Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 13:59 1 228 15

Манолова: По-експедитивно да подкрепят бизнеса

  • мая манолова-
  • бизнес-
  • 60/40

Предложихме да се махнат данъците върху тока и енергията, включително да отпадне и ДДС, каза тя

Манолова: По-експедитивно да подкрепят бизнеса  - 1
Снимка: Изправи се.БГ

Призовавам служебния кабинет за повече експедитивност в подкрепата за бизнеса. На 10 септември гласувахме в парламента 440 млн. лв. актуализация на бюджета за подкрепа на фирмите. Едва вчера са пристигнали първите пари и то за подкрепа едва на 60 фирми. Правителството да облекчи правилата за мярката 60/40, така че да се прилага не при спад на оборота с 30 %, а с 15 %, за да се предотвратят фалити на малки фирми. Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в Благоевград, където днес се срещна с граждани.

Бизнесът трябва да бъде подкрепен от държавата в тези две кризи - енергийна и здравна, но помощта трябва да се дава срещу повишаване на заплатите на работниците. Минималната работна заплата трябва да се качи поне със 100 лв., допълни тя.

Изпратихме отворено писмо до премиера Янев и министрите, защото обещаните 110 лв. на мегаватчас в помощ на фирмите не са достатъчна подкрепа за по-скъпия ток. Трябва има пълно овъзмездяване на малките фирми и бизнеса за скока в цената на тока. Сега фирмите ще плащат над 300 лв. ток на мегаватчас, защото предвидената от държавата подкрепа е твърде малка. Отново призоваваме държавата изцяло да поеме увеличението на тока и за фирмите, и за домакинствата, каза още Манолова.

Предложихме да се махнат данъците върху тока и енергията, включително да отпадне и ДДС, а Еврокомисията препотвърди това и призова правителствата в целия Европейски съюз да махнат данъците временно. 20 правителства в ЕС вече го направиха, но в България още не е, обясни тя и призова временно, в зимния сезон, да се спре износът на ток и на дърва за огрев, които вече стигат до 120 лв. на кубик.

Обявихме 31 мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата в условията на криза. Имаме цялостна програма за повишаване на доходите, която включва ново преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2020 г., повишаване на детските надбавки от 40 лв. на 100 лв., еднократна помощ по 2000, 3000 и 4000 лв. за първо, второ и трето дете, подкрепа за бизнеса в условията на криза, но срещу повишаване на заплатите на работниците, каза още Манолова.

Този път ще има правителство. Против сме опитите на ГЕРБ и ДПС да се върнат в управлението. Ние сме най-социалната формация и затова е важно да бъдем в следващия парламент. Усилията на нашата парламентарна група бяха в полза на обикновените хора – увеличихме втората година от майчинството от 380 лв. на 650 лв., гласувахме по 200 лв. за зъбни протези на възрастните хора, гласувахме 120 лв. добавка към пенсиите и актуализация на пенсиите от 25 декември 2021 г., заяви тя.

На въпрос за „зеления сертификат“ тя каза, че в цялата страна малкият бизнес умира заради начина, по който се въведе „зеленият сертификат“. Заради персонал и медицински лица без сертификат затварят бизнеси и отделения остават без лекари и сестри. Има бременни жени, хора с автоимунно заболявания, преболедували с антитела, хора с противопоказания, които не могат да се ваксинират и да получат „зелен сертификат“. Много от лежалите в болници също не получават сертификати, което не е справедливо, категорична бе Манолова.

Подкрепяме Радев и Йотова и последователно отстояваме тази позиция. И Радев, и Кацаров са чули нашата разумна и мотивирана позиция за „зеления сертификат“ и очаквам здравният министър да си преосмисли заповедта, допълни тя.
Водачът на листата в Благоевград адв. Албина Анева обяви, че от утре пред офиса на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в града ще се събират подписи срещу заповедта за сертификата.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    18 0 Отговор
    Просто вече не мога да я изтрайвам тази.Отврат.

    Коментиран от #13

  • 2 Киро Жарта

    8 0 Отговор
    Че ву изпапкам поничката на Майчето 😍
  • 3 Ак Неделчев

    14 0 Отговор
    Това недоразумение ми идва в повече....То бива наглост и лакомия.....
  • 4 Българка

    13 0 Отговор
    Галевице, а после от къде пари за социални дейности? Ъ?? То ми се струва лесно, да обещаваш или искаш разни хубави неща уж за хората. Популизма лелче, го познаваме, нищо че сме по-млади.
  • 5 63633738

    10 0 Отговор
    Всичката тая подкрепа за бизнеса ще излезе много солено на работещите бедни ,щото от де ще се вземат тия пари естественно от тия дето бачкат на минималка.
  • 6 Несофиянец

    11 0 Отговор
    Мая,нямаш ли час за фризьор,че се занимаваш с политика?
  • 7 Кой пръцаше Мая???

    10 0 Отговор
    Ванко 1 и куп мутри я яздиха.

    Коментиран от #11

  • 8 очи различни

    9 0 Отговор
    Очевидно е ,че ФАКТИ са поели ангажимент от по минимум три материала за Галева (абсолютно безплатно , сигурен съм). За днес - този е първият.
  • 9 Латерна

    8 0 Отговор
    След днешното решение на КС за Кирил Петков, къде ще се "лепне" другарката.Манолова.Скоро прочетох,че се връща към корените си,т.е БСП.Ама от там искат ли я?
  • 10 Брат галев

    10 0 Отговор
    Галева айде порадвай се още 10-15 дена и няма да те има на картата, всички те знаем що за стока си ама как има хора където гласуваха за тебе просто незнам ... аидИ попътен вятър към Кюстендил
  • 11 Бай Шили

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кой пръцаше Мая???":

    Бойко Тиквата също. Молеше му се на колене и преглъщаше само и само да я направи омбудсман, а той стоеше прав до бюрото в кабинета си
  • 12 Пенджуек

    4 0 Отговор
    Ей сегинка ши та подкрепя магистрално.
  • 13 Безполезни

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПСР":

    кречетала!
  • 14 Вонбон

    2 0 Отговор
    Ти ли ма простачко,ти ли ще кажеш. Я върви тамоткъдето си се пръкнала
  • 15 Въпрос

    0 0 Отговор
    Майче, я кажи как едновременно за всички посоки, които ти ги роди главата? Нали знаеш никой не може да даде това, което аз мога да ти обещая.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове