25 Февруари, 2011 00:00 7 904 9

Европейците се насочиха към Латинска Америка

  • купувачи-
  • америка-
  • тенденции-
  • панама-
  • доминиканска република

За европейците Латинска Америка определено не е най-близкото място за отдих, камо ли за покупка на недвижим имот - транспортът е скъп, полетът трае 10-11 часа. Всичко това обаче не пречи интересът към региона да се увеличава.

Днес, в разгара на кризата, броят на агенциите, предлагащи имоти в Панама и Доминиканската република, значително се увеличи. Правителствата на тези държави създават редица облекчения с цел привличане на повече инвестиции. “Властите в Доминиканската република отмениха ограничението за придобиване на недвижими имоти от чужденци”, отбелязват от AVC Real Estate. От десетте най-екзотични страни на Карибите Доминиканската република и Панама привличат най-много чуждестранни инвестиции.

Географски Доминиканската република заема половината от остров Хаити като има излаз и на Карибско море, и на Атлантическия океан. Основната група купувачи са от САЩ и Канада. След началото на кризата броят на инвеститорите от Испания, Португалия, Великобритания и Германия значително намаля, но се регистрира увеличение на руските клиенти. През първото полугодие на 2010 г. броят на сделки с тях е нарастнал с 16.5% в сравнение със същия период на 2009-а. Само януари-март 2010 г. 21 600 руски граждани са посетили Доминиканската република, което е с 34% повече в сравнение с първото тримесечие на 2009 г.
Панама привлича чужди инвеститори най-вече с това, че играе ролята на международен финансов център, който свързва Северна и Южна Америка. Голямото предимство е, че тук доходите, получени зад граница, не се облагат с данък, независимо дали става дума за фирми или за юридически лица. “Панама е с добре развита инфраструктура, мек климат, високо качество на медицинските услуги” акцентират предимствата й от агенция Pleiada International.

Дефакто пазарът на недвижими имоти в Панама не беше засегнат от световната икономическа криза и именно с това страната привлече много европейци. През 2008 г. сделките с граждани на Стария континент са съставлявали 3.8% от всички реализирани покупко-продажби. Година по-късно този процент е 9.4%, а през 2010-а 11.5%. Тази тенденция е една от главните причини цените на имотите в Панама Сити да се повишат през изминалите 12 месеца с 2.79%.

Три фактора привличат чужденци към покупка на имоти в Доминиканската република и Панама

Първата е наличието на плаж. И двете карибски държави са достойна алтернатива на България, Турция и Египет. По цени латиноамериканските пазари не отстъпват на горепосочените държави.

В Панама цената на квадратен метър жилищна площ варира от 1500 до 3500 USD/кв.м. В центъра апартамент от 60 кв.м може да се купи срещу 90 000 USD, а в 50-етажния небостъргач Sky Residences, разположен на главната крайбрежна улица в Панама Сити, жилище от 157 кв.м се продава срещу 360 000 USD.

Цените на крайбрежните къщи започват от 200 000 USD. Така например масивна постройка с разгъната застроена площ 190 кв.м, разположена в затворен комплекс на 89 км от Панама Сити, може да се купи за
250 000 USD. Имотът се намира в близост до плаж и голф игрище.

В Доминиканската република цените са по-ниски. Квартира с площ 32 кв.м в жилищният комплекс Caribe Campo Сосуа, недалеч от морето, се оферира на цена от 35 000 - 40 000 USD и то напълно завършена и обзаведена. Над 100 000 USD ще е стойността на къща с разгъната застроена площ 105 кв.м на Карибите. Луксозни обекти, като например къща с 12 спални в Пуерто Плата, се търгуват на нива между един и три милиона долара. Цената на земята на първа линия е около 400 USD/кв.м.

Дългите полети и скъпите самолетни билети несъмнено оказват негативно влияние върху решението за придобиване на имот в Панама или Доминиканската република. Налице са обаче и редица предимства като например вечно лято, с което от близките държави може да се похвали единствено Египет. Главното предимство на Доминиканската република са безкрайните плажове, които далеч не са толкова застроени, колкото европейските.

Високият процент доходност е вторият фактор, който кара все повече чужденци да купуват имоти в Панама и Доминиканската република. “До началото на кризата пазарите и в двете държави активно се развиваха - процес, който продължава и днес” е мнението на анализатори от консултантската компания Knight Frank. Към момента доходността при недвижимите имоти в Панама е 10.1%. Единствено по-висока е тя в Перу - 12.13%. Важен фактор за развитието на имотния пазар на Панама е новата антикорупционна политика водена от президента Рикардо Мартинели.

За региона на Карибския басейн, Панама се явява втория Дубай. Причината е голямото количество новостроящи се сгради и още по-големия брой на проектите, които тепърва ще се реализират. Днес там се строят близо 300 небостъргача. Крахът на имотния пазар в САЩ повлия негативно и на Панама. Американците, които искат да купят имот в тази страна, трудно могат да го направят, тъй като изпитват сериозни затруднения при продажбата на жилището или къщата си в САЩ. Това рефлектира и върху новостроящите се имоти и тези на етап “проект”. Причината е, че преди кризата американците купуваха главно апартаменти ново строителство. Мястото, което заемат на пазара, не може да бъде запълнено от европейците. “Някои от проектите няма да бъдат никога реализирани, а изграждането на други ще започне след като пазарът в САЩ се стабилизира”, прогнозират анализатори.

Доминиканската република не може да се похвали със стабилна икономика и шансовете за ръст на цените са минимални. От отдаването под наем на апартамент обаче може да се печели добре. По оценка на експерти, годишната доходност е 8.54%. На фона на 4%-5% за Европа, нивата са много добри.

Третият фактор, който кара все повече европейци да купуват имот толкова далеч от Европа, е възможността за получаване на гражданство. Законодателството и на Панама, и на Доминиканската република е такова, че купувайки имот процедурата по получаване на паспорт е много лесна. В Доминиканската република всеки, който е купил имот на стойност над 200 000 USD, може безпроблемно да пребивава в страната 6 месеца в годината. След това има възможност да кандидатства за гражданство. Идентична е ситуацията в Панама. Разликата е, че тук инвестицията трябва да е на стойност над 300 000 USD и за паспорт се кандидатства след петата година от придобиването на имот.

Къде какво може да се купи

В Панама пазарът на недвижими имоти е съсредоточен в столицата - Панама Сити. Тук се намират и над 50% от проектите, които ще се реализират през следващите години. Най-популярните райони са Сан Франциско и Белла Виста. Цените на апартаментите се движат в широкия диапазон от 85 000 до 350 000 USD.
Следващите квартали по интензивност на търсене са крайбрежните Коронадо и Сан Карлос. Клиентите, желаещи да придобият луксозен имот, се насочват към курортната зона Бокас дел Торо на Карибското крайбрежие.

В Доминиканската република сред най-предпочитаните райони за покупка на имот в столицата Санто Доминго са Пиянтини, Параисо и Нако. Кварталите са известни като бизнес центъра на града. В тях са разположени най-големите търговски и развлекателни комплекси, представителства на банки, финансови и административни учреждения. Това е мястото, където са разположени най-луксозните ресторанти, най-скъпите барове и закрити частни клубове. Цената на квадратен метър в Санто Доминго не зависи от това къде точно е разположен имотът, каква е големината му и дори от това колко парка има в близост до него.

На Карибското крайбрежие най-популярни сред чужденците са провинция Пунта Кана и град Баваро. Цените на къщи в етап на строеж са между 1.8 и 5 млн. USD. Готова вила с пет спални се продава на цена от 6.2 млн. USD. На Атлантическото крайбрежие интерес представляват имотите в Пуерто Плата, Сосуа, Карабете, Рио Сан Хуан и Самане. Предимствата на района са не само мекият климат, но и чистите плажове, възможността за сърфинг и яхтинг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nad_deset

    40 13 Отговор
    Страните от Карибският басейн са едно ужасно място. Наистина много американци и канадци избират да почиват там, но по една единствена причина - евтино е!
    Региона е прочут с висока престъпност, страните обикновено са БЕЗ никаква инфраструктура, културно наследство - също никакво. чужденците почиват и се движат под конвой, разписват се когато излизат от района на хотелите, т.е ако ги намушкат или оберат да е черно на бяло на собствена отговорност.
    Не отдавна позната (канадка) почиваха в Доминиканската Република и ни покажа снимки и видео със "забележителностите" и "атракциите" там...Ужас!! черните ти слагат без да се усетиш на ръката гривна и хоп-трябва да им платиш 20$., събират от чужденците бонбони за децата...Ааа нямаш бонбони ли? Ами веднага ТРЯБВА да купиш кесийка с няколко бонбони и черните докато се усетиш ти прибират 7$..Тоест обирджииството си е законно! Грабят те по всеки параграф и разполагат с джобните ти без да можеш да кажеш и "гък"! Ааа да а вечер интересната атракция на която чужденците се наслаждават е следната: От един висок камък един черен по шорти скача в един гьол.
    Шубраци, храсталаци, черни пътища и никаква инфраструктура, малко пясък и слънчеви плажове - ето това са страните от Карибският басейн. Абе накратко: лайняна дупка.

    Коментиран от #4

  • 2 bubblehead

    23 8 Отговор
    За европейците Латинска Америка определено не е най-близкото място за отдих, камо ли за покупка на недвижим имот
    --------------------------------------------------------

    А възможно ли е България да е такова място - евтино и близко за европейците, другари, а!? Чакайте празни кратуни да умре интереса на руснаците...

    Коментиран от #3

  • 3 qwerty

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "bubblehead":

    Западняците,които имат пари, си купуват имоти в Америка и защото им е евтино, и защото е по-екзотично. Каква екзотика ще ти предложи България, особено по морето - бетонни джунгли ли, а?
  • 4 Gogou

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "nad_deset":

    "Абе накратко: лайняна дупка." - каза Ганьо и се овъртя в Софийската кал като прасе в тикви...

    Коментиран от #5

  • 5 nad_deset

    28 2 Отговор

    До коментар #4 от "Gogou":

    Без да ставам адвокат на България (а и от години не съм в там), ще кажа следното. Много от българите, които се въртят в софийската а и не само в софийската кал "като прасета в тиква" сами са си избрали да живеят по този скотски начин. Тоест всеки сам си заслужава съдбата. А специално на българите им трябва толкова малко за да подобри всеки или хайде - почти всеки положението си..Ами като се започне от това, че всеки в България си е собственик и си живее в изплатеният апартамент или каста...Къде на запад го има това? Но българина предпочита да стои дълго, дълго в кръчмата или кафенето и да плюе страната си и че всеки му е виновен за хала а да изпада в чуждопоклонство..Ето какво е казал по темата още Алеко Константинов:
    "Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно кам нашата хубава природа. Защо? - Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите. В кръчмите и кафенетата, сред удушливия дим, под влиянието на наркотическите и спиртливи питиета и озлобените газети, ще постоянствуваш да въздишаш бабешки, да скверниш хубава България със стереотипните фрази: "А бе българска работа", "българи-диваци, не ги ли знаеш", "българия-дивотия"... А пък нито България , нито българите изобщо са диви, а сме диви и простаци ний, които знаем само да хулим, за да се покажем, че уж сме много видели и много знаем...

    Ето горе-долу какви размишления наведоха пишущия тия редове на мисъл да напише оригиналната покана за Черни връх, която се появи миналата седмица в подлистник на в."Знаме". Идеята за подобна покана възникна в един тесен кръг отлюбители на българската природа. Ефектът, който произведе поканата, надмина стократно всякакви очаквания. Сега, след като бях честит да видя цял панаир на самия връхчец на Витоша, мога смело да попълня цитираната чужда фраза "Господа, изучете България , за да я обикнете" и да прибавя:
    - Господа, изучете всестранно българския народ и вий ще го обикнете; в него се крие потенциална сила, намерете здрав импулс и я превърнете в жива сила."
  • 6 Пътешественик

    22 7 Отговор
    В статията говорят за цени на апартаменти от 350 000 Долара, като за евтини апартаменти в Южно Американските страни. А в България и за цени на апартаментите от 50 000 долара, купувачите казват, че били скъпи. Аз съм бил в такива Южно американски страни на почивка и наистина там ако излезнеш от хотела в който почиваш , то никой не ти гарантира сигурноста и живота. А самите хотели се охраняват здраво, за да не влезне някоя външна маймуна да краде или убие някой. България наистина е рай , но само който е обикалял света може да го оцени. Въпреки, че цените на имотите се вдигнаха много от 2000 година насам, все още цените на имотите в България са подценени и който го усъзнае по-рано това ще спечели.
  • 7 Това е България!!!

    15 7 Отговор
    Голяма част от българите са пълни боклуци!!! Страната заслужава да тъне в мизерия, мръсотия, простотия и да ги тъпче управляващата каста, която винаги е на власт. Казват: " Хората ги избирали!" А аз казвам, че избор НЯМА! Всички политици са боклуци и всички са производно на комунистическата мафия. България е наистина тоалетна, но не турска а чисто българска. Улиците са пълни с дупки, мръсни, всеки хвърля боклуци, плюе, пикат и серат и кучета и хора навсякъде. Пари няма! От как започна "Демокрацията" от тогава дойде мизерията! В тая държава нищо хубаво няма да се случи. Живял съм и в чужбина. Навсякъде има недостатъци, но такава дупка като България няма никъде. Дори и управляващите които само крадът, не се срамуват от гнусната българска атмосфера.

    Коментиран от #8

  • 8 Nat

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Това е България!!!":

    Наистина май е време за прочит на АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ, но ако и тогава очите ни не прогледнат то разгледайте очевадното тук и се поспрете с плюенето. Вижте какво се казва "красива българска природа"...
    http://www.evgenidinev.com/seen/
    http://www.evgenidinev.com/seen/dobrudzha/
    Някои българи обаче изпадат и в друга крайност, като отричат природните красоти в другите страни. Наистина, че трябва да се попътува, натрупа опит за да знаем как е по света и как е у нас. Ако погледните написаното тук сте видите за какво става реч. (Аз съм от преживелите всичко това и пожелавам на всички да попътуват и видят свят!)
    http://poblizo.com/?p=14943
    На едно място авторката възкликва:" Само природа в пълния смисъл, защото, когато пътувахме си мислех как българите мислят, че имат природа. Имат, но в миниатюра. Нямате идея в какви мащаби се ширеше природата пред очите ми…и си сам, ти и вятъра, като пренесен в друга епоха, в друг свят."

    PS- не забравяйте вие дето викате "България е кенеф, че сте си 99% сами виновни за собственото положение. И в чужбина да отидете и там ще сте същите неудачници!"

    Коментиран от #9

  • 9 Това е България!!!

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Nat":

    Снимките които изпрати са страхотни, но реалността в България е друга и не виждам да има начин да се промени.