваш в Дядо Коледа...
  • 7 Да но

    5 1 Отговор
    Цитирате Германия и други страни , но основният проблем е в :
    РИОСВ - за щяло и нещяло, ВиК, особено ЕРП -тата, някои отдели в общините и т.н. Строителите само това искат с ИП и те поемат монополно. В другите страни няма батко, братко.
  • 8 РАДЕВ СА СПИЧА

    4 4 Отговор
    НАЛИ АЗ УПРАВЛЯВАМ....ИЛИ НЕ Е ТАКА
  • 9 5577

    6 4 Отговор
    По добре нищо не прави, че до сега всичко е с отрицателен знак. Сигурно е благородно, но както се казва -Не стреляй по пианиста, той толкова може.
  • 10 Бай Гошо

    7 5 Отговор
    Горката баба - мъчи се поне едно нещо да направи, докато е министърка, но не й се удава. По-добре да ремонтира килиите в затворите, че като я приберат да има повече удобства. За всеки случай да направи нещо и за лудниците.
  • 11 Отровното трио

    4 8 Отговор
    Комитова, Кацаров, Рашков и Кирчо - ГЕРОИТЕ на генерал Румен Радев в изчегъртването с най-много уволнени гербави и спряни пари. Цяла България ви е признателна до гроб

    Коментиран от #15

  • 12 Реалист

    1 0 Отговор
    Правилно е да се улесни процедурата за строеж. Я колко много място за бетон има в България
  • 13 Българка

    6 2 Отговор
    Комитова, всичко е спряло и те чака да се наумуваш. Задействайте се малко бре фатмаци. Имам имот , чакащ Акт 15 само ВиК да разпише, а те те чакат теб, с тона се оправдават.
  • 14 КОМИТОВА, СТИГА СЕ МЪЧИ

    3 2 Отговор
    НЕ СТАВАШ...НИТО ОСЪДЕНИ ЗА КРАЖБИ, НИТО СТРОИТЕЛСТВО....ЗА КАКВО СИ МИНИСТЪР....КАК ША СИ ОПРАВДАЕШ ПАРИТЕ ЗА ЗАПЛАТА ??????
  • 15 Мегаломания

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Отровното трио":

    Мегаломания е думата,която описва състоянието,когато някой говори от името на цяла България .Чудя се от какво си толкова доволен?!Животът ти стана ли по-добър?!Не разбра ли ,че със злоба и изчегъртване работа не се върши.Когато нямаш представа,какво ще правиш,когато унищожиш нещо--ЛОША РАБОТА.Трябва да се НАДГРАЖДА .ББ умееш да прави така,че нещата да се случват.Пък ти,ако си мислиш,че новите ще ти докарат нулева корупция,както ти обяснява един човек,който излъга ПРЕЗИДЕНТА, трябва да си голям наивник.
  • 16 SDEЧЕВ

    3 0 Отговор
    ПРЕДИЗБОРНО ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ,АМА НАДАЛИ..............
  • 17 Тракиец

    2 2 Отговор
    Върни парите от европейските фондове,пък после раздавай акъли.
  • 18 ЛАПАЛОМАТА

    2 2 Отговор
    ТАЯ КВАЧКА ЗА АЛЕПУ ЛИ ГОВОРИ.ИСКАТЕ ДА НАЛАПАТЕ ЗАБРАНЕНИТЕ ЗОНИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО, КОЛКО СТЕ ПОДЛИ ИЛЪЗГАВИ.
  • 19 Строител

    1 2 Отговор
    Браво, супер. Ще застроим всички градинки в София. Морето ще е бетон.
  • 20 Мунчо Радев

    1 0 Отговор
    Комитова първо спря строежа на Хемус... Сега си вкарват техните фирми и ускоряват разрешенията за строеж... Хитро и подло
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове