Last news in Fakti
14 Април, 2020 7350

Победиха ли правителството търговските вериги?


  • Корнелия Нинова председател на БСП Миcлeх, чe кризaтa щe cъбуди държaвничecкoтo в упрaвлявaщитe. Чe зaeднo c нac, oпoзициятa и бългaрcкитe прoизвoдитeли, нaй-нaкрaя щe пocтигнeм oнoвa eдинoмиcлиe, oт кoeтo имa нуждa oтрудeният мaлък и cрeдeн зeмeдeлeц и бългaрcкaтa икoнoмикa. Уви, търгoвcкитe вeриги пoбeдихa прaвитeлcтвoтo. Шумнo рeклaмирaнитe мeрки зa зaщитa нa рoднoтo cтигнaхa caмo дo: прeдocтaвянe нa плoщи във вeригитe зa прoдaжбa нa бългaрcки рeгиoнaлни прoдукти. Тoлкoз. Нямa прoцeнти зa бългaрcки cтoки, нямa oтcтъпки, нямa oблeкчeния зa тaкcи, рeклaми и т.н. Кoлкo му e търгoвeцът дa зaдeли двa щaндa и кaквo oт тoвa? Кaзвaм cъc cъжaлeниe: тoвa e имитaция нa зaщитa нa бългaрcкия нaциoнaлeн интeрec. И oтнoвo прeдлaгaм дa приeмeм зaкoнa, внeceн oт нac oщe прeз 2017г., aкo нaиcтинa cмe зaгрижeни зa бългaрcкoтo.
  • Десислава Танева министър на земеделието Нямa дa нaпрaвим крaчкa нaзaд в уcилиятa cи дa ocигурим дocтъп нa бългaрcкия прoизвoдитeл нa хрaни дo eдинcтвeнитe тoчки зa търгoвия в мoмeнтa. Нaшитe уcилия ca нacoчeни към тoвa дa cъздaдeм рaбoтeщ мoдeл. Прeдлoжили cмe вaриaнт, кoйтo cмятaмe, чe нямa дa нaруши лoгиcтикaтa нa търгoвcкитe вeриги, нo щe им cъздaдe зaдължeниe зa cтруктурирaнe нa нoв рeгиoнaлeн кaнaл зa дocтaвкa - имeннo oтдeлянeтo нa дocтaтъчнo плoщи зa бългaрcки прoдукти. Пoдoбeн мoдeл cъщecтвувa в cтрaни кaтo Итaлия и Фрaнция, къдeтo рaбoти дoбрe. Дoбрoвoлнo гo нaпрaвихa, зa дa пoдкрeпят мecтнитe прoизвoдитeли и oбщнocттa, в кoятo живeят. Cлeд oтминaвaнeтo нa кризaтa c кoрoнaвируca зeмeдeлcкoтo миниcтeрcтвo щe нaпрaви прeцeнкa дoкoлкo рaбoтeщи ca мeркитe в пoлзa нa бългaрcкитe прoизвoдитeли нa хрaни.

    640 гласа
    83%
    17%
    127 гласа

Коментари

  • 1 факт

    94 16 Отговор
    На герберастката шайка всичките им "победи" такива. !

    Коментиран от #3, #5, #23, #42

  • 2 НИНОВА ВЪРНА ЛИ МИЛИОНИТЕ ОТ ИМПЕКСИТЕ

    19 40 Отговор
    ГЛАСУВАЙ СМЕЛО :
    ....ДА ИЛИ НЕ

    Коментиран от #7, #8, #45

  • 3 Харизанов

    25 52 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Но пък 11 год. БЪЛГАРИТЕ искат ТЯХ а не... Престъпниците ограбили и Фалирали БЪЛГАРИЯ.
    ФАКТ

    Коментиран от #4, #30, #39

  • 4 Отвратен

    84 10 Отговор

    До коментар #3 от "Харизанов":

    Не, българите не искат нито едните, нито другите. Всички, които са в сегашния парламент са доказани престъпници и национални предатели. Управляващи и опозиция, всички са за съд!
  • 5 ДедовияТ

    20 30 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Па ние ,. Победите" на БСП и ДПС, Сите Българе ги знаем бе келеш
  • 6 Статистик

    35 2 Отговор
    Да те показват във веригите не звачи ,че си продал!

    Коментиран от #46


  • 7 Браво, вече....7 ОТРИЦАТЕЛНИ ОТГОВОРА

    9 29 Отговор

    До коментар #2 от "НИНОВА ВЪРНА ЛИ МИЛИОНИТЕ ОТ ИМПЕКСИТЕ":

    Ха-ха-ха
  • 8 Данко пръча

    15 22 Отговор

    До коментар #2 от "НИНОВА ВЪРНА ЛИ МИЛИОНИТЕ ОТ ИМПЕКСИТЕ":

    Па ти видел ли си, Чумата а върне...децата?
    ТЕ Тогава и тая айдукиня ше ги връне
  • 9 електорална 1

    21 12 Отговор
    Процентите показват реалното съотношение на доверието към тези партии.

    Коментиран от #10

  • 10 ЦЪ,..

    13 19 Отговор

    До коментар #9 от "електорална 1":

    ...8 -те ЧОВЕКА ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ИСТИНСКИЯТ ВОТ!
    ХА-ХА-ХА
  • 11 ФАКТ

    14 27 Отговор
    ...ПИША В ВСИЧКИ СТАТИИ В КОИТО СЕ ГОВОРИ ЗА ГЕРБ И ПРОТИВ ГЕРБ..НО ТАКА И НЕ ПОЛУЧАВАМ ОТГОВОР..А ВЪПРОСА МИ Е ЛЕСЕН..ОТПРАВЕН Е КЪМ ВСИЧКИ КОИТО КАЗВАТ ОСТАВКА НА ГЕРБ..ЧУДЕСНО..ПИТАМ ВИ ВСИЧКИ ВАС..ВИЕ КОГО ИСКАТЕ ДА НИ УПРАВЛЯВА ЩОМ ИСКАТЕ ОСТАВКАТА НА ГЕРБ...????ПИТАМ ТЕЗИ КОИТО СТЕ ПРОТИВ ГЕРБ....КОЯ ПАРТИЯ ИСКАТЕ ДА НИ УПРАВЛЯВА СЛЕД КАТО ПРИМЕРНО ГЕРБ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКА....??????????ЧАКАМ ОТГОВОРИ...СМИСЛЕНИ..?

    Коментиран от #14, #20, #32

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 Камаради,

    15 15 Отговор
    11години ви бият ,като шкембе в дувар.Още 5 години ще помечтаете,докато дадете напълно фира.
  • 14 Гениален шахматист

    9 10 Отговор

    До коментар #11 от "ФАКТ":

    Възраждане!

    Коментиран от #24, #29

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор

  • 16 прост народ беден народ

    23 7 Отговор
    Герб и БСП са страна на една и съща монета, ядрото е едно БКП!
    И двете партии доказаха, че са си същите комунистически боклуци!
    Веригите са ЧАСТНИ, а частната собственост е НЕПРИКОСНОВЕНА в ЕС!
    Отминаха времената, когато идваше един партизанин с автомата и се нанася у вас.
    Не мога да разбера, колко жалък трябва да притискаш търговците да ти оправят земеделското стопанство.
  • 17 Камарад,

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пълно е с калинки":

    главата ти е пълна с калинки,кавалджия!!!Научи се първо да пишеш грамотно,неграмотник.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор

  • 19 Гуньо от Левуново

    29 5 Отговор
    Абе,Българино.Задай си въпроса,кой ,кога и защо им отдели и даде топ- терени на възлови места във всички големи градове.Така трябвало,защото ЕК го искала? Иска,но във Франция е със закон наложено да доставят Задължително селскостопанска продукция,млеко,млечни продукти,месо,яйца и пилета от местно производство в рамките и в радиус от 150 км.Нека си вкарват и отвън.Но нямат право да откажат местна стока.Заложено е,още в предварителните договаряния.Тук ще бъде поредната Пунта- Мара! Колко е " достатъчно " ще преценява. реално собственика.И автоматично, ще ги смачка през цените.Достатъчно е да направи пълен дъмпинг само за месец,и Ганчо няма да му предложи и връзка лук.Планираната загуба,също е печалба...Тук трябваше ,или към момента друг подход.А ИММЕННО: За да няма " Държавна помощ" за което от ЕС шобесняват, самите производители да се обединят.Зеленчуци,плодове,консерви,млеко и млечни продукти,месо и колбаси в Пулове и да изискат терени от всяка областна управа.Да отделят милиони като инвестиция и да направят големи хипермаркети.НО САМО И ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКА СТОКА.ДОРИ 1 ВАФЛА ДА НЯМА ЧУЖДА! Това ще им развърже ръцете за десетилетия напред.Всеки един дребен,среден производител ще се включи в производство и доставка,или през схема за директно изкупуване( за по дребните) .Така ще се развие стремително отглеждане на едър и дребен добитък,пилета,яйца, зеленчуци и плодови насаждения,консервна промишленсост.НО ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО! ЗАЩОТО ГАНЪО Е ДИВАШКИ ЛАКОМ ИНДИ

    Коментиран от #21

  • 20 Behemoth

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "ФАКТ":

    Аз искам да та поря в главните букви!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор

  • 23 Хлъц

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Абе,не знам,но като се сетяче 90% са на практика живи прекупвачи от борсата в Слатина,и едва ли и 10% са директни производители- не знам.Чистата,пазарна логика подсказва,че едва ли производител ще си позволи да наема целогодишно сергия на възлови пазари.Цената там варира от 1500 лв нагоре! Месечно! Да не говоря,че почти всички сергии са превзети от хъхряци на тълпи.Всички го виждат! На 50 сергии,едва ли има 10 българи- продавачи! Та и къде сте видяли хъхряка да копа,сади ,полива зеленчуци,краставици и домати,ягоди и череши.Купува за лев- продава за два.Няма касов апарат,няма реална връзка с данъчните.Но въртят хиляди оборот дневно.Няма данък- печалба,няма регистрация по ДДС.Плаща такса- сергия и толкова.Другото- чиста кеш пара.Сутринта една хъхряк-" блондинка" се изцепи..Ние сме във" фалит" ,а на вратът и пръстите и,жълто за няколко бона.Цели фамилии са там.Сергия до сергия.Крайно време е, Горанов да сложи през НАП ред.Фискален апарат задължително. Нямаш- здрава санкция,и лишаване от права да продаваш.От кафета и закуски не се пълни фиск.От храна се пълни Горанов.Там купува ежедневно и беден и богат.Оборотите сумарно са стотици хиляди.Защо всички фин.министри спите или съзнателно ги изпускате? На Пешо с квартално кафене,с три маси и шест стола му късате г,за от проверки и задължително с касов- онлайн апарат,а на прекупвача- хъхряк нищо!
  • 24 Санчо

    8 11 Отговор

    До коментар #14 от "Гениален шахматист":

    Питай Костя Копейкин от къде е събрал копейки за новия си палат край Варна?От къде са парите за "Възраждане"?Тоя още само от протести почнал да се блажи,та не дай си да влезе в Парламента да управлява.За всеки един средно интелигентен е ясно,че протести и бунтове по време на чума,когато икономиката е спряла единствения,които ще пострада е народа.Няма държава, в която в момента опозиция да се опитва да се възползва.Само в България изкопчиха всички кандидати за власт.Толкова за това колко мислят за народа или повече за властта.Срамно е,когато и в чужбина се смеят,че навсякъде има пандемия,без значение дали вируса е пуснат умишлина или не,но го има,а българина се съмнява и си мисли,че някой съсипва умишлено най-бедната държава в ЕС с най-слаба икономика.
  • 25 ФЕН

    20 5 Отговор
    Веригите не само победиха а и си поискаха да затрият дребния бизнес да не им пречи!!! Нали неси мислите ,че е случаино затваряне на пазарите за празниците ,хипермаркитите са празни и трупат загоби и си поискаха дами върнат печалбите от правителството.Нема такава държава !!!
  • 26 Писнало ми е

    18 3 Отговор
    Потребителите са тези който диктуват правата. Аз лично, много отдавна избирам основно / казвам основно, защото като всеки човек искам да опитам и нещо различно / български продукти и ако тези търговски вериги не ги предлагат няма да пазарувам от тях. В заключение мога да кажа че ако ние Българите не си подкрепим сами икономиката няма кой друг да го направи. Изберете Българското пройзводство - много пъти то е по добро като качество.
  • 27 Купувач

    9 6 Отговор
    Не знам за какво е цялата тази истерия като и сега да влезеш в някоя от големите вериги половината стоки са български.

    Коментиран от #31

  • 28 емо73канар

    13 6 Отговор
    На всичкото отгоре, Тиквата затваря и всички пазари преди велик ден, и хората няма да имат възможност, да си купят прясна салата. И пак ще пълним гушите на лидъли били кауфлан и другите боклуци.
    В държавата на мутрите и Виниту, нищо добро не чака народа.
  • 29 До Путин

    10 9 Отговор

    До коментар #14 от "Гениален шахматист":

    Възраждане?Пхахаха?Е няма да стане Костя Копейкин да управлява България сори вери Вовачка многоходчик!
  • 30 Онзи

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Харизанов":

    Българите не искат нито тия, нито ония. Всичко е измет, просто тия са набрали скорост и си купуват изборите благодарение на” малцинствата “ , които най вероятно вече са мнозинство.
  • 31 Онзи

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Купувач":

    Може да са български, но малкия производител няма как да си продаде стоката на която и да било верига. Принуден е да я даде на безценица на някой прекупвач или по голям производител .
  • 32 Онзи

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "ФАКТ":

    А защо трябва да е партия, може да сме президентска република , така поне ще знаем кого да чукаме и от кого да търсим отговорност. Факт в че нито една партия не става

    Коментиран от #44

  • 33 joro

    8 2 Отговор
    Българсите стоки са скъпи и кофти ,всеки магазин ,които ги продава ще затвори скоро.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор

  • 35 Стефан

    8 2 Отговор
    Да попитам българския производител, поне на месни продукти, ЗАЩО не си изградите хипермаркети в цялата страна, защо няма някой бизнесмен да изгради такива вериги като Била Лидл, Кауфланд или Метро, защото няма да са конкурентно способни, защото ще се изпокарат на втория месец , другото е ала бала за вятър на устата.
  • 36 Иванов

    8 0 Отговор
    Въпрос от един нерегистриран производител ( абе с две думи - прост селянин) Защо тези производители не се обединят и не направят своя верига магазини. Веднага си отговарям сам: Защото всеки иска да е вожд а не индианец.Аз сам си произвеждам и сам си продавам. Е не съм от големите акули, но съм доволен.

    Коментиран от #43

  • 37 Иванов

    2 1 Отговор
    До ,,Стефан''
    Безпощадно си прав. Ти не си от тези, които само плюят , но не казват истината само от куртоазия.
  • 38 перничанин

    5 1 Отговор
    Проблема е , че никой не е проучил местните производители. Например, могат ли да доставят заявените количества. Знаят ли какви са изискванията за качество. Търговските вериги се опасяват (не ги защитавам) точно от това. Например задължават ги 40% от зеленчуците да са български, да ама местните в един момент нямат , защото всички са обрали марулите през април (за да подготвят парниците за друго), оранжериините краставици и домати са минали, а до узряването на тези от полето има месец и какво се получава , не могат да покрият изискването за 40% български и хоп - глоба. Кой нормален мениджър няма да рита срещу това?
  • 39 Глей ти

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Харизанов":

    Не бъркай желанията на повечето българи с манипулиране на изборите.
  • 40 Cabron

    5 2 Отговор
    А на червените дяволи какви им бяха победите последните 30 години.Колкото пъти бяха на власт връщаха държавата в рестарт.Не че харесвам сегашните,но поне има някаква стабилност.
  • 41 Гошко

    1 1 Отговор
    Работят мерките особенно за Зоров виждаме

  • 42 Гьосбанджийка

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Върти, суче и тя приватизаторката все отгоре ! Те комундетата,когато бяха на власт и толкова не постигнаха. Питай Гумен Речев.
  • 43 Безпартиен

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Иванов":

    Абсолютно си прав. Решил и засял 20 дка. с продукция. Без застраховка и без идеята за утре ?! Пълна глупост !
  • 44 Прези недал

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Онзи":

    Вземи за пример тези държави които са с президентско управление. Един взел властта, веднага става несменяем-пожизнено, поне за 20 години. Русия,Турция..
  • 45 Даскала

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "НИНОВА ВЪРНА ЛИ МИЛИОНИТЕ ОТ ИМПЕКСИТЕ":

    Нинова не е била министър-председател. Но лумпенизираните от десет години повтарят едно и също. А иначе търпят на гърба си хиляди монополисти дерибеи.
  • 46 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Статистик":

    най добре в тези вериги да дигнат цените със 100% ...и българите хич да не влизат в тези бунища...където се продават боклуци уж с бдс , а реално Европа захранва тези вериги с какво ли не.. И тогава малко по-малко ще започнем да се връщаме по селата, отначало при родната си къща, а после и нещо по сериозно и да живеем здравословно..Ккаво сте турнали да се тровите като гламави..заслужваме по-добри храни имаме си всички условия.
  • 47 Гост от село

    0 0 Отговор
    Какъв работещ модел се опитва да създаде, като то вече има, работи, не е в плюс на вноса и сега ще го променят.
    За съжаление този път Нинова е права, това иматация на оправление за интересите на народа. Имитация е и народа на тая държава, защото сега разнищваме проблема пред монитора, а преди няколко дни имахме реална възможност да помогнем на малкия производител и земеделец, ние пак си стояхме вкъщи и пред мониторите. За съжаление това няма да се оправи след така наречената кризистна ситуация, това ще остане така, и малките пазари, малкия производител ще бъдат заличени. След това реклама в Била или Кауфланд: Промоция внос домати смо за 12 лв. кг.
    Честито, да ни е сладко за пореден път.
  • 48 цачо

    1 0 Отговор
    Например в Дания 80% от продукцията в големите търговски вериги е датска.В тях няма 20 вида сокове ,а само 2-3 и те са произведени в Дания.Защо не се поучат нашите управници от тях?Отговор има - тлъсти комисионни!
  • 49 цачо

    1 0 Отговор
    Браво на министърката,само да не я сменят,че да може да си свърши работата!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта