Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 15:27 6 287 33

Весела Лечева нападна Нинова, че води преговорите при подадена оставка

  • весела лечева-
  • нинова-
  • нападна-
  • води-
  • преговори-
  • подадена оставка

Започна заменянето на хора по един единствен критерий - сляпа лоялност към председателя, така описа една от причините за краха на Столетницата Лечева 

Весела Лечева нападна Нинова, че води преговорите при подадена оставка - 1
Снимка: БГНЕС

"За всеки човек е ясно, че има проблем, когато на единия ден си подаваш оставката, а на другия ден водиш преговори за управлението на държавата. На всичкото отгоре бе подчертано, че тези преговори се водят с хоризонт 4 години. БСП, а и преговарящите с Нинова партии, ще се озоват в странна ситуация най-късно на 22 януари, за когато е насрочен конгресът. От тази дата тя реално няма да бъде председател. Какви са гаранциите, че следващото ръководство на БСП ще изпълнява договореностите, които сега ще бъдат направени?". Това каза в интервю за Dir.bg едно от знаковите лица на левицата Весела Лечева.
Запитана дали вярва, че оставката на Нинова ще стане факт и дали положението за пряк избор няма да я "бетонира" на поста, Лечева отговори така: "Важно е все пак да се проведе пряк избор, защото както е тръгнало, може и него да го направят "на подпис". Трябва да се предотвратят слабостите от предишния пряк избор. За мен те са няколко. Първата е, че точният брой на членовете, имащи право на глас, бе казан броени часове преди самия избор, което е недопустимо, ако се има претенцията за прозрачност. Второ, от 84 000 членове, гласуваха малко над 50. И трето, кампанията беше толкова ожесточена, че вместо честно състезание, се получи братоубийствена война, от която и до днес не можем да се възстановим.
Ето и още от интервюто на Лечева:

- Трябваше ли и преговорите да се отложат заради траура?

- Личното ми мнение е, че можеха да изчакат два дни. Разбира се, всеки решава как да постъпи в такива моменти.

- Излязохте с позиция, след като Изпълнителното бюро ви обвини, че не сте депозирали искането по правилата - защо ръководството не иска провеждането на този пленум?

- Явно се случва нещо, което трябва да се крие от нас, нямам друго обяснение. Според мен ръководството не ги притеснява толкова разговорът за изборната катастрофа на БСП, колкото преговорите. В крайна сметка, ще видите, че става въпрос основно за постове и разпределяне на власт. Това е начин да се запуши недоволството сред социалистите. Хората, които се подписахме за присъствен Национален съвет, ни обединява желанието наистина да възстановим партията, защото ако в близката една година имаме отново избори, то резултатът на партията ни ще е по-нисък и от сегашния. Видимо БСП е в тенденция надолу. Министерските постове няма да ни помогнат.

- Готви ли вътрешната опозиция наистина искане за промяна на устава на конгреса, за да се върнат старите правила за избор на председател на БСП?

- С мен не е обсъждано внасянето на подобно предложение.

- Как приемате заявката на Крум Зарков да участва в състезанието за лидерството в БСП?

- Приемам с надежда всяка една заявка на млад и доказал се човек за участие в състезанието за председателското място. За времето, в което бях в изпълнителното бюро, той бе един от хората, които аргументирано не се съгласяваха с всичко, което предлагаше Нинова. Надявам се да запази тази самостоятелност и в бъдеще.

- Вие бяхте член на Инициативния комитет на Румен Радев за втория президентски мандат. Как се отрази, според Вас, изявлението на Корнелия Нинова между двата тура, в което тя упрекна, че вътрешнопартийната опозиция през Инициативния комитет и през служебния кабинет са работили срещу БСП и в полза на "Продължаваме промяната"?

- Това е едно от най-абсурдните твърдения, които съм чувала. Гледайки резултата на ПП, мислите ли, че той се дължи на нечия помощ? Те не просто хванаха вълната, те са самата вълна на тези избори. Познавам членовете на БСП много добре и съм наясно, че едно подобно действие не би било простено. Никога не съм предавала хората, които са ме избрали и партията ни.

- Защо БСП стигна до днешното дъно?

- Много са причините. Вижда се, че когато ръководството е било най-диалогично и е търсило широко представителство на личности, изборните резултати са други. Пример е 2017 година. Смятам, че тогава наистина успяхме да обединим енергията на нови лица и опита на утвърдени такива.

След това бавно, но сигурно се премина към разчистване на хора, които просто си позволяват да изразят различно от председателя мнение. Процесът се засили особено след вътрешния избор за председател. Вместо тогава да се затворят фронтовете, те се откриха наново.

Започна заменянето на хора по един единствен критерий - сляпа лоялност към председателя. Има, разбира се, и други причини. На политическата сцена се появиха по-млади, по-харизматични и атрактивни субекти. Вместо да покажем, че можем да сме по-добри от тях с опита и идеите си, ръководството реши да ги заклейми. Е, днес по ирония на съдбата вотът на хората ги събра на една маса.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиро

    68 5 Отговор
    Аман от тъпи физкултурники като тая

    Коментиран от #26

  • 2 Къца Мунчо

    71 2 Отговор
    Защо не сваляха Нинова докато бяха в опозиция? Замириса на кинти и като се облещиха едни ми ти социалисти, не можеш да ги спреш!
  • 3 Боже

    71 3 Отговор
    И тая срам няма. Харчи си парите на мъжа сиба той умира тя кървавото хиро си тропка. Срам

    Коментиран от #24

  • 4 Вие там

    21 38 Отговор
    В БСП като сте тъ.па.ци кой ви е виновен?Оная толкова години ви води за носа и само вие не го виждахте.Но дано остане още време,че да ви затрие нацяло.За Корнелия имам в предвид.
  • 5 Честито

    32 8 Отговор
    Ами тогава тази бивша спортистка Весела да застане начело на тази партия-пенсия, и да я поведе по нов и полезен за България път. С млади хора в редиците си, с идеи за просперитет и хубав живот на населението ни в тази държава. А то какво....стари и алчни тарикати, разграбващи бивши предприятия на безценица.
  • 6 вижда се

    8 35 Отговор
    Нинова е троянският кон за всички които искат власт и пари ,и това са герб и дпс !

    Коментиран от #33

  • 7 надарена кака

    7 7 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 8 мръсници

    49 4 Отговор
    ей това злобното не се спря,тая мрази целия свят,няма да ви мине номера на сергея и свинаря,ще върнете мутрата на власт с вашите простотии
  • 9 сигурно

    18 22 Отговор
    Скоро бсп ще се борят само за субсидия !
  • 10 SH BG

    38 1 Отговор
    Колко сладко е ние да се договаряме с Остапбендеровците, и да се намърдаме да папкаме и лапкаме сладко... - нали така Лечева?... :::)))

    Да, ама нъц... - Нинова не дава (и то не отсега)...!!!

    Дааа...!!!
  • 11 светлото бъдеще

    44 1 Отговор
    кво стана с фирмите на мъжа ти ма боклуци червени
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    49 1 Отговор
    ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА ДА СИ ГЛЕДА РАЗСТРЕЛЯНИ МАФИОТ МАНОЛ ВЕЛЕВ
    ......
    АМА МАЙ И ТОВА НЕ ПРАВИ
    .......
    ОЧАКВАЙТЕ И СЕРГЕЙ ГЕРГОВ ДА ПОЧНЕ ДА ГРУХТИ :))
  • 13 Българка

    42 2 Отговор
    Весела Лечева ми падна с тези си позиции и нападки в очите. Нали пленум на БСП е излъчил начело на преговорите да е Нинова. Нали имат платформа. Нинива не води сама преговорите. Там са 18 комисии с по 3 члена на БСП. Как така ще се поставят под съмнение спазване на договорени от коалицията решения само заради вътрешното БСП боричкане?
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    25 6 Отговор
    ЕДИНСТВЕНОТО НОВО И НЕОЧАКВАНО ЛИЦЕ ЗА МЕН В БСП Е
    КОРНЕЛИЯ НИНОВА
    .........
    ИНАЧЕ ВСИЧКИ ДРУГУТЕ ВИ ГЛЕДАМЕ И СЛУШАМЕ КАК СЕ ЛИГАВИТЕ И ЦЕЛУВАТЕ С АХМЕД БОРИСОВ В ТОАЛЕТНАТА НА ПЛОВДИВСКАТА ЖП ГАРА :))
  • 15 АМОН

    32 2 Отговор
    БСП партия ли е или клиентелиска организация на СЕРгей , Кирчо Добрев и неговите бизнеспартньори от семейство Първанови, от Свинаря Гергов , и цялата червена измет позволила си правото да управлява партия чието место е в левият сектор на бедните и онеправданите.
  • 16 С тази

    2 17 Отговор
    Жена шега не бива .Стреля точно
  • 17 Социалистката

    33 0 Отговор
    Лечева скоро купи интерхотел Бургас - факт , нежна ли е друга информация ?
  • 18 big

    33 1 Отговор
    Интересно, от къде тая злоба в тази жена? Може би от спорта, но спортната злоба има абсолютна друга насоченост! Не вярвам да са я купили, тя самата, т.е. мъжа и е много богат, дори във вегатативно състояние. Може да има нещо общо в бизнеса. Въпроса е: какво я свързва с Станишев, Гергов, Паскалев и т.н.?
  • 19 От Велико ТЪрново

    26 1 Отговор
    простачка комунистка злобна.
    Мърша!
  • 20 Ники

    31 0 Отговор
    Тази дропла не се наяде. Още колко хотела иска да купи,че и нов мъж намери.
  • 21 АМОН

    42 0 Отговор
    ВЕСЕ,
    Защо не си стоиш в къщи и не си гледаш ФОНДАЦИИТЕ и ФИРМИТЕ , които са повече от пръстите на двете ми ръце???
    Защо си толкова алчна миличка??

    КАКВО ОБЩО ИМАШ ТИ ВЕСЕ С ПАРТИЯТА НА БЕДНИТЕ?!
    Окрадохте ни. Унищожихте партията ни.
    КАКВА ЛЯВА ПАРТИЯ СТЕ БЕ ВЕСЕ?!!

    ВИЕ ПРЕВЪРНАХТЕ БСП В ПАРТИЯ НА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИАРДЕРИ !!

    Заради вас ни плюят и нас бедните българи лишени от право на партия!!!

    Крадете и лапайте колкото искате, но ни оставете партията - ПАРТИЯТА НА БЕДНИТЕ!!!
  • 22 Весела Лечева!! Много Вождове, няма

    18 2 Отговор
    Индианци, всеки иска да води"бащина дружина"
  • 23 Тази

    21 1 Отговор
    0трепка отдавна се е продала и изпълнява повелята на масонския вожд от Пловдив.

    Тя, гергов, радев са от пловдивската ложа.

    Планът е да узурпират всички партии и да ги управляват дистанционно.
  • 24 Само питам

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "Боже":

    А парите на мъжа и как са спечелени?Господ забави,но не забрави .

    Коментиран от #25

  • 25 Баро

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Грешиш те не са спечелени те са откраднати както и всички други подобни аз лично се кефя че чегърта и Бойко по и че гълтахме и БСП Айде Следващия път до край
  • 26 12345

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Спиро":

    Предлагам Веселка лечева /временно Първанова/ да изпрати на претовори Манол велев!!!
  • 27 Marinov

    10 1 Отговор
    Нормално е Госпожата, а е и въпрос на Елементарна култура, партийните си спорове и дискусии да си ги води в Партита си и в Партийните им среди а НЕ като Общинска Клюкарка да Съска и ги разнася в обществото!!!
  • 28 Дона

    6 0 Отговор
    Ако мислите да пренесете вашите партийни кавги и разправии на държавата, забравете!!! И двете страни в споровете ви за партийни постове, ако сте много умни да сте си решили проблемите. Държавата не вие бащиния, за да забравяте преговорите защото вие НЕ можете да се разберете. И ако бяха спрели преговорите заради траура, какво щяха да "работите" в тези дни??!! Смешници!! Ако продължавате да занимавате цялата държава с вашите неразбории за следващите избори НЯМА да получите и половината на последните гласове за вас!!!
  • 29 Плюс-минус

    2 3 Отговор
    Не вярвам нито на Нинова, нито на Лечева, нито на масоните тук и там. Дайте път на младите !
  • 30 Сивата чапла

    2 0 Отговор
    Нали имате правила, и равилата са такива.
    На какво основание може да се упълномощи
    друг да води преговорите и да се подписва.

    Нинова е председател до конгрес ли, какво правите незнам,
    четете си устава!
  • 31 Маргарита

    1 0 Отговор
    Да си представим - Аз съм редови член е като такъв съм участвала в избор на председател и този, когото съм подкрепим, моят избор се е споделил с още стотици и печели убедително!! НО загубилите, вместо да приемат, да се съобразят и се подчинят на преладаващото, продължават да ровят, да нападат поначало правото ми на избор, а и предпочитаният от мен,??!! Не мирясаха!! Ако за тях "демократическият централизъм" е отпаднал - да напускат, никой не ги кара насила да приемат предпочитания и решения на болшинството, ако ли не - да си спомнят какво означава дисциплина, а вече като олигарси, ако са свикнали да им се върви по гайдата или са в някакви бизнес зависимости - поначало нямат място в тази партия!! И никой друг, освен собствената им жажда за власт, алчност и Его не им е виновен да са все по-презирани и изолирани, и то не само от членовете на партията, а и от обществото!!
  • 32 Димитър

    1 0 Отговор
    Какви конкретни приноси дават право на Лечева да прави оценка на Нинова? Аман от тези женски номера. Явно е забравила, че Нинова е тази, която издигна и защити Радев като Президент. Е, навярно и друг е помогнал, след като му сложиха ЦЦ за опонент. Това обаче не променя нвщата.
  • 33 Са сега

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "вижда се":

    И бсп стана герб или дпс пак виновни други
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол