Last news in Fakti

14 Юни, 2013 09:33 12 380 31

Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС

  • данс-
  • пламен орешарски-
  • делян пеевски
Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС - 1
Снимка: БГНЕС

Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Предложението беше обявено в пленарна зала от премиера Пламен Орешарски.

Кандидатурата на Делян Певески надделя с това, че специалистът не е вътре в системата, а търсехме умишлено външен специалист, за да може да се преструктурират някои активности. Това каза пред журналисти премиерът Пламен Орешарски.

Предложението предизвика бурни реакции в пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ напуснаха.

Първоначално по предложението гласуваха общо 125 народни представители, от които 114 – „за”, 10 – „против”, 1 се въздържа. Димитър Главчев от ГЕРБ поиска прегласуване. При повторния вот гласуваха 204 депутати, от които 116 бяха „за”, 87 – „против”, 1 се въздържа. От „Атака” не участваха в гласуването.

Лидерът на парламентарната опозиция ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от партията Делян Добрев не са гласували "против" кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, стана ясно от разпечатки на проведения вот. По-късно от пресцентъра на партията уточниха, че двамата не са присъствали в залата по време на гласуването. Не стана ясно обаче защо все пак лидерът на ГЕРБ, който изрази възмущението си от назначението на депутата от ГЕРБ не е влязал за гласуването, при положение, че имаше и втори вот по предложението на премиера Пламен Орешарски, разкрива Медиапул.

Данните показват, че ако всички 120 депутати на ГЕРБ и "Атака" бяха в залата, Пеевски нямаше да бъде избран за шеф на ДАНС. Кандидатурата беше подложена на гласуване два пъти. Първия път Пеевски бе избран със 114 гласа "за", 10 "против" и 1 "въздържал се". В този момент обаче цялата група на ГЕРБ бе извън залата. Така срещу Пеевски гласуваха само шестима от ГЕРБ, трима от " Атака" и 1 от БСП. Малко след това ГЕРБ поискаха прегласуване, а всички десетина депутати от "Атака" начело с лидера им Волен Сидеров напуснаха залата. Така в крайна сметка Пеевски бе избран със 116 гласа "за", 87 "против" и 1 "въздържал се". Всички, гласували "против", бяха от ГЕРБ.

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото. Това каза пред журналисти след гласуването в пленарна зала избраният за председател на ДАНС Делян Пеевски.

Със сигурност, няма да има разчистване на сметки, каза той. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми, каза Пеевски.

„Честитя на г-н Пеевски новия пост. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява, това е ДПС”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че е сащисан от новината, а Цветан Цветанов е категоричен, че това ще застраши националната сигурност.

Депутатите приеха промяна в закона, която позволява човек с 8 години юридически опит, какъвто е Пеевски, да оглавява агенцията. Преди изискването беше 10 г. стаж.

„Това е краят на столетницата днес. Толкова съм сащисан от това, което чух, че дори не мога да повярвам, че това предложиха”, каза Бойко Борисов.

„Цялото правителство беше създадено под този натиск. С това, което в момента се случва, ние вече прерязахме възможността да работим с евроатлантическите служби по начин, по който можем да работим, и да гарантираме сигурността не само на страната си, на региона, но и да бъдем евроатлантически партньори по важната трансгранична организирана престъпност”, каза Цветан Цветанов.

На въпрос - какво смята за кандидатурата на Пеевски, той отсече: "Това е абсолютен пълен фарс. Това е недопустимо. То юридически не е издържано и не покрива критериите".

"Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Предложението на министър-председателя не е стандартно. Една малка клика, върхушката на ГЕРБ, обладаваше всички сектори в държавата. Това доведе до рязък спад в доверието в държавността. Има достатъчно ясни индикации за подготовка на мащабен план за дестабилизиране на държавата в интерес на тази групировка, която 4 години разрушаваше демократичните принципи и внушаваше страх у хората. ГЕРБ искат реванш, не приемат волята на българските избиратели, те водят разговори с криминални групировки”. Това гласеше „нестандартният” коментар на лидера на социалистите Сергей Станишев.

„Аз като министър-председател съм уволнявал г-н Пеевски като зам.-министър”, заяви Станишев.

 Биография на Делян Пеевски:

Делян Славчев Пеевски е роден на 27. 07. 1980 г. Завършва специалност „Право” в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Син е на ръководещата редица печатни издания и телевизии Ирена Кръстева.
През 2001 г. е член на НДСВ и е назначен от министъра на транспорта в правителството на Симеон Сакскобургготски - Пламен Петров, за парламентарен секретар. Възлагат му ръководството на борда на „Пристанище Варна” ЕАД, но по-късно е освободен от този пост, защото все още е студент в ЮЗУ „Неофит Рилски”.

През март 2005 г. е назначен за следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба.
През август 2005 г. получава поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Член е и на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие. През 2007 г. срещу него се води дело за изнудване и той е уволнен от поста зам.-министър заради "липса на морал". Уволнен е от премиера Сергей Станишев като е обвинен в използване на служебното положение.
Делян Пеевски е част от парламентарната група на ДПС в 41-ото и 42-ото НС.

От 29 юли 2009 е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а от 20 януари 2010 година член на Комисията по правни въпроси.
В 42-рото Народно събрание е избран за депутат от 13 МИР - Пазарджик.
Знае английски език. Женен с едно дете.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    1 2 Отговор
    Това вече е новина!
  • 2 Петър Кимонов

    1 2 Отговор
    Значи този излиза от бизнеса... Кой ли ще му го купи?
  • 3 Красимир Касабов

    1 2 Отговор
    Защо не дадоха на лудия министерството на отбраната?
  • 4 Живко Георгиев

    1 2 Отговор
    Този ще излезе от бизнеса само ако го вкарат в затвор ! - Където между другото му е мястото!!
    Ха-сега да видим колко са обективни и безпристрастни българските медии ??
    Защото в случая става въпрос за .... "конфликт на интереси" , за "извършени престъпления "...корупция , за доказана НЕКОМПЕТЕНТНОСТ , да му имаш на Станишев (Орешарски) експертното правителство!!!!
    И , питайте го сега Болен Сидеров какво мисли за това назначение ????

    "Прост народ - слаба държава"
    Никой не ни е виновен ........

  • 5 M:G:

    1 4 Отговор
    Колко сме прости Българите
  • 6 капитен

    1 6 Отговор
  • 7 йордан иванов

    1 3 Отговор
    Като гласувате следващия път мислете.. а не да се подвеждате от разни медии и компромати..
  • 8 Bobi

    8 1 Отговор
    Това е скандално ! Един доказан престъпник за шеф на ДАНС
    Много скоро червените турци ще се наиграят
    Пак питам : как за 12години от беден тийнеиджър стана червиво богат ?? Не е заради акъл , щото той няма

    Коментиран от #12, #16, #17, #28

  • 9 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    поредната мутра
  • 10 Руснака Руския

    3 1 Отговор
    на 21 години, студент по право, е ръководил Пристанище Варна?!?
  • 11 tttt

    4 1 Отговор
    Кадърно момче вундеркин . Само не знам какво чакаме
  • 12 Станимир Христов

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Bobi":

    ..абе и един друг доказан престъпник беше премиер, пак скандално но това е Бг....господ да ни е на помощ...
  • 13 Kiko Kikov

    1 1 Отговор
  • 14 Kiko Kikov

    1 0 Отговор
    http://svejo.net/2282619-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8
  • 15 alex xela

    1 1 Отговор
    https://www.facebook.com/events/475048025915600
    Друго освен антициганотурско въстание не остана
    СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ
  • 16 hienata

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Bobi":

    Боби, прав си , а парите са му от мама (много е гУема). Спестили са от банички .Само не ми е ясно защо прокуратурата все още не е потърсила сметка на майка му откъде тези пари, откъде тези имоти. Не смеят заюото и те са продажни душици
  • 17 hienata

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Bobi":

    ..защото... ( )
  • 18 Bobi

    1 1 Отговор
    "Пеевски пък, освен че си построи нов 24-часово охраняем тунел-изход от сградите на печатница “Родина” с цел да има алтернативен път за бягство при опит за атака или покушение срещу него, главно се занимава с това да води дълги и безсмислени всекидневни обеди със своя най-добър приятел и водещ от ТВ7 Николай Бареков. За целта медийният магнат дакупил ресторант в малката уличка под “Интерфорум” срещу хотел “Хемус”, където почти всеки ден заедно с Бареков обядват избрани деликатеси, полети обилно с отлежали вина. Безумието на Пеевски стигнало дотам, че ресторантът, който доскоро бил един от най-оборотните в района, в момента въобще не работел за външни клиенти, а отварял единствено за обедите и вечерите на своя нов собственик и неговия верен шут. Джиповете с охраната пък редовно причинявали невиждани задръствания, което принудило жителите на квартала да напишат протестно писмо до кмета на Лозенец.
    Естествено, нищо не последвало!"

    Правете си сами изводите кой какъв е и защо !
  • 19 наблюдател

    1 1 Отговор
    то бива да сме прост народ, ама като нас прости никъде няма
  • 20 Гневен!

    1 1 Отговор
    Какво ли ни чака?!!Каде е сега тоз БОлен,така де Волен с чалмата,как ли ша целува тоз голям мазен гъ...?!!!!А Барека ще има да го хвали тоз ЕКСПЕРТ!!!
  • 21 Гневен!

    1 1 Отговор
    По вероятно е да е помак,а Баташкото клане е дело само на помаци!!!Там турски войник не е влизал!

    Коментиран от #25

  • 22 Мая Ангелова

    1 1 Отговор
    ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ШЕФ НА ДАНС – ТОВА НЕ Е ИСТИНА ! ДАЛИ НА ВЪЛКА ДА ПАЗИ АГНЕТАТА ! ПРАВ Е БОЙКО БОРИСОВ – СТОЛЕТНИЦАТА БСП НАИСТИНА Е ИЗНАСИЛЕНА БРУТАЛНО ОТ ДПС С ПОМОЩТА НА БСП И СИДЕРОВ. ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА СЕ ОБЕДИНИМ БАБАТА СТОЛЕТНИЦА ДА ИЗЛЕЗНЕ В ПЕНСИЯ, СИДЕРОВ ДА СИ ПИЕ РЕДОВНО ХАПЧЕТАТА ПРИ ЧИЧКОВЦИТЕ С БЕЛИТЕ ПРЕСТИЛКИ, А ДПС .......



    ИМА РЕКЛАМА НА НАПИТКА ДЗП, ТОЧНО ЗА НОВИЯ ШЕФ НА ДАНС ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ – ЗА НЕГО ТАМ ПЕЯТ „ПРАСЕ СЪС КИТАРА „ !!!


    МИСЛЯ, ЧЕ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ Е ИЗБРАН ЗА ШЕФ НА ДАНС ЗАРАДИ ПОТРЕСАВАЩАТА СИ ПРИЛИКА С НАЙ-ЕДРОГАБАРИТНИЯ ОРАНГУТАН. АБЕ ОРЕШАРСКИ НАИСТИНА НА МАЙМУНИ НИ НАПРАВИ !!!

    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАТО ГО ВИДЯТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, КАКВО ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ ЗА НАС – ПО МУТРЕНСКСА ФИЗИОНОМИЯ В ЕВРОПА НЯМА !!!

    ПРЕДЛАГАМ БРАТЯ ГАЛЕВИ ЗА МИНИСТРИ НА ПРАВОСЪДИЕТО И ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ТАКИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И Т.Н.
  • 23 Bobi

    1 1 Отговор
    В регистрите Делян Пеевски не фигурира като съдружник, но майка му Ирена Кръстева е съсобственик на една от най-големите печатници в България - ИПК "Родина" , едноличен собственик на вестниците "Телеграф","Монитор" ,Политика", "Засада", "Борба", "Меридиан мач" и телевизия ББТ. Ирена Кръстева закупи и дружеството - собственик на ТВ7, и започна да управлява и телевизията. През май 2009 г. в “ТВ Седем” настъпи промяна в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите.
  • 24 Woody

    1 1 Отговор
    Хмм, ореха са го хванали за орехите.
  • 25 маляка

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гневен!":

    боже алаше много си тъп саше
  • 26 веско алексиев

    1 1 Отговор
    Това вече е прекалено вчера закона за озаконяването на циганските гета оня ден закона за турския език в училищата днес един от най големите бандити става шеф на ДАНС.
  • 27 Bobi

    1 1 Отговор
    Справка на "24 часа" в имотния регистър показа, че в края на 2002 г. Пеевски е вписан като купувач на мезонет от 220 кв. м и на два съседни подземни гаража на бул. "Пушкин" 34 в столицата. Продавачи са лица с гръцка фамилия. Луксозният имот е на границата на кварталите Павлово и Бъкстон под резиденция "Бояна". Посочената цена по нотариален акт е 86 834 лв., но пазарните цени в този район тогава са поне с една трета по-високи.

    По това време е все още студент по право, парламентарен секретар и шеф на борда на "Пристанище Варна". Заплатата на парламентарен секретар тогава трудно надхвърля 500 лева. Дори да е вземал още толкова от борда, няма как само с тези доходи да е купил мезонета и гаражите.

    До същото това жилище вечерта на 22 декември 2009 г. гръмна бомба, която потроши стъклото и съсипа ламарината на джипа "Порше Кайен", ползван от депутата. Джипът бил собственост на "Нова българска медийна група" на майка му, но бил отдаден за ползване на охранителна фирма "Командо", съобщиха тогава медиите. Самият той заяви пред БГНЕС, че някаква кофа за боклук е гръмнала и няма никакъв инцидент с негова кола.

    В средата на 2003 г. Пеевски купува и апартамент от 45 кв. м на ул. "Уилям Гладстон" 60. По нотариален акт сделката е за 29 763 лв. А през септември 2004 г. придобива от частни лица в София обект в жилищна сграда с площ 83 квадрата и поземлен имот с площ 30 кв. м. Сградата и поземленият имот са в един парцел.

    Въпреки че практиката е в нотариалните актове да
  • 28 pacoran

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Bobi":

    Е ти майка му незнаеш ли че е шефката на тотото колко шестици е спечелил според тебе?
  • 29 sobstveno familno

    2 1 Отговор
    За всяко прасе идва коледа Пеевски !!
  • 30 AnonimuS AnonimuS

    0 1 Отговор
    Вас кой ви управлява!!!!!!
    Да, но сега друго ви свири!!!!!!!!!
    Но не слушате!!!!!!!!!
    И се налага народа да вдига гири!!!!!!!!!
    Ясно погледнете
    и това разберете:
    Държавата е на ХОРАТА и в нея има само едно правило В ДЪРЖАВАТА СЕ ДЪРЖИ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ!
    За това работете и без шменти капели!!!!!!!!!
    Че май главите ви още не са уврели!!!!!!!!!
    Не правете пак
    глупости чак!!!!!!
    Да не хвръкнат
    мигом в затвора
    служби и дружби!!!!!!
    Ясна сметка си дайте
    в Държавата тука всичко е ПРОЗРАЧНО ЯСНО
    и правилата
    и играта
    и всичко за парата
    и за клеветата и лъжата
    написано е всичко!!!!!!!!!
  • 31 Гласо подавател

    0 0 Отговор
    Влезна в затвора
    и попадна на хора
    и стана човек!
    Е имал дела,
    но какво от това,
    даже невинен излезнал след това!
    Но нека сега,
    като стана човек
    за държавата щом ще работи този човек
    да го прави свясно
    и нека е ясно!
    Ако МАФИЯТА защитава
    с кого ще си има РАЗПРАВА!
    Но нека все пак
    да го видим какво и как!
    Но знай едно път начертан имаш
    и на площада виден е и тука писан е
    и от него в страни няма как да се отклониш
    но сполай ти другарю!
    В Държавата тука всичко е ПРОЗРАЧНО ЯСНО:
    и правилата
    и играта
    и всичко за парата
    и за клеветата и лъжата
    написано е всичко
    и помнете едно:
    Държавата е на ХОРАТА и в нея има само едно правило В ДЪРЖАВАТА СЕ ДЪРЖИ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ!
    В крайна сметка ЧОВЕК от стопанството се изхранва!
    Това разберете!
    И така направете,
    че всеки стопанство да има
    за НАЙ-НЕОБХОДИМИ НУЖДИ
    и в държавно или друго такова да участва
    че иначе спукани са ви делата
    и ще видите гнева на тълпата…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове