24 Ноември, 2021 21:43 2 197 21

Новите 240: Всеки десети депутат е около 30 г.

  • депутати-
  • пленарна зала

Най-младият депутат е 23-годишен

Новите 240: Всеки десети депутат е около 30 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Оказва се, че всеки десети депутат в новото Народно събрание е около 30-годишен. Така по всичко личи, че 47-мият парламент се очертава като най-младия досега, обобщава "Нова телевизия".

Най-младият депутат е 23-годишен, а повечето народни избраници ще прекрачат прага на Народното събрание за първи път. Те нямат и сериозен политически опит зад гърба си. Една не малка част идват от IT сферата, сред тях има специалисти по криптовалути. Други са юристи, икономист. Зад депутатските банки сядат още пилот, ултрамаратонец, шахматист и рапарът Ицо Хазарта.

От администрацията на НС заявиха, че са готови за посрещането на депутатите. Това, което се очаква сега, е президентът да издаде указ, с който да насрочи първия работен ден на депутатите.

За трети път в рамките на 6 месеца новите 240 ще трябва да прекрачат прага на Народното събрание. За по-голямата част от това е напълно ново начинание.

„Случвало се е да насочваме депутати към коя част на сградата да се придвижат, за да отидат до зала „Изток”, зала „Запад”. Но това са неща, в които в рамките на 1-2 дни се оправят”, обясни Теодора Димитрова.

Сградата беше пребоядисана още през юли, кулоарите освежени, а повече от 300 изгорели крушки - сменени. Така това, което остава, е народните представители да заемат местата си в пленарната зала и стаите. Като най-голяма политическа сила в новия парламент, най-вероятно депутатите от „Продължаваме Промяната”, ще се настанят в стаята, която до скоро се заемаха тези от ГЕРБ. До дни и табелите ще се подменят .

В първия си ден всеки депутат ще получи папка с конституцията и временна карта за гласуване. Те ще се гласуват с тях, докато бъдат свалени биометричните данни, с които системата за гласуване работи. А с всяко натискане на бутона, ще зависят бъдещите политики на страната. Затова и президентът обеща да свика парламента до дни.

„ Пред новите депутати стоят две важни задачи – съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавен бюджет”, посочи президентът Румен Радев.

Ще успеят ли депутатите да одобрят бюджета за по-малко от месец ? Историята помни и подобни варианти, казват експерти.

„Опитът показва, че той може да бъде извървян за малко над месец. Така че не е невъзможно, ако се забърза свикването на новото Народно събрание, да имаме приет бюджет до 31 декември. Но това е доста на ръба”, обясни икономистът Лъчезар Богданов.

За да се гласува, обаче първо трябва да се внесе проект от Министерския съвет. Такъв все още няма. Възможен е и друг сценарий – държавата да започне годината със стария бюджет.

„С други думи януари 2022 г., трябва да харчим, колкото януари 2021. На практика не може да се предприемат някакви нови по-съществени нови политики – в социална сфера, инвестиции, големи промени не могат да се правят”, каза още Богданов.

Законът за публичните финанси поставя и ограничения. Старият бюджет може да се прилага не повече от три месеца.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    6 6 Отговор
    Може и друга статистика. М/Ж или и двете. Като ги видим в шарено вталено костюмче като Георг от герб е ясно...

    Коментиран от #5

  • 2 БОЛШЕВИК 🌟

    13 1 Отговор
    Всички сега ще хвалят капитализма и ще защитават пазарната икономика, но със зъби и нокти ще гледат да са на държавна работа и висока заплата. А народа го набутаха при частника и няма избор.
  • 3 Парламент

    20 2 Отговор
    Само проститутки още не сме имали в Парламента. Какви ли не се изредиха.

    Коментиран от #4, #6, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 asd

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Парламент":

    Общо взето всичките по всяко време в парламента са прости тутки.
  • 7 зъл пес

    6 1 Отговор
    Клатят ни с усмивка на уста.
  • 8 Леле....

    19 0 Отговор
    Този на 23 години е без висше образование, но ще взима 5 хиляди на месец. С какво може да допринесе за развитието на която и да е сфера. На 23 години изобщо не го е очукал живота или пък да е работи за частник, за да види как има само задължения и никакви права.

    Коментиран от #13

  • 9 21470

    10 0 Отговор
    Новите 240 крадци които ще ни щавят и обират особено тези от ГЕРБ - ДПС това им идва отвътре! 240 които в кратки срокове ако не покажат, че нещата трябва да се променят, са просто поредните кукли на конци които са ни лъгали! 240 които трябва да върнат доверието в управлението, но след над 30 г. лъжа и кражба ми е трудно да повярвам! Качеството на храната, водата и въздуха да оправят и ако може да върнат откраднатото от ГЕРБ - ДПС на 60 000 Българи - лихвоточките!
  • 10 4933

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Парламент":

    Тук не съм съгласен, бая такива минаха през парламента... дори някои са все още там.
  • 11 Селяк

    11 2 Отговор
    "Eднa нe мaлкa чacт идвaт oт IT cфeрaтa, cрeд тях имa cпeциaлиcти пo криптoвaлути. Други ca юриcти, икoнoмиcт. Зaд дeпутaтcкитe бaнки cядaт oщe пилoт, ултрaмaрaтoнeц, шaхмaтиcт и рaпaрът Ицo Хaзaртa." Значи, някакви си деца които са пристрастени към криптовалутите и ИТ специалисти ще ни ръководят? Страхотно. Кога ще видим в парламента хора с политическо образование? То всъщност от 89та такива няма... все парламента се пълни с пожарникари, летци, адвокати, все такива които не им достига лапачката и се чудят от къде да лапат още.
  • 12 Правилно

    8 0 Отговор
    Се ориентират хората ще взимат пари и нищо няма да правят! После ще се пенсионират с хубава пенсия!
  • 13 Селяк

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Леле....":

    Е явно е там за да го очука не живота ами нещо друго... ясна работата. Човек е на някого - това е очевидно. Тръгнал е да прави промяна ама още жълто по устата има.
  • 14 машаллах

    6 0 Отговор
    рапАрът

    Машаллах Миме, за пореден път доказа нивото на образУванието си
  • 15 селянин

    9 0 Отговор
    Извинявам се , но какво стана с точките от референдума ? Нали 120 щяха да стават ?
  • 16 Роки

    12 3 Отговор
    240 простовати хорица, насъбрани от кол и въже, на които плащаме огромни заплати. Добър професионалист се става след минимум 20 години опит в дадена сфера, като задължително трябва да се почне от най-ниското ниво, за да знаеш същината на занаята. Аман от парашутисти и прости тутки.
  • 17 Кики

    13 3 Отговор
    Това е краят на България, когато деца започват да управляват държавата
  • 18 акуд

    7 1 Отговор
    демек 10% :) :) :) другите са дърти и старите познати
  • 19 Бай Този

    10 0 Отговор
    А втъленото пръсе и Данчо Ментето един до друг ли ще седят?
  • 20 Кики

    8 2 Отговор
    Новият канцлер ва Германия Олаф Шолц е на 63 години , в България пак гласуваха за куци коне
  • 21 Ужасен

    3 0 Отговор
    " Една не малка част идват от IT сферата, сред тях има специалисти по криптовалути....ултрамаратонец, шахматист и рапарът Ицо Хазарта "
    Бравооо...Ами да бяха поканили от чужбина за председател на НАРОДНОТО събрание и КРАЛИЦАТА НА КРИПТОВАЛУТИТЕ - Ружа Игнатова...!!!

    Ето ви сега търсената "ПРОМЯНА" която ще настъпи за България от фалшиви "криптополитици" и няма по страшно от това за България да бъде управлявана от младежи с неизвестни " престижни криптоОбразования", събрани от чужбина и от "кол и въже", които нямат никакъв сериозен политически опит зад гърба си, но имат големите приказки и амбиции за кариера, за високи депутатски заплати, защото няма да работят за минималната заплата с идеята „На ползу роду”, а ще се стремят да забогатяват от политиката и да извлекат максимални дивиденти от нея, докато са още около 30-годишни...!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове