Last news in Fakti

28 Ноември, 2021 17:36 2 690 48

Първан Симеонов: Кабинетът на ПП може да има по-дълъг живот

  • първан симеонов-
  • кабинет-
  • правителство-
  • продължаваме промяната

Мандатът е абсолютно ясен - хората решиха какво искат и потвърдиха желанието за промяна, отбеляза Първан Симеонов

Първан Симеонов: Кабинетът на ПП може да има по-дълъг живот - 1
Снимка: БГНЕС

„Има важни за страната неща, които обаче не чувам, а трябва да се казват. Аз искам в преговорите за правителство да чувам какво ще правим с човешкия ресурс на нашата страна, каква ще бъде демографската политика. Аз не съм толкова голям радетел на това да има министър за климатичните промени, но съм радетел за това да има единно място на достъп за политики за семейството, младежта, образованието, тоест за човешкия капитал на България.“ Това каза БНР социологът и политолог Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

Според Симеонов трябва „в тези седмици да чуваме повече стратегия за страната ни, а не толкова тактика“.

Трудно съставените коалиционни и компромисни кабинети по дефиниция ги броим за трудно съществуващи, но това не е така, защото веднъж договорили се, всеки си гледа в своята писта, поясни политологът. Такъв кабинет по думите му може да има по-дълъг живот.

„Още повече, че когато мнозина са в кабинета на "Продължаваме промяната", малцина са в опозиция, а това е комфортна ситуация за всеки един кабинет.“

Мандатът е абсолютно ясен - хората решиха какво искат и потвърдиха желанието за промяна, отбеляза Първан Симеонов.

„Това желание за промяна е попътен вятър и нищо повече. Оттук нататък правителството ще трябва да се доказва буквално ден след ден.“

В началото популярността на партиите в бъдещата коалиция ще продължи да расте – има инерция общественото мнение да следва особено победителя, каза в анализа си Симеонов.

„Вероятно ще расте и популярността на опозиционната формация „Възраждане“, защото тя прескочи летвата и много хора ще се ориентират към нея като опозиция на всичко. След това обаче минава меденият месец и започва реалният брак, когато от това правителство ще се очаква да чисти, да готви и прочее неща. И тогава именно може да натежи това, че то е сложно, коалиционно и компромисно. Хубавото тук е, че всичките партии са „на един акъл“. Това не е коалицията „Орешарски“, това не е тройната коалиция. Това е еднопосочно управление и ми се струва, че това е шанс за страната“, прогнозира политологът.

Първан Симеонов смята за проблем пред бъдещото управление това, че то „ще звучи прекалено либерално и западно за масовия български вкус“.

„Който е вкусът на едно застаряващо, бедно, разслоено, тоест консервативно и скептично общество. И със сигурност това либерално и прозападно звучащо управление до някоя и друга година ще породи много силна консервативна реакция.“

Подобни управления обикновено са успешни, защото са модернизационни, но им струва много, а понякога не успяват да го обяснят на обществото, допълни Симеонов.

„Управленията, които могат да донесат промяна, не са точно коалиционните, или хайде голяма промяна. Управленията, които могат да донесат голяма промяна, са управления, които са подкрепени с мощна вълна от хората и имат комфорта да не правят компромиси. Случаят не е такъв, въобще рядко има такива случаи.“

Първан Симеонов прогнозира, че „промените ще бъдат внимателни“.

„Българското общество се отнася по темата Македония горе-долу както се отнася към ваксините. Има един негласен обществен консенсус“, каза още Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    43 5 Отговор
    Особено като излезнат новите сметки за ток след 1-ви януари следващата година.

    Коментиран от #9

  • 2 Голем смях

    21 4 Отговор
    Той не се е родил още ...а го орисаха за столетник.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдааааа

    23 10 Отговор
    Нероден Петко. То още няма кабинет, пък той му предрича дълъг живот. Аз пък предричам, че ще има големи гафове щото са неопитни калинки и накрая народа ще ги изгони с камъни от топлите им кабинети.
  • 5 БОЛШЕВИК 🌟

    27 8 Отговор
    Тия с тия прогнози се видя,че не познават нищо или едно мерят, а друго казват на хората. Тия са пълни шарлатани.
  • 6 Със

    8 6 Отговор
    сигурност ще има !

    Коментиран от #10

  • 7 червени боклуци

    18 17 Отговор
    Обикновено там където участват комунистите , после следва гонене с камъни.

    Коментиран от #11, #19, #39

  • 8 FEFE

    10 2 Отговор
    Дето вика един сцената след толкова избори е касапница :)
  • 9 РАДЕФФФ

    26 10 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    НАТОВЕЦА РАДЕФФФ И КАНАДЕЦА КИРТАКА ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ И СЪС СЕРТИФИКАТИ ИНЖЕКЦИИ И СЪС СМЕТКИ САМО ГЛЕДАЙТЕ
  • 10 Софиянеца

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Със":

    След 4г, да !
  • 11 КЛИШЕ

    26 7 Отговор

    До коментар #7 от "червени боклуци":

    СТИГА С ТВОИЙТИ КОМУНИСТИ ЛУМПЕН ВЕЧЕ 32Г.СА ТВОИТЕ НА ВЛАСТ ФАШИСТИТЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА 32Г.ФАШИЗЪМ ?
  • 12 !!!?

    10 19 Отговор
    То май македонският въпрос е единственият засади който се споменава България в ЕС и то негативно...всичко друго е ирелевантно - това е държавата на кремълската марионетка Радев

    Коментиран от #14

  • 13 Иван Грозни

    7 5 Отговор
    Той както и всички останали от неговия род най-после ще започнат да познават. Предвиждаха победа за Боко защото ги беше страх от него. Лъжеха хората от страх. Щото мутрата не си поплюва.
  • 14 РАДЕФФФ

    21 10 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    НАТОВЕЦА РАДЕФФФ Е ПРОАМЕРИКАНСКА МАРИОНЕТКА НЕ СЕ ПЪНИ ДА ГО ИЗКАРВАШ КРЕМЪЛСКИ СЛЕД КАТО ТОЙ ЛИЧНО СЕ ДЪРЖИ КАТО НАТОВЕЦ И БЪЛГАРОМРАЗЕЦ СЕРТИФИКАТАДЖИЯ И СЛУГА НА ГЛОБАЛИСТИТЕ.

    Коментиран от #17

  • 15 БОЛШЕВИК 🌟

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Точно така":

    Някои индивиди като отидат на върха и се самозабравят. Затова падането е много тежко и болезнено. Човека е създаден да ходи по земята, когато някой си помисли, че е над другите човеци,трябва да му се пречупват крилцата и да му се лекува алчността!
  • 16 ТаУмВзе

    8 7 Отговор
    Тоя плавник талибан, не забеляза ли, че няма да има Правителство, без зверска борба с герберастията? Явно това е целта на козяк. Харвардските питомци на козяк са еднодневка, с определени задачки.
  • 17 !!!?

    5 11 Отговор

    До коментар #14 от "РАДЕФФФ":

    "Глобализма" на Радев не пречи на Кремъл, щом за него Крим е руски и държи ЕС да свали санкциите, защото "не действали" ! Айде престанете с този евтина кремълска мантра за: Радев "ТАТОВЕЦ" !!!?
  • 18 възможно е

    5 3 Отговор
    като гледам колко бързат може да се окаже накрая че ще им трябват не 12 а 24г да свършат нещо
  • 19 БОЛШЕВИК 🌟

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "червени боклуци":

    Комунизъм е имало, когато хората са живяли още в пещерите, всички са имали еднакви тояги и са живеели заедно в една пещера. Всички са се занимавали само да си набавят прехраната за деня. В България имаше социализъм 45 години, нямаше чорбаджии и робовладелци , икономиката беше държавна, но хората имаха частни домове, вили и леки автомобили. Сега 32години е див капитализъм, икономиката е 99 % частна. работиш за чорбаджия и робовладелец, здравето е търговия и за православните скотове и вярата е търговия.
  • 20 Пир

    10 3 Отговор
    Тоя няма ли да си обръсне тая ПУ.КА от лицето, че ми писна да го гледам. Прогнози ще дава...

    Коментиран от #47

  • 21 Сух

    12 3 Отговор
    "Мандатът е абсолютно ясен - хората решиха какво искат и потвърдиха желанието за промяна, отбеляза Първан Симеонов" аре геч е нещастник, народа показа, че не вярва на никой! 30% избирателна активност! Лъжец долен!Ще се опитва да пробутва помията на преден план..
  • 22 ????

    4 1 Отговор
    Въпросът е да замлъкне завинаги Простаков., ама се съмнявам.
  • 23 Сивата чапла

    4 1 Отговор
    Проф. Нако Стефанов: България трябва да се обяви за "Зона на мира"

    4,711 views Apr 20, 2021

    Гледайте в ю-туб
  • 24 Сивата чапла

    14 2 Отговор
    Хората не гласуваха,
    хората не ви искат!
  • 25 ха ха

    8 3 Отговор
    да , сега остава да се изкаже хърпърцуриян , ведро да заяви как ще трябва да се увеличат и данъците и цените ? щото има ентусиазъм и подкрепа за ПП и те имат това право ? делегирано им от сектор сигурност , секция ;загрижени граждани; ,отдел ушаци и разпространение на небивалици
  • 26 П П UNITED STATES of AMERICA

    3 5 Отговор
    4(четири) години МАНДАТ !
    Започваме ударно ! Harvard boys !
  • 27 ЪХЪЪЪЪ

    8 3 Отговор
    4 месеца най много !
  • 28 Бай ви Ставри

    12 4 Отговор
    Кире! Чакам един,дето джиткаше с една жипка!
    Как му беше името?!

    Коментиран от #40

  • 29 ПП Liverpool, England ©

    5 8 Отговор
    Дълго ще управляваме, много дълго...
    Свиквайте....
  • 30 ИЦО ХАЗАРТА

    9 4 Отговор
    Правителство ще има!
    Но ГЕРБ, няма да го има!
  • 31 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    11 4 Отговор
    Ще се радвам, ако правителството на ПП надживее всикчите БГ социологически агенции. И всичките социолози се преквалифизирате на овчари, кравари, хигиенисти, зеленчукопроизводители... Макар, че така както ви гледам, не съм сигурен, че като овчари, ще можете да се справите дори и с една овца или крава.

    Разкарайте се веднага и стига сте пречили на хората да мислят самостоятелно. Поне всеки един българин от 70% по-образован народ има повече акъл от всичките вас БГ социолози, политолози, антрополози, журналисти... взети заедно. Вече 30 години един смислен въпрос не можете да зададете. Дори в едно социологиечко проичване, не сте били дори близко до резутатите, да не говорим за подреждането на класирането. Работата ви трябва да е, НЕ ДА ДАВАТЕ ОТГОВОРИ на хората, а да ЗАДАВАТЕ ПРАВИЛНИ и УМНИ ВЪПРОСИ. И хораат сами да си правят изводите.

    Оставете хората сами да си взимат решенията стига сте ги манипулирали и обърквали. Ако не бяхте побъркали народа, избирателната активност щеше да е много по висока и срещу ГЕРБ+ДПС. Каквото ще стане, ще стане и независимо какво лъжеш и без да те гледам всеки ден по ТВ.
  • 32 Влади

    6 1 Отговор
    Първане , видяхме ви какви прогнози направихте от Галъп за изборите , нищо не познахте , нито кой ще спечели изборите нито кой ще е врори нито кой ще е трети нито кой ще е четвърти нито кой ще е пети , за проценти да не говорим , виж сега момченце връщай се в Стара Загора да си търсиш работа , търсят се шофьори на автобуси примерно , вземи или се обръсни или си пусни и мустаци да не плашиш децата и пътниците
  • 33 първаната

    6 2 Отговор
    Най-много до 1май
  • 34 Ванга

    6 2 Отговор
    Великден, гергьовден 2022 някъде там.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сивата чапла

    3 0 Отговор
    Слушайте в тубата:

    Проф. Нако Стефанов за политиката и промените,
    от които се нуждае България

    6,119 views Nov 26, 2021
  • 37 Гост

    5 1 Отговор
    Може,ама няма да го бъде.Ако по-дълъг период се има предвид до март,прав си Първане.
  • 38 Ъхъъ

    4 2 Отговор
    Хората обаче никъде не казаха че искат по високи данъци нали ???
    А точно това ще получат !!!
  • 39 ТОЧНО ТАКА...!

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "червени боклуци":

    Дъртата Червена Комуняга-Борисов управлява 12 години и сега следва изгонването му с камъни,в посока- ЦСЗ- при бай-Ставри...!!!
  • 40 Отговор!

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Бай ви Ставри":

    Казва се- Дебело Намазана Банкянска Филия с...Мас...!
  • 41 ВЕРВАМ

    4 0 Отговор
    МОЖЕ МОЖЕ 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 ДОСТА БЕШЕ
  • 42 Баце

    2 0 Отговор
    Дълъг, ама на системи, демек ялов, полужив като оня дето п@рди и бърка имената на внуците си, но праща поздрави и посочва "Кой, Кой е" у колонията.
  • 43 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Мандатът е абсолютно ясен - хората решиха какво искат и потвърдиха желанието за промяна, отбеляза Първан Симеонов
    Явно математиката му ме е била от силните предмети в училище.
  • 44 Първанко, фурнаджиска лопато!

    2 0 Отговор
    Нали каза уж ПП нямаше да вземат 10% преди изборите! После викаш нямало голям шанс за коалиция, сетне пъке се изцепи, че кабинета щял да е нестабилен... Сега пак завъртя г@за,колко ти плащат за да ръсиш простотии, ид€€€€оте?!?
  • 45 Без Негри

    1 1 Отговор
    Промяна ще има, когато върхушката ограбила България влезе в съда.

    Само един човек иска промяна в парламента, основния враг на мафията - Костадинов.
  • 46 Не мога да разбера

    3 0 Отговор
    Тоя противния защо постоянно се изказва, че и цели статии му отделят ?
  • 47 Мир

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пир":

    Трябва му само един тюрбан -чалма да си навие на главата и ще замяза на 100% ТАЛИБАН тоя изтърван Симеонов ...
  • 48 Тираджия

    1 0 Отговор
    Тоя с устичка като кокошо дупе до сега нищо не е познал!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове