Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 09:51 2 352 24

21-годишна опита да продаде бебето си на бездетно семейство

  • бебе-
  • продажба-
  • мерки

Акушерки осуетиха сделката

21-годишна опита да продаде бебето си на бездетно семейство - 1
Снимка: БГНЕС

Полицията разследва случай с 21-годишна ромка от село Микрево, община Струмяни, влязла в преговори за продажба на бебето си. Още като била бременна, с Надка се свързал бездетен мъж от Кюстендил, който от много години жадувал да има рожба. Родилката се съгласила да му продаде новороденото срещу 200 лв. издръжка и с уговорката, че тя ще продължи да получава детските надбавки до пълнолетието му, предава struma.bg.

Преди 5 дни тя родила здраво момче, но до сделка не се стигнало, тъй като била осуетена от полицията.

По случая тече разследване за престъпление по чл. 182б от НК, който гласи, че лице от женски пол, което даде съгласие за продажбата на детето си у нас или в чужбина, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 5000 до 15 000 лв.

Родилката не е задържана, съобщиха от Районна прокуратура - Благоевград.

Новороденото е трето дете на Надка, то е изплакало в санданската болница на 30 октомври около 03.00 ч., здраво и в добро състояние. Опитните акушерки в АГ отделението на МБАЛ "Югозападна болница" в Сандански успяха да разкрият планирания опит за продажба на детето си в първите дни след раждането му и да го предотвратят.

В дните след раждането на въпросите на акушерите на кого ще запише детето и къде е бащата, които традиционно се задават на майката, тя първо казала, че ще запише детето си на нейно име, защото е неомъжена, а бащата бил неизвестен. След това признала, че ще даде детето да се отглежда в семейство, което ще издържа другите ѝ две деца - едното на 2 г., а другото на 3 години и половина, като ѝ плащат месечна издръжка. Тя е коментирала сума в размер на 200 лева, които щяла да получава от семейството, което ще отглежда детето ѝ. С тези пари щяла да издържа двете си деца, тъй като нямат баща. Те са записани на нейно име, както и третото.

На 3 ноември младо семейство е посетило родилното отделение в болницата, където е била настанена Надка. Те първо казали, че са близки, след това споделили, че имат уговорка с жената да вземат бебето и да го отглеждат.

Дежурният екип в отделението е подал сигнал в дирекция "Социално подпомагане" в Сандански и в полицията. На място пристигнали екип служители на МВР и от дирекция "Закрила на детето" в Сандански. Образувано е досъдебно производство срещу майката. В процес на установяване е дали е извършено престъпление.

Майката Надка С. е изписана от болницата, а новороденият ѝ син е все още в здравното заведение. Там бебето ще остане, докато от дирекция "Закрила на детето" не намерят приемно семейство, при което да бъде настанен за отглеждане, след като майката отказала да го прибере. Надка С. е разпитана пред органите на реда в присъствието на социален работник.

В ромската махала в с. Микрево, съседите са раздвоени в коментарите. Едни защитават майката, че е оставила детето, след като не може да го отглежда. Други я обвиняват за опита да продаде детето си.

21-годишната майка на 3 деца е социално слаба и сама се грижела за другите си наследници. Живее в къща с две стаи. Възползвала се е от програмата "Топъл обяд", по която община Струмяни раздава храна на социално слаби семейства.

От община Струмяни не пожелаха да коментират с мотива, че случаят е предаден на органите на реда. Уведомен е кметът на общината Емил Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая Цънцарова е толкова противна! Неудоб

    7 14 Отговор
    Детето си е нейно да прави каквото иска
  • 2 тертаа

    5 11 Отговор
    Днес уволних всички работници без ваксини!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор
    ТАЯ циганка няма МАЙЧИНСКО ЧОВЕШКИ ЧУСТВА

    Коментиран от #16

  • 4 въпросче

    14 0 Отговор
    Тази Надка на 15 години ли е забременяла за първи път? В Наказателния кодекс това не е ли наречено "педофилия"?

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Той

    12 0 Отговор
    и клиента ще е като майката - дете за 200 лева ?
  • 6 dddddd

    0 14 Отговор
    Християнски ценности

    Коментиран от #18, #21

  • 7 7473

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "въпросче":

    Тя може да е загоряла от 14 годишен!
  • 8 ????

    13 2 Отговор
    Какви са тези хора, които биха осиновили дете с такъв произход? Човек не знае какво ще се окаже произхождащото от него, с какви наследствени и харсктеропатии ще се роди, та камо ли да осиновява от този етнос. По добре без дете пред ужаса, който ги чака, еле пък и с договора за месечна издръжка, размина ли са се с този таралеж в гащите. Сигурно не е точно така както е описано или и даваща та и в имащите са от маргиналите.
  • 9 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "въпросче":

    Това е цигански обичай от време оно!
  • 10 Кюстендилският

    2 0 Отговор
    Градскио е интернационалист!Обича всички етноси!!!
  • 11 Очевадец

    1 8 Отговор
    Това семеиство щеше да де човешки условия на живот и развитие на това невинно създание а вие пишете и плуите тука както искате и колкото искате

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Въпросът

    9 1 Отговор
    Е защо ги раждат ? И очакват някой да им ги гледа И все са самотни майки заченали от въздуха
  • 13 Очеслагач

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Очевадец":

    Пита се: Защо така наречената "майка" + този, дето я е "заредил" няма да " да дат човешки условия на живот и развитие на това невинно създание "? Защото НЕ са човеци;-)? Ами ако не си далече от истината?

    Коментиран от #15

  • 14 Rock

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Очевадец":

    Трябва строго наказание за такива случаи - превръщат раждането и децата в бизнес и източник на средства- помощи, детски надбавки, просия и мн. др. Няма оправдание за това- има предпазни средства.
  • 15 Rock

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Очеслагач":

    Защото са неинтегрируеми въпреки всичко.Навремето им раздаваха жилища- другите чакаха с години. В тези жилища те изкъртиха паркета и на средата на хола си кладеха огньове. В баните отглеждаха зайци и кокошки. Имаше случай и с един кон- за него бе определена спалнята- пълна със сено и конски тор...

    Коментиран от #20

  • 16 Истина е

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Те са от твоята римска кръв. Не забравяй какво те правеха римляните в Лом :)
  • 17 slawkow

    7 0 Отговор
    Няма такава нация роми . Има цигани .

    Коментиран от #19

  • 18 7890

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "dddddd":

    Ци ганите идват от Индия
  • 19 Ромопиец

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "slawkow":

    Някои хора решиха, че всички проблеми около циганите ще бъдат решени с преименуването им на "ром"ове. "Наивници";-)! Вижда се, че от 30 и кусур години този "метод" не работи.
  • 20 Очеслагач

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Rock":

    И друго се пита: защо подобни екземпляри, неспособни (и нежелаещи!!!) да " да дат човешки условия на живот и развитие на това невинно създание " имат ЧОВЕШКИ права?
  • 21 Индостански ценности,

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "dddddd":

    драги. Човек и с минимална обща култура знае, че християнството НЕ се е зародило там, а и че и днес там е символично представено.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор
    Жестоко, това решение на СП показва, че сме собственост (крепостни) на държавата....Тя не може да реши съдбата на новороденото си дете, обаче от "социално подпомагане" могат.

    Коментиран от #23

  • 23 Прав си, обаче

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    след като тя може да решава съдбата на детето си , а НЕ държавата, то и държавата НИЩО не ѝ дължи - нито издръжка, нито разходи за лечение (и ако беше от друг етнос - щях да добавя и образование). Пито платено!
  • 24 вили

    0 0 Отговор
    до кога ще търпиме орките
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове