1 Декември, 2021 18:24 1 584 22

Атанас Пеканов: Повишаването на минималната работна заплата не е лява политика

  • атанас пеканов-
  • повишаване-
  • минималната работна заплата-
  • лява политика

Ако ме поканят за министър, ще помисля дали да приема, каза вицепремиерът

Атанас Пеканов: Повишаването на минималната работна заплата не е лява политика - 1
Снимка: bTV

Повишаването на минималната работна заплата не е лява политика. Така коментира в „Лице в лице“ служебният вицепремиер Атанас Пеканов заложената поправка в Бюджет 2022. Според него последната дума е на Народното събрание, но заради сложната политическа ситуация е трябвало служебния кабинет да изготви финансова рамка за следващата година.

„По много направления това е една приемлива мярка. На академично ниво виждаме по-скоро позитивни ефекти. Тя упражнява натиск върху всички заплати, така че доходите да се увеличават. Да, може да има негативни ефекти, но те са ограничени“, заяви Пеканов.

По думите му изтеглените през тази година заеми са в рамките на държавния бюджет, те не са били неочаквани и извънредни. А подобна политика се следва от всички държави по света, за да се стимулира икономиката заради пандемията.
Пеканов обясни, че през 2022 г. страната ни ще получи около 290 млн. лв. евросредства по програмата REACTEU за възстановяване на бизнеса и гражданите след кризата.

Той коментира, че се надява да се състави редовно правителство. На въпрос дали е получил покана за участие в следващия кабинет, Пеканов заяви: „В момента партиите са в трудна ситуация, водят сложни преговори по между си и според мен не са стигнали до личности и имена. Ако ми предложат, ще мисля“.

Според него по време на преговорите са обсъдени приоритетите и реформите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. „В сферата на здравеопазването се говореше за превенция. България от години получава препоръки от ЕС и ги игнорира. Радвам се, че по време на преговорите са споменати конкретни реформи“, посочи той.
Вицепремиерът уточни, че е необходим балансиран подход – да растат доходите и едновременна с това да се има предвид инфлацията. „Трябва да бъдат компенсирани хората с най-ниски доходи и тези с деца“, допълни той. Попитан какво е за България „Зелената сделка“, Пеканов посочи:

„Това е възможност, не заплаха. Трябва да сме подготвени, защото институциите не винаги са подготвени. Сега е моментът да защитим нашите интереси, ако винаги сме против – това няма как да се случи. Има неща, за които не сме готови, но трябва отсега да започнем да се готвим, за да не пострадаме“.

Пеканов не отговори конкретно дали сме загубили авансови плащания по Плана за възстановяване и устойчивост. Добави, че тези пари не са ни обещани и че, ако искаме да ги получим – трябва да реализираме конкретни и работещи проекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 8 Отговор
    Повече такива хора ни трябват.

    Коментиран от #4

  • 2 харесва ми

    11 8 Отговор
    Пеканов е много млад ,но и много пекан !!!!

    Коментиран от #7

  • 3 русенец

    15 3 Отговор
    Естествено, че не е лява политика, а държавническа политика. Това, че всички останали ЕС страни имат по-високи минимални заплати от нас означава ли, че са с по-лява ориентация от нас? Означава, че техните политици, СИНДИКАЛИСТИ И ПОЛИНИЦИ не са дебили като нашите.

    Коментиран от #9

  • 4 Софиянеца

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Притеснява ли ви, че тази седмица преговорите са на тъмно?

    Коментиран от #6

  • 5 Пръц

    11 5 Отговор
    Пекано момче,но не казва от къде ще дойдат парите за заплатите,след като Баце вече не е на власт.А ,и да каже кога най—накрая ще спрат с тегленето на 500 000 000 те заеми?
  • 6 Последния Софиянец

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянеца":

    За мене са на светло.Какво те интересува?
  • 7 Шпек

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "харесва ми":

    Народът е казал:”Толкова млад,а вече пекан”
  • 8 Яжте и пийте

    4 4 Отговор
    Народа черпи
  • 9 Centyrion

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Нашите са на хранилка,ти какво очакваш от този заспал народ???Ако хората откажат да работят за тези мизерни пари много бързо бизнеса ще намери ресурс да плаща.Минимум от раз могат да извадят 300 /400 лв на калпак отгоре.

    Коментиран от #12

  • 10 теню

    6 4 Отговор
    Дрън дрън. Продължаващите Подмяната да свалят цените на храните горивата и тока и да престанат да ни баламосват с празни приказаки.8 месеца застой. Чака ни Радевата зима.Радеж си е гласувал заплата от 10 000 лева и не му е зле
  • 11 Кунева2ПППП2

    6 5 Отговор
    Ceгaшнoтo Прaвитeлcтвo e Мoлoвcкият Cгoвoр нa Бългaрия..
    ЗAТРИВAТ ДЪРЖAВНA ЯДРEНA EНEРГИТИКA.
    БЪЛГАРИЯ НЯМА ДЪРЖАВНА ЕНЕРГЕТИКА ПРИСТЪПНИЦИИИИ
    2012 ББ c Пocтaнoвлeниe зaкривa Бeлeнe.
    Ocъждaт ни нa 600 милиoнa eврo.
    Oбoрудвaнe. Зa 200 милиoнa eврo приcтигa.
    362 милиoнa eврo ИЗЧEЗВAТ-oбoрудвaнe cъщo, cъмнeниятa ca, чe Гoрaнoв и руcки пocрeдници дeлкaт cумaтa.
    Нoвитe ПП пoдaрявaт Кoзлодуй нa CAЩ, oтнoвo щe пoтънaт пaри.
    Зaкривaт ТЕЦОВЕ 123, на 1 и 3 догавари изтичаха 2923 и ставаха ДЪРЖАВНИ-те са модернизирани с наши пари.
    Тoкът пocкъпвa Бeзoбрaзнo-oттaм пoвишeниe нa cтoки, уcлуги , кaпитaли, хрaни.БЕЗРАБОТИЦА.
    ЗА МОМЕНТА НЕ ПИПАЙТЕ ДДС И УВУЛИЧЕНИЕ ПЕНСИИ, НЯМА ОТКЪДЕ КРИЗА-ЗДРАВНА, предстои ИКОНОМИЧЕСКА.
    В Турция инфлация и бунтове.
    Цяла Европа е заляна от ПРОТЕСТИ
    Имaмe 2 пaдeжa 2022,2023, кoитo трябвa дa връщaмe.
    80% oт хрaнa e внoc oт EC.
    Вмecтo дa cтимулирaт мecтнo прoизвoдcтвo, тe фaлирaт Прoизвoдcтвa.
    200 000 безработни от ТЕЦОВЕ, плюс 250 000 сега, ОЩЕ НЕЗНАЙНО КОЛКО след въвеждане евро и СКЪП ТОК-нашита икономика е насочена къл енергоемко производство.
    Кocвeни дaнъци щe ce увeличaт, живeят oт зaeми.
    Приeмaт eврo-c Бългaрия e cвършeнo.
    ПП ca нoвитe Кунeвa.
    Нeзaбaвнo ПП и цялaтa прeдaтeлcкa кликa ДБ,СДС, ИТН, БCП, ДПC, ГEРБ-трябвa дa бъдaт мaхнaти oт влacттa.
    И прeдoгoвaрянe нa уcлoвиятa c EC.
    В мoмeнтa унищoжaвaте Бългaрия.
    ПРЕСТЪПНИЦИ, никакви ЗЕЛЕНИ СДЕЛКИ, никакви Планове РАЗРУШАВАНЕ съпроводени с Истанбулски, заеми, призн
  • 12 русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Centyrion":

    Тогава защо от години не могат да намерят? Защото още стоят на идеята, че на портала чакат сто души за мястото ти, а за заплатите - че производителността на българина била ниска. Кофти хора назначиха за бизнесмени у нас. В нормалния свят бизнесмените са се създали и знаят цената на всеки долар. Тух бизнес правиш само и единствено ако си някъде около държавната ясла.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Centyrion

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    Нашата производителност за единица продукт е два пъти по ниска от Германската,но заплатите не са двойно по ниски,а 4/5 пъти спрян Германия,и това е по статистика на нашите синдикати.Просто бизнеса в България акумулира огромни печалби,в процентно съотношение.Алчност,а и има все още кой да се лови на въдицата им.Но вече се усеща липсата на хора и на подготвени кадри.Човек който може да върши работа за 2000 лв не работи.
  • 14 ComfortablyNumb

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    Това че бизнес в Българя се прави само около държавната хранилка го пише още Иван Хаджийски преди 100 години . Интересно защо някой си мисли че с идването на Кирчо и Кокорчо това има начин да се промени !? Абе ако ще правим радикално промени що се занимаваме да правим европейска България а не копираме направо японския модел за правене на бизнес и със закон въведем японския трудов морал и етика ...
  • 15 хммм

    1 0 Отговор
    А бе кажи му "политик" и не го обиждай повече!
  • 16 ComfortablyNumb

    1 1 Отговор
    Ще си позволя едно екзотично мнение. ГЕРБ загубиха изборите защото започнаха да вдигат минималната заплата едва едва срамежливо чак в третия кабинет на Бойко . В първите два мандата парадигмата беше да държим заплатите ниски за да е конкурентна икономиката и да расте износа да не задлъжняваме и после заплатите ще дойдат сами. Само че това беше грешка колкото и логично да изглежда защото заплатите ниски предизвикваше емиграция и какви ли не негативи в общество ( намиращо се в демографски колапс) и се оказахме в ситуация да няма читави хора да наемеш за работа и тогава конкурентостта на ниските заплати не струва нищо и за това и инвеститорите започнаха да ни избягват ... и кръга се затваря като днес румънците с по високи заплати и по висок ръст на заплатите имат повече инвестиции... Нямаше нужда да се натиска надолу мин заплата след като предните преди нас са румънците с цели 20% по високи заплати . И дори днес при тия разлика с Румъния те привличат повече инвестиции! А Бойко изгуби изборите защото ако ГЕРБ бяха докарали средната заплата до 1000 евро ( наистина мин заплата бута всички доходи нагоре) , Ганчо щеше да махне с ръка на всичките глупости за унищожаващата корупция , защото не издържат минимална критика ако държавата на Ганчо върви напред видно измерено със заплати , по нови коли и повече дни почивка в Гърция ... На Ганчо му вмениха корупцията от руската хибридна пропаганда , но тя нямаше да хваща никакъв дикиш ако имаше материалните признаци н
  • 17 ComfortablyNumb

    0 4 Отговор
    На Ганчо му вмениха корупцията от руската хибридна пропаганда , но тя нямаше да хваща никакъв дикиш ако имаше материалните признаци на вървене напред на държавата. Защото Ганчо щеше да си живее с корупцията ( тя и без друго си е на нормални южно европейски нива като в Гърция и Италия ...) и не вярвам някой сериозно да вярва в утопията "България без корупция" ( поне колкото в Гърция и Италия където сме така или инак) . Дано Кирчо и Кокорчо покажат друго разбиране по въпроса заплатите и имат моя глас на следващите избори на човек инак гласувал винаги за ГЕРБ...
  • 18 Кунева2ПП

    5 1 Отговор
    Ако Позволите новите Куневици ПП-да затрият Белене и Козлодуй да подарят на САЩ.
    България загива.
    Позволите ли еврото-България загива.
    Заради 26 милиона Мутрата ББ ядосва Русия, лепи й ШАМАРЧЕТА.
    Русия завежда в Париж арбитражен съд иск за ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО.
    Мутрата отменя СТРОЕЖА НА БЕЛЕНЕ 2012.
    А оборудването е построено от Русия.
    Мутрата лъжеше, че оборудване няма да Пристигне-Оборудване частично пристига.
    Русия Печели Дело за 620 милиона евро в Париж Арбитраж за неизпълнения БГ договор.
    Оборудване за 300 милиона евро пристига в БГ.
    Оборудване за останалите 320 милиона евро ИЗЧЕЗВА-НЯМА го в България. Съмненията са , че Мутрата, Горанов и руски посредници са делнали парите.
    Оказва се, че България не ОБЖАЛВА.
    А фирмата защитаваща Русия, е същата защитаваща България-САЩ-американска.
    Сега Куневица2 ПП-затриват Белене, за който са профукани 3 милиарда.
    Затриват ТЕЦ123!
    България е в енергиен КОЛАПС.
    На 2 референдума, единият изчезнали подписки.
    Българите решават със 70% ДА-на Белене.
    По "случайност" единствената мошност я подаряват на САЩ.
    Край, България и българите загиват от студ и непосилни цени.
  • 19 XxxL

    2 2 Отговор
    СЛУЖЕБНОТО КАБИНЕТЧЕ НА РАДЕВ КОПИРА УПРАВЛЕНСКИТЕ ИДЕИ НА ГЕРБ. ТО СВОИ МИСЛИ НЯМА.
  • 20 Ами ...

    1 0 Отговор
    Глупости.
  • 21 безпартиен

    0 1 Отговор
    И в крайна сметка не ги слушайте какво говорят а гледайте какво правят!!!Защото от това какво обещават и не изпълнят,нищо няма да последва за тях!Тяхното са го взели и няма механизъм да бъде върнато,както и това чекмедже с кюлче и фабричен номер на него!!Никой не търси кой е взел кюлчето,а регистър има!!Така и тези няма да правят ревизия на предишните,че ако стане така,тях същото ги чака!Няма да останат места в затворите!Но това е при условие,че има работещи МВР,прокуратура и съд!
  • 22 Ангелина

    1 1 Отговор
    Атанас Пеканов - ти си олицетворение и носител на най-хубавите качества ,които трябва да имат младите хора.Рядко срещани качества сред младото поколение притежава този млад човек- ум,бърза мисъл ,интелект,креативност ,самодисциплина и решителност!Ще бъде грешка ,ако не продължи такъв пример за подражание от младото поколение в редовното правителство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол