21 Май, 2015 09:37 4 744 4

Едва 1200 апартамента в строеж

  • imot.bg-
  • жилища-
  • строеж-
  • софия
Едва 1200 апартамента в строеж - 1
Снимка: М. Богданова ©

Един от основните проблеми на клиентите, решили днес да си купят жилище, е липсата на качествен имот. Строителните компании започнаха да се изграждат жилищни сгради, но те са малки, с не повече от 14-16 апартамента. Насочиха към райони или в които разполагат с парцели отпреди кризата, или там където могат да купят терен на изгодна цена и с уредена документация. Това са предимно терени извън центъра и в някои от микрорайоните на столицата. Според анализатори обаче, търсенето е съсредоточено в центъра и южните райони на София.

Към момента дори да разполагате с кеш пари трудно ще може да намерите жилище в етап на строеж. Оферират се едва 1200 подобни имота, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Интересът на клиентите е към 2-стайните жилища. Затова и там предложенията са най-много – 532 обяви. Близък до този е и броят на 3-стайните – 470. Трудно ще намерите гарсониери или по-големи апартаменти в етап на строеж, където предложенията са общо около 200.

Според анализатори, ако се строи с този темп в близките две години дефицитът на качествени имоти ще продължи. Катализатор на този процес могат да бъдат банките, като облекчат условията за получаване на кредит както за граждани, така и за предприемачите. В момента финансовите институции отпускат ипотечен заем за физически лица най-рано на Акт 14. От своя страна, инвеститорите разчитат предимно на спестявания или на продадени апартаменти във вече построени сгради, за да финансират нов строеж.

Масови проверки на строежи

От 520 строителин обекта в София, действащи са 460, а останалите 60 са замразени, съобщиха от Столичния инспекторат. От там са започнали масови проверки дали строежите са с плътна ограда, налични ли са информационни табели и дали е платено тротоарното право, ако част от строежа засяга тротоарите. До момента са проверени строежи в районите Сердика, Средец, Овча Купел, Студентски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    1 0 Отговор
    След като не се строй значи не си струва,съветвам авторката на статията да посети СРС на бул.Цар Борис и да види колко публични продажби се извършват на ден,а ако не и се ходи да следи сайта за публични продани и да си направи труда да преброй новите обяви на ден,има дни с по 40-50обяви,сред тях има и доста качествени ново строителство,да не говорим че ако се смени управата на БНБ и банките стриктно започнат да спазват сроковете за обявяване на публична продан какво ще стане,защото те сега трябва да внасят провизии и нямат сметка да ги пускат когато трябва.ЕТО ВИ МАТЕРИАЛ ЗА ПИСАНЕ НА СТАТИИ,ХАЙДЕ ДА ВИ ВИДИМ!!!
  • 2 Брокер

    0 0 Отговор
    Ти първо си купи правописен речник.

    Коментиран от #4

  • 3 сссс

    0 0 Отговор
    нали имаше бум на имотите ве ..имот.бг.... как така навалица от копувачи а строителите замразяват обеките


    незнайте ко публикувате вече .. гладна година ва очаква ..няма и руснаци
  • 4 истината

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Брокер":

    А ти си намери нова работа защото да си брокер ,вече не е престижна професия!