Last news in Fakti

16 Януари, 2015 12:48 2 164 0

Стотици незаконни обекти в Слънчев бряг

  • незаконни обекти-
  • слънчев бряг

Отново ще се броят и проверят нерегламентираните павилиони и сергии в черноморския курорт „Слънчев бряг”. При последното преброяване този тип обекти са били около 560, сочат данните на Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Хотелиери обаче твърдят, че техният брой е много повече. Като доказателство за това заместник-председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците - Веселин Налбантов връчи на министъра на туризма Николина Ангелкова диск със снимки на незаконни обекти в курорта. Голяма част от тях са разположени върху тревни и тротоарни площи. В списъка за принудително премахване фигурират кебапчийници, павилиони за дюнери и закуски, малки магазинчета тип "каравани", търговски обекти, в които се продават незаконни маркови дрехи и обувки други.

Изводът от срещата, която се проведе вчера в черноморския курорт между министър Ангелкова и Съюза на собствениците в Слънчев бряг, е че процедурата по събарянето на незаконните обекти трябва да се стартира. Акцията по събарянето им трябва да започне от там, където е спряла преди време.

Къде отиват парите от туристическия данък

На срещата бяха разгледани и проблеми като лошата инфраструктура, липсата на отводнителна дъждовна канализация, шума от откритите нощни заведения, липсата на ред и сигурност в „Слънчев бряг”. На въпрос къде са парите от туристическия данък министър Ангелкова съобщи, че има промяна в Закона за местните данъци и такси. Една от промените в него е, че драстично е увеличена глобата за кметовете, които не  използват по предназначение средствата от туристически данък. При проверки вече са установени нарушения. Парите не се използвали за туристическа инфраструктура и реклама, а за други дейности. „Затова сме засилили наказателната отговорност, за да се контролират правилно разходването на тези средства, посочи министър Ангелкова.

Започна отчуждаването на земите за пътя Бургас-Слънчев бряг

Стартирали са отчуждителните процедури за пътя Бургас-Слънчев бряг. Министерството на туризма работи по възможността изграждането на четирилентов път от Бургас до курорта да се финансира от фонда „Туристическа инфраструктура и туристически атракции”. Очаква се в началото на 2016 г. този фонд да започне работа, като неговата цел е реализацията на важни инфраструктурни проекти, за които няма алтернативно финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА