Last news in Fakti
20 Март, 2020 7238

Трябваше ли да затварят Банско?


  • Томислав Дончев вицепремиер Строгите карантинни мероприятия в Банско засега са със срок от две седмици. Зa дa нe ce пoлучaвa пaникa, утoчнявaмe, чe въпрeки cтрoгия кoнтрoл, щe e възмoжeн внocът нa хрaнитeлни cтoки и вcичкo, кoeтo e нeoбхoдимo зa битa нa грaждaнитe, ecтecтвeнo прeз cъoтвeтнитe кoнтрoлнo-прoпуcкaтeлни пунктoвe. Aкo имa нуждa oт изнoc нa прoдукция, cъздaдeнa нa тeритoриятa нa Бaнcкo, тoвa cъщo щe бъдe възмoжнo, нo при cтриктeн кoнтрoл. И при двaтa cлучaя щe ce прaви дeзинфeкция нa прeвoзнитe cрeдcтвa.
  • доц. д-р Атанас Мангъров началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София Да се затваря целият град е проява на сила, но от епидемиологична гледна точка е безсмислица. Явно този, който прави това нещо в Банско, е гледал много филми и действал като на кино. По тази логика трябва да се затвори цялата страната, да стоим в мазетата и нищо да не правим. Колко време мислите, че можем да го направим това нещо? След няколко дни хората ще започнат да бягат през полето и храстите и ще намерят начин да напуснат Банско. Може би трябва да започнат да стрелят по тях или да ги заключват.

    223 гласа
    24%
    76%
    685 гласа

Коментари

  • 1 ФЕН

    102 24 Отговор
    Вярно е ама кой да го чуе Доцента . Аман от лъжи и експерименти на глупавите политици!!!
  • 2 Факт

    77 24 Отговор
    Не може да спрете икономиката на България заради вирус с жалките 2% смъртност !

    Коментиран от #25, #26, #39, #47

  • 3 Факт

    73 14 Отговор
    От Ешерихия през 2019 са починали над 10 милиона ! А от Корона за 6 месеца 9900 ! Сами преценете !
  • 4 Знам че

    84 12 Отговор
    ГРОБ ще ни погребат и ще ни фалират.
    По-страшно от чумата ГРОБ няма, нямаме и лекарство вече 11 години
  • 5 някой

    27 6 Отговор
    То е ясно че са гледали много филми.Единия е ,,Зараза,, с Дъстин Хофман. Само че има и едни други като ,,Аз съм легенда,, с Уил Смит. Дано не участваме на живо.Нямам мерак за ,,артист,, в подобен жанр филми.
  • 6 гербераст

    50 12 Отговор
    гербаджийските мутри освен милиционерски методи, друго не знаят. ПИШЕТЕ ЗА БАРСЕЛОНА! И КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ ПАРИТЕ ОТ ЕС срещу корона вируса!

  • 7 реклама

    27 43 Отговор
    Гледам тук - много мераклии за премахване на противоепидемичните ограничения и искам да им предложа (почти) безплатна екскурзия до Италия - разглеждане на забележителности ( в частност - Миланската скала ,ФИЕРА-та в Милано ,красотите на Ломбардия ,Емилия-Романя и пр.) ,желаещите да ни потъсят в нета - погребална агенция "Последна екскурзия". ПП. Осигуряваме и две седмици в Банско - на символични цени.

    Коментиран от #51

  • 8 За дни

    32 12 Отговор
    Съсипахте доброто име на града като туристическа дестинация. Много недомислици и неорганизираност.

    Коментиран от #40

  • 9 Камен

    31 12 Отговор
    Абсурди навред.... ще ни забият и военно положение , вЕрвайте ми ...
    Тия са за разстрел

    Коментиран от #20, #53

  • 10 дедо Йоцо

    41 12 Отговор
    Мангъров разбива невежите тарикати,които ни управляват.
  • 11 Гаддд

    46 7 Отговор
    Мангъров знае най-добре.Той е инфекционист по дяволите!!!Животът и практиката му са минали в инфекциозна.Не искам да омаловажавам Мутафчийски -може да е супер като хирург,но инфекциозните болести не са неговата битка.

    Коментиран от #41

  • 12 Reptile

    28 26 Отговор
    Моите уважения към доц. Мангъров, но до сега само мрънка и критикува, а не предлага решения.
    Ние имаме нужда от РАБОТЕЩА СТРАТЕГИЯ, не от мрънкане, че така не можело, ами, кажете ни как може, г-н доцент?!
  • 13 От всички

    29 9 Отговор
    дето ни ги врат в носа и пред екрана,доцента е най адекватен.Не е като Венци паниката и други несретници.Тия ще утепат икономиката.
  • 14 Биде

    17 3 Отговор
    Всичко в държавата ни е такова- много,много показно и закъсняло! Оказа се че зимните ни курорти са развъдник на вируса и трябаше да се реагира светкавично!
  • 15 Gesch

    6 28 Отговор
    Ще ни спаси само обявата на военно положение. Президента поема управлението на страната. Прокуратурата получава правомощия да обявява пълна карантина с вечерен час и военна блокада на всички селища. Който не изпълнява в ареста.
  • 16 Цъфнал гербер

    8 13 Отговор
    Тези извънредни закони ще продължат и ще останат за да спасят държавата.
  • 17 Тръмп

    8 21 Отговор
    Този комуноиден "доцент" плаче да прихване вируса,хем е в подходящата възраст!!!:):):)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор

  • 19 Dido

    12 21 Отговор
    Има една актуална народна мъдрост - " Като се знам какъв съм инжинер, ме е страх да отида на лекър" В България е доказано, че точно специалистите, не са специалисти! На оня смотания дето по-горе пише за 2% смъртност - да се научи да смята преди да пише глупости!!! В Италия вече е над 10% Целия свят затворен вече, той за икономиката на БГ се загрижил!

    Коментиран от #21, #46

  • 20 Крокодил

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Камен":

    Военно положение ама с наличната армия, няма да се получи!
    Доц. Мангъров препоръчва много адекватни мерки, ама май че всичко това има друг скрит замисъл! Защо другите инфекционисти мълчат???
  • 21 11111111111

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Dido":

    В Италия, голямата смъртност се дължи на застарялото население. В цяла Европа населението е застаряващо. А старите хора имат много съпътстващи заболявания и вируса ги убива. Както ги убиват и другите вируси. Примерно сезонния грип в САЩ за 2019г. е убил 20000 души, два пъти повече от корона вируса в цял свят.
  • 22 Добри

    15 6 Отговор
    Държавата е във фалит. Извънредното положение просто ще бъде обравданието на управляващите за този фалит. Под управляващите разбирам и псевдочервената катерица. Въпреки, че Хитлер е бил звяр, много правилно решение е да се ударят банките и да се въведе национална валута, обезпечена с труда на поданиците. Така ще бъдат включени в трудови дейности всички слоеве на населението, включително и паразитите. Но за това се иска дупе.
  • 23 Swetlioo

    2 0 Отговор
    Така е било и в други времена. Дано след време се намери някой, който да изрече думи подобни на тези: "Mr gorbachev tear down this wall"
  • 24 др Стефан Тодоров

    7 10 Отговор
    Не е добре когато се предават различни послания към обществото пък дори и от доц.Мангъров.Има национален щаб от достатъчно компетентни и отговорни хора и публичното заиграване по темата като на симпозиум носи повече вреди отколкото ползи за обществото.Журналистите и медиите да не преекспонират ангажираността си като канят прекалено много хора които да се упражняват по темата.
  • 25 ЕдниМлрди

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Сметката е още по-лесна, 2-ма загинали и 1.3 млрд. за усвояване. Как ви се струва сега паниката, която посекундно се внася. Ами като става дума за млрд, който няма да ограничат нищо докато не си мине просто вируса, така ще е. Хем нищо не правиш, хем текат едни поръчки
  • 26 Фокусника

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Тя, икономиката на България, отдавна е спряла. Ако ти самият попаднеш в тези 2% смъртност????
  • 27 Ред

    3 16 Отговор
    гледам и не вярвам на ушите си Доцент - утре ако затворят Софиа ако има пик на заразени пак доценчето ще говори та да стане известен а ако проработи затварянето като в китаи каде ще се скрие тоя умник подава молба за напускане и бяга
    либерали бяха и в Англия нали какво стана сега блокираха всичко
  • 28 Мнение

    4 3 Отговор
    Разбирам по-голямата част от българите да имаха какво да губят освен здравето и близките си, а то... По-добре да се промени настоящата икономическа система, но това което се случва едва ли ще е достатъчно за да промени статуквото.
  • 29 Фокусника

    5 13 Отговор
    Не само градове, а ако е нужно и цели области трябва да се затварят. Както е в доста европейски държави - Италия, Испания, Германия и др. Дори и в САЩ има затворени градове. И сега някой ще възрази, че в Италия има много заразени и голяма смъртност, та затова затварят цели области. Е трябва ли и ние да стигнем на тяхното положение??? Между другото, четох, че в Китай пандемията от коронавирус отшумява. Знаете ли, каква е разликата между азиатеца и европееца? Азиатецът не смята, че свободата му принадлежи по рождение. Той приема ограничения. Европеецът смята, че може да прави каквото си иска. Не желае да му се ограничава свободата, пък дори да му е опрян сатър на шията. Наскоро четох за някакви англичани, които не разбират защо ми се отменя екскурзията на Банско. Те искали... да карат ски на пресен сняг. Бългалинът се опитва да подражава на батковците от Франция, Англия, и др. страни

    Коментиран от #33

  • 30 www

    5 1 Отговор
    Изчетох интервюто на доцента може да прав ама нека го докаже.. Може да е зловещо защо да чака да бъде заразен да влезе при болни и да се зарази ако има живи родители и тях да вземе после да се изолират в отделна стая и да ги видим на живо след време. ясно смъртността е най-висока при възрастните особено такива със съпътстващи болести. Ами така както разсъждава за какво здравната система харчи пари да лекува възрастни хора от инфаркт, инсулт или какво ли не направо да ги оставим да мрат. Но не забравяйте всеки остарява колкото и млад да се чувство сега и на всеки му се живее.. Тука нищо не опира до политика...
  • 31 8732

    14 1 Отговор
    Предпочитам да чета неща написани от вирусолози и епидемиолози,а не от политическата върхушка,която ще умори народа от глад,безработица и мизерия,а не от коронавирус.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор

  • 33 Гостенче

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "Фокусника":

    Вие за съжалени и голяма част от хората, говорите така сякаш сте били и видяли лично затворени градове и прочие, а това не е така! Само случаште и четете разни сайтове и телевизии и вярвате на всичко което Ви облъчи! Ами замислете се, в момента смъртността е около 7% и то съдейки по нашите гръмки заглавия от корона вирус, а в самите статии починалите били и с вируса но починали от друго! Според мен и другите медии правят нашия цирк или по точно обратното. При толкова малко направени тестове има 7% а ако мине цялото население и се окаже, че много повече сме болни, то тези 7% ще станата около 1% и в този случай, трябва ли да се излориаме?
  • 34 Икономовия

    8 0 Отговор
    Даже ич да не го отварят Банско
  • 35 видял

    7 0 Отговор
    Във Франция всичко живо се изнесе от курортите два дни преди официялно някой да обяви нещо нашите пак разтягат локуми и има по някой да се тръшка на бариерата
  • 36 ИВАН

    2 5 Отговор
    Всичката мара втасала, само за Банско ни е дерта и за изродените англета дето пъплят по земята ни ... хайде нема нужда, от тях
  • 37 Driving pleasure

    11 4 Отговор
    БРАВО НА ДОЦЕНТА!!!! ГОРД СЪМ ЧЕ ИМА ПОДОБНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ!!!
  • 38 Роги

    17 0 Отговор
    Хора не е страшен вируса а и няма нито един умрял от него.Хората умират от съпътстващи техни заболявания.Това ще отмине, но това което ще дойде след него ще е по страшно,диктатура и икономическа криза.Затова ние хората трябва да контролиламе властимащите по всякакъв начин и да се съмняваме във всички така наречени ограничения които ни налагат.
  • 39 1997

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Тя,икономиката само на алчните хотелиери на Банско се крепи.Пък ако е необходимо,ще я спрат.Няма по-важно от живота и здравето на хората.Има разказ от Чудомир "Свине"-прочети го и пак разсъждавай.
  • 40 И какво

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "За дни":

    в името на "доброто име"(то пък едно име) да оставим страната да пламне.Просто това което правят сега трябваше да стане преди месец.
  • 41 Същия

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гаддд":

    тоя Мангъров преди два дни се изцепи,че "карантина не бори вируса".Не,бе доценте,само ограничава разпространението му.В момента това е целта и най-доброто е-строги мерки,ако трябва и крайни.
  • 42 muzis

    6 4 Отговор
    Доцента много зняе ,ама като стане като в Италия тогава ще го питаме

    Коментиран от #43

  • 43 Ти приятел

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "muzis":

    що си мислих, че можеш да се скриеш от вируса? Всички ще се разболеем, няма мърдане
  • 44 свинята майка

    6 0 Отговор
    най голямата глупост да се затваря каквото и да било!!те изтърваха коня сега ще го гоним.Огледайте се че има вирус има но заради 120 болни човека да парализираме цяла държава няма логика.То тепърва ще има такива неща жсе повече в световен мащаб.Това ли ще е логичното.А зад психозата от вируса, ако не забелязвате стават много други неща удобни за кого трябва сами да откриете!!
  • 45 ДеДе

    3 0 Отговор
    Ако това което ни казват е вярно (коло е лесно разпространението на вируса), означава, че до тук всички предприети мерки ще забавят, но не и спрат разпространението. И кво, така или иначе 70-80% ще го изкарат, от тях ще обявят за заразени 15-20 % (тези със симптоми) и 2% смъртнос (или около 0.2-0.4% на база доказани+недоказани), А някой може ли да каже без "корона оръжието" колко щяха да починат от другите заболявания които са имали. Май за едни пари говорим, ама ние от тях пак нищо няма да разберем. А за да не стане като в Италия, трябва 60+ да са дисциплинирани, не да ми стоят по седянки пред магазините(масово по селата). За жалост, поредните отчаяни и неадекватни мерки, резултат на слаби управници.
  • 46 доди

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Dido":

    Ами само растенията фотосинтезират. Хората работят, за да се хранят. А при тези темпове на развитие на болестта в България, починалите едва ли ще са над 500. През 2018 у нас смъртността е била 108000. Само от рак са починали 17000. Сега с тези препарати против корона вируса, сигурно ще се удвоят.

  • 47 Stefan

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    В момента ПО СТАТИСТИКА има около 11 000 починали и около 85 000 възстановили се, но ЕКСПЕРТИТЕ КАЗВАТ ЧЕ 80 % го карат безсимтомно и въобще не ги изследват тези 80 % , което, означава че 11 000 починали са от установени и оздравели 20 процента от всички заразени включително безсимптомни, което означава че всички заразени, включително неизследваните е 360 000 /тук се вземат само съотношение към броя на оздравелите, за да има съотношение - оздравял- умрял/, което означава, че смъртността е САМО 0.3 % ИЛИ ТРИ НА ХИЛЯДА, което прави коронавирус най-безопасния грип като процент смъртност

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Stefan

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Stefan":

    Само поправка 11000 от 5 умножено по 85 000 или 11 000 от 425 000 равно на 0.0026 или около 2 и половина на 1000 умират или 5 души от 20000 - ако 1000000 се заразят в България, ще има 2500 починали при това съотношение.
  • 49 Stefan

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Stefan":

    Само поправка 11000 от 5 умножено по 85 000 или 11 000 от 425 000 равно на 0.0026 или около 2 и половина на 1000 умират или 5 души от 20000 - ако 1000000 се заразят в България, ще има 2500 починали при това съотношение.
  • 50 Гост

    6 0 Отговор
    Малоумници мислете с тея празни глави бе,грип като грип,но лесно преносим,истината тук е,че Бокич ще обяви фалит малко по-късно,отколкото без вируса
  • 51 истина

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "реклама":

    Аз съм мераклия карай ме , ама да не се отметнеш
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор

  • 53 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Камен":

    И всички в Европа,и в Азия,така ли?
  • 54 резервист

    0 0 Отговор
    Полукарантина е като полубременна. Или никой в държавата да не шава докато мине необходимото време или никой. Колко е това необходимо време обаче? Мижитурката която ни управлява ни плаши със световните новини но удобно вижда в тях само което му е изгодно! Още две седмици има до изтичането на срока на сегашното извънредно положение, а той го удължава. На какво основание?

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта