Last news in Fakti

7 Август, 2015 15:42 11 145 4

Все повече българи купуват имоти по Черноморието

  • imot.bg-
  • ваканционни имоти-
  • цени-
  • балчик-
  • слънчев бряг
Все повече българи купуват имоти по Черноморието - 1
Снимка: М. Богданова ©

С 35% се е увеличил броят на българите, които купуват ваканционни имоти по българското Черноморие през това лято в сравнение с миналото. Избира се не само по цена, но и на географски принцип. Така например, жителите на Добрич, Силистра, Шумен, както и румънците предпочитат Северното Черноморие и особено град Балчик, коментират специалисти. Към момента там се продава над 200 апартамента, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Цената започва от 16 900 EUR за студио с площ 20 кв.м. Имотът се намира в комплекс от затворен тип, в близост до голф игрище. Предлага се напълно обзаведен. Относно най-скъпия имот, който се предлага в Балчик, то той е с площ 117 кв.м. Цената му е 220 000 EUR. Обоснована е от факта, че се намира в модерен комплекс непосредствено до морския бряг, както и на 10 минути пеша от Двореца и Ботаническата градина. Работи целогодишно. Средната цена на предлаганите апартаменти в Балчик е 791 EUR/кв.м, или около 61 000 EUR.

Чуждестранни купувачи също не липсват през това лято. Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за руснаците. Също така се наблюдава интерес и от страна на граждани на Израел, Германия и Белгия. „29% от общия брой запитвания за покупка на имот от страна на чужди граждани са падат на Варна, включително к.к. „Св. Константин и Елена” и 23% на Бургас. От ваканционни комплекси с развита инфраструктура, подходящи за лятна почивка, се интересуват предимно млади семейства и хора в активна възраст. Купувачите в пенсионна и предпенсионна възраст все по-често избират имоти от градски тип, които са удобни за постоянно живеене и нямат такса поддръжка или са с минимална такава. Най-голямото търсене на имоти на Южното Черноморие остава в Слънчев бряг, тъй като курортът предлага най-изгодни цени, най-голям избор и най-развита инфраструктура в района след град Бургас”, посочват анализаторите на ERA България.

Слънчев бряг остава дестинацията с най-голям избор при ваканционни имоти. Към момента се предлагат близо 1700 имота. Оферират се близо 450 маломерни апартамента при средна цена на квадратен метър от 637 EUR. Най-евтиният вариант е студио от 30 кв.м., което може да се купи срещу 14 400 EUR. Офертите при двустайните апартаменти са около 750. Средната цена на квадратен метър е 665 EUR/кв.м. Ваканционните апартаменти с три стаи са близо 300. Цената им е 625 EUR/кв.м. В по-големите затворени комплекси все още могат да се намерят и 4-стайни апартаменти. Големината им е между 100 и 200 кв.м. Сред най-скъпите предложения е мезонет от 234 кв.м разположен в луксозен комплекс в близост до Cacao beach и Bedroom beach. Цената му е 249 000 EUR. Около 30-тина са оферираните многостайни апартаменти и мезонети. При тях цената на квадратен метър спада до 529 EUR.

През последните години се наблюдава завишаване на отдаването под наем на ваканционни апартаменти. През това лято руснаците, купили имоти у нас, успяха да направят стройна организация за отдаването им под наем. Собственикът на подобен имот, решил да го отдаде под наем може да спечели около 2000 EUR за един сезон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коперник

    1 0 Отговор
    живот с розови очила
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Строиха,строиха сега като няма почиващи продават,и все плачат ,нямали пари ,какво нахалство.Да се задавят с тия крадени пари,не се наядаха все пари искат.

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Хабер нямаш от морето-в Созопол няма къде да паркираш/дори платените паркинги са заети на 100%/,камо ли да намериш къде да спиш?!Особено пък сега с "Аполония"...Нямало почиващи!:)
  • 4 кккк

    0 0 Отговор
    Това е басейна на МАДЖЕСТИК, номер едно по всички международни сайтове, носител на най-престижните награди на туроператорите.

    Вижда се и виктория, срама на българския туризъм!
    Във виктория, мръсотия, ефтинина визия, мухъл и безхаберие!
    За храната отврат!