Last news in Fakti

2 Декември, 2021 16:35 2 003 18

Първан Симеонов: БСП трябва много да внимава да не би да я сполети съдбата на СДС

  • първан симеонов-
  • бсп-
  • дб-
  • герб-
  • управление-
  • опозиция

По отношение на ГЕРБ в ролята ѝ на опозиция, той коментира, че при тях лакмусът ще е местната власт, защото са силни там

Първан Симеонов: БСП трябва много да внимава да не би да я сполети съдбата на СДС - 1

В ход е процес на смяна на поколенията в политиката и това е видно от факта, че в управлението ще имаме една нова политическа сила. Това коментира пред "Фокус" социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

Тази нова сила е оглавявана от сравнително млади хора, които до този момент не са били част от политическия процес, отбеляза Симеонов

„За добро или зло от политическия процес отпаднаха онези по-отдавна познати в политическия процес хора, които дойдоха на вълните на протестите от миналата година, особено формацията „Изправи се! Ние идваме!“, но и други формации.

Виждате, че и на новите не им е много лесно. „Демократична България“ всъщност е доста сериозна конкуренция тъкмо от новите. Така че вече имаме нови и нови нови.

Слави Трифонов, който беше нов, но в същото време не е най-новият като публичен образ, Слави Трифонов беше нов вчера, сега има нови нови. Това е лайтмотивът на случващото се обновяване“, посочи социологът.

Според него, основният въпрос сега е дали новите лица ще произвеждат нова политика. Обикновено промените идват плавно и идват с много работа, затова трябва да бъдем умерени оптимисти, смята Първан Симеонов.

Той открои ролята на БСП като по-стара и опитна партия в бъдещото управление.

„Съдбата на БСП е много важна в тази година на равносметки, защото БСП е основният фактор, непроменлив фактор в българския политически живот във всичките тези три десетилетия. Мен ако питате, БСП трябва много да внимава да не би да я сполети съдбата на СДС. БСП не би следвало да насилва историческия си късмет и да иска повече от тази ситуация.“, предупреди социологът.

По отношение на ГЕРБ в ролята ѝ на опозиция, Първан Симеонов коментира, че при тях лакмусът ще е местната власт, защото са силни в местната власт.

„Аз бих изчакал до местните избори, за да видя каква е съдбата на ГЕРБ, дали тръгват някакви процеси на ерозия, разпад или не тръгват. Честно казано, много пъти на ГЕРБ са предричани критични дни. Оказа се, че ГЕРБ си седи стабилно. Но големият въпрос тук е за личната съдба на Борисов.

Така че въпросът за ГЕРБ е всъщност въпросът за Борисов, но не на последно място и въпросът за местните кметове, където са корените на ГЕРБ“, допълни още Първан Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижда се

    8 0 Отговор
    Както са тръгнали нещата ,друг път нямат !
  • 2 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Талибан, по лошо от съдбата, кинтоимпексова да е в парламата Пак няма. Или не знаеш, коя е Масларова, гечев и компания? Щото ми го играйкаш полит анаЛизатор за кинти Пак.
  • 3 Идват черни дни- смразяващи нощи

    5 8 Отговор
    Българи! Сънародници! Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача", заяви проф. Петров.

    Коментиран от #5

  • 4 миш

    8 1 Отговор
    Първанчо,татковото,ти кво работиш и кво си дал на тая страна,ще ти кажа -едно големо нищо.
  • 5 Така е

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Идват черни дни- смразяващи нощи":

    Българи. Не купувайте имоти , ако имате излишни се отървете от тях по най бързия начин. Чужденците са най добрия показател какво идва в страната -
    Паника: Чужденците продават имотите си в България и бягат, 80% срив на инвестициите през 2021 г
    Чужденците, вече не само не купуват имоти у нас, но и продават тези, които вече притежават. Според последните данни на БНЛ нетните вложения на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти у нас са отрицателни в размер на 3,7 млн. евро, при положителен нетен поток от 0,5 млн. евро за януари–септември 2020 г., съобщават от pariteni.bg
  • 6 ????

    5 9 Отговор
    Като гласуването е с машини поне 3 квартала няма да гласуват в София, което автоматично води до изхвърляне на цялата герберистка напаст от Софийска община и районните кметства!

    Коментиран от #10

  • 7 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    Не съм политолог, но до горните съждения стигам и без г-н Симеонов! Така че ...
  • 8 Ако

    9 2 Отговор
    Имаше държава Първан щеше да е на съд за манипулации на предизборни резултати
  • 9 ХА ХА ХА

    11 1 Отговор
    АБЕ ПЪРВАНЕ .....НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ ЗА ТАЗИ ПАРТИЯ , НАРЕЧЕНА БСП т.е. БИВШАТА БКП !!! ТЕ СА СЕ ПРОМЕНИЛИ МНООООГО ОТДАВНА И ВИЖДАШ ЛИ , ИЗВЕДНЪЖ СТАНАХА И ПАРТИЯ НА ПРОМЯНАТА ! КОЕ БЕШЕ ОНОВА ЖИВОТНО , КОЕТО СИ СМЕНЯ ЦВЕТА СПОРЕД ОБСТАНОВКАТА ?? ПЪК И КИРО ГИ ПРЕГЪРНА И ЗАИГРАХА ЗАЕДНО ХОРО ..ЩЕ ВИДИМ ДО КЪДЕ ЩЕ НИ ДОКАРАТ ТИЯ ...КОИТО СА ОРЕЛ , РАК И ЩУКА ???

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дядо

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "ХА ХА ХА":

    ТИЯ ще ни докарат отново до просешка тояга ......както това са правили винаги КОМУНИСТИТЕ !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахаха..

    8 0 Отговор
    Внимавай та внимавай - всеки съвети ръси.Първанчо,като те гледам с тая окосменост,внимавай и ти,да не те объркат с дамски атрибут в тъмното..
  • 14 Калинка Малинка

    5 9 Отговор
    Първанчоо тукаа се обърка малко готин….,защото има вековна помет в БСП…,за какви сравнения със СДС - съюз на другарите(от буржоазията)силни…,които си отидоха от преяжданее….и народа ги закла за Коледъъ,а Бсп при Корнелия Бсп няма как да изчезнее….,защо при нея партията е по-скоро на диетаа за пречистванее и отслабванее….от всичко ненужо и безполезно в политиката,което я докара до 3/4 място от 2ро…,но това не е ненормалноо като се има предвид двете Коледни партии с елените от дядо Мраз през таз година(Слави,Кирчо и Кокорчо-3ка елени)и местният бабаит Банкьо балкански е с голям отбор ощее….тези резултати са реалнии….хората ще гласуват за БСП и след 100год.,но тия мекеретаа нови и стари,ще ги сполети съдбата на СДС….
  • 15 Е е е е

    4 0 Отговор
    Пръвка дека ти е къщата?Колко струва?
  • 16 Истината за СДС

    7 1 Отговор
    "БСП трябва много да внимава да не би да я сполети съдбата на СДС"?!?! Какво иска да каже това момче? Каква беше съдбата на СДС? СДС 1) Беше проект на Държавна сигурност; 2) След 1989 г. в СДС нахлу огромна гражданска маса, която и по места, и в йерархията на отделните коалиционни организации за 5-6 години успя в повечето случаи да се справи с подставените лица и през тежката зима на 1996/1997 г. буквално помете бандитското управление на Жан Виденов и креатурите около него; 3) И тогава БСП пусна в ход т.нар. "к/венски номера", вероятно по съвет на Москва, защото нашенските дебели червени глави не са толкова умни - Иван Костов ловко подмени калените в битки общински структури на СДС, като за целта обяви, че СДС става една партия, а не съюз от отделни партии и граждански организации. Затова общинските ръководства на СДС вече няма да се състоят от по един представител на всяка една от коалиционните организации, а от хора, които ще се избират сред нахлулите през март-април 1997 г. нови членове на СДС. В резултат, изведнъж и членската маса на СДС, и общинските ръководства, се оказаха нещо от рода на някогашното ОФ. Дори цели групи лелки се хвалеха "Ами ние си се знаем още от бившата организация на ОФ, сега решихме да сме седесарки, хахахаха!" И биткаджиите от СДС изведнъж се оказаха представители на "присъдружни организации", които могат да присъстват на събранията и нищо повече! Така онова легендарно СДС ПРЕСТАНА ДА СЪЩЕСТВУВА, подменено от някакво възкръснало
  • 17 До 5

    2 0 Отговор
    Балонджийо, разпознахме те.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове