Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 14:35 3 720 34

Спешна помощ: Семейството на починалия пациент няколко пъти отказа хоспитализацията му

  • починал-
  • отказ-
  • прием-
  • болница-
  • пневмония

"Колежката е поела пациента около "Горубляне" във фаталната нощ на 19-и срещу 20-и ноември. Тя работи във филиала в Елин Пелин в самостоятелен екип с шофьор", подчерта Сунгарска

Спешна помощ: Семейството на починалия пациент няколко пъти отказа хоспитализацията му - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Не за първи път се случва да бъдем обвинявани във всички земни грехове и понеже се казаха изключително много неистини и неточности, ще представим и документи. Случаят не е дума срещу дума. Става въпрос за един много тежък инцидент, завършил със смърт". Това заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска на брифинг, по време на който представи подробности за смъртта на мъж, за когото близките му твърдят, че е получил отказ за приемане в болница, съобщи Нова ТВ.

"Колежката е поела пациента около "Горубляне" във фаталната нощ на 19-и срещу 20-и ноември. Тя работи във филиала в Елин Пелин в самостоятелен екип с шофьор", подчерта Сунгарска.

По думите ѝ при починалия пациент линейка е била изпращана няколко пъти. „На 7.11 сме викани два пъти. Първият път се установява, че има гастритен проблем, който не изисква хоспитализация. Същият ден, няколко часа по-късно, се вика екип със същите оплаквания. Тогава колегите са предложили хоспитализация, която е отказана”, поясни говорителят на Спешна помощ.

В следващите няколко дни в дома на мъжа отново е изпращана линейка на Спешна помощ. „Разполагаме с документ, с който съпругата на починалия - Илона Александрова, отказва хоспитализация за втори път. Следващото повикване е на 18-и срещу 19-и. Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е приведен в „Александровска болница”, обясни Сунгарска.

Малко по-късно от лечебното заведение се свързват със Спешна помощ като обясняват, че състоянието на пациента изисква приемането му в отделение „Гръдна хирургия” с каквото болницата не разполага. Мъжът е взет с линейка и е направен опит да бъде хоспитализиран в „Софиямед”. Но докато пътуват натам се оказва, че има позитивирал пациент с COVID-19 и приемът се спира.

„Така се оказахме с пациент, който няма къде да бъде приет”, заяви Сунгарска. И допълни: „От репортажа, който излъчиха по телевизията – съпругата на пациента ясно заявява, че лекарят ѝ е казал, че ще бъде направено всичко възможно той да бъде хоспитализиран и колегата ѝ е казал – ако не успеем никъде да се справим, ще обикаляме болниците и ще го върнем. Тя е била предупредена”.

Пациентът е върнат в дома му като е прехвърлен от софийска линейка към екипа във филиала в Елин Пелин.

„Когато установихме, че пациентът е стабилен, поехме към дома му. Отне ни около 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на съпругата си, която да уведомим за пристигането ми. Пред дома му бяхме посрещнати от съпругата му, която с видимо агресивно поведение ни попита защо го връщаме. Обясних, че няма места в болниците в София”, разказа Диди Кацарова, медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин.

„Събраха се още хора”, разказа доктор Кацарова. „Тълпата се държеше агресивно. Не съм била заключена в линейката. Бях в непрекъснат вербален контакт с пациента докато беше в линейката. Помолихме за помощ да бъде преместен в дома му като хората наоколо го взеха и ни отрязаха достъпа”.

Така се стигнало до намесата на полицията и втори екип на Спешна помощ, тъй като пациентът видимо се влошил.

„Направихме всичко възможно да спасим този човек въпреки цялата агресия срещу нас. Наложи се МВР да влезе, за да ни изкара от дома на пациента, защото беше опасно за нас. Бяхме заснемани по Facebook, обиждани”, заяви Кацарова.

Лекарят и шофьорът на линейката в момента са в болнични след преживения стрес. „Сега филиалът ни в Елин Пелин е с два екипа по-малко. Колежката от втория екип, която също се е отзовала на повикването, също е в болнични заради този случай”, посочи Сунгарска.

Тя призова да се изчака заключението от аутопсията. „Спешна помощ по никакъв начин не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, обвиненията в немарливо отношение и всички други обвинения, изказани към нас”.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 19 Отговор
    Тези шофьорите на линейки със същия успех могат да работят и като шофьори на катафалки.

    Коментиран от #15

  • 2 др Гек Билтс

    20 32 Отговор
    Ужас, ангелите на смъртта вече морят хорицата и по домовете им.
  • 3 хайде

    25 11 Отговор
    И тези решиха да си надуват балона върху нещастието на хората!
    Този пациент отказал спешна помощ и се споминал. Бог да го прости!
    А колко пациенти получиха спешна помощ и се споминаха? Да позлваме ли всяка една от тези трагедии, за да ви натриваме носовете?
  • 4 До коментари

    27 21 Отговор
    1 и 2, вие или сте тежко психично болни илие сте пълни и ди о ти!!! Като ви посетят ангелите на смъртта се обадете на катафалката, защото лекарите ще са емигрирали в чужбина...
  • 5 Крадец

    28 12 Отговор
    Очевидно е,че се касае за циганин.
  • 6 Винкело

    19 20 Отговор
    Два екипа в болнични след преживения стрес? Тез много нежни души. Пък отделно мажат като дърти цигани. Преди "стреса" им бях повярвал.

    Коментиран от #23

  • 7 Факт

    21 2 Отговор
    Да ви кажа как се предлага хоспитализация.,,ще те закараме, ама до тогава местата ще свършат и няма да можем да те върнем,,Е кой човек опрял в състояние за помощ ще рискува да го зарежат някъде!?
  • 8 шматарок Гелеф

    19 7 Отговор
    Я сам Гьорги Ив. Гелеф и от 18 годин директор на бръза помош - София , другарката Ката Сунгарска ми е гадже и PR , прайм си що си сакам и крадем се що видим .Никой ништо нема да ми направи оти познавам едни ора и заедно си ги делим бакшишите от комисионните от бензиностанция Круиз , София Франс Ауто , автосервиз , обществени поръчки , лекарства , медицинска апаратура , мангизи от МЗ и еврофондове .
  • 9 Шопо

    23 8 Отговор
    В исул ме попитаха имам ли пари, нямах в мен и ме пратиха да си ходя с авокад в ръката с някаква инжекция от която незнам на кой свят съм!За това ли им плащаме на тези доктори заплати и усигуровки!?
    Тоя новия кирчо канадеца много да внимава в картинката!
  • 10 Питам

    15 1 Отговор
    Откога пневмония се лекува с гръдна хирургия?

    Коментиран от #33

  • 11 Митко

    11 13 Отговор
    Опаааа, и какво правим сега с правителството? Защо няма призиви за оставка? Или сега не е умрял човек?
  • 12 Тома

    16 6 Отговор
    Това е оправдание като тези които намериха подхвърлена запалка при болните в пловдивската болница.За това с радост очаквам новина че някъде са били медици.Те го заслужават понеже станаха като мутрите.Ресет нон стоп
  • 13 kirasirav

    10 7 Отговор
    Абе то първо че в повечето болници като нищо ще те объркат и ще те изкарат с краката напред. Ама и тези неграмотни и неадекватни - хубаво не искаш в болница, вземи мерки и си следи състоянието. Аз 3-и пъти го изкарвам, нито болници, нито тестове, лекувам си се сам. Засега не искам и ваксини - поне тези досега не ми вдъхват доверие. По-нататък ще видим.
  • 14 медикос

    21 3 Отговор
    Анализираики казаното от говорителя на ЦСМП-София лицето Катя Сунгарска мога ясно да заявя , че горепосоченото лице си служи с лъжи и манипулации , полуистини и фантазий с цел да оневини престъпното и нечовешко поведение на фелдшерския екип на бърза помощ . Налице е престъпление по служба , а именно неспазване на диагностично-лечебният алгоритъм , липса на координация на долекарският екип на фелдшер Кацарова с Районния Координационен Център в службата ЦСМП-София , липса на съдействие на т.н. Завеждащ Редовна Смяна който от своя страна не е уведомил незабавно и своевременно дежурният координатор в МЗ . Виновен е и директорът на бърза помощ скандалният д-р Георги Гелев за хаосът , безхаберието и липсата на професионализъм в поверената му подарена служба превърната във феодално владение с репутация на Централно Сборище за Мръсници и Подлеци - ЦСМП !

    Коментиран от #27, #28

  • 15 Дядо Благо

    19 10 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Могат да работят и като шофьор на ТИР, на Автобус, на лимузина, като тракторист или комбайнер. Шофьорът има за задача да закара лекаря и пациентът от т. А до болницата. Други задължения няма. Макар, че постоянно, на добра воля мъкнат 100-200 килограмови пациенти, защото лекарките са жени и нямат сили. А вие като ревете против лекарите, защо продължавате да звъните на Спешна Помощ? Просто си стойте в къщи и на кой, каквото е писано. Или пък ако ви е интересно, идете като доброволец в някой спешен сектор и много бързо ще ви се промени мнението

    Коментиран от #22

  • 16 Димитров

    19 0 Отговор
    Защо продължава обикалянето на болници от спешна помощ!?
    В днешно време това е недопустимо!
    Как може да се организира така,че всеки момент да се знае къде има или се е освободило място!?
    Грамотни ли са административните ръководители от
    М
    Здравеопазването?
    А,журналисти и мали?
  • 17 хаха

    13 3 Отговор
    То пък оставаше да кажат "да, сбъркахме".... Щеше да е чудо невиждано. Много ясно, че ще замазват положението. И верно кви нежни душички работят там, че чак в отпуска се покрили заради "стреса" от случая, да не си помислите, че е за да не ги търсят да дават обяснения...

    Коментиран от #25

  • 18 Светла Богданова

    13 0 Отговор
    До кога ще се прикриват от МЗ престъленията на д-р Георги Гелев ? Защо прокуратурата спи ? Къде са икономическа полиция и Държавната Финансова Инспекция , Вътрешен Одит на МЗ , Изпълнителна Агенция Медицински Надзор ? Гешев спиш ли ?
  • 19 Това

    11 2 Отговор
    Според мене е поредната ЛЪЖА на Лекар

    Коментиран от #24

  • 20 Белата мафия

    9 0 Отговор
    Не прощава
  • 21 Ами ...

    9 1 Отговор
    Оправдания.
  • 22 Ами ...

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дядо Благо":

    Няма нужда дядо, да ходим където и да било. На ясно сме какво представлява нашето "здравеопазване". Не се хаби
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сивата чапла

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Това":

    Имате ли свои хора в тази сфера?

    Първо,
    особено младите работят за никакви пари, за никакви,
    второ,
    традиция е навсякъде по света да се прехвърля отговорността на лекара,
    че преди това не си си обърнал внимание и си се докарал сам до фатален край, не може лекарят да е бог!

    Затова аз лично държа на предварителните грижи,
    които са наша задачка.

    Коментиран от #26

  • 25 Сивата чапла

    9 7 Отговор

    До коментар #17 от "хаха":

    Наистина сте гола вода,
    наистина и грам представа нямате какво натоварване е за лекарите чуждата истерия и претенции.

    Ако сте млад
    идете и учете медицина,
    ако не сте, пратете децата си да учат.
    И тогава говорете.

    Първо и последно, здравето е грижа на самия човек,
    лекарят е за екстремни ситуации.
  • 26 Да много

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сивата чапла":

    Добре познавам и двете страни на монетата За съжаление заедно с добрите и отговорно медици има и такива на които не им пука за никого и те никак не са малко
  • 27 Дела и документи

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "медикос":

    виждайки документи и подписи твърдиш това,нали?
  • 28 Това

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "медикос":

    истина ли е, или твой фантазий?

    Коментиран от #29

  • 29 медикос

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Това":

    Како Сунгарска , научи граматиката - " твой" в контекстта се пише като " твои " . Така и не се научи , че дефиницията за истината е реалността на фактите и действителността , а не мненията на фелдшерки и актриси от ВИТИЗ правещи на джурналистки и говорителки и други преститутки въобразили си , че имат монопол над истината . Когато фактите говорят , мненията на Сунгарска нямат значение . Засрами се и се скрий в дънземя !

    Коментиран от #30

  • 30 Цитираме те

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "медикос":

    "Aнaлизирaики кaзaнoтo oт гoвoритeля нa ЦCМП-Coфия лицeтo Кaтя Cунгaрcкa мoгa яcнo дa зaявя , чe гoрeпocoчeнoтo лицe cи cлужи c лъжи и мaнипулaции , пoлуиcтини и фaнтaзий"
    Колко правописни грешки си откриваш?
  • 31 Васил

    5 0 Отговор
    България се превърна в една огромна гробница даже и Стивън Кинг би ни завидял може би следващата му книга тип хорър ще се разказва за България. В белите страни даже и с животните не се отнасят така ама тука нашите касапи са сложили бели престилки и се нарекли лекари.
  • 32 Алфонс Цецоне

    4 1 Отговор
    Смешна помощ искат само пари,само мрънкат че немогат да източват НЗОК, за фелдшери не стават на запад.Това е истината.Ковид тиранията надделява,да не говорим колко бели престилки са доносници на ДС
  • 33 Ами откогато всички пулмологии

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Питам":

    станаха ковид отделения е практика пациенти с белодробни проблеми, но без положителен тест да се лекуват именно в гръдна хирургия. Така е по време на всяка ковид вълна явно.
  • 34 В Болница Лозенец винаги има свободни

    1 0 Отговор
    Места но те се пазят за Политици!! А този сънародник трябва дае бил Ром?? Жена му е гледала да се отърве от него, позната история!! Никой не говори и пише вече за болница Лозенец!!! Споразумяха се!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове