Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 20:21 3 297 35

Гълъб Донев: Никой не е пожелал да прибере близките си от изгорелия дом в Рояк

  • гълъб донев-
  • пожар-
  • дом-
  • възрастни хора-
  • рояк

Спасените 47 обитатели са настанени в друг дом. Вече има визия на социалните къде могат да бъдат настанени

Гълъб Донев: Никой не е пожелал да прибере близките си от изгорелия дом в Рояк - 1

Нелеп инцидент доведе до трагедията в село Рояк. Искам да благодаря на децата, помогнали за спасяването на живущите в дома. Става въпрос за възникнало късо съединение в помещението, в което се намират бойлерите на дома. Това заяви социалният министър Гълъб Донев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Персоналът в дома е напълно достатъчен за полагането на грижи за възрастните хора, поясни той.

"Спасените 47 обитатели са настанени в друг дом. Вече има визия на социалните къде могат да бъдат настанени. Нито един от близките на тези хора не е пожелал да ги прибере у дома," отбеляза социалният министър.

Разпоредих проверка на всички социални домове в страната след този случай. Проверени са над 95 дома. 97% от тях са с дефицити и не предоставят нужните грижи за възрастни. Качеството на предоставените социални услуги не е на нужното ниво. Пари има, с над 210 млн. лева е нараснал бюджета за тези услуги, обясни министър Донев.

Той отрече тази социална услуга да е оставена само в ръцете на частници. „В Планът за възстановяване са заложени 750 млн. лева за подобряване на качествата на услугата. Това може да се случи до 5 години. Над 500 такива услуги ще могат да се открият за предоставяне на грижа за възрастни, за да можем да организираме по-качествен живот на тези хора“, съобщи още Донев.

По думите му с тези средства ще трябва да се подобрят условията в домовете за възрастни, да се обучи персонал, да се наеме нов и т.н. Предприети са първите стъпки в тази насока. С трудната задача обаче ще трябва да се заеме следващия социален министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бисер

    52 1 Отговор
    Тъжно е

    Коментиран от #2, #27

  • 2 Гришо

    6 30 Отговор

    До коментар #1 от "Бисер":

    Той го представя така.

    Коментиран от #4

  • 3 Баба Ванга

    35 2 Отговор
    Гадно бг племе дано са по щастливи на Коледа и Нова година роднините на старците!
  • 4 смерш

    47 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гришо":

    Явно нямате лични наблюдения по темата-в територията е пълно с подобни "домове",в които хората са оставени на изживяване и в повечето случаи не срещат необходимите ,дори и минимални ,грижи от "персонала",който го интересуват само внесените такси и те все са им малко!
    Пълно е и с безотговорни хора оставили родителите си или други близки възрастни без каквато и да било съвест!

    Коментиран от #10

  • 5 Гугут

    4 30 Отговор
    Алоо, като са си платили, де да ги прибират бре..?

    Коментиран от #8

  • 6 Пустиняк

    6 19 Отговор
    Тоя умрелтак има вид като на погребение !
  • 7 Бай ганю

    60 3 Отговор
    Роди го изгледай го изучи го ожени го, и накрая иди по добре се хвърли от някой мост. Няма такова животно като българина
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Психолог

    58 0 Отговор
    Културата на индивида личи по отношението му към възрастните и слабите !
  • 10 Пич ,

    46 2 Отговор

    До коментар #4 от "смерш":

    Тук не става въпрос за "територията" . Стига плюл по темата ... Тук става въпрос за друго .. Децата не си искат родителите , което е много жалко ..
  • 11 дискриминиран

    33 0 Отговор
    Евроценности Гълъбе, европростотия. Майки, бащи и
    синовна обич. Това са ценности, но непознати на
    не малка част от един загиващ народец.

    Коментиран от #30

  • 12 Роза

    37 0 Отговор
    Познавах трима възрастни хора,които умряха веднага след като постъпиха в различни старчески домове.И тримата бяха с деменция.Правете си сами изводите!

    Коментиран от #26

  • 13 Миро

    36 4 Отговор
    Мършшши... тези хора са им дали живот, а те са ги забутали в старчески дом. Дано и те бъдат в старчески дом, техните деца да се погрижат така за тях.
  • 14 някой си

    14 4 Отговор
    Гълъб ли си, Врабче ли си..Още от лятото знаеш за проблемите.
  • 15 Притча

    27 1 Отговор
    Висшият съдебен съвет е гласувал около 30 МИЛИОНА ЛЕВА за премии на служителите в съдебната система в размер от 2 до 3 брутни заплати на глава. +-те ще са за висшите магистрати. ПРЕДЛАГАМ магистратите и служителите, които смятат, че ПРАВЯТ ПРАВОСЪДИЕ да дарят премиите си за домовете за стари хора. Тези които смятат, че НЕ ПРАВОраздават ДА СИ ЗАПАЗЯТ ПРЕМИИТЕ ЗА ЗАКУСКИ!

    Коментиран от #16

  • 16 някой си

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Притча":

    Що те, а не ония, от които зависи?
  • 17 хан ювиги

    11 8 Отговор
    за 32г бкп и дс мутациите им,така равратиха и деморализираха Българския народ,че и разстрел им е малко!
  • 18 Еййй

    23 0 Отговор
    Тая вечер в новините нито дума нямаше за тези хора-лека им пръст! Използваме РСМ и няхната трагедия да крием нашата...
  • 19 Уса

    27 2 Отговор
    Изпращат ги в дом,защото не ги искат.Ако човек обича своите близки няма да ги остави в дом за възрастни и да не ми се оправдават някои,че нямали време,защото трябвало да слугуват на своите работодатели.Оправдават се и с децата си горките,как щели да гледат своите баба и дядо в такова състояние, ами ако им се увреди психиката и станат наркоманчета и пияници?Американците са същите безмилостни същества
  • 20 турчин

    28 2 Отговор
    Ние турците не оставяме родителите си. Нашият Бог е Аллах, учи ни да уважаваме възрастните, да уважаваме родителите си.... Както нашите родители са се грижили за нас, така и ние сме възпитани когато се налага да гледаме нашите родители. Горд съм в това, че не приличаме на някои наши сънародници, които се мислят, че са над турчина. Не драги, не сте, деца, които изоставят родителите си, са дяволи в човешки образ. Просто сте жалки. Срамота
  • 21 Срамота

    16 0 Отговор
    Липса на какъвто и да е морал у бай Ганьо! Никой не ни е виновен! Прости сме и ще си останем такива! Племе!!!
  • 22 Стефан Петров

    19 1 Отговор
    Варварска пазарна икономика. Човек е ценен докато може да се експлоатира и плаща данъци. Това дава отражение и в отношенията между хората.

    Коментиран от #28

  • 23 Пинко

    4 0 Отговор
    Боже!
  • 24 !!!?

    7 10 Отговор
    Държавата е в ступор, Народа мре и гори като факла, а Радив си дрънка на китара !!!?

    Коментиран от #29

  • 25 КРОКОДИЛА

    1 5 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКА МУ РАБОТА - ЕДНИ НАСАМ ДРУГИ НАТАМ - ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО - ЩЕ ГИ ВИДИМ НАПРОЛЕТ ...............................НАКЪДЕ ЩЕ ФАНАТ - ПАРТИЗАНИТЕ ..........РР И КН .....................
  • 26 Рошко

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Роза":

    Къпели ги със студена вода, и най страшното е че всички го знаят и то доста отдавна
  • 27 бл.134 в Зап. парк

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бисер":

    Българи, Юнаци!
  • 28 глупости

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Стефан Петров":

    До човека е.. Просто такива като вас търсят причина другаде за действията си
  • 29 tate

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "!!!?":

    А ти като истински демократичен критик плещотиш глупости и лющиш семки !! Апропо "Критиците са като евнусите знаят как се прави но не могат"
  • 30 Един

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "дискриминиран":

    Пък комунягите избиваха хора без съд и ги заравяха в ями.
  • 31 Мутрата геноцид ска и от там е крал

    2 0 Отговор
    А шепи. Тоя не е само за затвора. Тоя трябва всеки ден да чисти в социалните домове и по обяд да получава по 100 камшика на голо на площада.
  • 32 Анонимен

    4 1 Отговор
    Живота е устроен така:родител отглежда дете, детето своето, и така нататък, всеки обича родителите си, но не всеки може да положи грижи за тях, по разни причини и не финансови, въпроса е как като общество можем да си помогнем...

    Коментиран от #33

  • 33 кукуригу

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Както всеки родител е длъжен да отгледа детето си, без някой да го задължава, така и всяко дете е длъжно, без някой да го задължава, да се грижи за родителите си. Грижата не значи да го захвърлите в някой дом, а да се грижите за него в дома ви. Това е морална отговорност на всяко дете
  • 34 Беги беги

    0 0 Отговор
    Българина както винаги не е в час. Дава всичко от себе си за децата си и очаква те да го гледат като остарее. Да, ама не! Нанайси феродо!
  • 35 Хоспис

    1 0 Отговор
    Не правете моята грешка ! Гледайте децата си до 18 години и след това ги оставете сами да се борят с живота ! Никога няма да ви отчетат саможертвата като остареете ! Целият си съзнателен живот прекарах с мисълта да подсигуря децата си на макс , висше образование , собствени апартаменти ! Сега живея на квартира и никой не се сеща за мен !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове