29 Декември, 2005 00:00 464 0

Бургаските архитекти бойкотират небостъргача

  • бургас
Представителите на Съюза на архитектите в Бургас се обявиха категорично против строежа на 50-етажен небостъргач в морската градина, на по-малко от 50 метра от плажната ивица в града. По призив на арх. Владимир Милков групата демонстративно напусна общественото обсъждане на проекта в хотел "Аква", на което присъстваха около 100 души.

Арх. Милков бе подкрепен от колегите си - арх. Людмила Кьосева, арх. Кирил Кирилов, инж. Веселина Минчева. Гилдията в града ще изпрати до всички заинтересовани държавни институции становището си срещу бъдещ частен небостъргач в морската градина на Бургас. Според тях обсъждането е фарс и се прави при свършен факт, за да узакони едно беззаконие. В нормалните държави подобно строителство се съгласува първо с обществото, но не и в България, заявиха архитектите. Директорът на бургаски музей Цоня Дражева припомни, че по времето на Божидар Абрашев са разпродадени редица паметници на културата, като Синята къща в Пловдив, двореца в Балчик, стари къщи в Трявна.

Небостъргачът, в който инвеститор е концесионерът на бургаския плаж Ваклин Стойновски, ще се строи върху уникалната Ефендиева къща, пренесена като материал и модел от Малко Търново преди 40 г. от известни реставратори. Къщата и теренът са продадени тайно, а земята от публична държавна собственост става частен парцел с виза за строеж.

В Бургас не живеят само архитекти. Аз си имам терен, който е отписан от парка и искам точно тук да строя. Извадил съм всички необходими документи и разрешителни и мога дори да не говоря с вас, отговори Ваклин Стойновски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА