Last news in Fakti

25 Септември, 2008 00:00 520 0

Бъфет помага на Goldman Sachs, купува акции за 5 млрд. USD

  • бъфет-
  • sachs-
  • goldman-
  • акции-
  • млрд usd-
  • goldman sachs
Goldman Sachs, донеотдавна инвестиционна банка номер едно, която сега се преструктурира в търговска, ще набере капитали от 7.5 млрд. USD чрез продажба на акции на Уорън Бъфет и други инвеститори. Холдингът Berkshire Hathaway, собственост на 78-годишния инвеститор легенда, който има 50 млрд. USD, ще купи привилегировани книжа за 5 млрд. USD, а другите 2.5 млрд. USD ще дойдат от продажба на акции на борсите. Бъфет освен това е получил гаранция, че ще може да придобие обикновени акции от Goldman Sachs за още 5 млрд. USD - по 115 USD всяка. Оракълът от Омаха обясни сделката с това, че банката е изключителна институция с впечатляващ финансов и интелектуален капитал. Ходът на Бъфет изненада експертите, защото за последно е вложил капитали в Уолстрийт през 1987 г. Тогава той се притече на помощ при спасяването на инвестиционната банка Salomon Brothers и вложи в нея 700 млн. USD.

На фокус

Със сделката се вдъхва доверие на инвеститорите в трезора. Крахът на инвестиционните банки в САЩ се отрази и на Goldman Sachs, макар че тя не е излизала на загуба през нито едно тримесечие от 1999 г. насам, когато беше качена на борсата.
Goldman Sachs може да изкупи обратно акциите, които продава на Бъфет, но при цена, надвишаваща пазарната с 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА