5 Юни, 2006 00:00 1 698 0

Агенцията по кадастъра обяви търгове за десетина града

  • карта-
  • кадастър-
  • агенцията-
  • кадастъра-
  • регистри-
  • долара-
  • кадастрална-
  • световната-
  • софия-
  • проекта-
  • изработването-
  • банка-
  • кадастрална карта-
  • световната банка

Агенцията по кадастъра обяви търгове по 13 лота за изработването на картите на десетина града. Сред тях не е София. Финансирането е осигурено по проекта "Кадастър и имотен регистър" с кредит от Световната банка в размер на 29 млн. евро. Крайният срок за подаване на документите е 3 юли. Фирмите, които проявяват интерес за участие в търга, могат да получат допълнителна информация в централния офис на Агенцията по кадастъра в София.

Първият лот е за изработването на кадастрална карта и регистри за землищата на градовете Гоце Делчев, Петрич, Симитли и Кресна и селата Струмяни и Илинденци. Лотове 2 и 3 са за централната градска част на Перник, кварталите "Калкас", "Бела вода", "Изток" и "Църква". Лотовете 4, 5, 6 и 7 са съответно за Пловдив за районите "Северен", "Западен", Южен", "Централен", "Изток" и "Тракия", както и за град Кричим. Лотове 8 и 9 предвиждат изработването на карта и регистър за Бургас. Лот 10 е за Разград и село Гецово. Лот 11 обхваща Силистра, Тутракан и село Айдемир. Лот 12 е за общините Троян и Угърчин, а лот 13 - за общините Ловеч и Летница.

Агенцията по кадастър обяви и процедура за откриване на производство за създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри на територията на летището в Русе. Поръчката ще бъде изпълнена от фирма "Илия Бурда" ЕООД. Обхващат се имоти от землището на село Щръклево, община Иваново и в Средна кула, община Русе. Графикът е обявен в службата по кадастър в двете общини. В 30-дневен срок собствениците са длъжни на свои разноски да обозначат границите на имотите си.

В Ловеч са приети кадастрална карта и регистри и са обявени в бр. 43 на Държавен вестник от 26 май. Агенцията по кадастъра съобщи, че са одобрени кадастралната карта и регистрите на землището на Сливен и кадастралният план на Елена. Пълният текст на заповедите е обнародван в Държавен вестник от 19 май.

През 2001 г. България сключи заемно споразумение със Световната банка за 30 млн. долара по проекта "Кадастър и имотен регистър". Съфинансирането от българска страна беше в размер на 7 млн. щатски долара. През октомври 2002 г. получихме и дарение от холандското правителство от 2 млн. долара по проекта. Първоначално крайният срок на реализацията беше пет години и проектът трябваше да приключи през март 2007 г., но тази година след мисия на Световната банка договорът за изпълнение беше удължен с година, а парите орязани с 4.78 млн. евро. До момента са заявени половината средства от заема.

Вече 35 града имат изготвени кадастрални карти. Работи се предимно в районите, където има силен инвестиционен интерес - черноморското крайбрежие в Бургаска, Варненска и Добричка област. Градовете София, Разград, Перник и Кюстендил засега остават без актуален кадастър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА