Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 10:44 1 404 9

Борис Бонев: Фандъкова да изпълни мерките за чист въздух, вместо да обжалва присъдата

  • борис бонев-
  • фандъкова-
  • мерки-
  • чист въздух-
  • обжалва-
  • присъда

Той внесе в СОС декларация, с призив кмета и управляващите София да се хванат за работа, вместо да протакат решаването на проблема

Борис Бонев: Фандъкова да изпълни мерките за чист въздух, вместо да обжалва присъдата - 1
Снимка: БГНЕС

Независимият общински съвет Борис Бонев днес призова кмета на София спешно да се заеме с изпълнение на мерките срещу замърсяването на въздуха в столицата, вместо да обжалва решението на Съда по делото за мръсния въздух, с което Столична община беше осъдена. Той внесе в Столичния общински съвет декларация, която да бъде подкрепена от всички общински съветници, с призив кмета и управляващите София да се захванат за работа, вместо да протакат решаването на проблема.

“Чистият въздух е основно човешко право и опасното замърсяване на столицата трябва да бъде прекратено на всяка цена. То убива по 900 софиянеца всяка година по данни на СЗО, като особено уязвими са децата, по-възрастните и хората с хронични заболявания. След осъдителната присъда вече за всички е ясно, че управлението в лицето на г-жа Фандъкова не е направило достатъчно за решаването на този проблем, затова настоявам незабавно да се предприемат конкретни мерки. След толкова години отлагане на решенията, Общината е длъжна да предприеме конкретни мерки за намаляване на замърсяването от битовото отопление и от трафика” - казва независимият съветник Борис Бонев.

Според градските активисти от Спаси София, решенията за проблемите с мръсния въздух са директно и недвусмислено посочени в присъдата на съда. В нея се настоява за засилване на програмата за безплатна подмяна на печки и въвеждане на поетапна забрана за отопление на твърдо битово гориво, както и изграждане на свързана велосипедна мрежа и подобрения в градския транспорт. “Вместо обжалване, очакваме управляващият от 12 години кмет на София да се задейства! Най-малкото да изпълни собствените си предизборни обещания, написани в програмата ѝ. За съжаление в София няма и помен от изградена свързана велосипедна мрежа или бърз, удобен и редовен градски транспорт” - казва Андрей Зографски.

Съдът също задължава Столичната община да спре презастрояването, да бъдат изградени повече паркове и зелени пространства в кварталите, както и да се изградят повече етажни паркинги. “По всички тези теми ние от Спаси София непрекъснато даваме конкретни предложения и доклади в СОС, но управляващите ги отхвърлят без никакви аргументи. За тях водещо е да не мине предложение на опозицията, независимо колко полезно е то, вместо да решат проблемите на гражданите. Надявам се осъдителната присъда да ги накара да се замислят, че те носят отговорност пред обществото, а не само към партията си!”, категоричен е Борис Бонев.

В декларацията се предлага общинските съветници да гласуват становище, в което призовават кмета и администрацията да не обжалват присъдата и да фокусират усилията и средствата в осигуряването на чиста и здравословна среда за столичани. “Смятаме, че обжалването би било абсолютно неморално и ще бъде просто опит за купуване на политическо време. Всяко обжалване протака решаването на проблема, с което кмета Фандъкова ще се опита да прехвърли горещия картоф на следващия кмет на София. Оценяваме такава постъпка като безотговорна, тъй като не може здравето на хората да бъде търгувано в замяна на лично политическо оцеляване.” - категоричен е адвокатът по гражданското дело, Димо Господинов.

Градските активисти припомнят, че управляващите платиха 108 000 лв. адвокати, които да защитават Столичната община в делото срещу мръсния въздух. Те смятат, че допълнителни разходи за тлъсти хонорари, при това платени от парите на данъкоплатците, ще бъдат неприемливи за обществото. “Средствата да отидат за решаването на проблема, вместо управляващите да съдят гражданите с техните собствени пари”, завършва Борис Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби

    6 3 Отговор
    Тя скоро е аут1!
  • 2 Българка

    10 4 Отговор
    Да разбираме ли , че герберасите са дали 108 000 лева наши пари, за да имат право да ни тровят с мръсен въздух и фини прахови частици?
    Фандъкова е позор! Оставка, съд, затвор!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Миризлив пор

    5 11 Отговор
    Този популист, вместо да говори глупости да погледне фактите. София се намира в котловина и липсва движение на въздушните маси, нормално е ако се цапа замърсителя да си стои на място. Липсва нормално околовръстно по което да може да се изнесе транзитния трафик, и той минава през центъра, най-много замърсява не кола която се движи с 80 а такава работеща на празен ход! Липсват пробиви от северната скоростна тангента към кварталите, ако се загледаме кой пречи ще лъснат хора от политиката в частност свързани със определена политическа сила, която асфалт не яде. Проблема ще си остане който и да е кмет ако не се решат тези проблеми.

    Коментиран от #8

  • 4 АМОН

    5 2 Отговор
    КАК ДА ИЗПЪЛНИ ПРОГРАМАТА ЗА ЧИСТИЯ ВЪЗДУХ БЕ БОБИ?!!

    ДА СПРЕ САМОЛЕТИТЕ РЪСЕЩИ ОПАСНИ АЙРОЗОЛИ ЛИ?!

    АМИ ТЕЗИ ТРОВЯТ НЕ САМО СОФИЯ!!!

    ТЕ ТРОВЯТ И СЕЛЦАТА В КОИТО НЕ ЖИВЕЯТ ХОРА И НЕ ГОРИ ЕДНА ПЕЧКА БЕ ЧОВЕК!!!

    НАД 4000 СА ПОЛЕТИТЕ НА САМОЛЕТИТЕ ПРЕЛИТАЩИ НАД БЪЛГАРИЯ!!!!
    4000 изгарят над главите ни хиляди тонове керосин !!!
    Защо никой не повдига въпроса за отравянето на въздуха от самолетите?!!!

    ЗАЩО НЕ ГО ПОСТАВИШ НА РАЗГЛЕЖДАНЕ ТОЗИ ВЪПРОС ПИЛЕНЦЕ?!!!
  • 5 АМОН

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    ТОВА, ЧЕ ФАНДЪКОВА Е ПОЗОР НЯМА СПОР.

    НО СИ ВДИГНИ ГЛАВАТА И ВИЖ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ПРЕЛИТАЩИТЕ НАД БЪЛГАРИЯ САМОЛЕТИ ЧИЯТО БРОЙКА ДОСТИГА 4000 НА ДЕН.

    ВИЖ КАКВО РЪСЯТ НАД ГЛАВИТЕ НИ ТЕЗИ ГАДОВЕ , ЗАЩОТО ТЕ ТРОВЯТ НЕ САМО СОФИЯ , НО И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.

    ЗАЩО НЕ СЕ ОБЪРНЕШ И КЪМ ШОФЬОРА НА САМОЛЕТ КОЙТО ОТГОВОРЯ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ?!!

    ТОЙ МОЖЕ ДА ТИ РАЗЯСНИ ДАЛИ Е НОРМАЛНО ДА СЕ ОБРЪЗУВАТ ОТ ОСТАВАЩИТЕ СЛЕД САМОЛЕТИТЕ СЛЕДИ ПЕРЕСТИ ОБЛАЦИ, КОИТО ПАДАТ ПОД ФОРМАТА НА "МЪГЛА" НЕ САМО НАД СОФИЯ , НО И НАД ЗАПУСТЕЛИТЕ СЕЛА.

    ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА СЕ КРИЕ ИЗТОЧНИКА НА ЗАМЪРСЯВАНЕ, ДА НЕ СЕ СОЧИ КОЙ Е ТОЙ И ОТКЪДЕ ИДВА ТОЗИ ОТРОВЕН СМОК.
  • 6 Гошо

    4 2 Отговор
    Не че обичам Фандака ама тая мръс..ца Бонев ми лази по нервите! Типична мрънкаща фуста! Ай да иде той в гетото да смени печките на циганите и да им забрани да горят боклуци, ще му сцепят прасковката!
  • 7 Евгени Менчев

    2 2 Отговор
    Имам въпрос. Това момче от нашите ли е...?
  • 8 Грешно

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    Котловини, въздушни маси, тангенти, ядене на асфалт, все неща, които нямат никакво отношение към най-елементарното нещо, което трябва да се приложи за постигането на максимална производителност. РЕДОВНО ИЗМИВАНЕ НА УЛИЦИТЕ. Няма такъв вятър или вихър, който редовно да достига до ъглите на улицата и тротоара, че и да извежда прахоляка, дори напротив, само го разнася, а стария го заменя с донесен от друго място. Улиците, се мият 3-4 пъти на година, а би трябвало да е 3-4 пъти в месеца, най-малко. Фините прахови частици, са най-вредни, защото могат да донесат със себе си всякакви микроорганизми, които вдишваме постоянно. Редовното измиване на улиците, е доказано ефективен метод, но няма мозък, който да го осъзнае и приложи, но нямало пари, а къде са парите на данъкоплатците, никой не знае сигурно
  • 9 Васил

    0 0 Отговор
    Няма как да стане освен да се изнесе цяла София
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове