Last news in Fakti

21 Юни, 2006 00:00 1 760 0

Цените на строителните материали - все по-нагоре

  • материали-
  • цените-
  • българските-
  • строителни-
  • които-
  • предлагат-
  • тухли-
  • производство-
  • българия-
  • тухлите-
  • пазар-
  • години-
  • увеличение-
  • високите-
  • евронормите-
  • консумативи-
  • продукти-
  • продукт-
  • качеството-
  • български-
  • крайния-
  • изделия-
  • търговците-
  • материалите-
  • основ
Възходящият тренд в цените на строителните материали, който бе регистриран през последните две години, продължава и засега няма признаци тенденцията за поскъпване да бъде преобърната, показва проучване сред производители и търговци. Основните причини за увеличението са нарасналото търсене в резултат от бурното строителство, поскъпването на материалите на световния пазар и ценовият скок при горивата, коментират търговците. Тенденцията ще продължи и през лятото, което е пиков сезон за строителството, и поръчките за материали бележат бум.

Най-сериозно оскъпяване през последната година има при тухлите, хидро- и топлоизолационните материали.От началото на 2005 г. до момента хидро- и топлоизолационните материали са


поскъпнали с около 20-30%,

сочат разчетите на някои от търговците. Това се дължи преди всичко на горивата, които са един от основните компоненти при формирането на себестойността на този тип материали, коментира управителят на "Баумит България" Николай Бъчваров.

,Цените на тухлите също плавно продължиха да се повишават и през тази година. В отделните региони на страната тухлите четворки се предлагат между 60 и 78 ст. за бройка. Поскъпването на българските изделия обаче доведе до внос на тухли от съседни държави като Македония, Сърбия и Гърция. Често българските и вносните тухли се предлагат на съизмерими цени, но проблемът при родното производство е, че не поддържа постоянно високо качество. Някои от българските тухли са с напукани стени, кривини по ръбовете и отчупени неголеми парчета. Това обяснява защо често се предпочита продукция от внос, особено когато става въпрос за по-малки количества.

В София например българските и вносните тухли се предлагат при почти изравнени цени. Тухлите четворки се продават между 63 и 78 ст. за брой, а единичните - около 28-37 ст. Макар и по-плавно във времето, поскъпване се регистрира и при цимента. Допреди три години сив цимент в разфасовка от 25 кг се продаваше по 2.65 лв., докато сега цената му е между 3.65 и 4.10 лв. Цените на белия цимент започват от 8 лв. и стигат до 10 лв. за 25-килограмова опаковка. Според част от търговците обяснението трябва да се търси в обстоятелството, че това беше първият строителен материал, който българските производители започнаха


да произвеждат по европейските стандарти

"Като цяло оскъпяването в България се дължи преди всичко на увеличаването на цените на материалите на световния пазар, повишаването на цената на петрола, електричеството и газа. Строителните материали повишават цената си и поради повишаване на заплатите на работниците, както и заради по-голямото им търсене", казват от Българската строителна камара.

Независимо от реалното увеличение на инвестициите в строителството българският пазар на строителни материали и консумативи е малък, а фирмите все още не съумяват да излязат на конкурентна основа на чуждите пазари. Това до голяма степен обяснява защо през последните години прогресивно се увеличава вносът на основни строителни продукти. В същото време немалко от българските изделия поддържат относително високи цени въпреки незадоволителното качество. Основен натоварващ ефект върху крайните цени на този вид изделия играят опитът за значителна автоматизация на процесите при производството на материали и консумативи и въвеждането на системи за управление на качеството на крайния продукт.

В момента български материали и консумативи се влагат предимно в сферата на грубото строителство, системите за водоснабдяване и канализация и в малка степен в системите за сградно отопление, вентилация и климатизация. Продуктите все още не отговарят напълно на изискванията на европейското законодателство, най-вече откъм адекватно сертифициране, цените са относително високи поради


високите разходи за производство

Част от строителните предприемачи констатират, че българските фирми, които произвеждат и предлагат строителни материали, тепърва започват да въвеждат адекватни и хармонизирани с евронормите системи за управление на качеството. Това води до увеличение на оперативните разходи на дружествата и неминуемо оскъпява и крайния продукт.

Според част от прогнозите в бранша с приемането на България в ЕС първоначално цените на материалите и консумативите българско производство значително ще се увеличат. От една страна, това ще свие относителния им дял на българския пазар, но, от друга, въвеждането на евростандартите ще повиши качеството им. А това в по-дългосрочен аспект би трябвало да доведе до увеличено търсене на този род материали и продукти.

Николин Гавраилов, председател на Българската предприемаческа камара и управител на строителна фирма "НВГ груп", обаче не смята, че равняването на производителите на български строителни материали по евронормите ще окаже особено влияние върху цените на крайния продукт. Причината е, че основните български материали, които се използват в строителството в момента, са


циментът, гипсът и инертните материали

С приватизацията на циментовите заводи евронормите на производство там вече бяха въведени, а и първият хармонизиран стандарт в тази област в България беше този за цимента. При добива на инертни материали пък не се очакват големи промени.

Част от производителите на строителни материали, които все още не са покрили евроизискванията, обаче живеят с нагласата за бъдещо увеличение на цените. Основният проблем, който продължава да стои на дневен ред пред част от българските производители, които искат да бъдат конкурентоспособни, е, че за повечето продукти трябва да закупуват нова технология и техника. Тези инвестиции са едно от неизменните условия за бъдещото им присъствие на пазара както в България, така и в Европа.

Строителни предприемачи прогнозират, че чрез по-високите нормативни изисквания, които се залагат през последните години, постепенно ще бъдат изчистени т.нар. "гаражни производители". Очакванията са да се стигне до закриване на малките производства или поне да се премине към окрупняване на фирми заради изпълнението на по-високите европейски критерии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА