Last news in Fakti
02 Юли, 2021 5704

Защо орязаха парите за София в Плана за възстановяване?


  • Йорданка Фандъкова кмет на София София не моли за милостиня с това, че настоявам метрото да бъде включено в Плана за възстановяване. 5% - толкова се оказаха средствата в Плана за възстановяване и развитие, които са предвидени за конкретни проекти на София. Според вицепремиера по европейските фондове това е голямата концентрация на средства, която трябва да се намали. На предишна среща с вицепремиера се опитах да му обясня разликата между Кохезионните фондове и Плана за възстановяване и устойчивост. Планът за възстановяване обаче е съвсем друг, нов механизъм. Неговата цел е да подпомогне държавите и градовете да се справят с последиците от пандемията и да развиват устойчиви и зелени политики. Проектът за метрото на София отговаря напълно на критериите за финансиране, каквато до момента беше и предварителната оценка на Комисията.
  • Атанас Пеканов служебен вицепремиер За пореден път заявявам категорично, че логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени. Отворихме тази дискусия, защото е дългосрочно важна за развитието на България. Никога не сме поставяли под въпрос важността на Софийското метро като водещ проект. Въпреки, че сме убедени, че това не е най-правилният механизъм за финансиране на важни инфраструктурни проекти, в нито един момент не сме застрашавали метрото. Но намаляване на средствата за столицата трябва и ще има. По настоящите ни разчети е нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв. Правилно е тези пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата

    155 гласа
    20%
    80%
    603 гласа

Коментари

  • 1 Аз казах.

    47 134 Отговор
    Радев Радев къде ги намери тези некадърните всичките са от един дол дренки.

    Коментиран от #20

  • 2 колю

    35 118 Отговор
    Това хлапе не знам какво е завършил, но е много далеч и още толкова у лево. Но просто такава е целта на това радево правителство - да се ...мамата на всичко! А още не са пратили плана за развитие и парички на най!

    Коментиран от #15, #21

  • 3 Пламен

    123 20 Отговор
    Фандъкова да отговори как общинска тоалетна от 8 кв м струва 200 000 лева и пейка 10000
  • 4 име

    17 46 Отговор
    Всъщност ще прецака провинцията щото като пречи на метрото и на проектите на София, то цените на имотите се качват още повече, както и наемите и така избирателите на Пекатов ще си стоят на село...
  • 5 Дай и на тая средства

    43 12 Отговор
    Да си ги нагласи за Толупа и шяйка.

    Коментиран от #40

  • 6 Велик

    29 9 Отговор
    Аз лично, след толкова наринати пари в здравеопазване и образование не виждам с нищо да се е подобрило нито едното, нито другото. Ако това е моя допълнителен бюджет, никога не бих го изхарчил за нещо, за което няма смисъл!

    Коментиран от #8, #16, #19


  • 7 справедливо!

    56 8 Отговор
    "Правилно е тези пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата". Не може в една дължава да се развива само столицата. Не може преоритет да е само софийското метро. Има и други градове в тази държава, които също се нуждаят от средства. Именно изостаналите райони се нуждаят от Европейска подкрепа. Столицата може сама да се издържа. Тя е развита, там работят 1/3 от населението на страната. И ако продължават да изсипват всички пари само за София, накрая всички ще се приместят да живеят там, защото всеки иска да живее на добро и уредено място, където има работа. За да не се случи това, трябва да се отделят повечето евросредства за изосханалите ройони, за да догонват столицата и хората да останат да живеят там.

    Коментиран от #35

  • 8 мдааа

    34 7 Отговор

    До коментар #6 от "Велик":

    Затова не се е променило и подобрило нищо в Здравеопазването, защото е недофинансирано и неразвито. Защото оня Тиквеник пилееше евросредствата за скъпи некачествени пътища с пари раздадени на техен кръг от хора, които си напълниха шкафчетата с европари.

    Коментиран от #41

  • 9 DrivingPleasure

    40 4 Отговор
    Абе да я попитам другарката... Сама обяснява за разликите между Кохесионните фондове и Плана за възстановяване, който е за справяне последиците от Ковид - та шъ ли ми обясни как Ковид повлия на Метрото и как строежа му елиминира последиците от Ковид? Щот аз нещо немея!
    Аре престанете с тва метро!!! В цял свят ги строят със заемни средства на икономическа основа - вие получавате парите сервирани и пак нищо не правите!
  • 10 ИВАН

    34 4 Отговор
    Ееех, гнусен фандък, колкото и годинки затвор да ти дадат - все ще е малко, но тя - цялата система е такава и тази е само едно болтче от скапаната машина ... доста нагло и противно - мън, мън, мън и си крадем с чувството, че сме праведни и сме заслужили с нещо
  • 11 Младен

    13 37 Отговор
    Пеканов е пълна калинка. Човек, който не е изпълнявал нито един проект през живота си го правиш Министър на еврофондовете.
    Смешки...

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 ВКиров

    10 14 Отговор
    КУПУВАТЕ ГЛАСОВЕТЕ В ДРУГИТЕ РАЙОНИ - 90% от хората в провинцията мразят софиянци и вие правите популизъм! Комунисти скапани ( и ГЕРБ СА БОКЛУЦИ).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор

  • 17 панагюрец

    21 4 Отговор
    Кварталите тънат във времето на социализма от 80-те години! Разбити тротоари, дървета с клони да земята, джунгла, кръпка до кръпка, мижаво осветление! С една дума , времето е спряло в кварталите на София! Междублоковите пространства са лунен пейзаж!
  • 18 joro

    16 4 Отговор
    Имам собствен превоз но трябва да плщам за мвтро. Имам собствено отопление но трябва да плащам за парно . Маи не съм роб и съм свободен да избирам.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор

  • 20 Аз казвам

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Аз казах.":

    Това правителство/служебното/ е най-доброто до сега!!!
  • 21 Киркор

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "колю":

    Коки,Коки,няма как да разбереш,защото,най вероятно, не си чувал за тези учебни заведения!Лек и спорен ден на клавиатурата!
  • 22 123

    22 1 Отговор
    Не трябва да се дават европейски средства в ръцете на кметове от ГЕРБ, защото автоматично 50% от тях потъват в шкафчето на мутрата!
  • 23 Мутри вън

    15 2 Отговор
    Айде де! Ние нямаме държава ще даваме пари за столица! Какво от това че по-голямата част от младите българи отиват в София, никой не ги е карал да отиват там! Не им трябват и никакви детски градини, никакви детски ясли, никакво МЕТРО, улици, площади, никакви паркове! Докога ще налива ГЕРБ пари в тоя град и ще го развива! Долу София, Долу Столицата на България! Вън Фандъкова! Вън Мутрите!
  • 24 патриот

    5 11 Отговор
    БРАТЯ БЪЛГАРИ НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА СОФИЯ! ТАМ ЖИВЕЯТ 1/3 ОТ БЪЛГАРИТЕ, А НА БЪЛГАРИТЕ ПАРИ НЕ ИМ ТРЯБВАТ! ПРАВ Е МИНИСТЪРА, ЧЕ В НАЙ-БЕДНИТЕ РАЙОНИ У НАС ИМА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЦИГАНИ, КОИТО ИМАТ НУЖДА ПАРИ И МИНИСТЪРЪТ Е ДЛЪЖЕН ДА ИМ ГИ ДАДЕ! И ПРЕДИ ИЗБОРИ И СЛЕД ИЗБОРИ ЗА ЦИГАНИТЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПАРИ ТЕ СА НАШИ БРАТЯ! БЪЛГАРИ ДА БЪДЕМ ХОРА, ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ПАРИТЕ И ДА ГИ ДАДЕМ НА ЦИГАНИТЕ ОТ БЕДНИТЕ РАЙОНИ! МОЖЕ НА ТОЯ СВЯТ ДА НЕ ВИДИТЕ БЯЛ ДЕН, НО НА ОНЯ СВЯТ ЩЕ БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!

    Коментиран от #49

  • 25 психиатър

    7 13 Отговор
    Пука му на Зам. Министърчето, той живее във Виена, където никой не го бръсне за слива, никой няма да го назначи за експерт към министерството, камо ли за зам. министър, но стана такъв на България за да съсипе първо София, после цялата държава!
  • 26 Радев

    6 14 Отговор
    Вие българите нищо не разбирате от политика! За да съсипем добрият имидж на ГЕРБ трябва да удряме всеки един уважаван техен лидер. За да съсипем Фандъкова трябва да спрем развитието на София, а това става като я лишим от пари. Вярно е че това момче нито има достатъчно акъл, нито достатъчно опит, но не необходимо. Веднага щом ГЕРБ толерантно оставиха въпросът за внасянето на планът на следващото правителство и аз потърсих такъв невръстен послушен момчурляк да съсипе София и както виждате планът ми успява. ГЕРБ направи София вече достатъчно хубава, даже елитарна, подредена, чиста,с добър бизнес, повече не ни трябва , вече е време да дойдем на готовото, и на следващите избори София е наша!
  • 27 патриот

    8 8 Отговор
    ЗАЩО СА ИМ ПАРИ НА 1.5 МИЛИОНА СОФИЯНЦИ, ОСНОВНО МЛАДИ БЪЛГАРИ? ПАРИ ТРЯБВАТ НА НАШИТЕ БРАТЯ РОМИ ОТ МОНТАНСКО, ВИДИНСКО, ВРАЧАНСКО, ПЛЕВЕНСКО! ДАВАЙ ПЕКАНОВ, ОПЕЧИ НОВОТО РОМСКО ВКЛЮЧВАНЕ!
  • 28 Рашков

    6 9 Отговор
    Нашето момче просто купува ромски гласове!
  • 29 Мутри вън

    9 4 Отговор
    Млъкни ма Гербаджийко! Нито лев на София! Щом те избират за кмет тогава Софиянци да стоят гладни и жадни! Ще изчегъртаме и тебе и твоята партия, ако ще да съсипем София!

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор

  • 32 МАФИЯ

    6 1 Отговор
    МАФИЯТА НА ФАНДЪКОВА БЕЗ ПАРИ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор

  • 34 КРОКОДИЛА

    4 0 Отговор
    НЕГРАМОТНИ НИ УПРАВЛЯВАТ .............ОГЛЕДАЙТЕ СЕ БРАТЯ - ШАНТАВИ И НЕГРАМОТНИ .........ПЪЛНО Е ......
  • 35 И е така не е

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "справедливо!":

    В София живеят (вярвате или не) 1/3 от всички българи или над 2 милиона. Да,като софиянец не мисля,че аргументите на Фандъкова са сериозни ,защото 1. Метрото не се яде и не е нещо жизненоважно в този момент; 2 - Нека да се помогне на по-бедните региони в България като Северозапада, Североизтока и т.н. ; 3 -честно казано, не мисля ,че парите ще отидат за метрото,а Фандъка ще надпише всеки един строителен етап десетократно,както правят постоянно ,а метрото ще бъде направено така или иначе ,но ги боли , защото като цяло ще имат по-малко за "усвояване". Връщай се и не се връщай,моля те, в Самоков и се концентрирай над руския ,другарко Фандъкова.
  • 36 ко не

    2 5 Отговор
    Такива селяни като пеканов да ходят да си копаят нивата. Ще освободят и софиянци от ненужното си присъствие. Няма такава злоба, като като на зеления чорап радеф. Целият е позеленял от злост. Дребна комплексирана душица!
  • 37 свиреп ОХЛЮВ

    5 1 Отговор
    ГЕРБерски плач ! Кеф е да го слушаш и да гледаш как шайкаджиите се гърчат !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор

  • 39 One Wise

    3 1 Отговор
    Във всяка столица крайните квартали са пълна скръб. Да се буташ в краен квартал с наркомани, изпадналци и престъпници особено в условията на коронавируса си е пълна трагедия. Аз открих решението в нова къща 40км на юг. Това е решението, на запад богатите живеят в имения извън градовете.
  • 40 Стига с тия пари за София!

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дай и на тая средства":

    20г.сега да се строи в провинциалните райони! Когато се изравни провинцията със столицата по рейтинг да започне ПО-РАВНО ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ! НИЕ ОТ ПРОВИНЦИЯТА СЪЩО СМЕ ПОДАНИЦИ И ТО НЕ ПО ЛОШИ! ИСКАМЕ РАВНОПРАВИЕ! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ИМА ОСТАВКА!
  • 41 Всяко правителство прави така

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "мдааа":

    Строи се само в София, за да се закрепят на власт! А, другите градове, КУЧЕТА ГИ ЯЛИ!!!

  • 42 васик атанасова

    0 0 Отговор
    ТРАНС ДЖЕНДЪР
  • 43 тиквенсониада

    2 0 Отговор
    Кака Данче плаче ли ? И защо ли плаче ? Да ни би защото нейният любим ВОЖД я свали от управителното тяло на ГЕРБ ?
  • 44 ПростаСПутсаЛИ

    2 0 Отговор
    Не плачи , Данче , не тъжи , че стана Бойко премиер-изгонен ! Че никой веч не го ще , та даже и неговите му хора !
  • 45 НаБАБАфърчилото

    2 0 Отговор
    Кога ли и Фандъчката ще се откаже от Тиквата ?
  • 46 чУвал или чувАл

    2 0 Отговор
    Данче , кога ще бъдеш наречена от БАНКЯНСКАТО БОЖЕСТВО и ти Проста Самоковска ПутСа ? Чакаш ли го с нетърпение ?
  • 47 Албрехт Дюрер

    2 0 Отговор
    Имам ВЪПРОС - колко от парите за София са се трансформирали в кюлчета и евро по 500 в чекмеджето на ГЛАВНИЯ ? Питам и отговор не чакам........
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор

  • 49 Гражданин

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "патриот":

    Едни други дават пари на циганите и те 12г бяха на власт.
    А сега един пример-гр. Севлиево, индустриален град. Практически нулева безработица. И данъците на всички големи фирми отиват към София и от там решават какво да се върне обратно. Що така?
    А градът вместо да цъфти, прилича на г.з. Е как да остават млади хора тук?

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта