Last news in Fakti

6 Декември, 2021 09:51 4 386 59

Проф. Витанов: Тотален локдаун и нулева корупция - йок

  • covid-19-
  • проф. витанов-
  • смъртност-
  • заразени-
  • прогноза

Батаците из българския политически и социален живот са ви ясни. Човек не може само да се ядосва. Трябва да може да гледа и с хумор на тях, че по-лесно се преживяват

Проф. Витанов: Тотален локдаун и нулева корупция - йок - 1

Обширна прогноза за ситуацията с коронавируса у нас на проф. Витанов на стената му във фейсбук.

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 06 декември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е основана на изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.

Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви баламосват с блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.

И днес ще има малко весело, но накрая. Батаците из българския политически и социален живот са ви ясни. Човек не може само да се ядосва. Трябва да може да гледа и с хумор на тях, че по-лесно се преживяват.

Следва анализът на ситуацията.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.970 - близо е до 1. Но все още е под 1 - отлепихме от 0.999 в посока надолу. Развитието е според очакванията, а те са за бавно свиване на обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Очакванията бяха бавно да паднем под 100 000 активни случая и това ще се случи. но, разтоварването на здравната система е бавно и тя няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Какво означава да се разтовари достатъчно. Добре, че оня в небесата е наш човек и няма да ни стовари Омикрона да ни създаде проблеми през месец декември. Така, че базовата прогноза е - продължаване на техническото и кадровото претоварване на здравната система.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.

Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751

починали 1-ви октомври 2021 - 20 968

починали до днешна дата - 28 852

починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 7884

Превишение на починалите от миналата вълна - 116, 7% (а декември едва почва).

Значи, дотук при тази вълна са починали 16.7% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Пак да пиша - ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава. Това са факти.

НЕ ВИ КАРАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ НАСИЛА. Как беше - всеки сам си преценя, обаче всеки сам си носи последствията.

Ако щете се ваксинирайте. Ваша си работа. Не е задължително. Системата на Витанов е проста - взимате си решенията сами, носите си последствията сами.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Имаме нов кандидат за излизане от ниво 3 и отиване на ниво 2 - Шумен. Виждате, че броят на областите, които са на ниво 4 продължава да намалява. Добрата новина е, че и София - град е кандидат за отиване на ниво 3. Ситуацията бавно се подобрява и очакванията са това да продължи.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвърждава изводите от предната карта.

При Хасково и Благоевград имаме подобрение, там цветът вече не е тъмночервен. Наблюдаваме София - град и София - област. И там очакванията са цветът полека да стане по светлочервен. Знаете, какво е контролното число. Броят на новите случаи трябва да падне под 2000 на ден и да се задържи стабилно там. Тогава дифузното разпространение ще угасне и ще имаме спокойни коледни и новогодишни празници.

Заплаха за този благоприятен вариант, който в момента е устойчив: идиотии, свързани с масови събирания заради студентския празник, пробив в спазването на мерките в училищата и масивно донасяне на Омикрон варианта на вируса от завръщащите се за празниците гурбетчии. Вероятността за тези ексцесии обаче не е голяма.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук

има положително развитие. Виолетовото намалява, но все още е доста много. Това трябва да ни показва, че благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма де се плашите - няма го Омикрона в България.

Знаете какве прогнозата - ако не го пуснем в страната до Никулден, тоест и днес, няма да може да стане доминантен до края на годината. С други думи, няма да имаме неприятности с него до празниците. Никулден иде, Омикронът го няма.

За догодина - нека другите си правят прогнозите, нека другите ви плашат. Каквото имам да казвам още по Омикрон варианта - ще го кажа в началото на следващата година.

7. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Сметките показват, че не се очаква да сме идиоти, тоест с голяма вероятност няма да си причиним големи неприятности за празниците.

8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Знаете, че се занимавам с математическа социална динамика. И за де не ви говоря със скучни формули, използвам някои весели закони, за да ви обясня какво излиза от сметките. От някое време сме на закона на Мърфи и неговите следствия.

Днес ще поговорим за следствието

Ако отстраните пет причини за неприятности, винаги ще се намери шеста.

Прилагаме го това към бодрите намерения за изкореняване на корупцията и за постигане на нулева корупция. Ако изкорените пет причини за корупция винаги ще се намери шеста. Ако изкорените пет милиона причини за корупция, винаги ще се намери пет милионна и първа причина. Тоест, реализмът ни казва, че корупцията няма да може да бъде изкоренена. В мой стил: нулева корупция - ЙОК. Тя ще се поскрие, поскрие и ще почне да расте веднага щом усети неопитността н управляващите. Това е положението.

9. Пиша си пак (нали знаете теорията на Витанов за 12-те повторения и 75-те %, а то броят на повторенията щесе навърти на Никулден, тъй че утре този текст ще е друг): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Законът на Мърфи действа. Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разследване

    66 2 Отговор
    Участвал ли е в корупционни практики и далавери за отклоняване на пари Витанов?
  • 2 Бернар Рино -Борсука

    63 3 Отговор
    Йок йок йок на прабаба ти у джоджана.Предала вяра и родина.
  • 3 Истината

    64 3 Отговор
    И вашия ред ще настъпи. Ще си платите!!!
  • 4 сила

    79 3 Отговор
    ВЕЧЕ ДАЖЕ НЕ Е СМЕШЕН.....разкарайте го
  • 5 гадно

    46 3 Отговор
    Тоя вещер обърна палачинката, що така?
  • 6 аз съм

    47 2 Отговор
    Всеки идиот може да напише каквото си иска в фейса !!! Има си последователи / евентуално / !!! Защо другите трябва да бъдат занимавани с тези излияния ?!?

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кубрат

    17 2 Отговор
    Гръм да удари кок,мусака,турлю гювеп
  • 9 Чудно простофесоре🤣🤣

    51 2 Отговор
    Защо не бяхме чували за тебе преди измислената пандемия 🤣🤣🤣
  • 10 добро утро

    36 2 Отговор
    обслужва ли СЗО - глобалните фармацевтични компании?
    ваксините влияят ли върху имунната ни система?
    това обвързано ли е с бъдещ генерира оборот на глобалните фармацевтични компании?
    пандемията спомогна ли високата инфлация?
    инфлация спомогна ли за обезценяване на външния дълг на сащ?
  • 11 Люксенбурк

    36 2 Отговор
    Народа се вдигна вчера и масови безредици.. До какво ни докара ковид мафията.. Искат гражданска вой😉на
  • 12 Йес

    7 1 Отговор
    Кво е кой?Субтитри?
  • 13 А бе

    30 3 Отговор
    БОК ЛУК, скрий се БЕ ! От кога започна да даваш акъл и за корупция.
  • 14 Мащай се бе тъпчо

    25 2 Отговор
    Не ми е ясно,защо декласираните ГЕРБ непрекъснато търсят "под вола теле" и след това са изненадани,че там намират само себе си?

    Коментиран от #22

  • 15 Що за професор по математика е този?

    20 1 Отговор
    Фридрих Ницше – Да разбираш всичко, значи да презираш всичко.
  • 16 flipp

    27 3 Отговор
    тоя е пълен идиот
  • 17 гост

    17 1 Отговор
    Въпросът е : защо матанасова все пише за него ?

    Коментиран от #49

  • 18 Ханде Баладин

    3 7 Отговор
    Йок в туркиш в задния двор на Ердоган.Само там
  • 19 Верно ли

    16 1 Отговор
    И на тоя му плащат да ги бълва тия???
  • 20 Психара Витанов е на линия, очаква се

    19 1 Отговор
    Идиотчето Л Томов!! ВРАЧКИТЕ са Нахранени и продължават да Опсихясват народа!!
  • 21 Уточнение

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "аз съм":

    Пише се "във фейса", а не "в фейса". Ужас!

    Коментиран от #25

  • 22 На тях им се падна да доят бика!

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мащай се бе тъпчо":

    На тях им се падна да доят бика!
  • 23 Тъпунгер

    23 1 Отговор
    Този не си струва и да го коментираш.
  • 24 Никой не ти вярва вече 🤣🤣

    10 0 Отговор
    Имаше една "учрежденска" поговорка:
    НЕ ТЪРСИ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ, ДА НЕ ТИ СЕ ОТЕЛИ ВОЛА!"
  • 25 Доуточнение

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Уточнение":

    А може ли "у фейса"?, ужасяващия се.
  • 26 Дядо Коледа

    15 0 Отговор
    Искам от дядо Коледа да спрат да ръсят с КОВИД 19 над небето на Плевен

    Коментиран от #29

  • 27 Тъй то

    8 0 Отговор
    ЙОК с голями букви.
  • 28 Когато

    15 0 Отговор
    някой се има за професор, добре е да говори и пише на литературен български език.
    Глагола е ПРЕЦЕНЯВАМ, а не ПРЕЦЕНЯМ.
    Не че е толкова съществено, но издава скрита посредственост
  • 29 То не е само над Плевен над цяла Българи

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дядо Коледа":

    То не е само над Плевен над цяла България е така.. Ръсят вируси.. И после иди доказвай че си здрав.
  • 30 Вярвам само на

    18 1 Отговор
    МАНГЪРОВ
  • 31 Коко

    19 0 Отговор
    Г-н прУфесоре защо някой трябва да ти налага локдаун ти си много умно същество наложи си го сам никой не ти пречи.Слагаш противогаз навираш се под кревата и това е.То там ти е и мястото.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ОТИВА КЪМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА

    14 0 Отговор
    ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ОТИВА КЪМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ

    "Европейският съюз трябва да обсъди и обмисли въвеждането на задължителна ваксинация срещу Covid-19", е заявила Урсула фон дер Лай-ен. Очевидно всичко върви по план за ваксинирането и поставянето под контрол на "свободното" европейско население, успоредно и за неговото прогресивно намаляване. Бруталните мерки ще трябва да са в сила най-късно до началото на 2023 г., защото след това идват изборите в Италия и доминото може да почне да се разпада. Все пак и тук са му намерели колая с електронните машини - фалшифицираха изборите в САЩ, най-вероятно и референдума в Швейцария, та в Италия ли? Всъщност всичко зависи от енергийния заряд на европейските граждани. Европа се бунтува, но докъде ще стигнат протестите? Засега е неясно, макар че ситуацията все повече се изостря. За съжаление в България както обикновено всичко е спокойно...
  • 34 Ялчин

    14 0 Отговор
    Каза говорителят на Тулупа.
  • 35 Дяволско

    16 0 Отговор
    Из.адие !
  • 36 фенче

    10 0 Отговор
    къде прескочи на корупцията, политик ли ще ставаш и ти
  • 37 Моля

    11 0 Отговор
    най - отговорно БЛС да вземе световнонеизвестния учЕн за картотекиране и срочно лечение в психодиспансер за постоянно. Пациент Витанов страда от хронична социопатия и други такива заболявания. За тези страдания основен фактор са злоупотреба с алкохол и патологична нечистоплътност. Бъдете отговорни и помогнете на бедното създание.
  • 38 Хахаха

    15 1 Отговор
    И тоя прост селяндур е не само професор ами и член на БАН:) Между другото гадателя Витанов през август беше прогнозирал 10 000 заразени дневно в началото на декември и по 500 починали, но явно боба, който е хвърлял е бил с изтекъл срок, като този на ваксините:)
  • 39 ха ха ха

    15 1 Отговор
    Този не го чета, но ми прави кеф да му плювна по некой ракол 😆 ... да се чувства поздравен от мен!
  • 40 Витанов

    6 2 Отговор
    подигравайте ми се..аз от сайта си докарвам 8000лв всеки месец...
  • 41 Мнение

    3 9 Отговор
    Умен човек, добър специалист в областта си, но малко пресолява манджата, сиреч попресилва с прогнозите си. Иначе цифрите са такива, каквито се въвеждат, колко добросъвестно или не е друг въпрос
  • 42 Един

    13 1 Отговор
    Ако всичките ни професори са такива идиоти....
  • 43 Смех

    12 1 Отговор
    Тоя и турски ли проговори.... Боже прибери си вересиите...
  • 44 Хейтър N1

    14 1 Отговор
    Това си ти. Професор бил. Не спира да реве. Всичко, което пишеш и изчисляваш с компютър е напълно очеведно за един нормален човек, който не е професор. Но ти професора без компютър не можеш да го прозреш. И на кого точно си сърдит? Винаги ще има несъгласни хора. Особено с теб. Тъпанар.
  • 45 hmhmhm

    9 1 Отговор
    тоя вече е с абонамент да ръси простотии
  • 46 Теодоро

    10 2 Отговор
    До госин "математика" личи си че е с ментални отклонения,хареса да му дават трибуна в този "жълт" сайт. Развихри си болната фантазия, плаши ли плаши и без това изтормозения и беден народ!! Но идва възмездието за всички такива жалки същества.СКОРО
  • 47 От повече от 10 години има ваксини срещу

    8 2 Отговор
    От повече от 10 години има ваксини срещу гриповете и нито веднъж не съм се ваксинирал. Този вирус с нищо не е доказал, че е нещо по-различен от предишните си събратя, а смъртността му не е доказана, защото няма здрави и прави, които да боледуват от КОВИД и да умрат вкъщи. Всички починали, са починали в болници поради неадекватно лечение!
  • 48 Max

    7 1 Отговор
    Не е добре психически.......
  • 49 Отговорът

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    е пределно ясен...Ти на мене, аз на тебе
  • 50 Гост

    7 1 Отговор
    От цялата словесна диа.ия на грозник ми става ясно, че се прави на хахав за да не го погне новото "весело" управление и да стане клиент на следствието за всяване на паника, с неверни пророчества, вероятно подкрепени с финикийски знаци, щото ни в клин, ни в ръкав го сърби на тема "корупция"...
  • 51 Тоя е тотален

    7 1 Отговор
    Психопат.Хора давайте да го почваме тоя,да му заведение един хубав колективен иск.Омръзна на всички с глупавите си теории и плашения..
  • 52 Психара Витанов?? Пресметни колко

    5 1 Отговор
    Чиновника се падат на 1милион население в Нидерландия и в България!! Хайде физико правещ се на Математик, и ти си Чиновник, нищо полезно не си свършил през живота си!!
  • 53 Centyrion

    2 1 Отговор
    За мен няма нищо вярно е приказките на този дилетант в медицината.Прави се спекулация с думата БОЛНИ,истината е ,че точната дума е позитивни или носители на вируса.Следващият момент е фиксирането на цифри,които нямат нищо общо с реалността.Според мен цифрата е много по голяма,в смисъл ,че по голяма част от носителите или позитивните не са регистрирани.Някой са установили ,че го имат и си кротуват,други не знаят.Ами това е,очаквам скоро тези шамани с натрупаният "опит" да започнат да превръщат камъни в злато!
  • 54 Бивш левскар

    4 1 Отговор
    Обикновен простак.
  • 55 НОМЕР 1

    0 1 Отговор
    ДА НАГЛЕДАМЕ КАПАНА - ПРОЗОРЕЦА НА ОВЕРТОН И СЛУЧВАЩОТО СЕ!
  • 56 Ааадее...

    2 1 Отговор
    На тоя гадател требва ли да му гледаме физиономията секи ден . Аман от ид,оти.
  • 57 Барни Ръбъл 

    2 1 Отговор
    Тиквата как ми забрани фейса. А този пише всакакви небивалици
  • 58 GRAVITY

    3 0 Отговор
    Казах ли Ви аз , че тези българоубийци временно се бяха скрили в дупките си и отново ще излязат !
    Първо излезе онзи плешивият лешояд , вчера онзи мазният испектор , а днес този извратеняк с папилома вируса !
  • 59 Ентропа 2009

    3 0 Отговор
    На този професор косми му поникнаха на езика да приказва и прави сметки за евентуаления апокалипсис.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове