30 Март, 2011 00:00 6 338 57

През 2010-а жилищата поскъпнаха с почти 3 на сто

  • жилища-
  • пазар-
  • цени-
  • ръст-
  • спад-
  • криза-
  • прогнози

Средната цена на жилищата в световен мащаб през 2010 г. се е увеличила с 2.8% спрямо година по-рано, отчетоха от консултантската компания Knight Frank. Азия и Близкият Изток са с най-силен ръст, съответно 7.50% и 5.30%. В Европа и Северна Америка дефакто няма изменение на цените спрямо 2009 г.

В проучването на Knight Frank са изследвани пазарите на 49 държави. Най-силен ръст в цените има в Хонгконг – 20%. На второ и трето място са Латвия и Израел със стойности съответно – 16.9% и 16.2%. Имотите във Великобритания са поскъпнали с 0.7%, в Германия – с 3%, а във Франция е регистрирано увеличение от 9.5%.

България спада в групата на държавите, които отчитат незначителен ръст. От консултантската компания посочват, че за миналата година цените на жилищните имоти са се повишили колкото колкото в Холандия – 0.5%.

В САЩ се отчита спад е 4.1%, в Гърция – 6%, а в Испания и Португалия съответно 4% и 3.5%. Най-силното поевтиняване при апартаментите се регистрира в Литва - 10.10%.

Прогнозите на анализаторите от Knight Frank са картината на имотния пазар в САЩ през 2011-а да повтори тази от 2010-а. В някои европейски държави процесът на поевтиняване ще продължи. Малко вероятно е да станем свидетели на поскъпване на жилищните имоти в Тихоокеанския регион.

 

Изменение на цените на жилища в някои държави през 2010 година

Хонг Конг 20.10%
Латвия 16.90%
Израел 16.20%
Китай 15.30%
Сингапур 14.00%
Австрия 9.90%
Франция 9.50%
Индия 8.90%
Полша 8.10%
Дания 7.80%
Тайван 7.40%
Белгия 6.80%
Норвегия 6.60%
Малайзия 6.20%
Австралия 5.80%
Финландия 5.40%
Швеция 5.20%
Швейцария 5.20%
Канада 4.10%
Словения 3.90%
Колумбия 3.80%
Германия 3.00%
Индонезия 2.90%
Турция 2.60%
Люксембург 2.60%
Унгария 1.80%
Малта 1.60%
Русия 0.90%
Великобритания 0.70%
България 0.50%
Холандия 0.50%
Италия -1.40%
Нова Зеландия -1.60%
Словакия -2.10%
Чехия -3.00%
Испания -3.50%
Япония -3.60%
Португалия -4.00%
САЩ -4.10%
Гърция -6.00%
Дубай -6.10%
Хърватска -7.20%
Украйна -7.80%
Литва -10.10%


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инвеститор

    31 45 Отговор
    За доброто или злото на българския потребител, цените вече няма да паднат рязко. Цяла година продавах на загуба и се наложи да съкратя 3 бригади. Стабилизирах се и мога да си позволя да задържа сегашните нива с години. Не ме разбирайте погрешно, не промотирам стоката си. Искам да кажа на всички, които имат нужда от жилище да купуват (не моето ново строителство) а панел, къща, парцел или това от което имат нужда. Защото живота си върви и докато чакате остарявате, децата ви растат и май май ще ги оставите под наем, та да се чудят кой път да хванат. Надявам се да не бъда криворазбран, макар че го очаквам и господ здраве да ви дава на всички!

    Коментиран от #8, #53

  • 2 как си пишете тези заглавия

    38 7 Отговор
    Не били компютри, ами компоти...
  • 3 bubblehead

    13 55 Отговор
    Да де ама с това падане по 0.5% на година кога ще стигнем до 200 евро/м2!? Даже ми изглежда работата с тия 0.5 % по-зле другари, като да е имало падане в първата половина на годината и леко възстановяване във втората? Или се бъркам защот на българския имотен пазар възстановяване по условие е изкличенио, а!? А, забравих, въпреки 0.5% за цялата 2010 срива не се отменя, иде срив, тотален срив! Ама то до сега се видя че срива у нас е тотален дори сравнен със на практика фалирали държави където цените паднаха със само 10-15% у нас с 40%. Е, и тепърва идва още по-големия срив!? Да не дойде другари срив на илюзиите за 200 евро/м2 !? ха-ха
  • 4 ХМ

    45 7 Отговор
    Срив на илюзиите за излизане от кризата - със сигурност:)
  • 5 петлъо

    8 25 Отговор
    200 евро за кв.м в СОФИЯ -Е РАВНО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО!!!
  • 6 АХХХ

    11 41 Отговор
    Скоро четох в един блог някаква статия от рода на „Гледай Латвия, мисли за България”. Писана е 2009 в кризата и общо взето показва Латвия като жертва на съвременната монетаристка конспирация (модерна теза напоследък). Блогърът беше от онези катастрофици, дето космосът им пречи, и се съмнявам, че днес би публикувал статията със същото заглавие. Ето някои факти за Латвия.
    В кризата, след 9 тримесечия надолу, спадът в БВП на Латвия е 25%!! След ръст по три и по четири от 2004 до 2007, по време на кризата цените на жилищата падат с 50%.
    От септември 2010 вече имат годишен ръст от 2,4% (България - 8,38% ), безработицата им в момента е 19.4% (България – 10%), бюджетен дефицит 8.9% от БВП, заем от МВФ, драстично понижени заплати и повишени данъци. На този фон, латвийците преценяват, че са стъпили на верния път, лишенията ще се отплатят с повишена конкурентоспособност, бъдещето на Латвия е обещаващо и през октомври 2010 си преизбират правителството. Междувременно стават и втори по ръст на жилищата.
    Чудя се, като гледаме Латвия, какво да мислим за България?

    Коментиран от #10

  • 7 трезво мислещ

    13 33 Отговор
    И сега кво да купваме ли?Миналата година 3% тази 30%,догодина 300% опала и ква стана тя пак изтървахме влака.Боже боже света ще свърше таз простотия няма да свърше.Боже ти тоз народ кат си го проектирал,ивинявам се за богохулството ама за бъзик ли си го създал.
  • 8 срс

    64 10 Отговор

    До коментар #1 от "Инвеститор":

    "Стабилизирах се и мога да си позволя да задържа сегашните нива с години. "
    Ще ме извиниш , ама от това изречение не ми изглежда да си сериозен инвеститор. Сам казваш , че докато чакаме -остаряваме. А ти какво правиш?
    1.Превръщаш се в фирма за даване на имоти под наем.
    2.Ако пък не ги даваш под наем , те се рушат и трупаш загуби от това и от данъци.(или сме на акт 15,а?)
    3.Щом си съкратил толкова бригади значи не си гъвкав "инвеститор".
    4.Браво, разбрал си,че трябва да продаваш на загуба в криза(ама това се прави малко преди тя да започне, като останеш с цени под пазарните),ама е трябвало да продадеш всичко и да пренасочиш инвестициите си в други сфери. (тогава ще приема че си инвеститор)
    5. Добрите инвеститори печелят най много по време на криза. Ти явно не си от тях. Сори!
    Не се заяждам, просто исках да ти обясня някои неща. Най малкото пък сега е момента да се купува! Сегашния тренд надолу мисля ще завърши с паника, а тя тепърва предстои в следващите месеци и години. Има достатъчно фундамент за това.Най лошото е, че тогава на никой няма да му е до имотите.Айде със здраве!
  • 9 до 6 и 7 "незнаещ"

    42 8 Отговор
    Ти си знаеш колко ти е акъла, ще си продължаваш с проблемите. Никой не е казал че хляб има за всички. Чакай си на коча мъ.. за по-високи цени.
  • 10 bubblehead

    6 24 Отговор

    До коментар #6 от "АХХХ":

    АХХХ, в Естония отскока от дъното е още по голям от Латвия, цели 20%... Най-голям е заради най-якото падане също с около 50%. Не знам защо Естония я няма в тая класъция , но също е добър пример за нашето бъдеще. Явно и двете балтийски държави вървят с около година по напред по кривата, третата май е паднала в канала... Тука оставям голямата тема защо изобщо ние се намираме в такава компания на балтийските при положение че нашия случаи е по-скоро като на Полша и Чехия - незадлъжняли и конкурентни икономики с никси данъци ( а при нас и с ниски заплати и цени) и още като на Италия и Испания - слънчеви южни държави, означаващо наличие на търсене отвън ( руснаци, англичани, ирландци)... и по-малко на Латвия и Литва и Унгария - севрни, задлъжняли до очните ябълки неконкурентни икономики , защото си увеличиха заплатите еднократно при влизането в Е С.... Тоест при нас катастрофата изобщо не трябваше да се случи ако гледаме цифрите, но ако гледаме веждите ... абе ние си знаем вежди на цифри не вярват. ха-ха-ха! Добре де катастрофа не трабваше да случи у нас, но се случи , сега какво още от същото "и след мъглата пак мъгла"!? Е, стига мъгла бе другари това да не е Ирландия, иде слънце поне в България... ха-ха
  • 11 bubblehead

    5 27 Отговор
    Начи като гледам тая класъция и се изкушавам от дървена философия на тема в каква компания се намираме... Начи държавите в тая класъция под нас всички се различават от нас. Можем да ги разделм в три категории

    1. Държави където цените им падат леко защото цените име не са падали изобщо или корекцията им е много умерена и цените им паднаха и през 2009 но със само нянакави си 4-5% и има още за нормална корекция от 10-15%. Такива са Италия, Гърция , Словакия, Нова Желандия, Хърватско... Начи няма я нашата кътащртофа с 40 % понижение на цените навсякъде от Докторската градина го крайния квартал на Хасково...

    2. Държави където има сериозно проблеми и корекцията има още мегдан да върви леко. Украйна, Дъбай, Литва . Все държави където при надуването балона там имаше години с ръст на цените по 80% и 90% нещо което ни заплати ни перспектива оправдава...Това е балон! За сравнение в България единствено през 2005 цените пораснаха с 33% след като бяха умерели почти за едно десетилетие преди това... Единствено в такива дръжави се наблидава понижение на цените подобно на нашето, но дори и там се съмнявам че някои свалят цените в центъра на Киев или в Дъбай със 40%... В центъра на Киев не повече от 20% остъпка вероятно, защото хората знаят че света не свършава и тук нашето безумие отново бие на очи...

    3. Има и държави които имат сериозно дългосрочни структурни проблеми на икономиките които нямат оправяне за 2-3 години и тяхното падане на цените продължава макар и с по-бавни темпове и ще върви още извеснтно време . Такива са Гърция, САЩ, Испания и Португалия без цените да са паднали много в последните две ...

    Другите държави които са над нас въпреки че някои са в по-лоша икономическа кондиция си изядоха боя за по-кратко и по-малко. Там ни беше мястото и на нас но ако в прехода не бяхме произвели такова заблежително количество вежди. Ако днес се родят Ботев и Каравелов ще пишат за вежди, вервайте ми. И Иван Харджиски ако се роди и той с вежди ще почва и ще свършва, защото това е което ни прави различни от света, другото е капитализъм...

    Коментиран от #15

  • 12 bubblehead

    9 28 Отговор
    Само едно допълнение, че някои ще се обърка "къде сме ние". Гърция я сложих в групата където има като че ли сериозни намаления и сериозни проблеми. Верно е за проблемите , но не е верно за намаленията. Гърция на практика е фалирала държава и то не фалирала като Ирландия или Испания които имат икономки ами така парите изпапани водят се по тефтера на счетоводителя а насреща няма нищо освен красиви магистрали, рибарски лодки, сиртаки, цазики и бели измазани къщи за продан на чужденци, включително нашенски будали... А резултата въпреки тая картина - в Гърция цените за 2010 са паднали според горния лист с 6% и за 2009 паднаха с още 4% . That is it! Както казва моя приятел Майкъл Джексън - брокерчето от валито... ха-ха
  • 13 ха,ха,ха майтап

    26 6 Отговор
    30 март 2011 г. Днес има 73 имота с понижение в цената.

    • ГАРАЖ, град София, Манастирски лива... 9100 EUR9000 EUR -1.09%
    • 2-СТАЕН, град Пловдив, Център 42000 EUR41000 EUR -2.38%
    • 2-СТАЕН, град Варна, Аспарухово 36300 EUR33000 EUR -9.09%
    • 3-СТАЕН, град София, Дружба 1 66809 EUR65700 EUR -1.65%
    • 3-СТАЕН, град София, Бъкстон 97750 EUR81466 EUR -16.65%
    • ЗАВЕДЕНИЕ, град Варна, Аспарухово 70000 EUR65000 EUR -7.14%
    • 3-СТАЕН, град София, Студентски гра... 73194 EUR70626 EUR -3.5%
    • 1-СТАЕН, град Варна, Цветен квартал 25000 EUR23000 EUR -8%
    • 2-СТАЕН, град София, Сердика 50000 EUR35000 EUR -30%
    • ПАРЦЕЛ, област Варна, с. Осеново 123000 EUR122000 EUR -0.81%
    • 4-СТАЕН, град София, Подуяне 199999 EUR189000 EUR -5.49%
    • ОФИС, град Монтана, Идеален център 595000 EUR399000 EUR -32.94%
    • МНОГОСТАЕН, град София, Белите брез... 220000 EUR214000 EUR -2.72%
    • 2-СТАЕН, област Варна, к.к. Златни ... 91200 EUR90000 EUR -1.31%
    • СКЛАД, град Варна, Колхозен пазар 54000 EUR53500 EUR -0.92%
    • 2-СТАЕН, град София, Център 70000 EUR69000 EUR -1.42%
    • 1-СТАЕН, град София, Дружба 2 29740 EUR26650 EUR -10.39%
    • 1-СТАЕН, град София, Дружба 1 29714 EUR26650 EUR -10.31%
    • 2-СТАЕН, град Перник, Център 27099 EUR25565 EUR -5.66%
    • 4-СТАЕН, град Варна, Център 79900 EUR78000 EUR -2.37%
    • ЕТАЖ ОТ КЪЩА, град София, Левски 62918 EUR59993 EUR -4.64%
    • 2-СТАЕН, град София, Център 99000 EUR89909 EUR -9.18%
  • 14 георгиев

    39 24 Отговор
    Вярно е ,цените вече няма да падат рязко...просто ще си падат ежедневно.За невярващите-номер 13

    Коментиран от #17

  • 15 АХХХ

    10 34 Отговор

    До коментар #11 от "bubblehead":

    Ако днес се родят Ботев и Каравелов ще пишат за вежди, вервайте ми. И Иван Харджиски ако се роди и той с вежди ще почва и ще свършва, защото това е което ни прави различни от света, другото е капитализъм...
    .................................................

    Диагнозата е все същата и в 21 век: "прочутата масова болест у нас - завистта; ...болест на посредствеността, на несполучилия дребен собственик на морални и материални блага, която е превърнала почти всяка уста в стискало, което дъвче злъчка и пръска"...

    "общественият ни и културен живот е в значителна мяра под знака на посредствеността и полуинтелигенцията, чиито токсикации са едно от най-гадните явления у нас" Хаджийски.

    Токсикации братче, в критични дози.
    Какво ще рекнат сега веждите на ей тая класация на Евробарометър:
    „Проучването поставя България сред среднобогатите нации в Европа, където само 16 на сто от гражданите не изхвърлят храна... По този показател данните ни са сравними с тези във Франция и в Белгия.”
    Ще рекнат: „Йок! Манипулация! Ний сни бедни и гладни!”
    Веждите пречат да погледнем в „един по-висок мащаб” и на света, и на себе си. С вежди нашия може „слънцето да затъмни”, както каза Смирненски. Няма шанс Животът и Светът да се отплатят на нашите хора за благоволението да ги ощастливят с присъствието си, вечни длъжници им остават.
  • 16 емигрант

    42 5 Отговор
    В България спада продължава и ще продължава. Младежите нямат работа,някои си стягат куфарите и напускат страната, а една част изтрещяват.

    Коментиран от #50

  • 17 UP

    28 7 Отговор

    До коментар #14 от "георгиев":

    Та това е ИСТИНАТА!
  • 18 Инвеститор до срс 8

    14 18 Отговор
    Драги мой,
    1. Не съм се превърнал във фирма за даване на имоти под наем, оставям това на професионалистите, аз само се радвам на макар и малката доходност от инвестицията си.
    2. Имотите ми не се рушат, тъй като са качествено построени с добри матеряли, именно затова споменах, че съм продавал на загуба, защото ако бях строил с турски буклуци, както 99% от строителите, щях да съм на Кяр. Малко от вас знаят, че качествените матеряли са поне 80% по-скъпи от останалите. Освен това на някой от тези които сега чакат 200Е/кв. им беше охолно като си заработваха надници от по 100Евро (200лв.), нали? С акт 16 сме, но качеството си има цена, и продажби на загуба вече няма да има! Относно данъците - би ли си изчислил процентно каква част са те от стойноста на имота - нищожна.
    3. Какво според теб е гъвкав инвеститор? Този който на фона на свръхпредлагане продължава да строй ли? Не съм и от тези с връзки в съответните институции, които успяха да се докопат до държавни поръчки за ВиК мрежи, пътища и др. Е не неуспях да се класирам на търговете, тъй като те отдавна са предупределни за наши и ваши.
    4. Наистина започнах да продавам на загуба малко преди кризата, но в моя случай под-пазарните цени се оказаха подсебестойностни цени. ГРЕШКАТА МИ Е, ЧЕ СЕ ВТУРНАХ ДА СТРОЯ КАЧЕСВЕНО НА ФОНА НА ВСИЧКИЯ БУКЛУК НАОКОЛУ, КАТО МИСЛЕХ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ГО ОЦЕНИ. Уви Българина винаги търси най-евтиното, после реве, че е буклук. Как да продавам като срещу мен се продава със 100Евро по-евтино? Върви разправяй, че след време ремонтите ще рефлектират върху новите собственици...
    5. Надявам се ти като спецялист да ми кажеш как се печели по време на криза, аз немога!
    Досегашния тренд надолу според мен приключи, а паниката ще се появи след година, когато има икономически разтеж и народа се сети, че напразно си е губил времето, опитвайки се да 'надиграе' банките. Тръгнат ли цените дори и с 2% нагоре, банките ще пуснат множеството си имоти и изгодната покупка ще е още по голям блян. А тези които чакат планината да слезе при Мойсей, щяха вече да са изплатили немалка част от кредита си! Благодаря за съветите, вземам ги наистина насериозно. Успех на теб и всички форумци!

    Коментиран от #19, #20, #52

  • 19 банкер

    30 10 Отговор

    До коментар #18 от "Инвеститор до срс 8":

    "банките ще пуснат множеството си имоти ..." E тогава ще стане каквото ще стане. Не 2, а 20 процента надолу.
  • 20 Ха-ха-хахххх

    30 7 Отговор

    До коментар #18 от "Инвеститор до срс 8":

    Аз също не се заяждам с теб, щото на фона на МАЛОУМНИТЕ ДЕБИЛИ балончо и ахавия ти поне говориш нормално.
    Ноооо не може да напишеш такава глупост, че банките, които държат в момента стотици имоти, като вземат да ги пуснат на пазара, особено ако стане вкупом, ще доведе до повишаване на цените на НИ. Бих искал да чуя логиката на това повишение. Аз ще ти кажа икономическата - при повишено предлагане при константно търсене цената ще се ПОНИЖИ. И в момента изкуствено се задържа по-голямото понижение, защото същите тези банки са се превърнали в агенции за недвижими имоти и ги стискат. Ако въведат един нормален за белите страни закон, банките като чисто фин. институции да не могат да държат НИ за продан, а веднага да се освобождават от тях, цените се се сринат с над 20 - 30 %.
  • 21 срс

    24 4 Отговор
    Виж , за да разбереш какво да се прави по време на криза трябва доста книжки по инвестиции, финанси и икономика да се прочетат и да се осмислят.Не може да се разясни с един пост.Пък и ако беше лесно, всички твои колеги щяха да са на клона сега. Не мисля ,че си сгрешил че си строил качествено. Даже те приветствам за това. Ще бъдеш в по добра позиция за в бъдеще. Защото на твои колеги с непродадени некачествени изобщо няма да им е леко. Тренда при имотите не се обръща така лесно както всички в БГ си мислят. Трябва да има сериозни фундаменти за това. Върни се назад и си спомни какво беше около 2000 година. След това условията за покачване се появиха при правителството на царя. Юпитата и някои Евро процеси положиха основите за този бум. Следващите обираха цветовете и оставиха отново разбита икономика. А не мисля че сега има условия. Само две неща ще ти кажа които са против. Какво стана с ЕРМ2 и шенген.Да не говорим че се очаква леко повишение на лихвените нива.Айде със здраве!
  • 22 Инвеститор

    12 26 Отговор
    Логиката за мен също е пазарна, ще отнеме известно време и се корени в следното: Банките ще пуснат притежаванте си имоти на добра цена, в пакет с добър ипотечен кредит, така ще привлечат хората отново да вземат кредит тъй като в пакет сделката ще е много добра (държа да отбележа, че това ще стане една когато има поне минимален разтеж). След това ще изчистят всичко което имат за продаване, ще освободят доста голям паричен ресурс, което ще им позволи малко да намалят лихвите и да привлечат още клиенти. Така ще се раздвижи пазара, междувременно икономиката ще се е стабилизирала и хората ще имат по-добри възможности за изплащане. Може би за някой от нас това е мечта, но все пак банките са тези които държат и парите и имоти. Поздрави!
  • 23 glupavnouporit

    41 26 Отговор
    Тук има луди !
    Господа , ако чакате да си купите изгоден имот , репозеснат от банка , ще има да почакате .
    :))))))
  • 24 Инвеститор

    10 27 Отговор
    Държа да добавя, че благопирятни процеси, като приемането ни в еврозоната и подобряването на инфраструктурта, което вече е факт, допълнително ще съдейства за връщане доверието на чуждестранните инвестори. А не на последно място и нестабилноста в северна африка и най-вече Египет, ще пренасочи много от западно-европейците отново към България, като дестинация за втори дом. Така, че... бъдещето не е толкова черно колкото изглежда.

    Коментиран от #25

  • 25 glupavnouporit

    15 16 Отговор

    До коментар #24 от "Инвеститор":

    Според мен чуждестранните инвеститори , търсещи втори дом са незначителен фактор на пазара.Незначителен спрямо масата населяваща панел и ЕПК

    Коментиран от #26

  • 26 Инвеститор

    9 21 Отговор

    До коментар #25 от "glupavnouporit":

    Така е прав си, малко са на брой, но пък идват с доста пари и ще купят само качествено ново строителство. Крайно време е съотношението панел/ново строителство да стане поне 1/1,5, както е в нормалните държави. Това ще покачи цената САМО на новите и качествени сгради, на закупилите панел "на далавера" немода да кажа нищо.

    Коментиран от #30

  • 27 срс

    24 8 Отговор
    Банките мислят като тебе вероятно в момента, но това няма как да стане на практика. В момента това е възможно да се случва защото банките в бг по един или друг начин се докопват до евтините пари на ЕЦБ. Тези пари скоро ще секнат. Че на всичко отгоре и ще повишат леко лихвите. + това тези пари са краткосрочни. Всичко за което говориш е за по дългосрочен период. Така че няма да надиграете пазара заедно с банките. Ще се развиват съвсем други процеси според мен, ама както и да е. А забравяш и доверието към банките ,което е загубено. А как такива като тези които си съкратил ще тръгнат да купуват и с какво? Знаеш ли какъв % беше строителството от растежа на бг по време на бума? Айде!
  • 28 bubblehead

    11 32 Отговор
    Инвеститор, като спомена Северна Африка и веднага ти отговарям поне 10% ръст на българския туризъм тая година... Страшна криза идва другари, страшна! Ха-ха-ха!

    Коментиран от #47

  • 29 bubblehead

    38 38 Отговор
    Еййй селянчета, моя апартамент в Бургас е 84 м2 и реалната му стойност е 2500е/м2. Когато имате такъв тогава си позволете да пишете тука. работя в брокерския бранш вече над 15 г. Какво чаката бе има супер изгодни кредити ?! Чакате да падне тавана на лятното кино ли гастърбайтерчета дошли от дълбоката провинция да скверните столицата ?

    Коментиран от #46

  • 30 glupavnouporit

    10 16 Отговор

    До коментар #26 от "Инвеститор":

    Имах предвид масата обитатели на панели , които на даден етап ще трябва да се апгрейднат в тухлен имот .Та тази маса е колосална спрямо чуждите инвеститори .Инак тези хорица които теглят 20-годишен ипотечен с цел закупуване на 30-годишен панел не мога да ги коментирам ....
  • 31 до 29

    28 2 Отговор
    Ти за 2500е/м2 ли го купи? Браво "инвеститор"
  • 32 do 30

    27 9 Отговор
    99% от панелките ще те надживеят. Завещай го този пазар на внука си, ха ха.

    Коментиран от #34

  • 33 varna

    13 24 Отговор
    ето ви копувачи колкото си искате.
    Населението на Индия съставлява 1,21 милиарда души. Това е съобщил комисарят по преброяването Чандрасекхаран Чандрамоули, предава ИТАР-ТАСС.

    Изнесените данни са предварителни резултати от преброяването от 2010-2011 година. В сравнение с резултатите от преброяването от 2001 година числеността на населението на Индия се е увеличила със 17,6 % или със 181
  • 34 glupavnouporit

    12 28 Отговор

    До коментар #32 от "do 30":

    Поживем увидим , както казват братушките
  • 35 до 34

    30 11 Отговор
    Ало подлогата, за теб братушки, за останалите българи - чужди граждани.

    Коментиран от #36

  • 36 varna

    13 30 Отговор

    До коментар #35 от "до 34":

    маика ти е подлога, и я попитаи, кои мангал те е правил.
    защото със сигурност щом мислиш така, не може да си направен и отгледан от българи.
  • 37 ало varna

    29 8 Отговор
    точно защото българи са ме правили не казвам на руснака братушка, айде навеждай си келнерския задник и чакай сезонното руснак

    Коментиран от #38

  • 38 v

    12 26 Отговор

    До коментар #37 от "ало varna":

    ако не бяха руснаците, ти сега щеше да си колиничил пред някои рязан, но изглежда че родителитите са без образувание, щом твърдиш, че са българи, пак не са ти ги обяснили тези неща.
    само да ти кажа, че през последните 2-300 години няма създадена нито една държава, без намесата на великите сили.
    и кюрдите искат независимост, ама няма кои да ги подкрепи, а ние щяхме да сме ичезнали до сега, но с такива нехранимаиковци като теб, скоро и това ще стане.
  • 39 ало varna

    31 27 Отговор
    ......."че родителитите са без образувание".......
    Родителите ми нямат никакво образУвание на челото /червена звезда може би ?!/ нито където и да е на друго място. А ти явно си се ОбразУвал в любимото на двойнствената ти порода руско училище имени Пушкина, мей би ?!
    Руснаците идат, турай ръкавелите и превий гръбнака.
  • 40 varna

    31 26 Отговор
    ръкавелите ще ги слагаш ти, като си доида в БГ да ми сервираш, че какъвто си мургаф за друго не ставаш.
  • 41 муцко

    23 13 Отговор
    ще си дойдеш в БГ ако ти дадат виза че на колхоза му предстои яка тесла, стой си в сибирята там ти е мястото
  • 42 ИНВЕСТИТОР

    10 30 Отговор
    Момче, тухли се продават в тухларните фабрики, бетон на бетоновите възли, арматура в арматурните дворове, а аз продавам готови жилища! Аз си имам и жилища и пари и коли и жени и даже не бях разбрал, че ти си ме прецакал, като не си купил жилище от мен. Това за което ти се бориш аз го имам в излишък. Цени под 800€/кв.м. са пълна глупост. Понеже не четеш внимателно ще ти пействам какво е писал бизнесмен по-надолу: " От цена на тристаен апартамент в Софийски квартал през 1990г. 7 000лв., през 2008г. цената му беше стигнала над 90 000€/180 000лв./. Така, че хубаво е човек да си прави сметката, но не и да се самозаблуждава, защото си е за негова сметка." А сега кажи кой се е прецакал: този който е купил по-рано жилище или този който е изчакал. При каквито и лихви да е бил взет кредит от банка е много по-изгодно. Освен ако не ти харесва да живееш при ваште или на квартира. Това, че ако не продам жилище сега и няма да купя джип на поредната любовница ми се отразява по-скоро добре, защото получавам всичко от жените и без толкова скъпи подаръци. А ти докато чакаш гледай и да не остарееш. И накрая един мъжки съвет. Жените не обичат да се говори за пари, но обичат нещата които се купуват с пари. Ако нямаш жилище то ти не си актуален!

    Коментиран от #43, #48

  • 43 Инвеститор (истински)

    27 15 Отговор

    До коментар #42 от "ИНВЕСТИТОР":

    Ти си жалък и излагаш всички инвеститори. Как може да зарибяваш хората с простотии като къде ще си чукат любовницата?!?! Че те се чудят как да осигурят детска стая на детето си, обособена кухня, а не готвене на тераса и такива най-необходими неща. Правиш и тъпи сравнения с ценово покачване на 20г. база, а я се замисли за 3г. база? С хлавби за джипове ще ми правие маркетинг? Така ли ще вазвърнем доверието на хората? Цени под 800 евро не са пълна глупост, а са напълно реални с 10-15% печалба. Лакомии като теб, които държаха на 300% надуха балона и после сринаха пазара. Как може да кажеш, че на всяка лихва кредита е изгоден? Ти на 20% ли изтегли кредит за строителството? Или по-скоро си изпрал нечия паричка от наркопазара. Такива като теб не само, че не трябва да продават на 800евро, защото не го заслижават и не сте се потрудили за тях, но трябва завинаги да изчезнат от сектора. Дръж си простутките - от тях се печели повече.
  • 44 varna

    24 1 Отговор
    инвестираи здраво в панел, и живеи като плъх и умри като такъв.
    България е най-тъжното място на света - в тази държава цари произвол вместо ред, мрежите на ДС продължават да си разменят постове и услуги, а за премиера се знае, че навремето е бил близък до бандитите...
    Тези и други нерадостни констатации се съдържат в анализа на Клаус Шрамайер - бивш зам.-посланик на Германия в България, публикуван в списание "Europäische Rundschau", предаде Дойче Веле.

    Шрамайер твърди, че в България никой няма интерес от преосмислянето на комунистическото минало. Напротив, този период от историята, с всичките престъпления и несправедливости, просто се премълчава. Невъзможно е да се започне начисто по простата причина, че номенклатурните кадри все още са внедрени по всички етажи на властта и държавните структури, пише юристът-дипломат.

    Според него на всички е известно, че промените в България са само фиктивни. По думите му бившите сътрудници на ДС са се предрешили като бизнесмени, организирали са се в спретнатите редици на престъпни групировки, а през свободното си време работят като политици, депутати, съдии, прокурори и на други отговорни позиции, като никак не се интересуват от общото благо.

    Основната им цел е забогатяване на гърба на обикновения човек. България като най-бедна членка на ЕС е и най-тъжното място на света, обобщава Шрамайер. Най-тежкият и дълготраен проблем той лаконично формулира така: произвол вместо ред. Престъпността се е сраснала с политиката, а правовата държава е удушена още в зародиш. Според него участниците в тази мрежа си разменят постове и услуги и взаимно си пазят гърба. Така юристът обяснява многобройните неразкрити поръчкови убийства.
  • 45 Заслужаваме си хала

    20 2 Отговор
    ...."бившите сътрудници на ДС са се предрешили като бизнесмени, организирали са се в спретнатите редици на престъпни групировки, а през свободното си време работят като политици, депутати, съдии, прокурори и на други отговорни позиции....."

    ТЪЖНАТА НИ РЕАЛНОСТ, ЖИВОТА НИ МИНАВА ДА ТЪРПИМ ЛЪЖИТЕ НА ИЗБРАННИЦИТЕ НИ.
  • 46 USA-NY 3-СТАЕН 192 EUR/кв.м

    39 4 Отговор

    До коментар #29 от "bubblehead":

    !!! балоне, идвай си в БГ !!!
    ЗАПОЧНА РАЗПРОДАЖБАТА 200 евро на квадрат:

    за $750,000 ще си купиш 250 апартамента по 100 квадратa = циялата улица


    Продава се СПЕШНО! Имота е в нова кооперация с Акт 16.
    3-СТАЕН
    22 500 EUR (192.3 EUR/кв.м)
    град Пловдив, Център
    Квадратура: 117 m2
    Етаж: -
    Телефон: -
    ТEЦ: -
    Тип строителство: Тухла
  • 47 USA-NY

    13 3 Отговор

    До коментар #28 от "bubblehead":

    !!! балоне, идвай си в БГ !!!
    ЗАПОЧНА РАЗПРОДАЖБАТА 200 евро на квадрат:

    за $750,000 ще си купиш 250 апартамента по 100 квадратa = циялата улица

    Брокер: Ванина Димитрова
    Личен телефон: 0878380676
    e-mail: [email protected]
    Агенция: МАГИЛЕНА Тел.: 032 653050
    Адрес на агенцията: Пловдив, ул. Братя Пулиеви, 4, ет.1 офис 104
    Тел.: 032 653050; 0898 459697, 0878/380676
  • 48 USA-BG

    36 6 Отговор

    До коментар #42 от "ИНВЕСТИТОР":

    ИНВЕСТИТОРe,
    и полека да не счюпите с "балона" телефона на жената...
  • 49 инжинер

    19 5 Отговор
    аиде стига с тия глупости за 200 ЕВРАКА на квадрат бе. че няма да има такава цена няма да има. ама и цена 100 и кусур хиляди ЕВРАКА за 100 квадрата с общите площи, изградени с турска арматура гръцка тухла и "луксозен" китайски гранитогрес, и ' найсто качество испански терИкот, представен за първо- и това вече няма да го има, аиде бегайте. 1000еврака/м, за "качествено" строителство и улици като рали Дакар, как не.
  • 50 друг емигрант

    56 7 Отговор

    До коментар #16 от "емигрант":

    Аз напуснах България преди 8 години. Прибирах се преди 6 години за 3 дни да си сменя паспорта.Че то тогава почти нямах познати които да са останали в страната, сега сигурно ще е доста по-зле. Няма българин който да си ходил и като се е върнал да е казал добра дума за България. Доста жалка действителност.
  • 51 silvia

    25 30 Отговор
    Изчетох внимателно коментарите по тази статия и лично за мен е смешно да се влиза в някакви междуличностни конфликти на фона на цялата ситуация в нашата "държава'. Аз съм от тези, които работят здраво и искат да постигнат нещо със собствени сили, защото по стечение на обстоятелствата няма кой да ми остави нещо. Не ме разбирайте грешно- на мен така си ми харесва и това си е моя личен мироглед. Дават се някакви статистики, говорят ни се масово някакви неща и какъв е крайният резултат- мърморим си между нас и нещата спират до там. Поради точно тази причина сме на това дередже. Нека моля някой да ми обясни как така 20г панел, който е амортизиран и е имал цена като нов 20000 лева, сега струва 100000 лева/ минимум/? По пътя на всяка логика всяко старо нещо е с по- ниска поне наполовина цена от новото, но тук не е така. Аз бих изтеглила кредит за да си купя собствено жилище и при все, че ако изтеглиш 50000 евро трябва да върнеш 115000 за 30години, пак не ти се дава. Защо не се финансират панелни жилища, а се финансират ЕПК и ново строителство- много просто- новото строителство е създадено на 90% с кредити и банките си вземат лихви от 2 места, а ЕПК строителтвото далеч не е било масовои на практика съставлява една твърде малка част от пазара. Каква е логиката- банките/ имащи или нямащи собствени имоти/ определят всичко в нашия живот/ под всичко разбирайте 99% от всичко, което ни се случва/. Те / банките/ са единствената институия, която е над закона. Ето ви я американската мечра- същото нещо, но без луксочната част!
  • 52 Nadejda

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Инвеститор до срс 8":

    Заинтереува ме като каза че сте минали Акт 16 а също и че сте вложили в качествени материали. За кой град става дума и в кой раион,цени? Какви апартаменти продаваш и приемаш ли изповядване на сделка с вписване в нотариалния акт, че цялата сума трябва да се изплати до 4 години? Т.е 100 % собственост за купувача сега с уговорка за изплащане на цялата сума до 4 години? Питам съвсем сериозно. (Освен за София се интересувам да закупя жилище НС и в Русе).
  • 53 Пазар

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Инвеститор":

    Прав си инвеститор. Стабилизарал се е пазарът, само дето се е стабилизирал на ниво офертно. Т.е. офертните цени не падат, но сделки НЯМА. Прав си и да купуваме, защото сме имали нужда. Да, ама с какви пари, респ. на какви цени? Не на тези , които ти , а и другите продавачи (не инвеститори) обявяват.
    Затова казвам пак:
    1. Цените с още 10-15% надолу.
    2. Лихвите с 1,5- 2 пункта надолу.
    Тогава ще можеш да си върнеш и бригадите на работа, та и те да купуват.
  • 54 Valenc

    2 1 Отговор
    Силвия, за доста неща си права, но за някои не си (според мен).
    Има 20-годишни панелки, в които спокойно може да се живее още поне 30 години (няма да живеем с орлите я ;)) ) и те са на що-годе нормални цени - 500-650 евро/м2.
    Една двустайка ти излиза максимум 35-40 000 евро, а ако имаш 30-40% от тая сума кеш, можеш да теглиш една майна на "жилищните кредити" на банките и да си уредиш нещата с потребителски кредит (както направих аз :) ). Теглих 35 000 лева, за 10 години ще им върна 55 000 (няма как - опре ли се до кредит, винаги се набутваш), а месечната ми вноска е 470 лв. Вярно - едно е да разполагаш с цялата си месечна заплата от 950 лева, а друго - само с половината, но мисля, че няма да умра от глад и същевременно ще успея да върна всичко на ДСК, и то - с лихвите.
    Така че, колеги, системата МОЖЕ да бъде надхитрена ;))
  • 55 silvia

    4 0 Отговор
    Привет, може би не съм се изразила правилно- аз нямам абсолютно нищо против панелките, даже напротив( в крайна сметка когато за една панелка пише, че ти продават 90 кв, те са си толкова, а не като при новото строителство, където пише 105 кв, но ЧЖП-65- това са безумия), но те не се финансират, това беше моята идея. В момента плащам наем, който се равнява на твоята месечна вноска към банката- не е в това проблема. Аз не искам да съм права за всички, всеки свой мироглед, просто споделих моя, защото от известно време насам ме тресе такъв бяс на всичко случващо се във "великата" ни държава, че дори не искам да описвам с думи. Много са прави някои от хората по- надолу за ДС ама не е само ДС. Всичко е в ръцете на едни и същи хора, които правят всичко, което си пожелаят за сметка на гражданите и знаят, че ще си бъдат безнаказани. Аз съм млад човек и вероятно в най- скоро време също ще избягам от тук, не ми се съществува така, защото ние не живеем, а съществуваме на едно биологично ниво и това е всичко:)
  • 56 Отговорен собственик

    0 2 Отговор
    ЗА МОСКВА МОГА ДА КАЖА ! Към 2009г.жилищата поскъпнаха средно от 3980$за 1м2 в януари 10г до 4780$ в януари 11г.това са 20%това са цена в покрайнините .Докато цените в центъра са от 15000$/1м2.
  • 57 С.М.

    2 1 Отговор
    Мехурената Кратуна май има много свободно време... флудва всеки форум с детските си фантазии... :-) Да вземат да го блокнат, че да не заблуждава хората...