Конфликт
23 Май, 2018 3963

Политически проект ли е АЕЦ „Белене“


 • Димитър Делчев председател на ДБГ В продължение на 30 години АЕЦ "Белене" не се случва. Единственото обяснение е, че този проект отдавна е престанал да е икономически – той е политически. Очевидно е, че той е свързан с това България да избере политически партньор, с който да го прави. Истината е, че българската енергетика няма нужда да става по-близка с кремълската енергетика. Няма кой друг да построи "Белене", освен "Атомстройекспорт". Ако този проект се управлява така, както държавата, той ще гръмне.
 • Румен Петков председател на АБВ АБВ сме били винаги пределно последователни в позицията по необходимостта за изграждането на АЕЦ „Белене“. Затова няма как да не приветстваме позицията, заявена от правителството и в частност от енергийния министър Теменужка Петкова. С ясното съзнание, че както посочих вече, този проект беше твърде много забавен във времето. Ако и Сергей Станишев, и Бойко Борисов не бяха бавили този проект, сега щяхме да имаме пред пуск първи блок на нова ядрена мощност.

  172 гласа
  34%
  66%
  323 гласа

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петко Киряков
  Отговор
  1 10:55  23.05.18
  Всички американски мекерета се мъчат да ни убедят колко е хубаво да сме бананова република ,да сме зависими от САЩ.Да не произвеждаме ток по хубаво да го купуваме от Румъния и Турция,

  Коментиран от #4, #18

 • Димитров
  Отговор
  2 11:07  23.05.18
  пРОЕКТА Е ОТ 1988Г.зА ТОВА ВРЕМЕ Е БИЛ АКТУАЛЕН И МОДЕРЕН.НО МИНАХА ВЕЧЕ 30 Г. И 6Г. НА ОБОРУДВАНЕ КОЕТО ВЕЧЕ Е МОРАЛНО ОСТАРЯЛО С ИЗТЕКЛИ ГАРАНЦИОННИ И ТЕХНОЛОГИЧНИ СРОКОВЕ НА МОНТАЖ.ИМА НОВИ СЪВРЕМЕННИ ТЕХНОЛОГИИ КАТО терацентрали.МОЛЯ ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ЛЪЖЕТЕ

  Коментиран от #13

 • волен сидеров
  Отговор
  3 11:08  23.05.18
  елктричките които до 10 години ще залеят света е добра да имаме Белене-поне докато открият новото гориво както предрече Баба Ванга. така че твърдо за да имаме Белене-ако щете и политика и пиар и квото ще те само да стане ФАКТ Както и да Имаме Тунел под ШИПКА-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

 • БЪЛГАРИН
  Отговор
  4 11:18  23.05.18

  До коментар #1 от "Петко Киряков":

  Ами като е по евтин що да не купуване.Енергията е стока като всичко друго.Вие що не си купувате руски gsm-ми например.И какво ще го правим този ток като и сега имаме 10 000 мв мощности,ама никой не иска да купува.Това да не е като консервите да си го складираме,и да чакаме подобри времена.То бива тъп народ ама чак толкова не бива.

  Коментиран от #7

 • гост
  Отговор
  5 11:20  23.05.18
  Всеки държавен проект е политически и чиста кражба. Проблема е, че БСП-то крадат по на едро...

  Коментиран от #15

 • Отчаян
  Отговор
  6 11:55  23.05.18
  Продажните комунисти с тези допотопни реактори ще напълнят гушите на алкохолиците, а те от своя страна ще им дадат да оглозгат кокалчетата от сделката! Няма друг народ, който да е толкова жалък, да защитава интересите на най-големият си враг. За съжаление комунистите с помощта на Русия заграбиха отново властта и бъдещето на България е отчайващо. На върха на правителството стоят мутрокомунисти.
 • Чичо
  Отговор
  7 12:01  23.05.18

  До коментар #4 от "БЪЛГАРИН":

  Че си неграмотен е ясно, ама що се опитваш да сееш неграмотността си и през нета! Кой точно ти е казал, че не се продава токът ни?!? И от къде ти роди кухото междоушие цифрата за свободните мегавати!!!! Като си се съберете там, файтона тъпанари около милиционерския "генерал" Атанасов и.... Що не си вдигнете главите от собствените пъпове и не се огледате, че сте заприличали на пенсионирани селски мърморици, дето никой не ги брои за живи!
 • Мемфис
  Отговор
  8 12:01  23.05.18
  Кой ненормалник в света би купил технологии от преди половин век? Руските реактори са толкова остарели, че все едно да сравняваш кадилак модел 2018 с Москвич 1970 г. ЕЙ, комунистите, толкова ли мразите България и българите, че сте готови за зачеркнете бъдещето? По-долно същество от РУСОФИЛА не се е раждало на земята!!!!!
 • Чудя се
  Отговор
  9 12:26  23.05.18
  Прекрасни хора, чудесни политици - против добива на шистов газ да не си изцапат изворите и ЗА атомна електроцентала за да си зареждат вниците електромобилите. 80% не са толкова много!
 • Коко
  Отговор
  10 12:43  23.05.18
  А бе, защо никой от тия по горе, не подскачаше когато се каза, че ще се купува реактор от Уестингхауз? Това ,че един американски, струва колкото два руски е незначителна подробност, важното е да има натрити носове. И да поясня,само един глупак може да мисли ,че атомната енергия може да бъде заменена с друга, в близките 50 години

  Коментиран от #11, #29

 • Глупчо
  Отговор
  11 12:51  23.05.18

  До коментар #10 от "Коко":

  Та и Ладата е 3 пъти по евтина от Опела, ама карате 10 годишен опел (нов внос)

  Коментиран от #17

 • Енергетик
  Отговор
  12 13:16  23.05.18
  Много ми е интересно, ако я направят с частни инвестиции както говорят и токът от нея е още по-скъп от сега и накрая, ако гръмне някой ден, какво ще пишете тогава?
 • тука един
  Отговор
  13 14:02  23.05.18

  До коментар #2 от "Димитров":

  кой е тоя проект дето е от 88-ма?! Влез в нета и потърси, инфо бол... Да ти подскажа, от по-отдавна е, само дето това е без значение. Тя и Козлодуй ако погледнеш е още по-стар проект, ама нали Костов и Надето се подложиха на янките, за останаха само двата най-нови блока. Нищо не пречеше и до днес да работят някои от другите по-стари блокове, пък ти ходи, че разправяй как технологиите и оборудването било старо... Всички са ядрени експерти и разбират от всичко!
 • Монах 21
  Отговор
  14 14:51  23.05.18
  ЧАСТНА АЕЦ НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ,ЗАЩОТО ОБОРУДВАНЕТО Е ДОСТАВЕНО И ПЛОЩАДКАТА СЪЩО Е ГОТОВА. ОТ 8,10 МИЛЯРДА, БЪЛГАРИЯ ПРИТЕЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ЦЯЛАТА СТОЙНОСТ НА МАЩАБНИЯТ ЕНЕРГИЕН ПРОЕКТ. АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ ИМА,ПРЕЗ 2023,2025 ЩЕ БЪДАТ СТАРТИРАНИ ЯДРЕНИТЕ МОЩНОСТИ,А ЦЕНАТА ЗА ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ ЩЕ НАМАЛЕЕ ДРАСТИЧНО.

  Коментиран от #23, #28

 • Ангелов
  Отговор
  15 15:29  23.05.18

  До коментар #5 от "гост":

  Проблемът на АЕЦ Белене сега е че не е изцяло държавен проект. При държавна АЕЦ щеше държавата да пробира печалбите, а сега държавата вече е вкарала 3милиарда и иска да вкара още толкова, за да може един инвеститор "стратегически" да печели на гърба на България и българските граждани. Той вече стана чисто икономически проект. Българската държава, въпреки че ще е дала сума ти пари и част от територията за мръсно производство, няма да може да провежда държавна политика с електроенергията, както сега. Сега всичките "екополитики" с ВЕИ-тата са на гърба на АЕЦ Козлодуй.
 • Грую
  Отговор
  16 15:31  23.05.18
  АЕЦ Белене е един гьол в който изтича годността на консервирано скъпо платено руско оборудване, за което ни осъдиха руснаците. Не ми се иска да правя прогнози, но вероятно след още малко лаене по темата от всякакви индивиди в гьола до гр.Белене ще имаме скрап, който ще има незначителна стойност в сравнение с платеното по делото на Росатом. Проектът обаче според мен ще се превърне в един чудесен паметник или по-точно илюстративен музей на прехода в България и както направиха музей на комунизма и преместиха там комунистическите паметници, които хората сметнаха за нужно да демонтират от местата им, в Белене можем да имаме поредния музей на една епоха в България - преходът от комунизъм към демокрация!
 • Коко
  Отговор
  17 15:36  23.05.18

  До коментар #11 от "Глупчо":

  Глупчоо, ти искаш да кажеш, че е по добре да сложим един двадесет годишен реактор втора употреба,ама АМЕРИКАНСКИ отколкото един нов руски? Ако е така, значи ника ти е правилен. И как така още никой не е започнал да плаче за радиоактивните отпадъци, а след това и за земетръсната зона. И само да припомня, че руснаците дойдоха и си прибраха първия реактор от Белене,монтираха го в Калининград и вече 7-8 години е в експлоатация, нищо ,че е стар нов
 • Пешо
  Отговор
  18 15:53  23.05.18

  До коментар #1 от "Петко Киряков":

  По добре република от колкото губерния. Ама нищо цъкайте плюсове за Румбата дето като министър на вътрешните работи ходеше по срещи с братя Галеви. Тоя ли ще е спец по енергетика дето му викат заплката и като се напие пикае в шадравинте.
 • Митко
  Отговор
  19 16:00  23.05.18
  Сега, това което ще кажа бие доста на комунизъм и не съм сигурен, че е осъществимо заради (крадливия) човешкия фактор, но... Дъежавата е един вид акционерно дружество на населението, защото парите и идват най-вече от нашите плащания. Държавата строи с наши пари централата, не обаче с цел печалба, като частно дружество, а като продава на населението с най-нищожна надценка спрямо производствената цена, колкото да има пари за заплати и добра поддръжка. Потреблението на дърва и въглища ще падне доста, тец-овете ще намалят доста работата, което ще позволи и да продаваме квотите за чист въздух на западните страни, които имат по-голямо производство.

  Коментиран от #20

 • Ангелов
  Отговор
  20 16:39  23.05.18

  До коментар #19 от "Митко":

  Митко, тая работа с държавната АЕЦ, като инструмент за прокарване на държавната политика замина още преди 2000-та година, когато на нашите "политици" им дойде в главата идеята да реализират АЕЦ Белене като съвместен проект със "стратегически" инвеститор. От тогава насам идеята е кой да е тоя "стратегически инвеститор" дето да ни даде най-много. Тая крадлива идея е реализираха най-добре тия, дето първо вкараха няколкостотин милиона в гьола, техният човек успя и да подпише анекса, на основата на който руснаците ни осъдиха за реакторите, а успяха след това и да заметат следите, като обявиха мораториум.
 • Бай Брадър
  Отговор
  21 17:50  23.05.18
  Вижте Украйна и Гърция.Проста работа.Белене в руски вариант е проект в интерес на Русия и шепа български русоиди.
 • Един от малкото
  Отговор
  22 19:03  23.05.18
  Виждам , че много хора подкрепят отново да бъде отворен проекта АЕЦ Белене . Не случайно , че този народ често го лъжат и живее зле . С такъв интелект толкова . Българите не са германци . :)
 • Пенсионер
  Отговор
  23 19:55  23.05.18

  До коментар #14 от "Монах 21":

  Депе те лъже.
 • Иванов
  Отговор
  24 21:16  23.05.18
  Гадните и гладни руснаци,който търсят под вола теле трябва да изчезнат в цяла европа търсят само далавера и измама.ВОДКА олигарха няма да ги заведе на по хубаво място.
 • гнида
  Отговор
  25 22:30  23.05.18
  АЕЦ "Белене" е "ГЬОЛ" ... Това го каза един тарикат , който чак сега прозря , че е бездънна яма и от нея лесно ще се гребе , но не и вода . И сега му се иска да заработи !

 • killers
  Отговор
  26 22:57  23.05.18
  Проблема е , че никой не е.бава референдума и народа произнесъл се за белене . А строежа е за усвояване на едни комисионни . Наякой пак ще се облажи от строежа на безсмисления строеж на белене ...
 • killers
  Отговор
  27 23:05  23.05.18
  Колко ще вземете от тази сделка -комисионна . Кой ще плаща скъпия проект ? Кой ще ви купува енергията при положение , че и сега имаме излишък на енергия която не се купува? Защо не слушате гласа народе , защото скоро ще има нови избори и ще ви се е.... майката накрая !
 • Пешо
  Отговор
  28 23:55  23.05.18

  До коментар #14 от "Монах 21":

  Ще намалее цената, ако Гинка не лапне поевтиняването.
 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  29 09:00  24.05.18

  До коментар #10 от "Коко":

  Повечето хора мислеха като теб когато им вкарваха телефони на дуплекс!
 • Гост
  Отговор
  30 09:39  24.05.18
  Проекта е преди 1987г аз съм бил на строежа пролетта на 1987г и аман от специалисти енергетици

Напиши коментар:


Публикувай
Назад към конфликта