Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 05:28 5 639 16

Георги Илиев: Един автобус изгаря за 5 минути, могли са да счупят повече стъкла през това време

  • автобус-
  • боснек-
  • катастрофа-
  • георги илиев-
  • следовател-
  • загинали

За да има взрив, това означава, че е имало натрупване на пари от летливо горящо вещество в самия автобус и че са пламнали изведнъж с много висока температура, смята бившият следовател

Георги Илиев: Един автобус изгаря за 5 минути, могли са да счупят повече стъкла през това време - 1
Снимка: БГНЕС

"Дали пожарът е възникнал преди водачът да почне да не може да управлява автобуса, или пожарът е възникнал след удара в мантинелата и какво е горяло толкова много, защото аз оставам с впечатление, че този пожар е бил много кратък и с много, много висока температура. За да има взрив, това означава, че е имало натрупване на пари от летливо горящо вещество в самия автобус и че са пламнали изведнъж с много висока температура и не са дали възможност на пътниците вътре да реагират. Те едва ли са могли да се струпат пред вратата в желанието си да напуснат автобуса".

Това казва Георги Илиев, един от следователите в най-тежките пътни инциденти у нас, цитиран от БНТ.

Подозрение у него буди и времето, за което огънят превърнал автобусът в останки от автобус.

"Един автобус, за да изгори са му нужни някъде 3-4 до 5 минути. За това време, за тия 4-5 минути пътниците биха могли малко по-добре да се ориентират и имаше и време да чупят повече стъкла и да напуснат този горящ капан", каза Илиев.

Предположенията засега остават без потвърждение - до края на разследването. А експерти, които и преди са разследвали подобни трагедии казват, че има и други възможни причини за подобен силен взрив. И версията с пренасяния бензин не бива да се гледа като единствената възможна.

Междувременнно близки на пострадалите в катастрофата и вчера чакаха пред болница "Пирогов". Официално имената на починалите не са обявени, тъй като телата все още не са разпознати. В Република Северна Македония е започнало набиране на проби от техни роднини за извършването на ДНК експертиза, която ще бъде направена у нас. Състоянието на оцелелите 7 души е стабилно.

Лицензът на фирмата собственик на изгорелия автобус - "Беса Транс БТБ", пък бе отнет, стана ясно от съобщение на министерството на транспорта на Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai NOODLES

    34 4 Отговор
    Няма как да знаеш,сигурен съм че не си се возил в горящ автобус. Да не дава Господ.
  • 2 винету

    45 0 Отговор
    Че един автобус изгаря напълно за 5 + минути съм съгласен , за това е прав човека. За 5 минути са могли да се спасят ако не всички поне 95% от хората. На 100% е карал туби с бензин , нафтата не гори така и не се взривява. От пуста немотия да изкараш някой лев умряха толкова хора , по добре цигари да бяха прекарвали нелегално вместо бензин.

    Коментиран от #3

  • 3 Ташун касапа

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "винету":

    Оцених ти коментара с минус, но натиснах грешно
  • 4 Ташун касапа

    6 11 Отговор
    1 автобус изгаря на място за 5 минути. Като се движи със 100 км/ч става като факла. Шофьорът е разпрал десния резервоар на пилоните на мантинелата. И нафтата със скоростта от движението тръгва към ДВГ и горещите колектор и турбо

    Коментиран от #6

  • 5 Факт

    20 0 Отговор
    Ако са превозвали туби с гориво и някой е запалил цигара всичко е възможно. А шофьорите в БГ автобусите често пушат, веднага се усеща по миризмата нищо че се крият.
  • 6 Голям Слон

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ташун касапа":

    Това в “Скорост” ли го видя? Нафтата не гори. Това го пиша от оня ден. Вероятно и много експерти са го казали. А бензинови автобуси поне в Европа не се карат.
  • 7 Химик

    15 2 Отговор
    Този може да е пренасял 1000 литра бензин или няколстотин бутилки фреон.. А може би и двете и е станал страшен коктейл...

    Коментиран от #13

  • 8 9999

    29 2 Отговор
    До момента не са установени никакви обективни факти за взрив. Защо следовател разсъждава по евентуални и недоказани положения? Какво значи "пътниците"? Пътниците са били млади хора и деца, спящи в 2 часа през нощта, изведнъж са събудени. Ако един спящ човек го разтърсите в 2 часа през нощта е нужно време да разбере какво става и да оцени обстановката. А обстановката е - викащи, крещящи, дим, огън, кръв, загинали и болка от няколко удара в седалките. И на това, този следовател развива хипотези, защо не били счупили стъклата. Ами с какво? С ръце ли? Дали е имало чукчета на местата им? докато намериш съответното, докато го извадиш е нужно време, а около теб десетки хора се блъскат, викат и пищят.

    Ужасно е какви експерти, и следователи се източиха да дават мнениея, тази държава е обречена с такава безкадърна плява.

    Коментиран от #9

  • 9 абсолютно си прав

    25 0 Отговор

    До коментар #8 от "9999":

    имах и аз катастрофа с автобус но в кресненското дефиле,49 човека деца ученическа екскурзия.Стана инцидента и повярвайте не знаете какво да направите в такъв момент защото самия удар в седалката пред теб е достатъчен фактор да се дезориентираш и да не разбереш какво става.Късмет имахме,че беше светло и оживено и хората с жива верига ни извадиха и разбиха стъклата.Така че СУХИ предположения като на господина жена му да не се пишат защото не знаят и всичко това е PR на гърба на такава трагедия
  • 10 Последния Софиянец

    11 18 Отговор
    Стига разследване. Шиптърите са загинали заради некадърната магистрала на Тиквата. Да се изоре из основи този прокълнат път построен от малоумна мутра
  • 11 гцмвхйхбкнлм;ь

    17 3 Отговор
    "Eдин aвтoбуc, зa дa изгoри ca му нужни някъдe 3-4 дo 5 минути. Зa тoвa врeмe, зa тия 4-5 минути пътницитe бихa мoгли мaлкo пo-дoбрe дa ce oриeнтирaт и имaшe и врeмe дa чупят пoвeчe cтъклa и дa нaпуcнaт тoзи гoрящ кaпaн", кaзa Илиeв.
    Тоя луд ли е, или на луд се прави?!
    Когато всичко вътре е горяло с висока температура, когато е настъпила паника и хаос и не е имало чукчета да счупят прозорците - как се чупят прозорци с голи ръце в паниката и се напуска автобуса!?!
    Да иде тоя умник в един автобус, да натовари цялата си рода и да го подпали, а после да ни демонстрира как става това., което бръщолеви!

    И това ми било следовател! пълен и ди от!
  • 12 Хан Кубрат

    16 0 Отговор
    Трябва да се сравни цена на бензина в Турция и Македония, защото абсурд в България да е по евтин. От там ще стане ясно имало ли е туби с бензин, които най-вероятно са платмасови и са стопени така, че никога да не се разбере имало ли ги е. Но като видях снимките , как по дяволите може да изгори нещо по такъв начин за 5 минути и то цялостно. Питат пътни експерти, криминалисти, но не видях един истински пожарникар по телевизията да обясни. А и вътре са изгоряли близо 50 човека, най-вероятно до неузнаваемост, което предполага изключително висока температура.
  • 13 В.Г.З.

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Химик":

    Стига вече с този фреон!
    Фреонът е инертен газ, не гори, не гърми!!!
  • 14 Чудя се

    4 1 Отговор
    С тези глупави разсъждения как е разследвал.
    Калинчо е.
  • 15 Със какво да ги чупят

    5 6 Отговор
    пласмасови бутилки от мин.вода?
    2.Видяли ли сте колко чукчета има в един автобус.Аз винаги гледам макар и да се качвам адски рядко къде са и колко.
    3.Толкова ли са скъпи тези чукчета,че да няма под всяко стъкло или поне едно на две стъкла.
    4.Пожара е започнал отзад и бързо.Защо?Защото е имало теч от сблъсака на хидравлична течност която е под високо налягане и загрята и е пръскала върху огъня.Затова не е миришело на гориво бензин или нафта, но такава течност гори много добре дори и по-добре от нафта почти като бензин като е загрята.
    5.Защо хорат от вън не са счупили предното стъкло с камък там вероятно в първите минута две не е имало пожар.
    6.Заключение:Автобуса се движи и започва да прави десн от тежеста на завоя се натоварват най-много предна дясна гума и въз.възглавница, едно от двете се пръска със силен гръм автобуса за 0001 мил.секунда обира мантинелата която раздира важни системи и прави късо шофьора изправя автобуса и го запраща на ляво но спирачките не работят вече, обира и другата мантинела и спира пожара започва леко отзад хидр.течност му помага, а въздух за вратите няма и паника,шок и това е края.
    7.Колко годишни са били гумите питам аз?
  • 16 Афродит Удрев

    3 1 Отговор
    И тези коментари доказват защо нищо в БГ не се променя и не върви напред. Заради манталитета ни. Никога няма да се научим на ред пък да не говорим за нещо повече от прословутата ни Балканска първенющина. Навсякъде по Света когато стане престъпление или тежък случай като този и то по някакъв начин стане достояние, че се случило, не се дават никакви подробности, мнения, заключения, експертизи докато н се направи разследването. Ако разследването зацикли се обявява в медиите дали се търсят очевидци или избягалия престъпник. От хиляди клм слушам вече трети ден какви ли не официални и неофициални мнения и компетенции със съмнителна стойност. Знам, че сме най-умната нация и че първи сме открили съвременния секс сменяйки козата със жена, но а спрете се за момент и изчакайте окончателните и официални мнения пък после обиждайте този и онзи на идиот, некадърник или нещо подобно. Първото нещо, което давам като съвет на новодошли от БГ е да се откажат от два лафа, ако искат да се интергрират и успеят. Едият е АРЕ БЕ ТОЯ ЛИ ЩЕ МИ КАЖЕ НА МЕНЕ и другия е ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ. Понеже това са БГ слоуганби от 1340 години по нашите земи е невъзможно да се изкоренят, но ако за момент се замислите как можете да направите толкова време бленувана промяна, потърсете вината в тоя отсреща в огледалото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове