Last news in Fakti

28 Ноември, 2021 19:10 3 428 16

Денков обясни кога децата ще се върнат в училище

  • николай денков-
  • ученици-
  • училище-
  • ваксини-
  • тестове

Според него онлайн обучението не е проблем за големите градове, а за по-малките населени места

Денков обясни кога децата ще се върнат в училище - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Нужно е 50% от големите ученици да са със "зелен сертификат" за да се върнат обратно на училище, но тъй като едва 7% от тях са ваксинирани, общото решение е да се осигурят бързи тестове за всички.

"Средно за страната около 7% са ваксинираните ученици. В София по-правило процентът е два пъти по-висок. Но това не е общото решение. Общото решение е или да падне заболяемостта под 500 (на 100 хил.) – за да минем на ротация, или под 250 (на 100 хил.) – за да минем на присъствено обучение, или да има тестове", допълни служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Самият той не разбира негативната реакция на родителите спрямо него.

"Чакаме да видим на 1 декември заповедта на министър Кацаров. Ако там имаме допълнителни опции, мога да бъда само щастлив. Наистина не разбирам реакцията към мен. Аз искам децата да бъдат в училище не по-малко от родителите", подчерта просветният министър.

Според него онлайн обучението не е проблем за големите градове, а за по-малките населени места.

"България спрямо другите страни доста бързо се ориентира към онлайн обучението. В по-големите градове то преминава сравнително добре, но проблемът е, че децата се изнервят, губят социални контакти, а с тях и родителите се изнервят. Всичко това е ясно, но това не е проблем с усвояването на материала. Обаче има и друга група в по-малките населени места, в ромските общности, където вече проблемът е огромен", изтъкна акад. Денков.

Просветният министър обясни и как ще изглежда системата за количествена оценка на добавена стойност на отделните училища.

"Да може всяко училище да получи заслуженото признание за това, което е успяло да направи. И едното, и другото училище може да получи финансиране: Едното – защото е добро, а другото – целево за решаване на конкретни проблеми като да си квалифицира учителите или да си оправи материалната база", поясни той.

"С тази система ще можем за всяко училище да кажем какъв е конкретният проблем, който трябва да се решава", отбеляза акад. Денков.

Друга мярка, с която ще се повиши качеството на образованието у нас, е да се включат преподаватели от висшите училища в средното образование.

"Чувам и че висшето ни образование не е достатъчно добро, и че средното образование не ни е подготвило децата достатъчно. Няма смисъл да търсим проблема в другия, проблема трябва да го решаваме общо. Трябва общо да се повиши качеството на средното образование и част от този процес е да влязат преподаватели от висшите училища, включително да преподават на ученици в средните училища", посочи министър Денков.

По думите му висшите училища в София са прекалено много и затова предлага да се комбинират занятията им.

"Много уважавам нашите медицински университети, ама може ли нашите медицински работници да не са ваксинирани на еди-колко си процента?! Учителите за сметка на това са между 45 и 50% ваксинирани, което е най-ваксинираната общност в страната", изтъкна просветният министър.

Относно вероятността да остане просветен министър в правителство с мандат на "Продължаваме промяната", акад. Денков отговори: "Те ще трябва да си наредят някакъв пъзел и ако получа предложение, ще го обмисля".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    38 2 Отговор
    Пазете децата!Те са целта на ЕВРЕИТЕ!!! ,,План Калерги,,!!! Прочетете!!!🇱🇷🇮🇱

    Коментиран от #14

  • 2 фгдтртъ678882д

    31 2 Отговор
    тоя повтаря манрите на господарите!Това е незаконно и нечовешко скоро идва време за разплата!децата не са вирусоносители,защото тоя вирус не е изолиран,това е грип.Относно тестовете,печелят време за да им взимат секрет със пръчката за днк и не само унищожаване на духовната връзка със създателя през епифизата!е най добре е да се набодът и то през месец,защото е безплатно и стават гмо организми.т.е трансчовек!Но ние няма да позволим,или няма да учат или ще си ги учим сами,но ми емъчно за слуги като вас!Време е!

    Коментиран от #15

  • 3 Баш софиянец

    29 1 Отговор
    Онлайн обучението е огромен проблем с много и дългосрочни измерения без значение от населеното място. Това трябва да спре.
  • 4 Оня

    27 0 Отговор
    Тоя трябва да е благодарен че е охраняван....
  • 5 гост

    14 0 Отговор
    Като цъфнат налъмите.
  • 6 Jokera

    24 0 Отговор
    Демек докато не те изметат хората,нема ходят децата на даскало.Аз така ги виждам нещата.То 25% зорзаман ваксинирани,10% поне са с ваксина в мивката изцедена,вие 50% децата.Малаумна работа!
  • 7 Тъмен субект

    13 1 Отговор
    Според министъра %- а ваксипирани лекари и учители е показател за тяхното качество? Моля?
  • 8 Никой не живее повече или по-малко, неза

    15 1 Отговор
    Никой не живее повече или по-малко, независимо от обстоятелствата. Съдбовно е заложено кой, кога и как да умре. Миналата седмица умряха 3-ма човека от пожар в ковид отделение, лекуваш се за ковид умираш от пожар. Също и никой не взема от този свят, повече или по-малко от необходимото. Заигравка със страховете на хората. Здрав дух, здраво тяло !
  • 9 Историята

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Самият той не разбира негативната реакция на родителите спрямо него. - Щом не я разбира, айде аут! Не може да задължават когото и да било да се ваксинира с тези "ваксини", които дори са в процес на изпитване!
  • 10 Простичко

    8 2 Отговор
    По– добре присъствено, отколкото онлайн. По– добре онлайн, отколкото нулева година. По–добре нулева година, отколкото деца– таралежи. И...Денков, по Конституция децата имат право и задължение да учат, т.е. образованието е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Не разделяйте деца и родители за нещо някакво такова, което е в експериментална фаза и с което погазвате основния закон на РБ!

    Коментиран от #11

  • 11 А питам

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Простичко":

    Точно, по Конституция всички имат право на образование, но днес това право ни го отнемат най-брутално като погазват закона.
    Защо прокуратурата спи??
  • 12 Ти италиански

    1 0 Отговор
    На този екземпляр ако му се прочетат приказките все едно луд дърдори на различни теми. Като са ти много университетите вземи затвори софийския, че там само тъпунгери сте се събрали.
  • 13 Ти италиански

    1 0 Отговор
    На този екземпляр ако му се прочетат приказките все едно луд дърдори на различни теми. Като са ти много университетите вземи затвори софийския, че там само тъпунгери сте се събрали.
  • 14 Аман

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Активист на БКП":

    От ваще планове - ранъти, каленгита и др...На кой му пука за нас, че да ги планира тез неща ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ехаааа

    0 0 Отговор
    Стига сте рекламирали това дистанционно обучени. Пълна трагедия! То и без него образованието е трагедия, а сега е тотална трагедия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове