Last news in Fakti

30 Април, 2015 20:41 1 708 2

Некадърна работа е причина за срутването на хотел „Вероника”

  • вероника-
  • хотел-
  • експертиза
Некадърна работа е причина за срутването на хотел „Вероника” - 1
Снимка: БТА

Готова е техническата експертиза, която трябваше да посочи причините за срутването на хотел „Вероника” в курорта „Слънчев ден” на 8 април, при която загинаха 4 работници.

В частта „Архитектура” комисията не намира нарушения. Не е така обаче, по отношение на част „Конструкция”. „Своеволие и напълно неспазване на конструктивния проект. Неизпълнена първа фаза на строителството- укрепване до кота ±0.00”, е записано като извод в точка 3 на експертизата. Също така са установени „некомпетентност от страна на изпълнителя за риска, който би се появил при това грубо нарушение на етапността на изпълнение на видовете строително монтажни работи (СМР), изрично подчертани. Също така са допуснати хора при изпълняване на разрушителните действия от страна на изпълнителя в противовес с всички изисквания по безопасност на труда” се посочва още в документа.

По отношение на безопасността на работниците е установено извършване на СМР извън работното време, както и грубо нарушаване на етапността на разрушаване, както и допускане на работници на строителната площадка по време на извършващите се СМР от III етап - механизирано демонтиране и премахване на компрометираните конструктивни елементи. Липсвала е и координация между отделните изпълнители и проектантите. „Безотговорност и липса на компетентност от страна на ангажираните строителни фирми и Координатора по безопасност и здраве, които без да уведомят проектантите са променили етапността на изпълнение на СМР” е записано още в експертизата.

В заключение комисията установява, че са били предприети „некомпетентни действия за събаряне на съществуващата сграда”. Недопустимо е наличието на хора в сградата, когато за нейното разрушаване се използва само механизиран начин за премахване на конструктивните елементи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4ъкк

    1 0 Отговор
    Ако има истинка власт в България,то ГЕОРГИ ГЕРГОВ трябва да е директно в АРЕСТА!.......това е показатела за ЕВРОПА!иначе ще продължават да ни рисуват като селски кенеф на входната арка на БРЮКСЕЛ!
  • 2 истината

    0 0 Отговор
    Всичко е преднамерено и подготвяно да се срути хотела и на мястото му да се построи нов, тъй като сегашния закон не го позволява!!!
    Далаверата е за Инвеститора, че ще му излезе нещо ново и по евтино, на Строителя ще е по лесно и повече "чиста" печалба.
    Олигарси и мафиоти не се спират пред нищо и в този случай си подават ръка! Никой не тръгва по тази линия на разследване, а сега за смъртта на 4-те работника ще го "отнесят" невинни хора - техници, подизпълнители и предприемачи.... Истинските виновници, Инвеститор и Главния изпълнител ще си платят и всичко до там.... Да живее мафията в България!
    Главния прокурор, ако чете може да се сезира, ама надали?