13 Септември, 2019 4094

По-чист ли е въздухът в София?


  • Йоана Христова зам.-кмет по екология в Столична община С почти 36% е намалял броят на превишенията на фините прахови частици през първите шест месеца на тази година в сравнение с миналата година. Това се дължи на многобройните мерки, които местната управа предприе през последните месеци в борбата с опазване чистотата на атмосферния въздух. Стартирахме процедура с поставянето на 25 филтъра в „Красна поляна“. В момента тече и процедура за доставка на 2000 филтъра, които ще бъдат поставени на територията на Столичната община в следващите години. До края на годината се надяваме да бъдат поставени 150, за 2020 – 2021 – още 850 и през 2023 година да поставим още 1000. Успяхме да защитим и около 57 млн. лв. за подмяна на старите отоплителни инсталации с по-нови и екологосъобразни алтернативи – печки, климатици и др. отоплителни уреди.
  • Десислава Малинова Инициативен комитет „Красна поляна“ Това, което чухме като обещания и направено е на хартия, но реалната картина е далеч по-различна. Проблемът не е само в София, той е национален. Вдруги ден Русе излизат на улицата. Причинител за това е битовото отопление. Общината прави безсмислени инвестиции по отношение на поставянето на филтри, които само отчита. Ние живеем в днешно време, днешното време е сега. Не се знае дали утре ще ни има, за да чуваме непрекъснато „ще”. По данни на Световната здравна организация над 12 000 българи са починали вследствие на мръсния въздух през 2018 г. Вече не знаем какво трябва да направят гражданите, за да бъдат чути и властите да направят нещо реално, с което въздухът в София да стане по-чист и да не е смъртоносен.

    49 гласа
    11%
    89%
    365 гласа

Коментари

  • 1 Софиянеца

    40 1 Отговор
    За поредна нощ кварталите жк. Свобода, Надежда, Илиенци миришат на запалени боклуци зад,, Северния Парк "има депо за балирани боклуци отделно има инфо че стягат и стария Бетонов Възел там!!!

    Коментиран от #29

  • 2 Hari

    26 3 Отговор
    Столична община да премахнат армията от бюрократи, да улеснят и опростят и субсидират процедурите за преминаване към алтернативни начини на отопление, например ГАЗ, термопомпи ит.н.

    Коментиран от #4

  • 3 Брадвата

    40 3 Отговор
    Като се спускаш от двете магистрали към София и почти не се вижда град. А е лято и уж не се палят гуми и отоплението не работи. Уж. Смогът е убийствен посред лято. Каква ли чистота ще бъде зимата.. Не смея да си представя

    Коментиран от #8

  • 4 Samaran

    9 28 Отговор

    До коментар #2 от "Hari":

    Само за информация една инсталация за къща 2 етажа 70 кв. с термопомпа струва над 15 хиляди евро и багери копаха в двора ми... Сам си направи сметка колко ще струва и дали е възможно да се направи навсякъде в София...плаща ме най-малките данъци в цяла Европа ама претенцийте ни са най-големи !!! Помислете преди да говорите глупости !!!!

    Коментиран от #5, #12, #15

  • 5 Брадвата

    49 3 Отговор

    До коментар #4 от "Samaran":

    Полека с удивителните.
    Плащаме изключително много пари. Сравнено с това, какво получаваме, парите са огромни. Няма улици, няма тротоари, няма чистота, от време на време изчистват кофите и тва е. А общините имат пари за нови коли, за бонуси и за плащане за пейки за по 10 бона. Така че - пари има, ама за некои

    Коментиран от #6, #22

  • 6 Samaran

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брадвата":

    Съгласен съм, че пари има но не и за термопоми ... удивителните са за това а не ,че защитавам общините и корупцията която ще ни доведе до така близкото дъно в което сме се устремили...

  • 7 Гълъбово

    12 0 Отговор
    За на никой не говори ! Елате да видите как е !
  • 8 Метлата

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Брадвата":

    След като съдът определи Столична община да мие улиците на всеки две седмици. Аз не видях измита улица досега. Цяло лято не капна капка дъжд, а строителство кипи в целия град...

    Коментиран от #9

  • 9 Брадвата

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Метлата":

    В интерес на истината си прав, не мият, но от друга страна - мокрят. Минава една водоноска към 23ч. по булеварда. Разкаля-разкаля и след нея се кефят дрифтаджиите докъм 1 сутринта.

    Коментиран от #10

  • 10 Метлата

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Брадвата":

    Не знам за кой булевард говориш..., но при нас дори не мокрят.
  • 11 Виктор

    17 1 Отговор
    По-чист е , защото е топло и още мангасарите не са почнали да си палят печките с какво ли не.Точно след 2 месеца нещата рязко ще се променят и естествено за това няма да са виновни автомобилите , както ще бъде извъртяна ситуацията , а точно тези милиони печки , както и тецовете!
  • 12 село

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Samaran":

    Най после една умна приказка. Дамата с шала е от тези, които искат да получават, без да си платят. Проумяла е, че Бойко винаги е готов да бръкне в общия джоб, за да се кротнат протестиращите.
  • 13 Богдан

    16 0 Отговор
    София се разрастна неимоверно! Колите макар и да са по чисти от преди 30 години са 5 пъти повече! София, особено кварталите е сметище и на никой не му пука! Нека всеки да пише на кмета си, че не си върши работата и е срамно безличието на отговорни институции!!!
  • 14 Фактолог

    14 0 Отговор
    Вероятно тези намалели с 36% прахови частици, е резултат о намесата на Премиера, нещо им е казал от рода: намалявайте, иначе червен картон! ... А представяте ли си, ако се ядоса и тропне по масата, как ще се разбягат, направо ще светне столицата!! ...Или пък: Вчера на протест излязоха праховите частици в опита за преврат на власта!!!
  • 15 Цяла България

    9 13 Отговор

    До коментар #4 от "Samaran":

    издържа София, а чрез сметките за ток ви плащаме и парното, че и топлата вода, така, че шопите са най - големите врагове на българите.

    Коментиран от #24, #26

  • 16 Прованс

    9 3 Отговор
    През последната година често пътувах до столицата.Винаги на слизане от Вакарел София бе в смог-дори и в почивни дни,вярно тогава по-малко.Не се мият улиците...
  • 17 Митко

    8 1 Отговор
    Колкото са намаляли задръстванията,толкова и въздуха е станал по чист.Въпреки наливането на милярди в здравеопазването,не сме по-добре лекувани.Да пуснеш незаконни тротинетки,които са забранени,но никой не ги глобява,а?
  • 18 Доналт Тръмп

    15 1 Отговор
    Прахоляка вдиган от МПС е не по малко вреден от всичко друго ,а то се оправя с миене на улиците, но иска средства ,не че ги няма , но защо да се изразходват, като директно може да се ГЕПАТ.
  • 19 факти

    8 10 Отговор
    Какво битово отопление лятото? Нали преди един месец бях в България на ваканция за две седмици и още на слизане от самолета мирише не дизел навсякъде. Стари, дизелови автомобили с неработещи или премахнати катализатори. Всички са си накупили боклуците на запада, но като им кажеш, че колата им е вредна и замърсява и се сърдят все едно ги псуваш. Печки винаги е имало. Даже са били повече, когато населението в България беше по-голямо. Сега има по-малко хора и печки, но доста повече коли. Проблема за мръсния въздух в България са автомобилите. Стига сте се правили, че проблема е другаде.
  • 20 дявола

    5 3 Отговор
    Още малко и пак ще има бум на замърсяване почват печки и котли на въглища сервизи със горяло масло и филтри парни централи които горят боклуци от Англия и всякакви други.Иначе на някой хора им пречи дизела.Дизелите се карат и през лятото а замърсяване няма.Нека си направят извод онези горестоящите не да вдигат данъците на колите дизел
  • 21 Само 1 ще кажа

    4 4 Отговор
    Старите коли,които приличат на парни локомотиви още си тровят,това е факт.
  • 22 Чукундур

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Брадвата":

    Аман от мрънкащи и недоволни ! При бай Тошо ще мрънкаш, ама без билет в Белене ! Питай старите за онова време.

    Коментиран от #23

  • 23 Старите от онова време

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Чукундур":

    Са си едно Бреме

    Коментиран от #25


  • 24 Ужас !

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Цяла България":

    Те и себе си мразят,а за комшията да не говорим!
  • 25 Шоп

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Старите от онова време":

    Шопите са омразни недоволници. Само селската левица
    могат да им затворят зурлите да не квичат.

    Коментиран от #30

  • 26 Петър Андонов

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Цяла България":

    Една трета от България е в София,който вече е вероятно над 2 милиона. По какъв точно начин цяла България издържа София? Данъците плащани от хората тук са предостатъчни за издръжката на града,защото са най-високите в страната. Данъкът за жилището ми е 500 лв . Вашият колко е в провинцията? А замисляте ли се,че всички предприятия в при вас оцеляват главно благодарение на пласирането на стоката в столицата. Без потреблението на София,цялата хранително-вкусова промишленост от провинцията ще фалира. В чужбина ли ще се изнася долнопробната ни продукция ,пълна с хидрогенирани мазнини,нишесте, Е-та и т.н. ? Айде да не се настройваме едни срещу други. Силни сме,когато сме заедно
  • 27 Слави Славов

    4 4 Отговор
    Боли ме чепа за София!Тя държавата загина,тия със София се занимават!Умрял народ и вече без държава,без род и родина!Прав е Слави за едно-Няма такава държава,остана засега само името,ама и то скоро ще изчезне!
  • 28 Ръзбирашлима

    2 2 Отговор
    Когато селяните с трошляците си идат от София, тогава ще се диша спокойно.
  • 29 Кико

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    Вярно е,тежка смрад се носи
  • 30 Дърти

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Шоп":

    Няма какво да ми отговориш просто,трудно се пласират в днешно време хора от 50-те и 60-те набор
  • 31 Ivan C

    0 0 Отговор
    Е*и му майката... Как може във всеки общосоциален проблем в страната ни и двете страни да са малоумни в аргументацията си... Общинската позиция е напълно излишно да я коментираме... Резултатите от взетите мерки са очевидни... Успешно усвоени няколко милиона... Но искам само да попитам г-жа Малинова, как точно е установено битовото отопление, като основен замърсител? Може би са монтирали на всички комини "димомери" и така са го установили? А статистиката на Световната здравна организация е на база 12 000 заключения от аутопсии, в които причина за смърт е записано "мръсен въздух"... Може би съм "в грешка", но все си мисля, че основния замърсител не е битовото отопление, а ромските гета, които цяла зима горят гуми, боядисван, лакиран дървен материал и общо взето, всичко което става за горене... Непълно нелогично е защитаването и отстояването на каквато и да било гражданска позиция и заобикалянето на ОЧЕВАДНИЯТ проблем... Когато сами размивате основният проблем, как въобще очаквате общинарите да го решат??? Наистина, когато твърдите, че битовото отопление е проблема, от властта просто излизат и ви казват, че няма как да забранят на населението да се отоплява на дърва... Но при положение, че огромният проблем, не е горенето на дърва, а на отпадъци е напълно в правомощията на общината, да забрани горенето им... Достатъчно много полицаи има, които най- спокойно могат да следят каруците, които по-цял ден обикалят из софийските улици и събират опасните за горене от

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта