Last news in Fakti

3 Юни, 2011 13:40 2 892 5

Туризмът не помогна на имотния пазар

  • аруба-
  • туризъм-
  • имоти-
  • чужденци-
  • инвестиции-
  • цени

Безспорно първата асоциация споменавайки Абура е атрактивност, екзотика и лукс. Туристическият сегмент там се развива, но това като че ли не може да повлияе съществено на пазара на недвижими имоти, който остава слаб. Една от причините за това е липсата на данни за движението на цените и наемните нива на апартаменти и къщи, в резултат на което клиентите не могат добре да се ориентират на пазара. По данни на някои агенции, които оперират на местния пазар, тристаен апартамент в столицата Оринджтаун може да се купи на цени между 350 000 и 450 000 USD. В квартала на богатите – Малмок, луксозните вили се търгуват на нива от 800 000 до 1 200 000 USD в зависимост от големината на имота.

Броят на жилищата през последните три години значително нарасна след откриването на нефтена рафинерия. Също така се увеличи броят на населението, както и на чуждестранните предприемачи. Така например 2006-а мина под знака на изграждането на жилищни сгради и хотелски комплекси. Последва период на спад в строителството като най-тежка беше 2009 г. Картината не се промени и през първото полугодие на миналата година, когато Централната банка на Аруба обяви, че броят на издадените разрешителни за строеж през първите шест месеца на 2010-а е намалял с 56.8% спрямо същия период на предходната година.

От януари до юли 2010-а туристическият поток се е увеличил със 6.2% като основната група посетители са главно от САЩ. Ръст се наблюдава и при туристите от Латинска Америка. Чужденците са привлечени главно от круизния туризъм.

На Аруба най-силно е развит т.нар. „шеринг” (купуване на част от имот и ползването му определен период от време през годината). С цел привличане на повече чужденци, правителството започна обновяване на туристическите обекти в Оринджтаун. В резултат на това броят на редовните посетители се увеличи със 60% през 2009 г. През 2010 г. също има увеличение, макар да не може да се определи точно с колко, тъй като данните все още не са налични.

Строителството на нови обекти по крайбрежието е силно ограничено, тъй като обществените зони са малко. Очакванията на клиентите са свързани предимно със завършването на няколко големи комплекса. Единият е Ritz-Carlton Hotel в Палм Бийч – район, в който се намират най-добрите плажове на Аруба. Хотелът се очаква да бъде открит през 2012 г. Разположен е на брега на океана и е с 320 стаи.

В напреднал стадии на изграждане са и няколко луксозни жилищни проекта, който също ще бъдат пуснати в експлоатация през следващата година. Комплексът Acqua Condominiums Aruba е разположен на терен с големина 30 декара в Палм Бийч. Състои се от три сгради – северна, източна и южна кула.

Tuscany Residence Aruba в Оринджтаун е затворен комплекс, състоящ се от къщи и луксозни блокчета от по три-четири етажа. Първите собственици ще могат да се настанят в имотите си в средата на тази година.
Над 260 тристайни апартаменти и къщи с по две и три спални ще има в Gold Coast. Комплексът се намира в най-новия жилищен район на Аруба – Малмок. Близо 100 от обектите бяха пуснати за продажба в етап на строеж в края на 2010 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6666

    2 2 Отговор
    ЕХ АРУБА АРУБА
  • 2 Шмъркан

    2 4 Отговор
    Я Аруба я,дето едвам не я препикахме и нея с наште нарковойни.
  • 3 bubblehead

    7 7 Отговор
    тристаен апартамент в столицата Оринджтаун може да се купи на цени между 350 000 и 450 000 USD. В квартала на богатите – Малмок, луксозните вили се търгуват на нива от 800 000 до 1 200 000 USD

    --------------------------------------------------------------------------------

    Ало, веждите!!! Това са цени на имоти в третия свят , да не се обърка някои!? Това е третия свят където колумбийските подводници с наркотици се издигат до повърхноста да вземат леко въздух преди да дългучат за пътя до Маями. Ха-ха-ха! На Аръба не са чували за престъпност, камо ли да имат нашите мутри... Никога! Ха-ха-ха!
  • 4 bubblehead

    4 3 Отговор
    Добродушен съм по душа ,и китката ми е мека,абе няма ли мъже тук да ме изплющят??
  • 5 борис

    1 0 Отговор
    кой ги пише тия простотии? всеки втори с жилищен кредит? вие добре ли сте? по провинцията има хора, които не успяват да изхранят семействата си....кусур им е само ипотечен кредит