Last news in Fakti

1 Декември, 2021 07:10 1 949 20

Диян Стаматов: Кацаров да поеме шамарите, които директорите отнасят ежедневно

  • директор-
  • училище-
  • тестове-
  • стойчо кацаров

Пари има, а тестове няма. За голяма Германия има, а за малка България - няма. Тоест някой е направил неправилна обществена поръчка, заяви директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов"

Диян Стаматов: Кацаров да поеме шамарите, които директорите отнасят ежедневно - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

"Пари има, а тестове няма. За голяма Германия има, а за малка България - няма. Тоест някой е направил неправилна обществена поръчка. Този човек трябва да си поеме своята отговорност", заяви директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов пред "Денят ON AIR".

В неговото училище едва 9% от учениците са ваксинирани, около 4-5% други са преболедували, а желаещите да се тестват със собствени средства са около 15%.

"Тестът да се извърши в лицензирана лаборатория два пъти седмично и цената не е толкова ниска, колкото на тестовете за малките ученици от 1 до 4 клас. Вероятно би могло да има отделни класове, които да са съгласни, но това създава много лошо противопоставяне: една мотивирана част биха се върнали в училище за сметка на семейния бюджет", обясни Стаматов.

По думите му е време здравният министър д-р Стойчо Кацаров да поеме шамарите, които директорите на училищата отнасят ежедневно.

"Здравният министър направи крачка, с която ни затвори изведнъж, и сега стъпката за връщане към отваряне на системата е много трудна, много бавна, невъзможна като че ли. Ние преминаваме от "тъмночервената" към по-спокойната зона, но се появява и нов опасен вариант", изтъкна директорът на 119 СУ.

Според Стаматов решението е преминаване към ротационно обучение в цялата страна, въпреки влошената епидемична обстановка.

"Здравният министър трябва да приеме нова форма на гъвкавост спрямо учениците. Тестването в този му вид няма да се случи, защото няма тестове. След като ги няма, трябва да се върнат учениците въпреки тази ситуация и да започнем принципа на ротацията, независимо от "тъмночервената" зона, в която се намираме", посочи той.

Стаматов е категоричен, че в никакъв случай не трябва да се допуска противопоставяне на едни или други ученици на базата на финансово положение.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонговец

    37 3 Отговор
    В стремежа си да угодят на господарите си от СЗО,стават нелепо смешни
  • 2 не така

    12 17 Отговор
    Служебният кабинет се справя отлично с науката, здравеопазването, финансите. Изтеглиха тихомълком кредидти, без да са одобрени от Народното събрание. После ахмаците, които гласуваха за тях, ще плащат.
  • 3 Провинция

    28 5 Отговор
    Много е прав Стаматов. Имам усещането, че като че ли здравният министър никак не се интересува и напълно неглижира въпроса с връщането на учениците в реална учебна среда. Както и студентите. Да си припомним, че в началото обещаваше, че училищата последни ще бъдат затворени, а стана точно обратното. Учениците са най-потърпевши, защото вече трета година е тази пародия, наречена онлайн обучение. Една държава, в която образованието и здравеопазването са на такова ниско ниво и нищо не се прави, за да се променят нещата, какво да очакваме?

    Коментиран от #4

  • 4 Хаха

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Провинция":

    Е па оно тука е така от 30 години насам. Година или две повече, голема работа.
  • 5 нннн

    19 3 Отговор
    Много шамари трябва да изяде фашиста. Заслужени
  • 6 Активист на БКП

    7 6 Отговор
    Крайно време е бившият ГЕРБЕРСКИ министър Стаматов да хване дневник и да стане учител
  • 7 Вера

    5 4 Отговор
    Какво искате от човека? Всичко е под контрол. Днес са умрели само 3 автобуса - хора от Ковид.

    Коментиран от #19

  • 8 Оня

    4 1 Отговор
    Ама шамарите треа са истински
  • 9 Еми да

    6 1 Отговор
    Шамари за Диянчо, та да трае !
  • 10 вързахте ли се

    5 2 Отговор
    Какви шамари отнасяте, бе връзкарчета ненагледни?
    За вас най-доброто е да сте нон стоп "онлайн" и еиднствената ви ртабота да е да осчетоводявате зплатите и премиите си 2 пъти в месеца.

    Ако тези 5 000 директора искаха нещо да променят, щяха отдавна да са го променили и то не само по отношение на ковид мерките.
    В случая позицията им е - мълчат одобрително, а когато стане на тяхната, почват да дуднат недоволно ама постфактум.

    Коментиран от #17

  • 11 Анонимен

    7 1 Отговор
    Стаматов с какво образование е, че се изказва по медицински въпроси, а и предложения дава без да има хал хабер от медицина?? Да отиде първо да поработи в ковид отделение, тогава друга песен ще запее, лесно е да оплюва седейки на коженото кресло.

    Коментиран от #13

  • 12 Да питам

    8 2 Отговор
    И никое директроче няма да намери смелост да изрази мнение, че тези тестове може би са излишни?
  • 13 прав си

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Нито е медик, нито е дал някакво предложение.
    В цялата система сега тъоив3а им е позицията - ситуацията ги устройхва (особено директорите, които спестяват едни пари, които после ще раздадат на себе си и своите хора), но когато вече няма какво да се промени и идва края на далаверата, почват да се оплакват, сякаш са ги дртали живи.

    Това им е позата и по ред други поводи.
    Интриганти, ченгета и роднини на директнорите. Това е великата ни антиобразователна система.
    Знам им и кътните зъбки :)
  • 14 да питам

    9 0 Отговор
    Стаматов КОЙ го назначи за директор - пп ГЕРП или Движенито на Шиши? 90% от диртекторите спадат в тези 2 категории.
    Като си отговорите на този въпрос, ще си отговорите и на всички останали.
  • 15 ха ха

    8 0 Отговор
    Ето за какви "шамари" става въпрос: Образователния процес де факто не се провежда, разходите за училищни консумативи е на нула (представете си само от отопление какво спестяват), задълженията на администрацоята са в пъти по-малко.... Директорите се събуждат всеки ден с настроение сякаш е Коледа. Ще си изпораздадат 16-та заплата тази година, завалиите.

    Докато този мушмурок се порави на ударен с "шамар" си мисли "ако можеше завинаги положението да си остане такова.

    От вътре нещата изглеждат така - съвестните учители се ядосват, че не могат да си обучат децата, директори и връзкари се радват, че няма обучителен процес.
  • 16 Анонимен

    6 0 Отговор
    Какви са тези вечни директори, окопали се и корени пуснали, само пари цоцат и обикалят медиите, чак до пенсия.
  • 17 Тъпо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "вързахте ли се":

    Пълни простотии! Няма учител който да иска да е онлайн! Учениците също! Какво и как Вие работите не ме интересува! Но не си показвайте тъпотиите и ограниченията на яве!
  • 18 Диянчо Стаматов

    1 0 Отговор
    -известне герболизач, щатно присъствие във всички случаи, когато трябва да се хвали ГЕРБ или да се оплюват противниците на тази партия със затихващи функции. Че образованието не трябва да бъде обвързано с политиката, е безспорно - но дали е така - ректор - "независим кандидат от ГЕРБ", директори на училища в услуга на ГЕРБ- я да проверим колко процента от всички В СТРАНАТА са назначени по политически причини през последните десетина години? Кано прибавим и днешните нелепици, които гербавият бивш министър е издрънкал днес за образованието, е повече от ясно, че тези не могат да разберат, че сгромолясването им е тотално и необратимо.
  • 19 Драга ми

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вера":

    Вера, я си помисли ако обучението е редовно ЗА ВСИЧКИ УЧЕВНИЦИ, дали броят на автобусите, които споменаваш, нямаше да е по-голям? Вярно - онлайн обучението е недостатъчно ефективно /а дали е така - на миналогодишната матура резултатите бяха доста високи, съпоставими с тези на предишните.../ -НО БИ ЛИ ПОСОЧИЛА ДРУГА ВЪЗМОЖНОСТ? ТОТАЛНА ВАКАН;ИЯ? ТОТАЛНО НЕЗАЧИТАНЕ НА ОПАСНОСТИТЕ ОТ МАСОВОТО ЗАРАЗЯВАНЕ? В първия случай реакцията щеше да бъде "Това е най-лесното, защото не могат да направят нищо", във втория -дори и един ученик да се разболее тежко /а, за съжаление, това е непреодолимо.../ -и реакцията щеше да бъде "тези убийци, които не се интересуват за живота и здравето на децата..." Засега просто друг вариант няма. А да се вменява вина за леталния изход на болни по време на епидемия е просто проява на некомпетентност и партийна злоба.
  • 20 Диян Стаматов Училищен Директор? Твой

    1 0 Отговор
    Колеги и Родители протестират против Тестовете, ти си на обратно, защо се бавят!! Разберете се кой Командва?? Или важното е да се Реве!! Пристигнали са тестове, продължавай да Ревеш!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове