Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 17:11 2 416 40

Манолова: В последните 10 години от ГЕРБ доведоха "Топлофикация София" до колапс

  • мая манолова-
  • герб-
  • 10 години-
  • топлофикация софия-
  • колапс

„Настоящото мнозинство в Столичния общински съвет няма моралното право, нито експертния потенциал да взема каквито и да е било стратегически решения за бъдещото на дружеството", казва Манолова

Манолова: В последните 10 години от ГЕРБ доведоха "Топлофикация София" до колапс - 1
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет и кметът на София да не прибързват да обвързват Топлофикация – София с план, предвиждащ тегленето на нови 2 млрд. лв. заеми в момент, когато дружеството вече е натрупало над милиард задължения. Това становище изразява председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова до Столичния общински съвет и кмета на Столична община. А поводът- намерението в четвъртък общинските съветници да гласуват плана за надграждане, саниране и рекапитализация, както и финансовия модел, заложени в представения план по договора за техническо консултиране на Топлофикация – София от Black&Veatch Management Consulting.

Предложените от консултанта технически решения не са достатъчно обосновани, пренебрегната е възможността за други технически възможности, а според експертни оценки заложената цена е нереално висока.

При течащи преговори за съставяне на ново правителство неяснота за цялостната енергийна политика на държавата, преди приемане на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на страната до 2050 г., без широко обществено обсъждане и допитване на експерти и всички заинтересовани страни поемането на подобен ангажимент е необосновано и противоречи на интереса на столичани.

В становището, изпратено от Манолова се посочва още, че „Настоящото мнозинство в Столичния общински съвет няма моралното право, нито експертния потенциал да взема каквито и да е било стратегически решения за бъдещото на „Топлофикация София“ ЕАД. В последните 10 години откакто дружеството стана 100 % собственост на Столична община, управляващите от политическа партия „ГЕРБ“ го до доведоха до „технически и финансов“ колапс“.

Мандатът на кмета и на общинските съветници изтича след две години, а предвидените нови задължения и изпълнението на плана могат да се реализират след най-малко 40 месеца, когато изцяло ново управление на София ще бъде обвързано с прибързаните решения, взети днес.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Хановер

    13 37 Отговор
    Сънародници в България! Поздравявам ви с окончателното изхвърляне на една клика и хунта от властта , която бе пуснала своите пипала като октопод в страната цели 12 години! Но съм и малко тъжен че в този момент , в тази световна икономическа и финансова криза не са на власт. При тези рекордни цени в света на електроенергия, природния газ и петрола. В този момент при барел петрол от 85$ както през периода 2012-2013 г.бихте зареждали на цени от 2.77 до 2.90 лв.за литър. Електроенергията за битови абонати не е увеличавана от месец май откакто е служебното правителство. Помните как по времето на ГЕРБ бе увеличавана с по 10% годишно и от 9 ст.през 2008 г.по времето на Станишев сега е 24 ст. дневна цена. Топлоенергията също бе увеличавана с толкова за 12 годишния период на ГЕРБ. Така че малко съжалявам че не управляват те, защото заслужавате ценовия шок който би бил след като ги търпяхте цели 12 год.

    Коментиран от #3, #7, #17, #18

  • 2 Ти коя

    34 8 Отговор
    беше?
  • 3 ИСТИНАТА

    11 37 Отговор

    До коментар #1 от "От Хановер":

    Краят на едноличния грабителски полицейско-олигархичен режим на Борисов е факт.С пълни шкафчета с пачки 500 еврови банкноти и кюлчета чисто злато на фона на клетите Българи работещи само за консумативи и битови разходи. Тепърва предстои трудното: Да превърнем страната в едно прекрасно място за живеене и истинска пазарна икономика.
  • 4 Ама ти

    40 9 Отговор
    Като каква се изказваш🤣😂😂😂забрВи ли, че си госпожа никоя. Няма парламентче няма парички
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стойко

    11 35 Отговор
    5 години пак генерал Радев ще е начело на държавата!!!! Когато някое редовно правителство подаде оставка, победител ГЕРБо-тиквоyбиец Радев ще съставя служебно правителство. ГЕРБ са приключени и няма да помиришат власт никога повече. Сега остава да бъдат изхвърлени от общините в които 4/5 са техни кметове. След като приключим с тях в местната власт никога повече няма да имат 4 % да влязат в парламента. Ликувайте Българи!!! La finite

    Коментиран от #9, #15

  • 7 Ела виж

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "От Хановер":

    Цената на хляба, олиото и тока после драсни 2 реда. В ГЕРМАНИЯ Е ПО ЕВТИНО ОТ БЪЛГАРИЯ 10 ПЪТИ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стой и

    30 8 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    Гледай КЪРВАВОТО ХОРО НА РАДЕФФФ.
  • 10 Позитано 20

    23 4 Отговор
    Другарко-миришеш лошо...
  • 11 Съдията Дред

    20 5 Отговор
    Сестра Галева се сърди, че я няма на трапезата. А че Фандупкова ще пълни шкафове, е ясно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мунчо юмручето

    30 5 Отговор
    Галева в ролята на каква се изказва навсякъде ходи си при братята и не раси акъл навсякъде

    Коментиран от #16

  • 14 ломотело

    6 10 Отговор
    От тая и от Буци отърване няма и файда също .
  • 15 Лелее

    24 6 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    Вместо да злорадстваш,помисли какво те чака.Защото обещаното не е като даденото.Мая Манолова още не може да прости,че Фандъкова стана кмет,а тя неистово искаше да е на този пост.Обаче,до което се е допре Манолова,всичко се проваля.
  • 16 Мая като общественик

    5 12 Отговор

    До коментар #13 от "Мунчо юмручето":

    При това кадърен.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така е

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "От Хановер":

    Петрола с най високи цени на международните пазари от 9 години. При БАЦКАТА сега щяха да се цените по 3,20 лв. Да има за шкафчетата и гардеробите...Щеше да има протести за цените но Бaцката пак би излязъл и казал " С поршета на протест..8 лева излиза само при запалването горивото да стигне до цилиндрите а те излезли да протестират че съм увеличил цените с 40-50 ст"
  • 19 Ужаст

    11 0 Отговор
    Мая, сега гледах записи на Новите.
    За съжаление, на най-интересните точки-прекъсваха-касаещи ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС, с обещания за разглеждане в бъдещите Работни Групи-най-вероятно ще са закрити.
    Когато се гзаговори за ИСТИНСКИ РАСГЕЖ, една се изсмя доста цинично.
    Би ми се искало да ЗАПИСИТЕ на работата на ТЕЗИ РАБОТНИ групи.
    Засега видях общи приказки, лаф моабети, частично енергетиката, се бяха притеснили за ВЕИ-тата си и достъп до мрежи, които са застъпени посфактум разбирам в ПЛАН РАЗРУШАВАНЕ.
    Мика бе прекъсната в една интересна сфера.
    Изобщо без да имам конкретика, общия ми поглед е, ДА СЛЕДВАМЕ ГОСПОДАРЯТ, без оглед на национални интереси.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рошко

    6 8 Отговор
    Строеше бай Тошо, след него само се руши и краде не виждам разлика измежду никой от управлявали те досега, то това краденето тука си ни е в днк-то
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Врачанския

    16 2 Отговор
    Маичка показва потенциал за да се уреди при Кирчо.С нокти и зъби трябва да е във властта
  • 24 Стойко

    2 14 Отговор
    Къде се покриха няколкото ГЕРБ трола тук? Или се скриха защото парламентарните избори са след 4 години а президентските след 5 ???? И вече няма смисъл да тролят? Саде минавам ама да попитам....Как мислите ? Министър председателя Кирил Петков и президента Румен Радев в по добър синхрон ли ще работят отколкото бившия министър председател Бойко Борисов с президента Радев??? Благодаря...

    Коментиран от #26

  • 25 vip

    10 2 Отговор
    Това дружество отдавна трябваше да е приватизирано. Заеми(които ще бъдат опростени), субсидии - цяла България плаща топлото на "бедните" софиянци. А Мая просто кряка за да не бъде забравена...
  • 26 Пффффф

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Стойко":

    Ще работят в задкулисие. В политиката синхрон няма, има взаимни интереси. А Мая да не забравя в какво състояние е била Топлофикация още преди ГЕРБ. Не, че нещо ама там си е бездънна яма, както и ВиК.
  • 27 Галева,

    11 0 Отговор
    свършиха протестите,не си вече интересна!
  • 28 Гост

    2 1 Отговор
    А, нас до просешка тояга. Сградна инсталация е 49% от топлината енергия след приспадане на топлата вода в Дружба 2.

    Коментиран от #29

  • 29 Първи впечатле

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Заговориха и за загубите, но прекъснаха, това са предварителни акценти, да се поставят точките на бъдещите дебати и работни групи.
    А тяхната работа ще бъде на закрити врати-там е ЛОБИЗМЪТ и деленето на баницата.
    Личното ми мнение, е че трябва да се направят хоризонтални инсталации за парно, и всеки абонат да има право на индивидуален отказ вклч. сградна, като формулите също се променят, едва ли ще го направят.
    Сградната месечно става 2-8 лева.
    Ако сградната не се застъпи и да се кандидатства по Европейски програми, е безсмислено да коментираме парното.
    И чак след конструктивните промени да мислим за "санирания", които пък бяха гола вода в БГ.
    А и като гледах как си защитават частните ВЕИ-та, фотоволтаици, перки, новата тъпотия геотермали-Зелените да се готвят за протести,-грам оптимизъм нямам за НАРОДА.
  • 30 едно и също

    8 0 Отговор
    Тая Мая , вече не я трая . Две теми ,като захапе само по тях си лае ...Или с "увредените майки" или ..."Топлификация" ...Други проблеми май за Мая няма !
  • 31 Трезвомислещ българин

    7 0 Отговор
    Майче, хайде моля ти се да ни освободиш от присъствието си в медиите. Примири се , че вече не си интересна.
  • 32 сидер

    3 0 Отговор
    Голяма умница си ма Майо.Отде толкоз акъл.Не разбра ли що ти намазаха ските и си в 10-та глуха. Ми щот не ставаш за нищо ,дори и да те ползват по предназначение.Кога ще нуи оставиш на мира с глупостите си
  • 33 Интересно

    2 0 Отговор
    Гледайте в сектор Енергетика Предложенията,в частност Хиновски, на кого и какво сме плащали, ТЕЦ1 и 3, като пишех, но от чужди източници, че им плащахме-вредните емисии.
    Интересно предложение от БСП за у-ща и болници.
    5 часа е записът, утре ще гърмят медиите.
    Няма да се спи тази нощ.
  • 34 Препоръчвам

    2 0 Отговор
    Купонът е пълен, препоръчвам да гледате раздел Енергетика на запис, касае обществото, коментарите утре омбудстмани и други.
    Когато Василев резюмира "заигравката" на Хиновски, Овчаров леко го финтира, доброжелателно.
    Ако направят публични по сектори и дейностите на работните групи и "изпратените предложения в ЕС"-отхвърлени-одобрени, и постоянен канал без закрити заседания НС, купонът ще е пълен.
    Хората ще разберат "Кой какъв е, и защо такъв е".
    като поразровят и бизнес интересите на "експертите".
  • 35 Мдаа

    1 0 Отговор
    Един млад амбициозен "токопроизводител" поиска да се махнат регулациите за нови мощности -право строеж, защитени зони, административни такси.
    Да оставим настрана, че нашите нямат Законодателство, да се рекултивират земите след изтичане на капацитет перки, фотоволтаици.
    Значи пълен произвол и яка енергийна секира за Народа.
    От коя партия се явява това лобистче, не ми стана ясно.
  • 36 радко шишарко

    5 1 Отговор
    кога ще се отървем от тази Кюстендилска слива
  • 37 ЧОЧО

    3 1 Отговор
    Ей тая Маяма разбира от всичко,само какъв кадър,да остане извън Парламента,голяма загуба.
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Тoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, нe мoжaхa дa я здъвчaт.Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ, БТК. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
    ТC oтдaвнa нямa нищo oбщo cъc coцa. В мoмeнтa e нaпълнo aвтoмaтизирaнo и кoмпютeризирaнo прeдприятиe...Дoкaтo някoи cтaчкувaхa, cкaчaхa пo митинги и прeливaхa oт пуcтo в прaзнo, в ТC ce грaдeшe eжeднeвнo, въпрeки cтoпaнcкaтa рaзрухa нa прeхoдa.
    В. Димитрoв (топлото) и нeгoвoтo ръкoвoдcтвo, трябвaшe дa пoдгoтви “Тoплoфикaция Coфия” зa привaтизaция. Нe изпълни зaдaчaтa, зa кoeтo ceгa cи плaщa. Пocлeдcтвиятa зa нeгo ги виждaтe.
    Нaпълнo ce прeмълчaвa eкoлoгичнaтa eфeктивнocт нa ТC. Кoгa зa пocлeднo cтe видели пушeщ кoмин нa цeнтрaлa в Coфия /нe cтaвa въпрoc зa бялaтa пaрa нaд кoминитe в cтудeни дни/.
  • 39 Сл. Георгиев

    1 1 Отговор
    Мая Магистралска рязко е намалила цената си... Пак започна да се цели само в кметското столче!
  • 40 1234

    0 0 Отговор
    Майче, нали даже беше и омбудсман? Къде дрема? Някой да ти подари едно устройство на батерии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове