Last news in Fakti

11 Август, 2015 16:30 87 445 67

Девет държави, които ще изчезнат до 20 години

  • държава-
  • изчезване-
  • земя

Замисляли ли сте се някога как ще изглежда светът, ако някои държави престанат да съществуват? Ако едни страни погълнат други? Доста често държави се създават и разпадат. Кои от сегашните държави могат да изчезнат през следващите 20 години?

9. Северна Корея

Това е страната отшелник – страна, която се е откъснала от останалия свят и в която се чувства недостигът на ресурси. Промишленият капитал е силно „изтощен”, а военните разходи също отнеха значителни ресурси. 25% от населението, сред които 1 милион деца, изпитва недостиг на хранителни продукти. Ръстът на БВП на глава от населението е под 1%.

8. Белгия

Страната дълги години е била разделена и се е намирала на ръба на разпада. Проблемът е, че двете части на страната дефакто нямат нищо общо, дори в областта на културните и езикови връзки. Валония е разположена на юг и там се говори френски. Фландрия е на север и населението й използва холандски. Жителите на Валония се стремят към независимост и съюз с Франция, а тези на Фландрия искат да създадат независима държава

7. Китай

Той няма да успее да реши проблемите си свързани с околната среда и замърсяването. Това може да е страната с една от най-силните армии в света, но това не може да компенсира една от най-страшните прогнози, които правят анализатори за Китай: през 2030 г. там няма да има питейна вода, тъй като ще е силно замърсена. Половината от водата в големите градове и сега не е годна за пиене и независимо от положените огромни усилия през последните 5 години да се реши този проблем, в Китай е на път да изчезне напълно питейната вода.

Да – замърсяването на въздуха също е много лошо, но това на водата е още по-голям проблем. Китай вече инвестира 112 млрд. USD за модернизиране на водопроводната мрежа, но това се оказва недостатъчно.

6. Ирак

В момента в страната няма кървава диктатура, но държавата продължава да се разпада: кюрдите доминират на север, сунитите – на запад, а шиитите – на юг. Всъщност, Кюрдистан и днес е независима държава със собствено правителство и търговия с международни партньори.

5. Либия

Това е изкуствено създадена държава, след като отвоюва независимостта си от Италия през 1951 г. и единствено под ръководството на Кадафи успя да остане цяла. Гражданската война от 2011 г. доведе до разпад на толкова малки групировки, че мнозина очакват официално разпадане в близкото десетилетие.

Преди територията на днешна Либия се е състояла от три независими един от друг региона – Триполитания, Фецан и Киренайка. Връзките вътре в племето са били толкова силни, че само властта на Кадафи е променила малко ситуацията. И след като него вече го няма, страната се връща към това, което е била преди.

4. Ислямска държава

През 2014 г. тя се разрасна бързо в Ирак и Сирия, а това означава едно – в бъдеще тази власт ще бъде дестабилизирана. Никой не обича бързо дошлите на власт и именно поради това „Ислямска държава” има толкова много врагове в цял свят.

Ако оцелее, то на нея ще й се наложи да се пребори или да сключи мир с Кюрдистан и Ирак, както и със Сирия. Дори Иран и Саудитска Арабия са готови да воюват с нея. Така, че тази държава има доста врагове и поради това е обречена на гибел в бъдеще.

3. Великобритания

Притесненията на кралица Елизабет напоследък са свързани с разпадането на Обединеното кралство и фактът, че Движението за независимост на Шотландия набира популярност.

През 2014 г. дори се проведе референдум и Шотландия все пак остава в границите на Великобритания, но разликата между тези, които гласуваха за оставянето и тези, подкрепили отделянето й, беше минимална. А това показва, че историята около независимостта на Шотландия все още не е приключила.

Освен това стремежът към независимост набира скорост и в Уелс, а за Великобритания това не е добра новина.

2. САЩ

Действително ли някой смята, че Гражданската война е довела до обединение на Севера и Юга? Ако правителството не работи над това да изглади дисбаланса, който съществува в страната днес, то повечето от 50-те щата ще искат да станат независими.

Ню Орлиънс вече подаде петиция в Белия дом с молба да позволи на Луизиана да стане независима. Под петицията са се подписали стотици хиляди души. Аляска и Тексас са сред първите щати, които искат да излязат от състава на САЩ. Събрани са над 675 000 гласа за отделянето им.

1. Малдивите

Тази страна ще изчезне от лицето на Земята, тъй като нея просто ще я „измие” океанът. През 2008 г. президентът на Малдивите разгледа вариант за покупка на земя на друго място и преселването на населението. Към момента 300 000 островитяни влагат спестяванията си, получени от туризъм, в покупка на дом на друго място.

Очаква се нивото на водата да се покачи с 59 см. До 2100 г. и тогава Малдивите ще се намират на едва 1.5 метра над морското ниво.

Колко точно държави ще изчезнат в следващите няколко десетилетия не може да се каже с точност. Но не е важен техният брой, а причината, поради която изчезват от лицето на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чукча

    247 16 Отговор
    България също е на път да изчезне и то от продажността на управляващите я в последните 26 години.

    Коментиран от #7, #36, #64

  • 2 йордан иванов

    222 8 Отговор
    България като изчезне ще се появи нова държава ..Цигания...

    Коментиран от #35, #44

  • 4 Либниц

    88 9 Отговор
    Ако Китай изчезне значи хората които четат тази статия са отдавна покойници! Това е най великата нация!Нвремето си изсякоха дърветата за да произведат чугун който после се оказа негоден.И пак оцеляха защото който не се кланяще на МАО цзе ДУН се кланяше на дядо поп!
  • 5 Либниц

    65 4 Отговор
    50 милиона жертви лично от неговата ръка! Най великия масов убиец! Мау цзе Дун! Дори Сталин е като бебе пред него!
  • 6 тошибиян

    59 19 Отговор
    бг е отдавна минало
  • 7 Красо Зелето

    74 7 Отговор

    До коментар #1 от "Чукча":

    България е с 20 години назад, и за сега не я застрашава тази новина.

    Коментиран от #53

  • 8 Колю

    50 5 Отговор
    Браво на автора има чувство за хумор само дето тук не е хумористичен вестник.
  • 9 Арубов

    21 3 Отговор
    Гражданската война в Либия започва на 17.02.2011 г.

    Коментиран от #58

  • 10 раптор

    38 22 Отговор
    Охо русофилите аплодираме! САЩ да изчезне! Тая държава, която отдалече ни подбива прекрасната родина вече 70 и кусур години! Лично аз не смятам, че е възможно да се разцепи въпреки залухавите подписки... Те като цяло са изтрещяла нация е нормално да има психопати, но патриотичния им дух, който създаде всемогъщия орел, не би ги напуснал за никакви лични облаги! Не са ли заедно, добре разбират, че изпускат позиции, а света иска промяна!
  • 11 Име (като гост)

    8 2 Отговор
    До коментар #8 от " Колю":


    Що? Госпожата си има сайт и може да си пише каквото и е кеф
  • 12 Васил Младенов

    14 5 Отговор
    Тъпа пропаганда...
  • 13 я съм от село

    31 0 Отговор
    Държавите ще изчезнат но населението ще остане.Те къде ще отидат и като се преселят какво ще стане тогава някой замисля ли се.
  • 14 Георгиева

    71 4 Отговор
    А къде пропуснахте измишльотината Македония...? Или я оставихте за друга статия за изчезващи държави до 5 г....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трепячалми

    5 8 Отговор
    Напусни като като не ти изнася!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    36 1 Отговор
    Пропуснали са Македония
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Реалист

    36 12 Отговор
    На първо място не са Малдивите а България

    Коментиран от #23

  • 23 onq s konq

    20 15 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    Цялата територия на европейска България освен държавните парцели и сгради е частна собственост.Та как си мислиш че "изчезва" частна собственост?!

    Коментиран от #68

  • 24 тошибиян

    12 2 Отговор
    ай са свършва по бърже таз мъка
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стефан Иванов

    102 4 Отговор
    България няма да изчезне,даже ще се възроди...М...лите раждат по 10 бройки,те на десетина години и докато могат -раждат непрекъснато.Раждат. Раждат.Раждат...Не се плашете за нашата бивша Родина!!Ще я има,но никога няма да е наша!!!Да живеят мръсните и продажни управляващи,дето продават на циганите държавата ,за която са оставили костите си дедите ни по бойните полета...Срам,срам за тия,дето само имената им са български,а душите им са продадени!!!
  • 28 Xexe

    14 8 Отговор
    A sh...nite holandski narkomani nqma li da gi zalee?
  • 29 lenin

    15 39 Отговор
    България ще я има,само ,че с друго население.Другата държава която няма да я има ще е русия,поне не и в сегашните и граници,а в нормалните и исторически размери колото македония
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иванов

    7 4 Отговор
    Точно казано, браво!
  • 32 Глупавия

    34 1 Отговор
    Хаха Малдивите, ще изчезнат ли до 20 години или през 2100-тната година ще са на 1.5 метра над морското равнище :D Холандия е под морското равнище, но си съществува още ;)
  • 33 Иво

    28 3 Отговор
    гражданска война само това ни оправя

    Коментиран от #34, #65

  • 34 Бай хой

    9 6 Отговор

    До коментар #33 от "Иво":

    И шкембе чорба айнщайн.
  • 35 Владо

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "йордан иванов":

    Без секс не става.
  • 36 Онзи

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чукча":

    Управляващите са еманация на народа. Не са от Марс, или Малдивите.

    Коментиран от #40

  • 37 Нострадамус

    27 5 Отговор
    Държавите които ще изчезнат до 100 години
    1. Малдивите
    2. Либия
    3. Ирак
    4. Македония
    5. Молдова
    6. Черна Гора
    7. Белгия
    8. Холандия
    9. Люксембург
    10. Лихтенщайн

    Кои държави ще се разпаднат на по-малки:
    1. Германия
    2. Великобритания
    3. САЩ
    4. Испания
    5. Венецуела
    6. Франция
    7. Италия
    8. Индия
    9. Афганистан
    10. Пакистан
  • 38 Гост

    51 5 Отговор
    България се опитват да я изтрият от 600 години ама тя пак си е тук. На пак на Англичани, Американци, Французи, Сърби, Турци,Гърци, и други. Ние сме костелив народ.
  • 39 Усмивката

    26 11 Отговор
    България ще изчезне ,на нейно място ще се появи Борисовстан.
  • 40 Куку Руку Ку

    37 5 Отговор

    До коментар #36 от "Онзи":

    Тука бъркаш. Управляващите са "назначени" от външни сили. Изборите са само прах в очите на народа
  • 41 Зигфрид

    10 24 Отговор
    Ще се разпадне и руската Империя.Отделни и независими Татарстан ( Казан ), Башкирия , Чувашия , държава на марийците ,Калмикия , хазари и мн.други .
  • 42 патриотъ

    17 11 Отговор
    България не я пишат в списъка на изчезващите,защото вече е изчезнала!Как може да изчезне нещо,което не съществува!Така че,не се учудвайте,че ни няма в списъка.
  • 43 BG Initiator

    30 4 Отговор
    България неведнъж е изчезвала като държава, но е възкръсвала. Защо? Защото българите сме народ на оцеляващи.Имало ни е преди, има ни сега и винаги ще бъдем тук. Пътят към рая минава през ада, в момента изживяваме ада, но няма да се предадем. Българите са дали много на света. Дьо Гол го каза: 'Българите са в основата на Европейската цивилизация и култура.' Византийски и Западноевропейски мислители на Средновековието са заявявали, че българите са огромен народ, че ако поискат нещо, ще си го вземат и никого няма да питат, защото са силни. Не са грешали, но е време да си върнем държавата, никой няма да ни даде това, което ни се полага.
  • 44 Компетентен

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "йордан иванов":

    Ами то и сега , малко по на север от нас има град мангалия , та мисълта ми е какво пречи в близко бъдеще да има и такава държава ...

    Коментиран от #50

  • 45 Townboy

    18 4 Отговор
    България е сред сигурно изчезващите държави! Гарантирано от всички управници без оглед на партия и етническа принадлежност.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Като гост

    8 9 Отговор
    Русия доста ще свие границите до 15-20 години. Китай ще отхапе много.
  • 49 Гост123

    5 2 Отговор
    Пропуснали сте България-Ромагия!!!
  • 50 ЗаБългария

    16 5 Отговор

    До коментар #44 от "Компетентен":

    Има много българи в чужбина, може би милиони,те пазят много по ревностно нашите традиции. В България много хора са големи мъже и патриоти, но на масата с алкохол и евтино мезе.
    Докато ти българино си изхвърляш ползваната носна кърпичка или дори фаса на земята, няма как да се създаде ред който да доведе до по-високо качество на живот.
    Чета в коментарите че някой назовава управляващите "те", Всъщност Кои са те защо обвиняваме за всичко тях? А нашият личен пример къде остава? Явно Мързелът на хората ги кара да обвиняват за ситуацията всеки друг, включително и външни сили наложени от други държави но не и да поемат лична отговорност поне за нещата които зависят от тях.

    Коментиран от #60

  • 51 USA forever

    7 25 Отговор
    Предпочитам Русия да изчезне отколкото САЩ

    Коментиран от #61

  • 52 И Турция

    11 2 Отговор
    Ще смени сегашния си вид - ще се разпадне на 3 и св. София ще бъде отново християнска църква. И това ще стане , защото е казано от св. Паисий Светогорец.
  • 53 Марио

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Красо Зелето":

    Добре казано...)))
  • 54 Верен

    4 1 Отговор
    Всичко ще изчезне което Неви харесва спокойно .
  • 55 Гост

    2 5 Отговор
    България е далече от изчезване.., за съжаление на монооого от вас. Престанете с тези цигани. Ами ако се извади статистика само за белите европейци в съответните държави, то тогава статистиката за България ще изглежда по-скоро оптимистична. 967
  • 56 доко

    7 1 Отговор
    първо ще изчезне българия..ще се превърне в мангалланд..

    Коментиран от #59

  • 57 Макето

    10 1 Отговор
    Македония ще изчезне и ще се съедини с България!
  • 58 007

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Арубов":

    Аз се върнах на 22 февруари 2011 от Либия , където бях от 8 февруари 2008.Всичко започна през декември 2010,но може пък ти да знаеш повечко.Общо имам 5 години в Либия и познавам доста добре ситуацията.Какво е станало чак на 17 февруари не знам!
  • 59 Друже Рамо

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "доко":

    Ах Доко пиле шарено,много си учено дяте бре!
  • 60 Гу-гу

    13 2 Отговор

    До коментар #50 от "ЗаБългария":

    Айде стига глупости! Българите зад граница пазели традициите? За това ли децата им не знаят български, а те самите си идват чак когато починат старите??
  • 61 Гу-гу

    9 4 Отговор

    До коментар #51 от "USA forever":

    В момента, в който китайчетата си поискат паричките от сащ, всичи щати ще се отделят, и това ще е края!
  • 62 Евросоциалист

    8 6 Отговор
    Всички европейски държави ще изчезнат и на тяхно място ще се появят Съединени Европейски Щати😉
  • 63 Дидо

    2 0 Отговор
    Да открием още 2-3 медицински университета в нашия град и ще има бизнес за града още 100 години, а България ще благоденства.
  • 64 Димитър Кънев

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чукча":

    Че България ще изчезне за това има личен принос и другарят Бойко Борисов.
  • 65 Путкин

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Иво":

    Бългярия е преживяла много по лошо и е оцеляла 1330г.! Така, че България не я мислете. Ако Ердоган остане на власт Турция няма да я има до 10г.

    Коментиран от #67

  • 66 Путкин

    4 1 Отговор
    За Македония, най добре ще е да се присъедини към България и всичко ще си дойде на място.
  • 67 Горби

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Путкин":

    Браво браво браво
  • 68 Вирус

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Като изчезнат собствениците