Last news in Fakti

1 Декември, 2021 11:31 5 158 56

Арх. Иван Шишков: Няма магистрала "Струма"! Живеем в паралелен свят

  • ам струма-
  • автобус-
  • запален-
  • катастрофа

Вижда се "търговия с пътна безопасност".

Арх. Иван Шишков: Няма магистрала "Струма"! Живеем в паралелен свят - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата е функционирала в паралелен свят и не е спазвала законите, които е следвало да спазва. Това заяви заместник регионалният министър Иван Шишков пред БНТ за трагичната отсечка на АМ "Струма", която се оказа, че не е нито скоростен път, нито магистрала.

По думите му трябва да се вземат много спешни мерки. Никой не е очаквал, че този участък от "Струма" може да бъде в такова документално състояние, посочи Шишков. Този път продължава да няма Акт 16, като по време на разследването се установило, че когато е бил правен пътят, се е навлязло в имоти чужда собственост и е и започнала дълга сага, която не е завършила и до момента.

Според него идеята в момента не е да се узакони, а да се намери търпимостта с текст в Закона за устройство на територията. Ние ще намерим начин по законов ред да оправим чисто документално това, което намерихме, категоричен бе Шишков.

Това, което може да каже за трагичната отсечка, е, че ДНСК е отказала въвеждането на пътя в експлоатация през 2010-2011 г. Тогава е било ясно, че пътят е имал проблеми.

МРРБ положи огромни усилия да прекрати договорите за текущи ремонти и поддръжка, а да остави само договорите за зимно поддържане, за да може на чисто да се започне с нови договори за поддръжка. Проблемът е, че пътищата нямат планове, а имат незаконни строителства. Пътищата от самия момент, за да бъдат експлоатирани правилно, трябва да имат паспорт и на него трябва да пише през колко време какво трябва да се направи, подчерта архитект Шишков.

Колко магистрали има България?

Аз до онзи ден знаех, че това е магистрала "Струма", а то било път Е79 и последният ремонт е само подобрение на този път. Няма такова нещо като магистрала "Струма", заяви от своя страна и министърът Виолета Комитова в студиото на Нова телевизия. С просто око това не може да се установи, затова и Комитова призова всички зрители и граждани, когато използват пътя, наречен АМ "Струма" да бъдат внимателни и да не карат като на магистрала. Отсечката е проверена до Кресненското дефиле и това не е магистрала, нататък не сме проверявали, обясни още Комитова.

Така реално се оказва, че в България има магистрала "Тракия" и магистрала в проект "Хемус", което поне по чертежи до този момент е магистрала.

Останалите елементи от пътя, където стана трагедията с македонски автобус и загинаха 45 души - настилката и мантинелите - са в норма, но през лятото не е извършена подмяна на маркировката, подменена е само средната осева линия, въпреки че е имало два договора за това. Фирмите не са си изпълнили задълженията обаче.

Според Комитова проверката и осигуряването на пътна безопасност е системен процес. 20 000 км. е републиканската пътна мрежа, която трябва да се обследва системно и с внимание към местата с концентрация на ПТП.

Комитова обаче не може да преброи институциите, които отговарят за пътната безопасност и които би трябвало да спрат румънски тир с износени гуми. Комитова изброи десетина, започвайки от Държавната агенция по пътна безопасност, създадени през 2019 г. към Министерски съвет, Агенция пътна инфраструктура, КАТ и др. Самото МРРБ се бори с друг огромен проблем - претоварените тирове, които не само износват българските пътища, но и се превръщат в камиони убийци, които минават и през българските населени места. Комитова напомни за катастрофата в Айтос.

По думите ѝ, вижда се "търговия с пътна безопасност".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    49 4 Отговор
    Е а наздраве!

    Коментиран от #10

  • 2 МАФИЯ НА ББ

    111 16 Отговор
    КАЖИ ГО НАПРАВО- ДЪРЖАВАТА В ЛИЦЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ НЕ Е СПАЗВАЛА СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАКОНИ!!!!! СТИГА СТЕ ШИКАЛКАВЕЛИ!!!

    Коментиран от #53

  • 3 честен ционист

    71 6 Отговор
    То и държава България има само на книга.
  • 4 6969

    94 11 Отговор
    Магистралите на Боко са най-обикновени междуградски пътища, в много участъци непозволяващи скорост над 80-90км. в час. Ако всички предназначени за строителството им пари бяха отишли по предназначение, щяхме да имаме чудесни магистрали, но поне половината от парите са отишли в шкафа.
  • 5 Гласове от зайчарника в Банкя

    49 10 Отговор
    Бацо е илюзия, фокус !

    Коментиран от #15

  • 6 Vassil

    20 50 Отговор
    Изгониха те за убитото дете и сега реваншизъм. Има нарушение, доказва се и съд. До тук само приказки в празното пространство.
  • 7 гроб ментето

    59 14 Отговор
    гроб само с пътища се хвалиха а и то менте като цялата им шрестъпна шайка
  • 8 глоги

    13 25 Отговор
    заместник- регионалният министър Иван Шишков-Шиши.
  • 9 Просто човек

    41 2 Отговор
    Видими резултати,сър...
  • 10 Темида

    48 8 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Тя държавата, си беше Бойко Борисов,
    как да спазва законите
    и да отрадне толкова миларди
    та да има и за него и партията
    и за Домусчиев, Пеевски ,
    Доган и партията и подобни Красьовци и Герговци,
    Гешевци Цацаровци и " Офщорното Царство на България"!!
  • 11 пародия

    49 7 Отговор
    Какви пътища са това, ало, дупка до дупка, а по средата ме спира патрулка да ми мери грайферите дали са над 4мм. за зимни условия, АЛОООО?!?
  • 12 Търгови1

    32 3 Отговор
    и печелбарство на едро за сметка на човешки съдби и животи ! Присвоени милиарди !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 газов инжекцион

    36 5 Отговор
    Държава в България няма. Отишла е на екскурзия в Дубай. Четох,че някакъв въоръжен човек е стрелял по служители на спецчастите. Те нищо не са му направили. Ако това беше в Щатите,този стрелец щеше да е надупчен, като изолацията на саниран блок. Ама тука няма държава,няма Закон,няма ясни правила. Дори спецчастите си траят,като се стреля по тях,а не само полицията,да не говорим за военните.
  • 15 бацето съм

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гласове от зайчарника в Банкя":

    Астор? Или мистер Сенко?

    Коментиран от #19

  • 16 питам

    16 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    да се вземат много спешни мерки

    Точно така, Шишков....
    Заради чие бездействие ток уби момче пред инфекциозна болница

    Питам за едни познати
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    24 1 Отговор
    А магистрала "Хемус" да не би да има ❗ Или магистрала "Черно море ❗У нас всички пътища са самоСТРАДА ‼️
  • 18 Алооо

    26 7 Отговор
    Хейй, момче. Какви ги дрънкаш? Врели некипели! Баце каза - магистрала Струма. Точка! Че какво разбираш ти от магистрали бря. Доган е инжИнер по ВИК - Цанков камък е проектирал и строил. А Баце е баш по магистралите бря. То инспекции с джипа, то акъл кое как. А ти си седнал глупости да дрънкаш! Даже на мечките Баце тунели правеше. То в България вече междуселищни пътища няма. Останаха без асфалт и храстите ги превзеха. А я виж, МАГИСТРАЛИТЕ бря. Опънати като по конец - само
  • 19 Гласове от зайчарника в Банкя

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "бацето съм":

    Худини!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГЕП НАРЕД

    36 7 Отговор
    БОЙКО, РАЗБОЙКО, В САЩ ЗА ОСНОВА НА МАГИСТРАЛА ЛЕЯТ ДЕБЕЛ СЛОЙ ЖЕЛЕЗОБЕТОН А ТИ СЛОЖИ ПЕПЕЛ ОТ ТЕЦ В МАРИШКИЯ БАСЕИН ЗА ДА КРАДНЕШ МНОГО ПАРИ. ТАКА КРАДНА ПАРИ ОТ ТРАКИЯ!!!! ПОМНИМ И ЗНАЕМ КРАДЛИВЕЦО!!!!

    Коментиран от #25

  • 22 хах

    22 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Колко магистрали има България?
    Отговор: нито една.

    Коментиран от #28

  • 23 Амии

    30 2 Отговор
    Госпожо министър, ако не знаете как се контролира товара на камиони и автобуси питайте. Един от най ефективните е ухо на пътя с кантар. Така е в САЩ. Свързани са с инфо система, а на тарикатите тарикатлъците им излиза през носа.

    Коментиран от #45

  • 24 И парите ги няма.

    24 6 Отговор
    И магистрала няма. Има кюлчета и пачки.
  • 25 чек мег

    12 8 Отговор

    До коментар #21 от "ГЕП НАРЕД":

    Ааа, аз тези номера с пепелаците от Станишката ги научих!

    Коментиран от #29

  • 26 И диря няма

    13 2 Отговор
    Бръмбар влачи тир.
  • 27 Братчет

    22 6 Отговор
    Въх, отрязахте му краката на Буци! Ами сега? Гледайте и слушайте сега квич се разнася от плодовия зеленчук! Той хубаво се крие зад Станишев за тоя участък, ама за 12 години що не го оправиха, че служебните да се озоват в небрано лозе...
  • 28 МАФИЯ НА ББ

    16 5 Отговор

    До коментар #22 от "хах":

    КАК НИТО ЕДНА ,РАЗБОЙКО КАЗА ЧЕ Е ПОСТРОИЛ 500 000 КИЛОМЕТРА МАГИСТРАЛИ!!!! ИЛИ Е ИЗЛЪГАЛ!!!!!! КОЕ Е ВЕРНОТО!!!! ИЗЛЪГАЛ НИ Е РАЗБОЙКО /+/ , ПОСТРОИЛ Е 500 000 КИЛОМЕТРА ВИРТУАЛНА МАГИСТРАЛА /-/
  • 29 Ха ха

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "чек мег":

    Че то Станишката и Гергов са си герберасти по рождение.Затова и така вият срещу Нинова.
  • 30 Бонев

    17 6 Отговор
    В продължение на 12 години гербаджиите живяха безметежно и охолно на планетата ГЕРБ, но сега ще им се наложи да слязат на земята. Кацането ще е твърдо.

    Коментиран от #33

  • 31 Бойко в затвора

    14 7 Отговор
    А Шишков е корумпе от Триадица. Оставка
  • 32 Симов

    16 9 Отговор
    Боко Крадеца 12 години тъпче Чекмеджето с кюлчета и евра и.
  • 33 Каква е тая злоба

    8 6 Отговор

    До коментар #30 от "Бонев":

    Баце горкия се изръси за изборите. В отчаянието си горките разпоредиха на борда от калинки в ДКК. Да уволнят шефката за да възстановят загубите по изборите.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хаа държавата сама не си спазва закона

    8 2 Отговор
    А иска народа😂😂😂😂
  • 36 Марин

    9 6 Отговор
    А Боко Крадеца 12 години тъпче Чекмеджето с кюлчета и евраци.
  • 37 Напомняне

    9 4 Отговор
    което не срещнах в последните публикации и коментари.
    В началото на май 2011 година /2011/ официално /официално/ е открита магистрала /магистрала/ "Струма".
    Аз съм сигурен, че такива публикации тогава имаше, който се съмнява да провери.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ллллл

    14 2 Отговор
    След като няма акт 16, айде сега всеки който я е ползвал, да му възстановят винетки, такси, актове за скорост и тн.М, не е ли логично.?
  • 40 Емил

    7 14 Отговор
    Промитите мозъци са нещо велико! Всичко плюят Б.Б., а тази магистрала е проектирана и строена по времето на триглавата ламя! Лесно е да се плюе, трудно е да се мисли, особено когато русофилията ти е изпила мозъка! Б.Б. започна нещо голяма - да мачка ченгетата-бизнесмени (все русофилистичета), ама го направи глупаво - по мутрнски! Целта НЕ оправдава средствата!!!

    Коментиран от #46

  • 41 Инженер

    8 4 Отговор
    От кога архитект, се изказва за пътища? Това все едно пътен инженер да се изказва за архитектурата на една сграда! За това в УАСГ Архитектурата и Пътно строителство са в отделни сгради! Пълен смешник! Кога ще се изкажеш за убитото дете на бул. Гешов?
  • 42 Бай чекмеджан

    8 5 Отговор
    Строя магистрали, пълня шкафове мафове, нося ги и Барцелона
  • 43 944

    5 1 Отговор
    Колко кихаха асоциациите на турските превозвачи на ДАИ и МТ за да не им "създават проблеми" в БГ. Московски случайно го пратиха в Истанбул, след ката уби детето си.
    Те и затова претоварват.
    Изобщо имало ли е глоби за претоварване ? Лесно е да се провери на границата.
  • 44 обектив широкоъгълен

    3 0 Отговор
    Тези наистина не са в час.Документите безспорно са важни.Ако нещо има документи за магистрала ама е като тази до Пловдив с дупките и сложите преди ремонта дали е безопасна или не Ако друг път е нов и има всички характеристики на магистрала въпреки че няма документ дали не е по малко опасен.Тези пак прехвърлят вината на друг Шишков като по документи всичко беше наред ток уби ли детето на тротоара докато той е главен архитект и отговорен.Тези не са хора които вършат работата а такива които си търсят извинения.

    Коментиран от #51

  • 45 Display

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Амии":

    Не само в САЩ, а и в Европа, нали сме европейци, ама там далавера няма, няма корупция и рушвети......
  • 46 Зрител

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Емил":

    Всеки път когато някой каже, че Бойко бил работил срещу руснаците, се чудя да се смея ли да плача ли, защото никой не е свършил толкова услуги на Москва, колкото той - от разтурянето на сектора за сигурност, до прокопаването на руско-сръбски поток, мотаенето на интерконектора с Гърция, плащанията за Белене и т.н. БСП, ДПС и Атака не могат да му стъпят на малкия пръст в това отношение.
  • 47 Нафта в туби

    5 0 Отговор
    И сега македонците ще ни съдят до дупка и пари ще им платим! Защото шофьора е запалил автобуса от прекарваната нафта!
  • 48 Сесесере

    2 4 Отговор
    Нашата държава е смачкана още на 9 ти септември когато нахлуват съветските орки и тук плячкосват изнасилват и убиват та до днес не можем да се оправим още
  • 49 Жан Виденов

    2 3 Отговор
    Дааа прекарва се през границите всичко нафти бензини защото сме бедни цървулани
  • 50 Калитко

    2 2 Отговор
    Бибитко отдавна няма интерес от магистрала Струма. Обекта вече не е в Сандански, а в Барселона. Сега бързо трябва да се построи поне до В. Търново, магистрала Хемус, че родата ще се сърди и няма да даде момата.
  • 51 кгб

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "обектив широкоъгълен":

    Г,жа Комитова ,е една от малкото с качествено и доказано образование.Не срича и не мънка.Е,поувяхнала е малко,но сравнена с Мика ,направо си е красавица.
  • 52 ЧОЧО

    2 0 Отговор
    Все някой друг виновен.Куче влачи диря няма.
  • 53 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "МАФИЯ НА ББ":

    Aрхитeктитe нямaт пoдгoтoвкa пo cпeциaлнocттa "Пътнo и жeлeзoпътнo cтрoитeлcтвo"...a пък пo "Икoнoмикa и организация нa cтрoитeлcтвoтo" ca пълнa cкръб...Тoзи тулуп нe e нaяcнo c бaзoви пoлoжeния в cтрoитeлcтвoтo нa мaгиcтрaли.
  • 54 КРАДЦИТЕ ЛЪЖЦИ

    1 0 Отговор
    БЪРЗАТ ДА Я УЗАКОНЯТ ЗА ДА Я ОТКРАДНАТ - ПРИВАТИЗИРАТ !
  • 55 ПРЕДАТЕЛИ ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Иcкрa Бaeвa: Рaдeв бeшe прaв зa Крим - пoлуocтрoвът принaдлeжи нa Руcкaтa фeдeрaция
    Крим бeшe aнeкcирaн, зaщoтo eднo примирявaнe c прoмeнитe в Укрaйнa зa Руcия oзнaчaвa дa зaгуби чeрнoмoрcкитe cи бaзи, cмятa иcтoрикът
  • 56 хахото

    1 0 Отговор
    Майстора Джипката и какавидата Нанковото пиле лапнаха мазгизите и въз....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове