Конфликт
25 Юни, 2018 11708

Какво цели новият закон за горивата?


 • Емил Димитров - Ревизоро Председател на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата Един ден преди заключителния концерт от председателството, когато всички гости ще са тук, се опитват да направят една стачка на собственици на бензиностанции, инвеститори в бензиностанции и превозвачи на горива, с която да изнервят допълнително премиера. За него ще бъде време разделно дали ще се противопостави на контрабандата и на високото покровителство. Превозвачите ще дойдат много да страдат, затова ще кажа какво искаме в Закона за горивата. Последната поправка е през 2007 година. Законът засилва контрола върху пазара на горива. Лошо ли е това?! От години обяснявам, че много бензиностанции не са регистрирани никъде и са нелегални. Някои са в камиони и фургони даже. Новият закон ги ограничавал? Ако са легални, те и по сеташните закони би трябвало да са регистрирани. Целта на новия закон е до 6 месеца да се регистрират всички бензиностанции, за да могат да бъдат проверявани.
 • Николай Николов Председател на Националното сдружение на малките търговци на горива Законът е лобистки и ще доведе до масови фалитии и повишение на цените за крайния потребител. Според мотивите на вносителите на закона той е нужен за по-добрата конкуренция на пазара на горивата, но това на практика е невъзможно, защото след прилагането му от 420 търговци на пазара останат 20. Според един от членовете в закона уставният капитал на фирмите трябва да бъде 3 млн. лв. Това е опит да бъдат ликвидирани малките и средните фирми, които няма как да съберат тези средства. Около 20 хил. души в страната ще си изгубят работата, а в отдалечените части няма да има малки бензиностанции. Малките търговци на горива ги купуват с платен акциз и ДДС от данъчните складове и ги продават с платен авансово акциз и ДДС, което не създава условия за контрабанда. Законът не е бил предложен на обществено обсъждане преди приемането на първо четене.

  101 гласа
  13%
  87%
  673 гласа

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шофьорът
  Отговор
  1 10:22  25.06.18
  Какви ще ги измислят нашите управници не знам. Мога само да споделя, че често по провинцията ми се е случвало да зареждам и после колата ми да е тромава и с висок разход. Нека да има и малки фирми в този бранш но с горива както трябва да бъдат.
 • Генерал Гурко
  Отговор
  2 10:29  25.06.18
  Ревизоро и той стана хайдутин. Законът има за цел да остави в бизнеса само големите играчи, които решават и продават на една обща висока цена. Малките бензиностанции, които продават на по-ниски цени вече няма да подбиват цените.
 • Боко Тиквата
  Отговор
  3 10:37  25.06.18
  800 хиляди държавна и общинска администрация само с ограничения и нови данъци с една единствена цел - да цоцат от хранилката и да се докажат като важни. Тия тулупи не са чували за кривата на Лефер и събираемостта от данъци и ограничаване на сивата икономика. Затова положението ще става още по-зле, ама ще го разберат по трудния начин.

  Коментиран от #10

 • Русенец
  Отговор
  4 10:59  25.06.18
  Вместо ялови закони и поравки, да махнат Акциза на горивата, както е в САЩ, така хем ще поевтинеят с 70%, хем ще се обезсмисли контрабандата с боклуци.

  Коментиран от #7


 • ПЕШЕВ
  Отговор
  5 11:16  25.06.18
  ХАХА,ЛАЙНОЯДИТЕ СА СЕ АКТИВИЗИРАЛИ.ТЪКМО НЯКОЙ ДА ВИ ПОВЯРВА,ЧЕ ВОТА Е 18 НА 82% ЗА КОМУНЯГИТЕ... КАКТО ВСЯКО МАГАЗИНЧЕ ИМА КАСОВ АПАРАТ,КАКТО ЗА ДА ПРОДАВАШ ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ В КВАРТАЛНАТА ЛАВКА СЕ ИЗИСКВА ЛИЦЕНЗ,ТАКА И ОТ ТЕЗИ,КОИТО ПРОДАВАТ ГОРИВО СЕ ИСКА ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАКОНА.МАЛКО БОКЛУЦИ ЗАРЕЖДАМЕ И СИ ЧУПИМ КОЛИТЕ..
 • георги
  Отговор
  6 11:36  25.06.18
  Акциза е по –нисък, горивата по–лоши ,а цените като в Германия !!!
 • пейо
  Отговор
  7 12:27  25.06.18

  До коментар #4 от "Русенец":

  Акцияза не може да се махне. От какво ще печели държавата? По скоро полиция, военни и администрация да започнат да си плащат осигуровките и другите неща.

  Коментиран от #8, #18

 • Грую
  Отговор
  8 12:43  25.06.18

  До коментар #7 от "пейо":

  Нямаш си идея колко си прав! Глобалната политика отива към събиране на повече пари от държавната администрация и тотален контрол, като администрацията няма полза от конкуренция и много играчи на пазара, защото това се контролира трудно. Дори митата дето Тръмп ги измисли и после уж се започна търговска война с налагане на мита в глобален смисъл ще постигнат точно това - събиране на повече пари от администрациите и вероятно създаване на частни монополи и картели за търговия с определение стоки.
 • Димитров
  Отговор
  9 13:24  25.06.18
  външният НИ ДЪЛГ НАДМИНА 50 МИЛЯРДА........сетете СЕ КОЙ ЩЕ ГО ПЛАЩА
 • BlueFish
  Отговор
  10 15:58  25.06.18

  До коментар #3 от "Боко Тиквата":

  Не знам за кривата на Лефер, но отивам да сложа лефера на скарата и после да го преглъщам с изстудена мастичка :)
 • Бат Сали
  Отговор
  11 17:00  25.06.18
  Каквото стана и с малките мандри и кланици ,съсипаха ги и сега ни тъпчат с боклуци според Евростандартите, което на дали е така ,чисто лобистки закон на големите играчи ,малките не могат да си платят ,вижте кой го внася и пак гласувайте за него.
 • безпартиен
  Отговор
  12 18:19  25.06.18
  На общински и държавен бюджети разчитат 2.5 млн.пенсионери,1 млн държавни и общински чиновници-МВР,МО,здравеопазване,култура,образование,и т.н.,1 млн.безработни и цигани,1 млн.малолетни и непълнолетни!Колко останаха да плащат данъци?Около 1 млн.!Не се ли образова и вкара в пазара на труда циганското малцинство/мнозинство/,с територията наречена България е свършено.Решението на проблемите е да се препишат всички закони и подзаконови актове на една държава с развитие-Унгария.Унгарците няма да се сърдят а с радост ще ни предоставят всичко това,защото и на тях им е ясен "багажа" с който разполагат нашите политици.
 • ВАЛЬО КМЕТА
  Отговор
  13 18:42  25.06.18
  ТОЗИ ЧОВЕК ГОВОРИ НЕСВЪРЗАНО. ДУМИТЕ МУ СА ПОВЪРХНОСТНИ. В РЕЧНИКА МУ ФИГУРИРАТ НЯКОЛКО ДУМИ КЛИШЕТА. ЗАЩО НЕ СИ ПРИЛОЖИ ПОЗНАНИЯТА В МИТНИЦИТЕ, КЪДЕТО БЕШЕ И НЕ ОСТАВИ ДИРЯ ....КАКВА КОНТРАБАНДА. НЕКА СИ ОПРЕСНИ ТЕРМИНОЛОГИЯТА. ВСЕКИ ЗНАЕ, ЧЕ ТОЧНО "ВИСОКО ВДИГНАТАТА ЛЕТВА" ПОРАЖДА КОНТРАБАНДАТА. ПРОБЛЕМЪТ МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ С ЧИТАВ ФИЗИЧЕСКИ КОНТРОЛ, А НЕ С ПРЕДПЛАТЕНИ ПРОЕКТОЗАКОНИ. ТА НАЛИ НА ВСЕКИ Е ЯСНО, ЧЕ ТОЗИ С ТРИТЕ И ПОВЕЧЕ МИЛИОНА Е ПОРЪЧАЛ ЗАКОНА, ЗАЩОТО ИСКА ДА СЕ "РАЗГРАНИЧИ" ОТ ДЕТЕТО СИ "КАРТЕЛ". ТА НАЛИ ВСИЧКО СЕ ДЕКЛАРИРА И Е С ПРЕДПЛАТЕН АКЦИЗ И ДДС. ЗНАЧИ ВСИЧКО ПОСТАВЕНО, КАТО УСЛОВИЕ ДО МОМЕНТА Е ГРЕШНО. НЕКА НЕ СЕ ПОСТАВЯТ ВСИЧКИ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ, А САМО ПРЕГРЕШИЛИТЕ. ТА НАЛИ НА ТЕЗИ ГОЛЕМИТЕ НИКОЙ ДО МОМЕНТА НЕ МОЖЕ ДА ИМ "ХВАНЕ КРАЯ", А КАТО ОСТАНАТ САМО ТЕ - ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА КОНТРАБАНДА .........ХА ХА ХА ...... ТОЗИ Е МАРИОНЕТКА НА ОЛИГАРСИ И ПОЛИТИЦИ.......... ЗАЩО НЕ СЕ ИЗПРАВЯТ НА ПУБЛИЧЕН ДЕБАТ С ТЪРГОВСЦИТЕ, А САМО СЕ СТРАХУВА ДА НЕ РАЗСЪРДИ ПРЕМИЕРА...ЧЕ НАЛИ И ТОЙ Е ЧОВЕК. А АКО ИСКА ДА НЕ ГО РАЗСЪРДИ, ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ С ТОЗИ ЛОБИЗЪМ, ЗАЩОТО ИМЕННО МАЛКИТЕ ТЪРГОВЦИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ.
 • 14 21:23  25.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Гого
  Отговор
  15 21:53  25.06.18
  Какво ли цели? Просто нашият диктатор да си напълни джобовете!
 • Крадец
  Отговор
  16 23:32  25.06.18
  Какво цели законът ли?До до..е ма..ата на народа!
 • случаен
  Отговор
  17 00:52  26.06.18
  На времето имаше един лаф,че целта на занятието е да се ебе мамата на войника. Сега е същото. Както хипермаркетите разкатаха мамицата на малкият семеен бизнес,сега големите ще ликвидират дребните! Е това е резултатът от скачането ни по площадите!
 • 18 02:33  26.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
Назад към конфликта