29 Октомври, 2021 08:52 4 596 45

Близо 1 млн. фиша от КАТ за българските джигити

  • кат-
  • пътна полиция-
  • висока скорост-
  • камера

Камерите щракнаха 11 313 без "Гражданска отговорност"

Близо 1 млн. фиша от КАТ за българските джигити - 1
Снимка: БГНЕС

Рекордните 952 250 електронни фиша за скорост са изпратили на българските шофьори от Пътна полиция за периода 1 януари – 30 септември тази година. Това заявиха от Главна дирекция „Национална полиция“ в дълго очакван отговор на запитване, тъй като тази информация от февруари не се публикува официално, съобщава вестник "Телеграф".

За сравнение за същия период на миналата година издадените фишове за превишена скорост са 699 954 или разлика от точно 252 296 фиша. В проценти ръстът е малко над 36%. Припомняме, че за цялата 2020 г. бе отчетен абсолютен рекорд от страна на МВР с над 116 млн. лв., събрани от глоби за превишена скорост, който по всичко личи, че тази година ще бъде подобрен.

На този фон обаче при жертвите на катастрофи също има ръст – 30 души повече са загубили живота си по пътищата. За споменатия период на 2021 г. загиналите са 362-ма човека, а през 2020 г. са били 332-ма, което се равнява на близо 9% ръст при смъртността. От 30 септември до вчера пък са загинали още 43-ма души, става ясно от друго запитване до МВР, отправено от „Института за пътна безопасност“ (ИПБ) по реда на Закона за достъп до обществена информация. Така общо загиналите 405-има души за 2021 г. стават с 32-ма повече, отколкото за същия период на миналата година.

Платените електронни фишове за изследвания период са 51 760, което представлява 14% от всички издадени. Изводът, който правят от ИПБ, е, че след разпореждането е налице увеличен пътнотранспортен травматизъм, като заплащането на глобите от констатираните нарушения за скорост е спаднало с повече от 40% спрямо същия период на миналата година. Това е довело до извършване на повече нарушения от страна на водачите на МПС, без те да бъдат санкционирани/превентирани. Поради това от ИПБ твърдят, че е необходима отмяната на разпореждането и създаване на нова методология за контрол на пътното движение. В противен случай безопасността на движението в транспортната ни система ще продължи да се извършва в нестабилна външна среда, смятат експертите от ИПБ.

Освен за превишена скорост, камерите на Пътна полиция са засекли и немалко нарушители без „Гражданска отговорност“ от началото на годината до края на септември месец. Според отговора на МВР до „Телеграф“ 11 313 шофьори са получили „електронни фишове за установени нарушения с автоматизирани технически средства и системи по Кодекса за застраховане на лица, които притежават МПС, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение, не е сключило договор за застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.“ Отделно от това пътните полицаи са издали и 188 750 акта за установени административни нарушения. Общо наложените глоби с фиш и електронен фиш са 1 605 017.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какви фишове

    68 0 Отговор
    бе алоооу?
    На милен Цветков убиеца го пуснаха под домашен арест.
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    54 1 Отговор
    Над половината от тях са от хранилки на които дремКАТ ••••••• ‼️
  • 3 превишил с 16км/ч голям “джигит”…

    72 1 Отговор
    а да кажете колко от тия глоби са над 50км превишаване на скоростта ??? защото е лесно като чи застанете зад табела 70 на извънградски път докато я видиш и вече са те снимали и после много джигити много нещо ?!?!?!? дерете народа но за престъпниците не сте чували никога!!!

    Коментиран от #7

  • 4 русенец

    35 3 Отговор
    И какво от това, че КАТ изпраща фишове, като се заплащат само 14% от тях? Значи са некадърни и в това. Резултатите са видими - по пътищата и улиците пълен хаос, жертвите растат. Значи с или без КАТ е все тая. Тогава да вземем да ги закрием. Ще спестим пари.
  • 5 Петър

    51 2 Отговор
    Видяхте ли че тия камери са само за прибиране на пари,те не са за превенция.
  • 6 некойси

    24 0 Отговор
    Джигитите са в трафика, където системно нарушават правилника и достигат нови висини в джигитското каране всеки ден.
    Хранилките на КАТ дето пълнят хазната ен решават проблема.
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    33 1 Отговор

    До коментар #3 от "превишил с 16км/ч голям “джигит”…":

    Превишение с 16км/ч на Аспаруховия мост е при ........ 46км/ч ‼️ А при тази скорост или ще те натресе някой или ще трябва ТРИ минути да слушаш клаксоните на околните ‼️
  • 8 Andras

    7 2 Отговор
    На моите приятели от Англия, тази позиция на падар много им се харесва.
  • 9 сигурно

    27 0 Отговор
    Гащниците вземат много бонуси за снимките , и за това много работят !!!
  • 10 Е и?

    23 1 Отговор
    Рекета не е за хвалене! Та и сте го увеличили! Бирници!
  • 11 Centyrion

    33 0 Отговор
    Бе какво ги интересува колко са умрели от катастрофи,това е само повод да бъркат в джобовете на хората и да им вземат парите.Ако някой си мисли ,че КАТ мисли за вашият живот,живее в тежка заблуда.Да те мислят за Вас,но само как да ви ограбят!Иначе банкетите треви и клони,маркировка нула,дупки на всякъде,,пълно с предпоставки за ПТП.
  • 12 Димид

    21 0 Отговор
    България: 362 загинали за 2021 при 7 милиона население. Германия: 1200 загинали (приблизително) при 85 милиона население и магистрали без ограничение на скоростта. Някой някъде чел ли е - как са изразходвани парите събрани от глоби?
  • 13 Странни времена

    12 7 Отговор
    Тотална липса на контрол. Камерите развалени и малко.
    Всеки си прави каквото иска. Такова разпасване през 90-те нямаше. Червен светофар,спазване на дистанция,дясностоящ-това са ненужни правила.
  • 14 адаша

    18 0 Отговор
    Елементарно е. На прав участък , около километър, фраскат 50км/ч. и на задна да караш- отново си в киреча. Акционери бе брадър! Акциите падат и идват фотографите...
  • 15 железаров

    8 0 Отговор
    Може и да е вярно но,3 500 глоби на кат ,всеки ден....малко странно ми звучи.

    Коментиран от #21

  • 16 7555

    6 0 Отговор
    Как се връчва фиш?
  • 17 1122

    13 15 Отговор
    С всяка година броя на шофьорите глобени за превишена скорост и неправилно изпреварване се увеличава,което говори,че глупаците стават все по вече!Това са хора без отговорни,затова предлагам,ако някой бъде хванат от камерите по вече то 2 пъти за превишена скорост или неправилно изпреварване да бъде лишаван от право да управлава МПС за три месеца,ако и след това бъде засечен за тия нарушения ...за една година,и след второто наказание пак бъде засечен за тия нарушения...тогава до живот да не кара МПС !Това да бъде вписано в правилника да движение по пътищата,за да не се извинява никой,че не е чувал за него.Ако не е чул,значи не е карал курсовете редовно,книжката му е ФАЛШИВА!

    Коментиран от #22

  • 18 мисля

    11 0 Отговор
    Трябва да се отвори на широко обсъждане темата за масовите убийци по пътищата, които вече биват награждавани от съдебните институции, вместо да получават справедливи дългогодишни и доживотни присъди!
  • 19 MMMM

    8 5 Отговор
    Е за две години доживях да чуя, че някой не е починал от COVID-19
  • 20 йода

    21 0 Отговор
    тези камери освен хранилка за легален рекет, за друго не се ползват. Папараците се крият се по храстите и снимат. На излизане от София, пътя за Калотина срещу Айко - две ленти в посока и 50км ограничение... Турските тираджии ще те смачкат ако кютиш с 50, ама тумбаците се заложили и щракат ли щракат... и после хората които нормално карат в този участък със 70-80 били джигити...
  • 21 БАЙ Х@Й‼

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "железаров":

    При 100 камери , всяка по 35 снимки на ДЕН ❗А една камера прави по 30 снимки за по-малко от час , ако е на хранилка ‼️

    Коментиран от #25

  • 22 определено си

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "1122":

    куха главооо... това говори, че камерите се залагат там където има безумни ограничения, а не там където действително трябва да има превенция - в населените места.
  • 23 Георги v.

    15 1 Отговор
    Сега разбрах, че съм страхотен джигит! Глобиха ме за 6 км. + разрешената скорост.
  • 24 Георги

    14 0 Отговор
    Как няма да са се увеличили като се крият като партизани. По лошо е, че се крият там където няма опасност за движението а там където ще нащракат най-много заради странно поставени знаци за ограничаване на скоростта /примери много/. Добре е в тази статистика да кажат и колко нови камери са закупили, респективно пуснали да изкарват парички. Колко са свалили толеранса, защото в момента те глобяват и за 10 км над разрешението, а кой не е карал при знак 50 с 60??? И най-важно какъв процент от глобите са дадени като допълнителен бонус на „служителите“ на пътна полиция?! Защото целта на контрола по пътищата е да предотвратява ПТПта и да лови опасни и безразсъдни шофьори, а както виждаме от статистиката ПТП и жертви са се увеличили! Превенция!!! Ако ясно и точно застават там където има опасни участъци, шофьорите ще ги научат и за де се предпазят там ще намалява, може и още много примери да се дадат! Смешна, по скоро жалка картинка!
  • 25 железаров

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ясно,горе долу схванах.
  • 26 Веднага

    6 1 Отговор
    Анулиране на всички фишове и глоби на КАТ от държавата, намираща се в състояние пред затваряне с тежък Локдаун...!!!
  • 27 Хирург

    8 1 Отговор
    Те така събират глоби! На трилентов път като магистрала знак 50 ...
    Пак добре, че не си слагат знаците пред патрулката и да снимат след него.
  • 28 Хирург

    13 1 Отговор
    Пробвайте София-Бургас или Варна с движение по знаците. Около 8 часа и безброй безумни знаци!
  • 29 мечо пух

    11 1 Отговор
    Значи излиза , че всеки правоспособен водач е нарушител.Има нещо сбъркано в цялата система.
  • 30 Рамбо Силек

    8 3 Отговор
    За джигити спокойно могат да бъдат обявени и всички които не искат да се ваксинират.
  • 31 Така се перат пари с камерите

    9 1 Отговор
    На кат не им пука за безопасността на пътя просто слагат безумни ограничения и перат пари и уш снимали нарушител. А наказания за неадекватните убийци няма. Караш 5 часа и ти дават книжка??, алоооо ??????
  • 32 Ееееееееее

    4 0 Отговор
    България: 362 загинали за 2021 при 7 милиона население. Германия: 1200 загинали (приблизително) при 85 милиона население и магистрали без ограничение на скоростта. Някой някъде чел ли е - как са изразходвани парите събрани от глоби?

    Коментиран от #36

  • 33 Адвокат

    11 3 Отговор
    Отвратителна практика е с тез камери. Вземат ти едни пари, друг ефект няма. Знаците са тотално неадекватни, маркировка няма, често и път няма, те лапат пари и се хвалят. Безобразие. Кат да се закрие, крадци и негодници! Аз лично съм боядисвал два пъти със спрей обектива на стационарна камера. Поне тия трябва да унищожим
  • 34 Димитър

    7 0 Отговор
    Тооо, всичко много хубаво, ама защо само българските шофьори? А чужденците кога?
  • 35 Истината

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Близо 1 млн. фиша от КАТ за българските джигити.

    Малко са г-да от пътната полиция!Това са само няколко процента от действителните нарушители!

    Защо не контролирате нарушителите на скоростта в градовете и другите населени места?!Там се кара непрекъснато с превишена скорост от 80-120 км/час!

    Причината за всеки загинал и пострадал в градски условия е превишената скорост,употреба на алкохол,неспазване на предимството,разговори по телефон,употреба на наркотици,от неправоспособни............

    Това всичко трябва да лежи на вашата съвест г-да от пътна полиция!
  • 36 ВожтСлужител

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ееееееееее":

    не само от тези глоби, от всички глоби, зелени, сини зони, глоби от градски транспорт ... всички глоби не са бюджет и лесно се харчат без кой знае какъв контрол. Затова прехрънаха глобите като масов спорт сред всички държавни служители .... замислете се и ще прозрете защо после държания служител е готов да защитава със зъби и нокти своите вождоде, дори когато няма и грам хуманност във вожда или служителя.
  • 37 Реалист

    8 0 Отговор
    ЗАЩО няма уволнен началник на КАТ при такова увеличение на смъртните случаи на пътя?! А те му дават тлъст бонус, защото им пълни бюджета от джобовете на и без това бедните граждани?! Е, много долна държава сме!
  • 38 Мексо

    9 2 Отговор
    Миналата седмица тъпунгерите от КАТ ме спират че съм забравил да пусна фаровете. Сто метра преди тях бетоновоз беше разлял бетон по пътното платно. Казах им за това и отговорът беше че знаят но това не е тяхна работа. Толкова по въпроса за тези мизерници.
  • 39 Сус

    4 5 Отговор
    Малко ви са глобите ,малкоооооо ....
    Огледайте се как шофирате и тогава мрънкайте .От сто кладенеца вода носите ,се някой друг ви е виновен за нещо .Адмирации за КАТ да ви късат още шортите докато се научите да шофирате както когато ходите на почивка в Гърция например

    Коментиран от #41

  • 40 chi

    2 0 Отговор
    А за девалвацията на пътните знаци що не споменавате?
  • 41 Ако

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Сус":

    разсъждаването ти се отдаваше като ръсенето на глупости, нямаше да те лъжат и да кълвеш всяка глупост, като шаран!
  • 42 Асеновград

    2 0 Отговор
    Платените национални предатели наречени полицаи,стоят и работят дремейки в патрулките с часове печатат милиони на господарите си, и 80 процента от снимките са незаконни.потърсете си правата .
  • 43 Joro

    3 2 Отговор
    Глобите в България за нарушителите на закона за пътищата са изключително ниски. Направете ги по 5, осъдете неплатилите ги и да видим дали няма да се промени коренно ситуацията. Да, ще останат едни 50-100000 б.клука ,които ще са със сини лампи, мутри,престъпници , политици ,но масата ще спре да кара така . Не може по улици в София със знак 50 км да се кара масово с 80/90 км. Нито уменията на българския шофьор са на ниво рали състезател ,нито настилката има нормално сцепление поради корупция ,нито пък гумите ,които са не знам си коя употреба позволяват такова каране. И да се глобяват служебните баничарки и бусове ,защото тия мало.мници карат като умопобъркани.
  • 44 Иван

    4 0 Отговор
    Чирпан - Стара Загора участъкът по Тракия седя 3-4 години с ограничение, за да цъкат глоби, вместо да вземат да ремонтират. Кр ет ени, сър....
    Да дойде някой да ми каже как се кара там така в дясна лента, докато слушам как колата ми се разпада от лашкане и тряскане и слушам как едногодишният ми син реве от ужасяващите звуци и друсане... у лево по-бързо, че да не ме смаже някой с гоуфо...
  • 45 Канадеца

    0 0 Отговор
    И къде са ,в коя банка ,тези 100 -тина милиона лева ! Що теглите пак външен дълг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове