Last news in Fakti

2 Декември, 2021 12:19 2 856 28

Международен одит за ужаса на "Струма": Мантинелите не са монтирани според изискванията

  • международен одит-
  • катастрофа-
  • струма-
  • мантинела-
  • преинсталирана-
  • птп

Областно пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди произшествието, казват от ИПБ

Международен одит за ужаса на "Струма": Мантинелите не са монтирани според изискванията - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Институтът за пътна безопасност възложи на международен одитор да направи експертна проверка на пътните условия преди настъпването на тежкия инцидент на АМ "Струма".

От проверката се констатира, че обезопасителните пътни системи (мантинели), не са монтирани съгласно изискванията. В района на пътния инцидент са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите, съобщават от БНТ.

В конкретния случай в средната разделителна ивица е имало преинсталация на съоръжението. Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък, съобщават от Института за пътна безопасност. Резултатите от международния одит са изпратени и до регионалния министър Виолета Комитова.
Ето и какво още се казва в международната проверка на инцидента и трасето:

Съединението на мантинелата е монтирано неправилно с два болта вместо с четири, каквото е изискването. Това е и причината мантинелата да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобусът.

Също така е констатирано, че има липсващи знаци и повредена маркировка. Съгласно Закона за пътищата чл. 36м ал.2 Агенция "Пътна инфраструктура" извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за гарантиране на достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка.

В Института за пътна безопасност е постъпила информация, че Областно пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди произшествието. Също така е изпратен доклад в АПИ. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКСПЕРТ

    15 13 Отговор
    МОЛЯ СЛОЖЕТЕ ГЪрБИЦи НА 10км разстояние една от друга по магистралата за да се намали скоростта и да няма жертви

    ас съм западен експерт и затова ви съветвам да не си ремонтирате магистралите защото има ли дупки няма как да се кара бързо

    Коментиран от #28

  • 2 ТрагедияЕС

    30 1 Отговор
    а защо абдикира всякаква държавна институция и вика за елементарни неща чужди организации да ни дават акъл. Що за безотговорие ни научи ЕС ... че нищо не зависи от нас, а само каквото новите братя ни кажат. Това бе по-голяма трагедия и от целия преход от 90-те насам.

    Коментиран от #21

  • 3 Разбира се

    23 3 Отговор
    че не са ! А какви милиони се усвоиха чрез тях ?!
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    30 4 Отговор
    За Своге защо нямаше МЕЖДУНАРОДЕН одит ❗‼️
  • 5 оня с магарето

    9 4 Отговор
    всички нови пътища да се правят вълнообразни да не може да се кара над 100км/ч и в градовете 50
  • 6 Бойко Разбойко

    23 5 Отговор
    Глей Балтов каква маркировка! Красота!Бум в мантинелата!
  • 7 Ивайло

    15 4 Отговор
    Институциите само правят проверки и констатират нередности, но после резултатите от тея проверки КЪДЕ ОТИВАТ И ЗАЩО НЕ СЕ ПРЕДПРИЕМАТ НИКАКВИ МЕРКИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА НЕРЕДНОСТИТЕ??? Малко ли пари влизат в това АПИ от винетки, данъци и тол такси??? При тия пари пътищата трябва да са перфектни!!! А не след поредния злощастен инцидент да се търси причината!!! След дъжд - качулка!!!
  • 8 в бг държавата

    10 4 Отговор
    ситуацията наподобява все едно бракониер е заложил капан и има хванало се животно!
  • 9 Франки

    24 3 Отговор
    Ясно е вече, че страната ни ще бъде осъдена да плати стотици милиони обезщетения, но кога съдебната система и главният прокурор най-после ще погнат хората източили в чували милиарди от парите за пътищата у нас и най-вече борисов????
  • 10 Иво

    13 7 Отговор
    Такива са магистралите на крадливата Тиква у шайката му разбойници.
  • 11 3333

    26 1 Отговор
    Е това ли е причината за инцидента, мантинелата, вие добре ли сте?

    Коментиран от #13

  • 12 емигрант

    11 11 Отговор
    Преди седмица написах, че болтовете не са по четери, а по два, никоя Бг-инстанция не констатира това, явно умишлено се криеше и подминаваше, а аз чак от З.Европа знаех за това ! Тези мантинели са монтирани от мишките на Тиквата по време на управлението на ГЕРБ, пътят - НЕ, но болтовете - ДА, престъплението е извършено от ГЕРБ ! Мантинелата е да предпазва, не е за красота на пътя ! Трябваше от чужбина да дойдат и да "открият" най-голямото нарушение на местото на катастрофата ?
  • 13 емигрант

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "3333":

    Всички са добре, но явно изобщо не си добре, липсва ти нещо много важно в главата, като за шамандура изглежда само е предназначена !

    Коментиран от #18

  • 14 сирене

    8 3 Отговор
    Още свършена работа на убийците от ГЕРБ..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 МиДа

    9 2 Отговор
    Всичко в държавата се прави с престъпна небрежност, понеже липсва всякакъв контрол. Всичко се прави през пръсти, за да стане по-бързо и по-евтино. Никой не го е еня, че някой може да загине, вследствие на неговата небрежност.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пародия

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "емигрант":

    Като ти чета „гениалните” расъждения и ми става жал за теб. Все пак бъди жив и здрав.
  • 19 Перо

    9 1 Отговор
    Този бандитски,мутренски,АНТИБЪЛГРСКИ ИНСТИТУТ за пътна безопасност,създаден от толупа за усвояване на пари от ЕС, трябва да бъде незабавно закрит,но преди това да има пълна ревизия за резултатите от дейността им и разхода от бюджета и др.фондове! От датата на създаването му до сега ПТП са увеличени два пъти,защото само дублира други ведомства и създава преднамерен хаос! Работата не му е да намира кусури и да създава хаос,а да дава предложения и работи координирано за подобряване на пътната безопасност! Дейността им може да им бъде поета от КАТ или безбройните други организации на не бюджетна издръжка! Стремежа на държавните престъпници е да бъде осъдена държавата и да се създаде по-благоприятна възможност за отстъпки от БГ при преговорите с РСМ за ЕС. Сметки без келнер!

    Коментиран от #27

  • 20 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    КАКЪВ ОДИТ БЕ ТАПАНАРИКУСИ !?!?!?!? ТРИ АВТОБУСА ОТ КОЛОНАТА ПРЕМИНАВАТ БЕЗ ПРОБЛЕМИ , А ЕДИН Е ВЗРИВЕН ИЛИ ОТ ВЪН ИЛИ ОТ ШОФЬОРА !!!!! АЙДЕЕЕ ЦРУ - СМ В ЕВРОППАА ????
  • 21 Ще има и още

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТрагедияЕС":

    Подведен си, не само ти, всички. Така нареченият Институт е НПО ! Не е държавна институция. А как се финансира и изобщо с какви средства ще заплати одита - е това вече би трябвало да е обект на "одит" от някои специфични държавни институции но уви НПО-тата са свещенни крави и не се закачат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нетърпимо

    10 0 Отговор
    Това е отвратително! Никакви мантинели не са проблемът.Как минаха другите автобуси бе? Бед проблем! Отвратително е да се пишат такива работи,само и само да идледе България виновна.Човешка грешка и нещо силнозапалимо е причината.Дотегна ни все хо България и българите да се плюе

    Коментиран от #24

  • 24 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Нетърпимо":

    то когато падна лампата в тунела и уби жената ? същите приказки , да не е минавала от там , и какви ли не глупости изговорихте , на практика прикривате убийци и сте съучастници в безчет престъпления и грабежи над Българите
  • 25 нйко

    3 1 Отговор
    Първо казват че автобуса се е движел с висока скорост , сега скороста била ниска . Мантинелата е поставена правилно по изискванията когато е правена . Аман от специалисти да плюят за всичко .
  • 26 Не че нещо

    1 0 Отговор
    Да бяхте написали и кой спря последната половин година, всякакви ремонти по пътищата и изкара хората от бранша на протести?
  • 27 Айде бе

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    Ама и за това ли е виновен той? Ужас.
    Вчера писаха за опасен астероид, летящ към земята да намерите веднага статията и да напишете, че е пуснат от Банкя и пак той е виновен. Поне да не хабят средства и време в чудене откъде идва. Явно ги разбирате тия работи.
  • 28 митака

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕКСПЕРТ":

    Човек като ти види правописа и му става ясно от кои експерти си.
    Те вече не са на власт!
    Ново изречение се започва с главна буква! "АЗ" се изписва със "З", а не със "С". Май, май само краката ти са ходили на училище!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол