28 Ноември, 2021 22:00 3 773 31

Най-опасните пътни отсечки в България

  • струма-
  • пътища-
  • опасност

Критичните точки са 1500

Най-опасните пътни отсечки в България - 1
Снимка: БГНЕС

Какво показват данните за опасните отсечки в България, заради които войната по пътищата не спира? 1500 са критичните точки у нас, сочи анализ на експерти от Института по пътна безопасност. На този фон МВР отчита едва 52 опасни места по българските пътища.

В Софийска област е най-голяма вероятността от смъртни случаи при ПТП. Веднага след нея се нареждат градовете Ловеч, Русе, Варна и Пловдив, уточнява bTV. България е втората най-опасна за шофиране страна в Европейския съюз след Румъния, с около 9 смъртни случая за 100 000 жители през миналата година. Най-безопасна за шофиране в ЕС е Швеция.

Пътуването по маршрута Пловдив - Смолян е истинско изпитание. От май до днес са регистрирани 105 ПТП-та в участъка с 50 ранени и петима загинали.

Вече 16 години в дните около Коледа кметовете на родопското село Забърдо дават курбан на пътя, за да почетат жертвите на пътя.

Кресненското дефиле също попада в черната статистика на най- опасните отсечки в страната. Преди дни шофьор на тир едва не загина, след като загуби управление и кабината на камиона му се надвеси над реката. Футболният съдия Ивайло Стоянов се движи на метри зад него и заедно с други пътуващи по трасето, му помага.

Особено опасно е ако не познаваш пътния участък, смятат шофьорите. Друг критичен участък е пътят Русе - Бяла. По данни на властите за 2020 г. тук са станали 26 катастрофи с 41 ранени и 4 загинали, а експерти алармират, че властите не се справят с намаляването на жертвите по пътищата.

„Това ни показва, че държавата практически не управлява риска и сякаш той не ѝ е приоритет. Без управление на риска няма как да очакваме някаква промяна в културата на водачите“, заяви Георги Гълъбов, член на УС на Института за пътна безопасност.

Ключов фактор остава и контролът на движението по невралгичните участъци по пътищата.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРИТИЧЕСКА ВЪЗРАСТ😞

    8 3 Отговор
    ...СТРАНА КОЛКОТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН...
  • 2 Алфа Вълкът

    23 1 Отговор
    Изчезвала му линията за граница на движение, то по стария път за Петолъчката и почти всички между селски пътища такава линия няма и нощно време се ориентираш по разделителната линия.

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Мда

    18 11 Отговор
    В момента най-опасната отсечка е Банкя-София. Един бянкянец се страхува да лази по пътищата с гербавите ТВ. Факт...

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Абе ,

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Вълкът":

    То и между нивите на село по пътищата нема разделителна линия ...
  • 5 Аааа , не

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    В момента най-опасната отсечка е МОЛ-а - Позитано ... Банкя - София е временно в ремонт ..😁
  • 6 дявола

    20 2 Отговор
    Ако трябва да бъдем честни няма НЕопасни пътища във България,няма отсечка която всичко да е наред все има нещо да и куца а същото време се изписват милиарди за ремонти.Дано някой ден усетим тръпката да се движим по пътища
  • 7 замислен

    21 2 Отговор
    Бив шеф на КАТ уволнен заради некадърност (правим акция за дрога и крием радарите, караш с колкото искаш само да не си употребил, другата седмица търсим пили а третата само превишена скорост). Та проблемите ги виждаме всички, решенията - КАТ да си вършат работата а не само да си я гледат! всички язви като бензиностанции, кръстовища без видимост и ограничения 40 да се разкарат! всички ограничения за крайпътни кръчми също, да има ускорителни платна за тази цел!
  • 8 Чибурашка

    14 25 Отговор
    Ама много се разглезихте бре. Едно време щом минаваше колата , бяхме доволни. Сега ако наклона не е голям, завоят е остър. Ако и той не е екстремен, то отражателите били ръждясали. Ако и те са на ред, хоризонталната маркировка не била прясна. Де бой де. Заслужавате руски пътища. Бъбреците ми останаха там. Можеш да си умреш от жажда и глад, със скъсан, да речем ябълковиден болт, докато те намерят и то трезви хора. А и не трябва да вали. Борисов много ви разглези.

    Коментиран от #14, #31

  • 9 Мама

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    Прочети каква глупост си сътворил. Ама за завършен 2-ри клас и това ти е много.
  • 10 Nane

    14 1 Отговор
    Викам да почнем яко ремонта първо в КАТ. Като олепиш първо овчаря ако с гегата и овцете влизат в пътя. От опит казвам.
  • 11 Ас Мен

    9 3 Отговор
    Съдията първо засякал турският водач, а после се изкара герой
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЗА ШОФОРИТЕ

    9 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ПЪТИЩА ИМА И СА С ДУПКИ И АКО НЕ ВИЖДАТЕ НЕ Е ДОБРА ИДЕЯ ДА КАРАТЕ И КОЛЕЛО ЧЕ АИДЕ НА ДЯСНО И ПРАВО В ЛАУЙНОТО ПРЯСНО
  • 14 ами

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Чибурашка":

    на това му се вика развитие. Ти като искаш да си живееш като абориген си е твой проблем. Щом има такси ще има и изисквания от страна на тези които плащат/ А ти нах добре си карай селския москал на нивата ушат вампир

    Коментиран от #16, #26

  • 15 Маркировчик

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Вълкът":

    То на много места и разделителна (осева) линия няма.
  • 16 Чибурашка

    0 12 Отговор

    До коментар #14 от "ами":

    Значи бях прав, че са ви разглезили от ГЕРБ. Всички ушати плужаци искате да имате всичко сега и веднага, без да виждате колко сте некадърни. Колкото до плащането, погледни си сметките колко е. За толкова и чакъл ти е много, ушат плужак недорасъл. Че и изисквания има.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 СиСи

    17 0 Отговор
    Ако не познаваш пътя Русе-Бяла, имаш слаб опит и караш под 100 км/ч лятото, има голяма вероятност някой Румънец да те убие. Да не говорим , че през село Волово с под 70 км/ч и някой Турски ТИР може да те прегази. Като цяло слаб контрол на пътя, очевидно никой с чужд номер не глобяват щом карат така всяка година .
  • 19 max

    4 2 Отговор
    Какви магистрали имаме, ремонтите се правят по 20 години на един учатак от 1 км, минете след първия тунел посока Правец знаците са изгнили метала се разпада но китайските лампички висят като колена украса под знаците и за удивление светят
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 оня с коня

    8 8 Отговор
    Омръзна ми :1/да светя като Крушка.2/Да чета нечии глупости.Статията обаче си е поредното предизвикателство!Преди часове се върнах в Русе от СФ и заявявам най-отговорно:Отсечката Русе - Бяла е НАЙ-ЧИТАВОТО ТРАСЕ по целия Маршрут- идеален Асфалт,Изрядна Маркировка,няколко места с Двойна лента в едната посока за да се елиминират евентуалните "Тапи".И тъй като са принципно по Баир нагоре,по-мощничките коли хукват със 150 по лявата лента да вземат преднина пред бавновлачещите се .Верно че движението е принципно Двупосочно и натоварено на Макс като Задминаването си е проблем,но какъв проблем е това в сравнение с Уникално разбитите пътища около Плевен,където възможната скорост е не-повече от 80-90,а Сглобките на Колата буквално се Разпадат пред Очите на водача?А какво да кажем за "Магистралата" Зл. Панега- Сф,по чиито 70 километра Дължина само на около 15-20км е възможно да се кара с 200?В останалата част- 90-120,,като дори и при тая скорост Ходовата част на Колите буквално пъшкат под тежките удари на безобразните неравности...Авторът на статията обаче се е вторачил в отсечката Русе- Бяла ,по която вероятно и никога не е пътувал!

    Коментиран от #23, #28

  • 23 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    не автора казва! А статистиката! Казват и безбройните кръстове и паметници покрай пътя!

    Коментиран от #24

  • 24 оня с коня

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ами":

    Ще споделя случка от Днес по въпросната Отсечка:Карам си в дясната Лента отделена с Непрекъсната Осева линия от Насрещните Две в колоната Автомобили и веждам как Наточено Румънска БМВ Х-6 се изнизва от лявата ми страна карайки на практика в насрещното Движение,като принуждаваше по тоя начин Движещите се в по-бързата Лява лента да се прибират в Дясната за да му направят Път!Да - по-късно успях да го настигна но не и да го Задмина,защото той продължи с Невероятните си Изпълнения,а Аз /както пееше навремето Куркински/ "не мога да правя такива неща"!И обобщавам:Такива водачи като Румънеца принципно ТАКА СИ КАРАТ НАВСЯКЪДЕ а не само в Отсечката Русе - Бяла щото са си родени Самоубийци,който Очеваден Факт Статистиката някакси няма желание да го отчете.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Алфа Вълкът

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "ами":

    Аз от 15г съм шофьор, още преди Тракия и като млад шофьор си спомням как бяхме наблъскани 2км конвой и карахме с 80км/ч от Ст Загора-Бургас! Сега вярно много ви разглези Бойко. И след Тракия тоя път спря да се подържа. Научили сте се само по магистралите да карате и се оплаквате, като изключим областните градове почти всички пътища са без маркировка за граница на пътя!

    Коментиран от #27

  • 27 Толерантност

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Алфа Вълкът":

    Имаше я , навремето .. 90 -те години ходехме в Украйна , купувахме Marlboro по 1 Дойче Марк кутията , с бакове , минавахме в Унгария , продавахме ги по 2 д.м. и после през Чехия отново в Украйна .. И така , много пъти .. Та , в Будапеща , когато обърквахме пътя , беше достатъчно да свалиш прозореца и да си покажеш ръката .. Всички спираха , да се престроиш .. Унгарците са европейци , каквото и да означава .. Ние сме си галоши и ушанки ..
  • 28 УБи

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Ние нямаме път с ограничение на скоростта 200 км в час.

    Убуец на пътя
  • 29 гост

    1 0 Отговор
    Във Варна Кръговото до летището, кръгово ли е, триъгълно ли е, но е много опасно за тези които излизат от летището за София:
    1 Не се спазва ограничението за скоростта и много трудно можеш да се включиш излизайки от летището.
    2. При завой на ляво идващите от дясно/Варна посока Добрич/ имат предимство и ти трудно ги виждаш, огледалото не помага защото си по на ниско. Идващите от Варна дори не дават мигач ако искат да влязат в кръговото.
    3. На излизане за София ти си в кръга, но имаш СТОП., но идващите от дясно /Добрич/ са с предимство, движат се с голяма скорост и тъй като излизат от завой не можеш да ги видиш. До като излезеш започват да набиват спирачки, свирят клаксони и те благославят.
    4. Предлагам този възел Да е като всички кръгови- ВЛЕЗЕШ ЛИ СИ С ПРЕДИМСТВО
  • 30 Нормално..

    2 1 Отговор
    Цялата работа е че, на повечето пътища липсва качествена маркировка и сигнализация. Спестява се от всичко. Не пожелавам на никой да тътува в нощно и мъгливо време от Добринище за Г. Делчев ако не познава тътя . Липса на маркировка, недостатъчна сигнализация и мантинели. И се води първокласен път.
  • 31 Да бее.

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чибурашка":

    Едно време не се плащаше толкова скъп данък, преглед, гориво, застраховка и мямаше ВИНЕТКА . Като се дере кожата на собствениците на МПС-та ,да направят качествено нещо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове