7 Юли, 2014 09:16 7 540 17

От банките са изтеглени пари за 10 000 жилища

  • имоти-
  • банки-
  • инвестиция
От банките са изтеглени пари за 10 000 жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Две значими събития се случиха в банковата сфера през последните седмици – затварянето за един месец на четвъртата по големина банка в България и преодоляване на риска това да се случи с още една банка. Първото, което правят вложителите в подобен случай е да се наредят на опашки, за да изтеглят спестяванията си. Много от тях нямат представа какво ще правят с парите и как ще ги инвестират. Някои казват, че ги вложат в злато, други в недвижими имоти. В действителност близо 1 млрд. лв. са изтеглени от банковата система. Според анализатори това не е много, но изразено в недвижимости е 10 000 жилища. „Най-вероятно по-голямата част от средствата вече са върнати или ще се върнат в банковата система, но месец юни определено беше доста активен и със сделки за имоти в сегмента над 100 000 EUR, което е ясен сигнал, че част от средствата от банките се насочват към имоти. Истината е, че жилищата са една от най-сигурните инвестиции в дългосрочен план. За последните 10 години, цените на имотите са се повишили с 65%. Всеки може да си направи сметка от ползата, ако едно жилище освен закупено се отдаде и под наем.”, каза специално за imot.bg Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенция „Адрес”.

„Пазарът на недвижими имоти е като скачени съдове с банковия и финансов сектор в страната. Обикновено е трудно да се предвидят реакциите на хората, но пазарът на недвижими имоти се влияе от интерес към него дори и от под 5% от населението или от вложителите”, припомни инж. Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена”.

Въпреки, че няма индикации за несигурност в банковата система, случилото се през последните седмици ще изостри вниманието на всички за дълго време. Хората и бизнесът са също така в изчаквателна позиция, поради предстоящите парламентарни избори. „Засиленият интерес към инвестиране в недвижими имоти започна още през изминалата година, когато лихвените проценти по депозитите бяха коригирани чувствително. Лично моето очакване е този процес да продължи и да се засилва, и не само поради създалата се тревожна обстановка през последната седмица, но и поради факта, че изтичат договорите за депозити на по-високи проценти сключени за по 2-3 години и новите лихвени проценти не удовлетворяват всички вложители. Освен това цените се понижиха с десетки проценти, а парите днес не струват толкова, колкото ще струват утре. Пазарът на имоти се движи по крива - расте, задържа се, пада, задържа се и пак тръгва нагоре. В различните периоди от време тези елементи на кривата имат различна продължителност”, казва инж. Ирена Перфанова, председател на УС на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

Ситуацията около банковия сектор накара тези, които не бързат и се колебаят да купят имот, да вземат решение за придобиване на имот. „Вече имаме обаждания от клиенти, коти се интересуват къде е добре да се купи имот с инвестиционна цел и какви биха били приходите от наем от тези имоти. Също така се усеща тенденция и при част от собствениците да повишат цените на имотите си или да не са толкова склонни на отстъпки от вече обявената цена”, споделят от Сдружение „Брокери на имоти” (СБИ).

Злато или имот?

Златото и недвижимите имоти са двете неща, според българина, в които е сигурно да се инвестират спестяванията. Защо обаче да изберат жилището пред благородното злато? Ето няколко причини. „Традиционно положително отношение на българина към свой дом; недостатъчно познаване на златото като инвестиционен инструмент, а по-скоро като накит и семейна ценност; трудно опазване на златото и четвърто, все повече хора в страната разбраха и осъзнаха, че тук цените са най-ниски в Европа и развитието им предстои”, казва инж. Иванов.

Златото е доста специфична инвестиция и не е за всеки. „Имотите са по-бързо ликвидни от златото. Едно жилище ще се продаде в пъти по-бързо в сравнение с благородния метал. Освен това, разходите за съхранение и опазване никак не са ниски, а печалбата е плаваща. Златото може да донесе на собственика си добра печалба, но е доста зависима от много повече неконтролеруеми фактори. От друга страна, доходът от жилище макар и понякога по-нисък, е сигурен и постоянен” допълва Богданов.

Друго предимство на недвижимите имоти пред златото е, че „те са подчинени на локалния пазар - ако в друга европейска държава се очаква те да тръгнат в определена посока, то у нас пазарът може да има съвсем друга картина. Не е за пренебрегване и факта, че в момента в България е не само изгодно да се закупят имоти, но и перспективно. Имотите, както и златото са добра защита на парите срещу инфлация. Но от имотите можеш да получаваш регулярно и дивиденти, които оказват ежедневна финансова помощ, и едновременно с това парите ти остават инвестирани в имот, докато при златото, ако искаш кеш - продаваш самата инвестиция”, обяснява инж. Перфанова.

Ако погледнем световните тенденции - имотите в момента са по-привлекателен финансов инструмент. Цената на златото е доста по-ниска от тази през 2011 г., но са колебливи мненията на специалистите какви са перспективите, имайки предвид непредвидимите фактори, които оказват влияние на този пазар.

Очаква ли ни „горещо” имотно лято?

Отговорът е „да”, но пазарът ще е активен по други причини, а не толкова поради случващото се в банковата сфера. „Очаква ни "горещо лято" предимно на жилищния пазар, и може би още "по-гореща есен”, прогнозира инж. Перфанова. Като цяло през лятото броят на сделките е винаги висок. Причината до голяма степен е желанието на българи, живеещи в чужбина да купят имот в родината си. „Имотният пазар у нас е изгоден за тях поради по-високите заплати, които получават в чужбина. Освен това, всички знаем, че цените на жилищата зад граница са много по-високи и мнозина предпочитат да закупят собствен дом в родината, където и цените са по-приемливи”, обяснява Богданов.

Първите, които усетиха промяна и се повлияха от последната финансовата ситуация, бяха заможните българи. Всеки, който има възможност, търси да закупи жилище, с ясното намерение да получи най-доброто от пазара. За момента доста продавачи се въздържат да взимат решения относно продажбата на имотите си, докато ситуацията с банките се стабилизира.

От СБИ са по-умерени в прогнозите си за предстоящия летен сезон. „По-умерени относно бърз бъдещ бум на цените на имотите, както и на силно активиране и рязко увеличаване на броя на сделките. Смятаме, че ще има активност, но не драстична”.

Жилищата остават най-динамичния сегмент

Повлияни от случващото се в банковия сектор или не акцентът през това лято ще останат жилищата. „Вече е факт активизация при покупката на недвижимо имущество в ценовите сегменти над 50 000 EUR и 100 000 EUR. Купувачите са заинтересовани най-много от градски имоти”, казва маркетинг мениджърът на агенция „Адрес”. Другият акцент ще бъдат жилищата ново строителство, „но не във всички градове и не във всички райони и квартали”, уточнява управителят на агенция „Явлена”.

Акцент ще са не само жилищните имоти, но и всеки имот, който би донесъл регулярни парични потоци. „Тази вълна постепенно ще премине и към останалите видове имоти. Очаквам отново да се активира и пазарът на имоти в строеж, както и "на зелено". Това е възможно предимно с кешови пари, защото банките са предпазливи и заемните средства се отпускат на етап поне Акт 15”, казва председателят на УС на НСНИ.

„Считаме, че ще се увеличи търсенето на ипотечни кредити за покупка на имоти, но не и при неизгодни условия, поставени от банките. Клиентите вече имат богат опит с ипотечните продукти и не биха ползвали кредити с неясни лихвени проценти, със скрити такси и комисионни и други подобни некоректни практики”, уточняват от СБИ.

И все пак ако сте решили да вложите парите си в нещо различно от банков депозит, то един от печелившите ходове би бил покупката на имот. Разбира се, трябва да се има предвид, че това е дългосрочна инвестиция и ситуация отпреди кризата, в която купувате имот и го продавате с 20% или 30% по-скъпо след няколко месеца не може да се реализира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    2 1 Отговор
    стига с тези пари....

    само активирате Крадците да започнат обири по домовете

    крадецът може да добие информация за голямо количество пари в частен дом и да ги отскръдне

    Коментиран от #2

  • 2 1111

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "аноним":

    Ако приказките/слуховете/ за,, банкова ваканция,, се окажат верни,това може да взриви не само банките и пазара на имоти,но и държавата...А парите са си пари...Могат да ти ги откраднат не само от вкъщи, както се досещаш...

    Коментиран от #5

  • 3 Ely Tsoneva

    2 4 Отговор
    пак поръчкова статия! колеги - гладна кокошка просо сънува!

    Коментиран от #4

  • 4 1111

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ely Tsoneva":

    Статията се отнася само за читатели,които някога са стискали в ръка 100 000 евра(или повече) и са имали колебания как да вложат парите си някъде...От коментара Ви личи,че не сте имали тези преживявания! P.S.Сега вече може да се извините на авторката на статията

    Коментиран от #6

  • 5 аноним

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    Прав си , Пари се крадат по ТРИ начина:
    ..............
    1 - Крадците
    2 - Инфлацията ,ако ги държиш на депозит
    3- Не дай боже да улучиш проблемна Банка
    .............
    всеки да си взема решенията

    Коментиран от #8

  • 6 Сикишлийски

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "1111":

    не бъди груб , колега..
    всеки според възможностите ще купува..
    може и да се живее под наем

    при предстоящата инфлация ще се вдигнат най-много Наемите , защото хората още не са узрели , и няма да искат да купуват
    когато узреят - цените ще са изхвърчали поне с 30 % нагоре
    Купиш ли Имот - спасяваш се от инфлацията

    до миналата година им надуваха главите ,че имотите ще станат по два за лев..и има хора които още чакат чудеса

    Коментиран от #7

  • 7 1111

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сикишлийски":

    Предишния ми коментар беше ,,весел,,...Не искам да обиждам никого,но все пак-Ели, МОЛЯ ДА БЪДА ИЗВИНЕН!!!
  • 8 1111

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "аноним":

    За нашите ,,инвеститори,,- камикадзета във влогове и лихвички ли говориш?Ех,за тях ще се пеят народни песни години наред...Ама как да предвидят,че палачинката ще се обърне за една нощ и от ,,пазар на купувача,, отново ще трябва да се настроят към ,,пазар на продавача,,...Ако дори и малка част от сумите споменати в статията се насочат към имоти(жилища) това значи,че кошмарите им тепърва започват...

    Коментиран от #10

  • 9 Manager

    4 2 Отговор
    Имотите (жилища) са предназначени да живеят хора в тях, независимо дали са за рентване или за собствени нужди. А по нашите ширини май не останаха градове с механичен прираст с изключение на София - но и тук е смешно малко на фона на големите европейски градове. Така,че да се говори за инвестиции в жил. имоти е нелепо. Виж, земеделската земя е друго. Нея не я "произвеждат" вече и ще става все по-дефицитна.

    Коментиран от #15

  • 10 аноним

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "1111":

    Палачинката се обърна още миналата година..

    те го разбраха - защото няма нищо читаво на пазара
    но все още блеят в очакване на чудото.

    дано осъзнаят банковата истерия ,иначе може да си направят най-голямата изненада в живота
  • 11 Kuku Kukov

    2 3 Отговор
    Сега ми е интересно какво ще роди будната мисъл на форумните "влогари"? Хайде, че за сега скърпиха положението с банките е ясно но, идат избори...Все една несигурност витае в атмосферата постянно пък и цените на наемите вече пълзят нагоре? Относно земеделската земя положението е абсолютно ясно, само преглеждаш обявите "купувам" в който и да е сайт и ти светва лампата. Плюс всичко казано тепърва ще има вторичен пазар за зем. площи защото доста се изкупиха на дребно а предстои окрупняване на масиви, където ще падне сериозна сеч.
  • 12 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Бих казал,че ако един човек няма ясна представа как да прави пари е най добре да ги похарчи за к.....и! Поне , ще му остане влажен спомен!Да правиш пари не е лесна работа, трябва да си много обигран ио тарикат.А хората които са се сдобили с пари от продажба на ниви е най добре да си карат мотиките и да си сайдосват селянките и да не се занимават с неща които не са им в умствените възможности!

    Коментиран от #14

  • 13 theodor cole

    1 1 Отговор
    balgaria niama hora s business mislene.
  • 14 Kuku Kukov

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Иван":

    Тук бачо ви Ваньо утрепа коча с мистрията! Да продадеш нивите на дядо си и да си купиш купчина ламарина, не е бизнес! Бизнес е, да имаш "дупе" да ги работиш, да ги пазиш и, когато прецениш , че може да спечелиш от тях(земите) по- малко от , колкото си вложил да ги продадеш с печалба!
  • 15 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Manager":

    Колега,да не би да казваш,че имот за отдаване под наем и такъв за собствени нужди е едно и също? Лично за мен те са противоположности...за това и никога не ги сравнявам,независимо че и в двата имота живеят хора

    Коментиран от #16

  • 16 Manager

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "1111":

    Не, не е едно и също, но има функция м/у двете. Затова и графиките за цени и наеми са съпоставими като тенденции с леки колебания. Човек наема или евентуално купува поради сходни причини: работа, семейство, обучение. А в София дори и студентите започнаха да намаляват. Една уговорка. Ако някой се сети да подхване така нареченият "рентал бизнес", който е типичен за някои развити страни и особено САЩ, ще убие изцяло конкуренцията. По принцип това са жил. от затворен тип, къщички или малки блокчета, строят се на съвсем друг принцип (евтини материали), но предоставя всички удобства: перални, фитнес, басейни и пр. Освен ако човек има някаква иновативна идея, е абсолютна лудост да инвестира в НИ. И тук не става въпрос за риск, а елементарна логика.
  • 17 1111

    1 0 Отговор
    Съгласен съм с теб,така е. Все пак примера ти се отнася за бели държави с безкомпромисни закони относно имотите.Там се знае кой пие и кой плаща...По никакъв начин/признак сравнение не може и да става с България,освен че имотите и в Мюнхен и в София са строени с тухли и хоросан.Рентал бизнеса за който спомена върти огромни суми,но пак в бели държави.А тук аналога е Студентски град...40-50лв/мес наем със всички консумативи,които плащаме аз и ти!Не ме разбирай погрешно,но българина обича да притежава имоти,затова за него вложението(не инвестиция)на пари в тях е повече от разумно.Като прибавим и ,,политическия риск,, купуването на тухли понякога е абсолютно наложително/задължително